fbpx
 
Youtube / NBC News Youtube / NBC News

Armata israeliană a arătat jurnaliştilor cel mai mare loc unde Hamas producea arme (VIDEO)


Armata israeliană a dezvăluit luni, în centrul Fâşiei Gaza, un complex de tuneluri şi ateliere prezentate jurnaliştilor drept „cel mai mare loc de fabricare a armelor Hamas" descoperit "de la începutul războiului", transmite AFP.

Clădirile din Bureij arătate jurnaliştilor aduşi de către armată erau destinate să găzduiască o fabrică de producţie de ciment sau alte bunuri industriale, a declarat la faţa locului generalul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene. Ele au fost folosite de fapt pentru a produce arme, inclusiv rachete, care au fost depozitate în ascunzători subterane echipate cu lifturi speciale, a adăugat el.

Locul este situat de-a lungul drumului Salaheddin, o arteră majoră nord-sud din Fâşia Gaza „prin care se transportă ajutorul umanitar de la Rafah", la graniţa cu Egiptul, "spre oraşul Gaza", a remarcat generalul Hagari. Potrivit acestuia, această alegere nu este o coincidenţă, mişcarea islamistă palestiniană fiind convinsă că Israelul nu va lovi această axă.

Ofiţerul le-a arătat jurnaliştilor ceea ce el a descris drept detonatoare folosite pentru a lansa rachete capabile să lovească ţinte la o sută de kilometri distanţă, de două ori distanţa dintre nordul Fâşiei Gaza şi Tel Aviv. Potrivit acestuia, armele erau realizate cu materiale şi produse precum îngrăşăminte, destinate iniţial uzului civil (agricultura, construcţii, spitale).

În jurul şantierului industrial, buldozerele sunt în acţiune într-un peisaj pustiu, între clădiri foarte avariate, a notat un fotograf AFP.

Zeci de mii de persoane locuiau în Bureij înainte de război, dar zona în care s-a aflat grupul de jurnalişti, la aproximativ zece kilometri sud de oraşul Gaza, pare acum un loc pustiu.

Pe 6 ianuarie, armata israeliană a anunţat că a "finalizat dezmembrarea structurii militare a Hamas din nordul Fâşiei Gaza", iar acum se concentrează "pe (...) centrul şi sudul" teritoriului. 

 

Sursa: Agerpres


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: