fbpx
 
Țeapă colosală luată de Comic Con la Esports Iași: pierdere de 105.000 de euro, Primăria n-a plătit ce-a promis

Țeapă colosală luată de Comic Con la Esports Iași: pierdere de 105.000 de euro, Primăria n-a plătit ce-a promis


Deținătorul licenței a lăsat accesul gratuit la festival, pentru că așa i-au cerut șefii Primăriei. Dacă vindea bilete, își acoperea cheltuielile

Directorul Esports i-a spus că Amazon va da o sponsorizare de 1,5 milioane de euro. Amazon a dat doar 15.000 de euro!

Comic Con a costat 150.000 de euro, iar Primăria i-a plătit doar 45.000 de euro

Omul care deține drepturile în România vrea să dea autoritățile ieșene în judecată ca să-și recupereze banii

Alți furnizori au deschis deja procese împotriva Primăriei după Esports

Mihai Chirica a lăsat datorii de 8 milioane de lei în urmă și un număr de scandaluri care abia încep

Evenimentul de 7,5 milioane de euro creat de Primăria Iași, Campionatul Mondial de jocuri electronice, arată ca un fiasco. Au trecut 5 luni, furnizorii n-au fost plătiți, audiența a fost slabă, planează dubii mari asupra cheltuielilor.
Proprietarul și organizatorul Comic Con în România spune că CSM Iași 2020, clubul creat de Primărie pentru efectuarea plăților, i-a rămas dator cu o sumă uriașă. Mircea Mureșan, CEO East European Comic Con acuză amatorismul și lipsa de viziune a autorităților ieșene.
„Au promis sponsorizări pe care pe care nu le-au mai adus. Au creat un orizont de așteptări care n-avea acoperire în realitate. Evenimentul adus de noi a avut intrare gratuită la insistența Primăriei, ei au spus să nu vindem bilete, ca să fie accesibil pentru public, pentru că aduc ei bani din sponsorizări. Aceasta deoarece noi am insistat să nu fim plătiți din bani publici, ci doar din bani privați”, a explicat Mircea Mureșan.
Săptămâna trecută, REPORTER DE IAȘI publicase informația că firma care a asigurat streaming-ul la Esports cere în justiție circa 3 milioane de lei, plăți neachitate de Primărie.

 Pe site-ul Comic Con, în zilele festivalului, organizatorii au anunțat că biletele sunt gratuite. A fost cerința Primăriei, care apoi n-a mai acoperit cheltuielile

„Comic Con a însemnat o țeapă dată de Primăria Iași”

CEO-ul Comic Con, Mircea Mureșan, a explicat că Primăria Iași a acoperit o mică parte din suma totală a evenimentului, restul înregistrându-se ca pierderi. Comic Con de la Campionatul Mondial de Esports a costat aproximativ 150.000 de euro, dar firma nu a primit nici 30% din sumă. Mircea Mureșan a insistat atunci când a încheiat contractul cu CSM Iași 2020 ca firma să nu primească bani de la bugetul local. Până la urmă, decizia i-a adus o pierdere de peste 100.000 de euro.
„La Comic Con situația este și mai rea decât la restul, pentru că noi am pus condiția ca finanțarea pentru eveniment să nu fie din bani publici. S-au angajat să găseasca sume de la sponsori, mi-au spus și sumele și s-au angajat la o dată de plată, după care au zis că banii nu mai există și s-au micșorat aporturile de la sponsori. Comic Con Iași a fost o țeapă dată de Primăria Iași în care s-au angajat să găsească finanțare privată pentru suma de 150.000-180.000 de euro necesari pentru organizarea evenimentului, din care nici 30% nu a fost acoperit. Dauna este de 105.000 de euro, a explicat Mircea Mureșan.

Parada personajelor de benzi desenate nu i-a convins pe șefii Primăriei să achite ce au promis

Cristian Nistor, promisiuni fără acoperire reală

Mircea Mureșan a precizat că vinovat direct de dauna produsă firmei sale este Cristian Nistor, fostul director al Campionatului Mondial de Esports. La prima discuție au zis că pot acoperi costurile și că vor avea 1,5 milioane de euro de la Amazon. În acest caz am și spus, nu are sens să cheltuiască bani publici, ci să vorbească cu Amazon să susțină evenimentul. Suma de la Amazon s-a redus în următoarea discuție la 1 milion de euro, apoi la 50.000 și, ulterior, au rămas doar 15.000 euro. Inclusiv în presă se spunea că o bancă va asigura o parte din bugetul Comic Con. Real, n-a fost nimeni. Verbal s-au dat tot felul de asigurări. Din ce am văzut, au plătit doar cât să se asigure că evenimentele și competiția sunt funcționale, a mai precizat Mircea Mureșan.

Cristian Nistor, directorul Esports, trebuie să scoată castanele fierbinți din foc în locul primarului

Comic Con și-a ținut blazonul dar nu a încasat banii

Ediția de la Iași a festivalului dedicat personajelor de film și benzi desenate a avut-o ca vedetă pe Naomi Grossman, cunoscută pentru rolul personajului Pepper din antologia American Horror Story. Ea a fost invitată şi ca moderator al unor paneluri din cadrul evenimentului la care au mai participat actorii Henry Ian Cusick (Lost, The 100), Sebastian Roche (Supernatural, The Vampire Diaries, The Originals), Luka Peros (La Casa de Papel) şi Nikola Djuricko (Stranger Things).
Firma organizează acest eveniment în România de 10 ani. Evenimentul a fost organizat la Palatul Culturii, între 25 şi 27 august. Sesiunile de întrebări şi răspunsuri cu actorii invitați au fost programate la Teatrul Naţional.
Primăria a mai avut un beneficiu de la organizatorii Comic Con. Aceștia au pus la dispoziție gratuit un stand la un eveniment din luna mai la care a fost promovat campionatul de la Iași. Gratuitatea a fost oferită în virtutea parteneriatului pe care Easter European Comic Con îl avea atunci cu Primăria Iași.

„Nu vrea sa fac rău nimănui. Însă, deși nu era neapărat necesar evenimentul pentru Iași, orașul a primit mai mult decat a plătit până acum și furnizorii sunt păgubți. Din discuția cu avocații avem timp până la finalul anului să decidem ce opțiuni legale avem. Există inclusiv Hotărârea de Consiliu Local care menționează suma alocată pentru eveniment și acest lucru ne conferă garanția că vom câștiga în instanță. Vom aștepta însă să treacă alegerile, pentru că nu vrem să ne murdărim politic.”
Mircea Mureșan, CEO East European Comic Con

Chirica a plătit licența de 1 milion de dolari

A fost contactat fostul director de la Campionatul Mondiald e Esports Cristian Nistor pentru a preciza punctul său de vedere, dar nu a răspuns.
Singura plată realizată până acum integral de către Primăria Iași pentru evenimentul din vara trecută a fost 1 milion de dolari reprezentând o presupusă
„taxă de licență”, către Federația Internațională de Sporturi Electronice (IESF).
Banii au ajuns la o subsidiară din Macedonia de Nord, și nu la sediul Federației de la Seul, Coreea de Sud.

Article image
Campionatul Mondial care n-a adus niciun turist la Iași se încheie în scandal după 4 luni de la desfășurarea competiției: firma de transmisiuni live cere milioane de lei în instanță, șefii Primăriei nu mai recunosc serviciile prestate Numa Film a venit cu prețuri uriașe, fiind selectată de organizatori fără licitație, iar acum Mihai Chirica nu vrea să mai plătească Un clip de 30 de secunde a costat 50.000 de euro, o nebun...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 08 Ianuarie 2024


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: