fbpx
 
Parcul Lețcani, faza penală: Curtea de Conturi acuză devalizări de 1 milion de euro, proiectul e blocat și întârziat / EXCLUSIV

Parcul Lețcani, faza penală: Curtea de Conturi acuză devalizări de 1 milion de euro, proiectul e blocat și întârziat / EXCLUSIV


Titel Sinescu, patronul Iasicon, executantul, neagă acuzațiile: „S-a lucrat corect, totul e în regulă”

Curtea de Conturi: decontări de 2,8 milioane de lei pentru care nu există lucrări justificative

Argila folosită la tasarea Parcului Industrial a fost adus dintr-o carieră ilegală și nu s-a plătit redevența

Sinescu-Iasicon spune că nu era necesar

Transportul pământului excavat s-a făcut la tarif dublu decât se menționa în dispoziția de șantier: 450.000 de lei plătiți în plus

Consiliul Județean suplimentase bugetul, în 2023, cu 9 milioane de lei (majorare de 50%), invocându-se inflația

Parcul Industrial trebuia dat în folosință toamna trecută. Lucrările s-au suspendat, Curtea de Conturi sesizează Parchetul, proiectul intră în prelungiri

Costel Alexe și Marius Dangă, nr. 1 și nr. 2 din Consiliul Județean, n-au răspuns întrebărilor REPORTER DE IAȘI. Surse autorizate spun că amândoi sunt marcați de problemele apărute.

Investiția la Parcul Industrial de la Lețcani, derulată de Consiliul Județean, se află sub tirul încrucișat al instituțiilor de control. Filiala județeană Iași a Inspectoratului de Stat în Construcții a aplicat trei amenzi antreprenorului, Iasicon, responsabilului tehnic și dirigintelui de șantier.

Agenția Națională pentru Resurse Minerale a comunicat că la șantierul parcului industrial a fost folosită argilă dintr-o cariera dezvoltată ilegal în apropiere. A fost sesizat Serviciul de Investigare a Criminalității Economice al poliției ieșene, iar inspectorii Curții de Conturi au anunțat că vor sesiza Parchetul.

Șefii județului și cei ai Iasicon au semnat contractul în august 2021 pentru aproape 18 milioane de lei cu TVA, dar o știre din presa locală de vara trecută anunța că, prin suplimentare, devizul general a ajuns la 27 milioane de lei.

Lucrarea, care trebuia recepționată în septembrie 2023, are un grad de realizare de 80%. Proiectul s-a blocat, fiind practic suspendat din cauza suspiciunilor de fraudă. Șefii Consiliului Județean nu au răspuns întrebărilor REPORTER.

În Parcul Industrial este doar o clădire administrativă și un câmp gol. Aici trebuiau să se construiască hale de producție încă din toamna trecută

Prima acuzație: decontări de 2,8 milioane de lei pe lucrări fictive

Pe scurt, contextul: Consiliul Județean Iași și Consiliul Local al comunei Lețcani au încheiat un acord de parteneriat pentru dezvoltarea unui parc industrial. Terenul, aproape 30 de hectare, a fost pus la dispoziție de comuna Lețcani lângă rondul giratoriu de la intrarea în localitate dinspre Iași. A fost înființată și o societate care să administreze parcul.

În 2021, în august, Consiliul Județean Iași a încheiat un contract cu Iasicon cu o valoare de 17,8 milioane lei. Cu acești bani, constructorul urma să realizeze clădirea administrativă, să amenajeze terenul pentru viitorii chiriași ai parcului, să tragă rețelele de utilități.

Mai multe acțiuni de control realizate în 2022-2023 de instituții ale statului au identificat nereguli pe care inspectorii Curții le consideră ca având incidență penală.

Costel Alexe, președintele Consiliului Județean, foarte bun la împachetat promisiuni. N-a răspuns întrebărilor concrete ale REPORTER DE IAȘI

Problema 1:
În urma controlului Curții de Conturi, una dintre concluzii a fost că CJ Iași a decontat lucrări de amenajare a terenului fără să existe toate documentele justificative necesare:
- 2,8 milioane lei au fost cheltuieli suplimentare pentru care nu au fost prezentate acte care să arate necesitatea și exactitatea lor. Practic, a fost majorat contractul de achiziție publică deși nu a fost nimic imprevizibil, iar constructorul și-a asumat lucrările prin contract, prin acceptarea ofertei inițiale
- CJ a decontat aproape 7 milioane lei (lucrări de amenajare a terenului), dar nu au fost lămurite aspectele ce țin de calitatea și cantitatea materialelor folosite
Explicația lui Titel Sinescu, patronul Iasicon: „Nu este nicio neregularitate. Este dispoziție de șantier, notă de constatare, act adițional (pentru suma marită cu 2,8 milioane lei – n.r.). Nu s-a depășit cu nimic”.

Parcul trebuia finalizat în luna septembrie 2023, așa cum se menționează în subsolul tăbliței informative de la intrarea în șantier

A doua acuzație: argilă exploatată fără redevență

Problema 2:
Antreprenorul nu a prezentat dovada provenienței, calității și cantității de argilă utilizată:
- Iasicon a adus argila din imediata apropiere a șantierului, fără autorizație legală de la instituțiile statului. Pe acest subiect, există și o știre Pro TV din noiembrie 2022
- Potrivit Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), în anul 2022, în județul Iași, doar Brikston Construction Solutions avea licență de exploatare a argilei în zona Vlădiceni. ANRM a făcut control în 2022 la Lețcani și a confirmat că la șantierul parcului industrial a fost folosită argilă din cariera dezvoltată ilegal în apropiere.
„Au fost conturate un număr de șase trepte de carieră cu o lungime medie de 250 metri, înălțime medie de 15 metri”. Argila, fiind o resursă minerală din categoria rocilor utile, intră sub incidența Legii minelor, exploatarea făcându-se doar cu autorizare prealabilă din partea statului. Concluzia: s-a exploatat fără autorizație, deci ilegal.
- Cei de la ANRM au estimat că de aici s-ar fi extras o cantitate de 112.500 tone de argilă folosită la parc de Iasicon. Prejudiciul adus bugetului de stat, Primăriei Lețcani și CJ Iași a fost estimat la 280.000 lei. A fost sesizat Serviciul de Investigare a Criminalității Economice de la Inspectoratul de Poliție Județean Iași.
- ANRM a estimat că din cariera ilegală a fost excavată o cantitate de 112.500 tone, dar Iasicon ar fi decontat de la CJ 280.000 de tone. Dacă estimarea ANRM este cea corectă, atunci CJ a plătit în plus 167.000 tone de argilă. Dacă e corectă cantitatea decontată de Iasicon, atunci valoarea prejudiciului adus statului e mai mult decât dublă
Replica lui Titel Sinescu (Iasicon):
„Nu-i nicio carieră ilegală. Au venit și au verificat, au făcut studii și analize. Nici măcar n-a măsurat nimeni (cantitatea de argilă exploatată – n.r.). Și aia nu e argilă grasă care intră în rezerve, aia e altceva, se fac confuzii”.

Titel Sinescu, patronul Iasicon (stânga) și Costel Alexe, președintele CJ Iași (centru) au inaugurat parcul la prețul de 18 milioane de lei, în 2021, dar l-au dus până la 27 milioane de lei, în 2023

Nu s-au prezentat probe din fundația compactată

Problema 3:
Trebuiau efectuate pe fiecare tronson trei încercări la fiecare 2.000 mp suprafețe compactate, însă aceste documente nu au fost prezentate la control. Lipsa acestor probe a fost confirmată și de controlul efectuat de specialiștii Inspectoratului Județean de Stat în Construcții.

Fragmente din procesul verbal de control al acestora, datat 28 iulie 2023:
- „Executantul nu a asigurat în totalitate nivelul de calitate corespunzător cerințelor, nu a asigurat în totalitate numărul de probe”
- „Responsabilii tehnici cu execuția autorizați nu au urmărit realizarea construcției (...) referitor la numărul de probe”
- „Dirigintele de șantier nu a urmărit efectuarea în totalitate a numărului de probe”

Contactat, Adrian Morariu, șeful Inspectoratului de Stat în Construcții Iași, a confirmat controlul efectuat vara trecută. Ca o consecință, pe 1 august 2023, Inspectoratul a aplicat următoarele amenzi:

- Iasicon, în calitate de executant - 50.000 de lei
- Dorin Lemnaru, responsabil tehnic cu execuția – 30.000 lei
- Sebastian Petercă, diriginte de șantier – 30.000 lei

Parcul Industrial Lețcani: un vânt rece le-a înghețat șira spinării în Consiliul Județean, după ce costurile au fost majorate cu 50%

Sinescu-Iasicon contrazice Curtea de Conturi: „S-a lucrat corect”

Amenzile nu au fost contestate. „Conform legii, sancțiunile sunt între 1.000 de lei și 100.000 lei și dacă le plătești în 15 zile, achiți jumătate din minim”, a spus Morariu. Cu alte cuvinte, fiecare dintre cele trei amenzi s-a redus la numai 500 de lei.

Inspectoratul nu are atribuții privind verificarea provenienței argilei, sunt alte instituții responsabile. Inspectoratul a fost interesat ca la probe, argila să iasă conform proiectului și a normativului, iar gradul de compactare să fie cel dictat de proiectant.

În raportul Curții de Conturi a fost invocată o expertiză potrivit căreia stratul de argilă din teren nu corespunde celui contractat, facturat și decontat de CJ Iași. În plus, argila nu are parametrii tehnici contractați. Titel Sinescu (Iasicon): „Este corect ce s-a făcut acolo”.

Costel Alexe a avut o mare problemă și cu Bojdeuca lui Ion Creangă, reabilitată tot de Iasicon. Modernizarea e contestată, prețul final este considerat exorbitant

Alți 450.000 de lei lipsă: transportul pământului s-a decontat la valoare dublă

Problema 4:
O altă concluzie a raportului vorbește despre deconturi nejustificate de peste 450.000 lei, rezultate din transportul pământului vegetal și al argilei pe distanțe și la prețuri pe tonă duble decât cele stabilite. Concret, s-a decontat transport pământ vegetal la 10 km cu un preț de 4 lei/tonă când, printr-o dispoziție de șantier, fusese fixată o distanță de 5 km cu 2 lei/tonă.

Titel Sinescu, patronul Iasicon, a afirmat: „Totul este ok, după lege. Proiectul este în lucru, gradul de realizare e în jur de 80%”.

Contractul CJ Iași – Iasicon a avut o valoare inițială, în august 2021, de 17,8 milioane lei TVA inclus. În august 2023, Ziarul de Iași anunța o suplimentare: „Plenul CJ va aproba o nouă valoare a investiţiei, în contextul actualizării devizului general: peste 27 milioane lei, cu 4,7 milioane lei mai mult (inclusiv TVA). Parcul industrial ar urma să fie finalizat la începutul toamnei (2023 – n.r.)”. Sinescu nu a putut preciza valoarea exactă la care s-a ajuns acum. „Au fost mai multe (suplimentări de contract – n.r.) de-a lungul execuției. Nu e așa de mult (27 milioane lei n.r.)”, a declarat șeful Iasicon.
Ca o concluzie: Parcul Industrial de la Lețcani are termenul de execuție depășit, valoarea a fost majorată în mai multe rânduri, iar organele de control din mai multe instituții de stat au convenit că s-au săvârșit fapte de natură penală.

Pe această speță, informațiile arată că inspectorii Curții de Conturi vor sesiza Parchetul, considerând că există implicații penale. REPORTER DE IAȘI i-a adresat joi, 18 ianuarie, 12 întrebări pe acest subiect lui Costel Alexe, președintele Consiliului Județean. Până la ora publicării acestui articol, conducerea CJ nu a oferit niciun răspuns. Surse interne au precizat că instituția va furniza explicații, însă nu a reușit să se încadreze în timp, invocând complexitatea cazului.

Article image
Școala se autodemolează de 10 ani, dar șefii Primăriei fac jocuri la o licitație crucială Din septembrie până în decembrie, Iasicon a depus două contestații la CNSC și în ambele cazuri i s-a dat dreptate Consiliul Național este indignat de încălcările flagrante ale procedurilor în această licitație După prima contestație, CNSC a cerut Primăriei să îndrepte urgent lucrurile, dar Administrația Chirica n-a schimbat nimic C...
Autor cristi tanasa Anchete 17 Ianuarie 2024

 


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: