fbpx
 
„Revelația” recentă din lumea extremiștilor este Diana Șoșoacă, al cărui partid ar putea intra în Parlament „Revelația” recentă din lumea extremiștilor este Diana Șoșoacă, al cărui partid ar putea intra în Parlament

Iașul e din nou fertil în extremiști: ideologi, doctori, profesori, avocați, Șoșoacă și auriști reînvie anii '30


La sfârșitul lunii ianuarie, un ieșean a depus la Tribunalul București o cerere de aprobare a Partidului Alianța Dacilor-Liberi Suverani, Iași 2023

În aceeași perioadă, medicul Răzvan Constantinescu de la Spitalul „Sf. Spiridon”, renumit pentru teoriile conspiraționiste din timpul pandemiei, s-a asociat cu Partidul Patrioții Poporului Român fondat de deputatul Mihai Lasca

Lasca a fost ales parlamentar pe listele AUR, a fost exclus din acest partid, este condamnat penal pentru lovire și judecat în altă speță penală

O dată cu Lasca, a fost exclusă din AUR și Diana Șoșoacă, senator de Iași care a fondat, apoi, formațiunea SOS România și a adunat în jurul ei câțiva intelectuali ieșeni cu notorietate

Șefa progamului de transplant a devenit membru SOS România filiala Iași alături de un profesor care este acuzat de antisemitism

Din păcate, Iașul are o lungă tradiție în domeniul manifestărilor extremiste, pornind de la legionarii interbelici, infamul Progrom din 1941 până la absolvenți de Istorie de după 1990

Paradoxal, deși este recunoscut drept un susținător al comunității evreiești, primarul Mihai Chirica este, probabil, singurul edil de mare oraș amendat pentru declarații rasiste

Dacii, filiala Bahlui

Valul extremiștilor-naționaliști-suveraniști-paseiști din Europa, motiv de îngrijorare pentru societatea românească în anul electoral 2024, se regăsește și în Iași, oraș cu o lungă tradiție în aceste activități nefaste.

Cel mai recent, un semnal în acest sens a apărut la Tribunalul București, unde un ieșean pe nume Costică Niță Creangă a depus un dosar în care solicită unui complet de judecată să aprobe înființarea Partidului Alianța Dacilor-Liberi Suverani, Iași 2023.

Una dintre cele mai recente distribuiri ale lui Niță Creangă pe Facebook arată astfel:

În contul de pe acest cont de socializare, petentul apare în mai multe fotografii alături de senatoarea Diana Șoșoacă, în prezent președinte al Partidului SOS România.

Doctorul, din colț în colț

În același registru „suveranist” se situează demersuri ale medicului Răzvan Constantinescu de la Spitalul „Sf. Spiridon”, devenit faimos pentru teoriiile sale conspiraționiste și anti-vacciniste din perioada pandemiei. Acestea i-au adus sancțiuni din partea Colegiului Medicilor și Universității de Medicină din Iași, unde predă. A reușit să obțină anularea unora dintre aceste sancțiuni în instanță, alte dosare fiind pe rol.

În contextul anului electoral 2024, în ultimele luni Constantinescu a luat parte la două inițiative de coagulare a „suveraniștilor” – Coaliția pentru Națiune și Partidul Alianța Națională pentru Demnitatea României. Coaliția s-a auto-dinamitat rapid după ce a izbucnit un conflict între lideri, în timp ce partidul, fondat prin decizie judecătorească luna trecută, i-a pierdut pe Constantinescu și o fondatoare care, în mod neașteptat, s-au dus la Partidul Patrioții Poporului Român.

„Racheta a pornit către înălțimi.” a scris Constantinescu (dreapta) pe Facebook la momentul asocierii cu Lasca (stânga)

Acestă formațiune a fost fondată de deputatul de Bihor Mihai Lasca, ales pe listele AUR și exclus din partid la puțin timp după alegerile din 2020. Lasca s-a impus în spațiul public și în Parlament ca răspândind unele dintre cele mai fanteziste teorii conspiraționiste legate de Covid și nu numai. Un spital a obținut o decizie care l-a obligat să șteargă de pe Facebook un interviu care conținea neadevăruri despre această unitate medicală. Un alt complet de judecată l-a condamnat definitiv, cu suspendare, pentru că l-a bătut pe iubitul unei foste partenere, iar Înalta Curte îl judecă într-o speță penală instrumentată de DIICOT, în primă instanță Lasca fiind achitat.

SOS în ofensivă

În ultima perioadă se observă și o ascensiune a filialei din Iași a SOS România, partidul senatoarei de Iași, Diana Șoșoacă, aleasă pe listele AUR.

Liderul SOS Iași, Dragomir Tomașeschi (centru) la o ședință recentă a filialei. În mod ciudat, la această postare a dat like Ovidiu Pricope, consilier județean PNL

În echipa filialei din Iași au intrat fostul prefect Dragomir Tomașeschi, fostul director general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Iași, Iulian Șerban, șefa programului de transplant de la Spitalul „Sf. Spiridon”, Raluca Neagu Movilă și profesorul de istorie Gică Manole, acuzat în repetate rânduri că este antisemit și că face propagandă ideilor legionare. El are în curtea casei sale un bust al mareșalului Ioan Antonescu, criminal de război.

AUR, un lider apropiat de legionari

Pe lângă racolarea unor personaje notorii (universitarul Silviu Gurlui, fostul fotbalist Ciprian Paraschiv, judokanul Vlăduț Simionescu, omul de afaceri Vasile Pușcașu), nici filiala din Iași a altui partid-vedetă din lumea extremiștilor, AUR, nu duce lipsă de personaje controversate. Omul de afaceri Pavel Pântea a stat în pușcărie, iar Corneliu Ciucanu, unul dintre lideri, este notoriu pentru că a făcut parte dintr-un grup academic al celor care au promovat cultul Mișcării Legionare după 1990, influența principală venind de la Gheorghe Buzatu, un profesor care a fost membru al altui partid extremist, România Mare.

Acțiune recentă de propagandă a membrilor AUR Iași

Pe linie universitară, în special a Facultății de Istorie, Iașul a devenit faimos pentru că a fost locul de afirmare publică a mai multor absolvenți de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” care au avut simpatii legionare.

Reprimate de regimul comunist, ideile legionare în rândul unor intelectuali din Iași, după 1990, au venit în continuarea unei puternice tradiții din perioada interbelică. În acea perioadă, Iașul a fost leagănul Mișcării Legionare, o organizație profund antisemită.

Tot Iașul a fost locul uneia dintre cele mai mari atrocității care au fost comise vreodată împotriva evreilor: Pogromul din 1941 care s-a soldat cu zeci de mii de morți.

Influenceri și propagandiști

Există, însă, la Iași și alți intelectuali cu impact în spațiul public care au îmbrățișat ideile suveraniste și conspiraționiste, deocamdată fără a se înregimenta într-un partid, dar care au devenit adevărați influenceri pentru distribuirea unor astfel de idei. Unii dintre aceștia sunt fostul rector al Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa”, Vasile Astărăstoaie sau fostul lider al Ligii Studenților din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Silvian Emanuel Man.

Silvian Emanuel Man

Mare parte dintre propagandiștii unor astfel de idei, inclusiv de la București, și-au găsit drept platformă de exprimare site-ul cotidianului Bună Ziua Iași unde, zilnic, sunt postate texte despre „lupta dreaptă” a AUR și SOS România și unde apar interviuri periodice cu cei mai mulți dintre liderii suveraniștilor din România sau ciracii lor oficiali/neoficiali.

Chirica, rasist amendat

De la un interviu în Bună Ziua Iași i s-a tras primarului Mihai Chirica amendarea cu 10.000 de lei, pentru declarații rasiste, din partea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Acesta a spus că „o să vină peste noi congolezii, somalezii, sirienii și alte națiuni care sunt coborâte din copac și o să ne cucerească și o să ne devină și șefi”. Consiliul a decis în unanimitate că această declarație este rasistă și încalcă dreptul la demnitate. Chirica a contestat decizia la instanță, dar a pierdut definitiv procesul și a trebuit să achite amenda.

Nu a fost prima dată când Chirica a făcut declarații controversate în context naționalist. Anterior, a spus că „S-a decimat satul românesc, tânăra generație nu a venit la oraș, tânăra generație, din păcate, a părăsit țara și acum îi vezi cum fetele tinere și frumoase multe dintre ele au ajuns să se prostitueze și vedeți cum știrile se umplu cu români peste tot. Băieții, săracii, muncesc pe te miri ce că nu-l plătesc ca pe un italian sau ca pe un englez sau ca pe un neamț sau ca pe un francez (...)”.

Article image
În două postări recente de pe contul său de socializare, medicul ieșean Răzvan Constantinescu a anunțat că mama sa, care are 72 de ani, este infectată cu virusul Covid 19 și se află, de două săptămâni, „între viață și moarte”.
Autor cristi tanasa Reportaje 17 Octombrie 2021

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30