fbpx
 
Șeful RAR a picat la filaj pentru că DIICOT urmărea alt caz de crimă organizată. Mandache = „Regina” Mafiei ITP din Moldova

Șeful RAR a picat la filaj pentru că DIICOT urmărea alt caz de crimă organizată. Mandache = „Regina” Mafiei ITP din Moldova


Procurorii urmăreau rețeaua ITP din Bârlad și Bacău, apoi au văzut că patronii de service-uri din aceste județe cărau șpaga inspectorului-șef din Iași

Dosarul a fost transferat celor de la DNA

Dragoș Mandache avea în subordine toate inspecțiile ITP din Regiunea Nord-Est și lua periodic câte 10.000 de euro

A stat în arest doar 5 zile și de 3 ani așteaptă judecarea pentru luare de mită

Dragoș Mandache a fost promovat la RAR de Cristian Adomniței, în 2013

În 2019, 2020 și 2021, șeful zonal al Departamentului ITP de la RAR Iași a luat mită repetat, de la reprezentanții unui service din Bârlad. Unele dintre întâlnirile în care Dragoș Mandache primea bani au fost filate de agenți de Poliție de la DIICOT, pentru că angajații service-ului din Bârlad erau investigați într-un alt dosar de grup infracțional organizat.
Mandache avea un sânge rece de invidiat când cerea mii de euro șpagă. Procurorii l-au descris drept un pericol pentru ordinea internă a RAR Iași, judecătorii l-au arestat fără ezitare. Acum, depune la Tribunal hârtii de la psihologi pentru că a fost profund afectat ca urmare a arestării.

Șpaga la mașinile cu probleme începea de la 250 de lei și ajungea la 150 de euro la mașinile aduse de-afară. Banii se strângeau piramidal și o partea ajungea la șeful-șefilor de la RAR Iași

Dosarul inițial viza mafia RAR din Bacău și Bârlad

Procurorii ieșeni de la DNA au documentat, în 2021, faptele unei rețele care eliberase în cursul mai multor ani sute de vize ITP pentru vehicule care nu fuseseră niciodată testate. Cartierul general al rețelei era în Bârlad, ramificațiile duceau la RAR Vaslui.
Capul rețelei era Ionuț Verman, inspector autorizat în cadrul unor stații ITP din Bârlad și Bacău. Procurorii au aflat că el ar fi impus tarifele care urmau a fi plătite cu titlu de mită. Concret, Verman stabilea cât revenea fiecărui membru al rețelei, inclusiv patronului stației ITP din Bârlad și reprezentantului RAR Vaslui, Marian Ursache. Acesta asigura protecția grupului, adică nu lua măsurile legale față de nereguli constatate în cadrul stației.
În dosar au fost reținuți și, ulterior, arestați, Ionuț Verman, Sorin Apetri (inspector ITP), Marian Ursache (inspector Departamentul de Inspectie Tehnică Periodică RAR Vaslui), Florin Cantemir, Sorinel Răducanu, Emil Vlasie, Cosmin Dogaru.
Procurorii au arătat că tarifele erau de 250 de lei pentru vehicule aflate în țară și 150 de euro pentru vehicule care proveneau din afara țării. În cazul în care aveau nevoie de un punct ITP pentru un vehicul mai greu - categoria III - pentru care nu exista stație agreată la Bârlad, apelau la o firmă din Bacău, ai căror angajați erau în rețea. Marian Ursache și Doru Săndulescu, inspectori la RAR Vaslui, au asigurat sprijin pentru activitățile infracționale. De două ori pe săptămână primeau câte 100 de euro.

Dragoș Mandache închidea dosarele acelor ITP-uri care scoteau din funcțiune camerele de supraveghere și „albea” dosarele inspectorilor prinși cu fraude

Trei fapte documentate

În timp ce lucrau la dosarul ITP Bârlad și Bacău, procurorii au observat o apropiere între membrii rețelei din Vaslui și șeful zonal al Departamentului ITP din RAR Iași. Până la urmă, membrii rețelei au recunoscut că Dragoș Mandache era periodic plătit să închidă ochii la ce se petrecea în județul pe care îl verifica.
Procurorii au documentat trei fapte de luare de mită. În decembrie 2019, coordonatorul Compartimentului Zonal din cadrul RAR Iași a cerut 10.000 EUR de la Ionuț Verman, inspectorul tehnic de la stația autorizată RAR Ana Auto Center Bârlad. Banii i-a primit în trei tranșe - de 2.000, 3.000 și 5.000 de euro - între 12 decembrie 2019 și 10 ianuarie 2020. Furnizorii sumelor au fost Verman și Sorinel Raducanu.
Pentru acești bani, Mandache a rezolvat în favoarea lui Ionuț Verman și Ana Auto Center o sesizare referitoare la încălcarea reglementărilor privind inspecția tehnică periodică a vehiculelor.
În perioada 12 ianuarie-8 februarie 2021 a pretins și primit 2.000 de euro de la Ionuț Verman pentru a-l declara pe acesta admis la programul de reatestare ca inspector tehnic. Inițial, Verman picase examenul. L-a declarat admis la reatestare și pe Cătălin Mihai Tânjală.
Pe 19 februarie 2021, a primit 10.000 de lei de la Ionuț Verman pentru a-l desemna inspector de monitorizare de fond pe Marian Ursache de la RAR Vaslui, cel care proteja rețeaua. Pentru aceiași bani a blocat sancționarea lui Verman și Ana Auto Center pentru faptul că sistemul de monitorizare video obligatoriu pentru stațiile ITP era intenționat scos din uz.

RAR Iași, unde balta are atâta pește încât la fiecare doi-trei ani trece DNA să-l culeagă cu năvoadele și tot nu se termină. Șpaga merge mai departe, pietrele rămân

Cum l-au filat

Pe 8 februarie 2021, când îl urmăreau pe Ionuț Verman, existând un mandat de supraveghere, polițiștii de la DNA au asistat la o întâlnire dintre acesta și Dragoș Mandache, seara, lângă Iași. Polițiștii descriu cum la ora 20.07, la intersecția Șorogari-Aroneanu, a oprit o mașină înmatriculată în Vaslui. La volan era Sorinel Răducanu, în dreapta Ionuț Verman.
Lângă ei a oprit un Volvo XC 60, despre care au aflat apoi că este al lui Dragoș Mandache. Verman a coborât și a urcat în Volvo, Mandache a plecat cu el spre Șorogari. După 5 minute s-au întors. Au plecat spre Ciric, unde aștepta în altă mașină un alt membru al rețelei, Cătălin Mihai Tânjală. După ce au fost arestați, ei au povestit că la acea întâlnire i-au dus 1.000 de euro lui Dragoș Mandache.

Adomniței l-a lansat pe orbită pe fostul său consilier

Șeful stațiilor ITP de la RAR Iași a fost reținut pe 21 mai 2021. A doua zi a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. În documente judecătorii de la Tribunalul Vaslui menționau că procurorii îl consideră un grav pericol pentru ordinea internă a instituției în care lucrează.
După 5 zile a fost eliberat de judecătorii de la Curtea de Apel Iași, fiind pus sub control judiciar. Pe 19 noiembrie 2021 a scăpat și de această măsură, acum este judecat pentru luare de mită.
Mandache a fost angajat la RAR Iași în 2013, iar numirea sa a provocat scandal în instituție. Fusese consilierul personal al lui Cristian Adomnniței, pe vremea când acesta fusese parlamentar. În 2012, Adomniței l-a adus la conducerea Euroregiunii Siret Prut Nistru. Dragoș Mandache a condus Departamentul Zonal ITP de la RAR Iași între 2017 și 2021.

Article image
Fostul președinte al Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței, a fost achitat astăzi, la Curtea de Apel Galați, de ambele acuzații din Dosarul Albumul în care a fost trimis în judecată de DNA în iulie 2015. Pentru acuzația de favorizarea făptuitorului, completul de judecată a decis că „nu există probe că s-a săvârșit infracțiunea”, în timp ce pentru fals intelectual – „fapta nu este prevăzută de legea penală”. Decizia ...
Autor cristi tanasa Anchete 08 Februarie 2024

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30