fbpx
 
Sportivii ruși și belaruși nu vor defila pe Sena la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris

Sportivii ruși și belaruși nu vor defila pe Sena la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris


Sportivii din Rusia şi Belarus, admişi sub drapel neutru la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris, nu vor defila pe Sena la ceremonia de deschidere, pe 26 iulie, a decis marţi Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), citat de AFP.

Aceasta a fost ultima decizie majoră aşteptată din partea CIO, după doi ani de controverse legate de invazia rusă din Ucraina: interzişi mai întâi în sportul mondial, ruşii şi belaruşii au fost admişi la Jocuri anul trecut, sub condiţii stricte, dar cu protocol care rămânea de definit.
Întrucât vor participa "cu titlu individual" la Olimpiada franceză, ruşii şi belaruşii nu se vor alătura delegaţiilor naţionale în timpul ceremoniei, care va înlocui pentru prima dată celebra defilare pe stadion a delegaţiilor olimpice cu o paradă de barje pe Sena, a explicat presei, James Macleod, directorul Solidarităţii Olimpice din cadrul CIO.
Aceştia vor avea, totuşi, "posibilitatea de a trăi evenimentul", a spus oficialul, fără alte detalii, amintind că primii sportivi olimpici sub drapel neutru - un sistem creat pentru sârbii şi muntenegrenii afectaţi de sancţiuni internaţionale după evenimentele din fosta Iugoslavie - nu au defilat la Jocurile Olimpice din 1992, de la Barcelona.
CIO se aliniază astfel deciziei luate la începutul lunii martie de Comitetul Paralimpic Internaţional (IPC) pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice, programată pe 28 august, şi exclude, ca şi IPC, de la luarea în considerare a podiumurilor "sportivilor individuali neutri" (AIN) în clasamentul său pe medalii.
Comitetul Executiv al CIO a adoptat marţi un drapel dedicat ruşilor şi belaruşilor care vor concura ca neutri, care are imprimate literele "AIN" pe un fond verde deschis, precum şi o scurtă compoziţie muzicală fără cuvinte, care le va ţine loc de imn în cazul câştigătorii unui titlu olimpic.
Fără simbolurile naţionale, sportivii din cele două ţări ar urma să ia parte în număr redus la JO 2024: doar 12 ruşi şi 7 belaruşi s-au calificat până acum la competiţia din capitala Franţei, din cele 6.000 de locuri deja alocate, a explicat James Macleod.
Experţii organismului olimpic estimează că, "după scenariul cel mai probabil", 36 de ruşi şi 22 de belaruşi vor reuşit să se califice la JO 2024, iar numărul "maxim" al acestora ar putea fi 55, respectiv 28, a continuat oficialul în cursul unei întâlniri cu presa.
Prin urmare, prezenţa ruşilor şi belaruşilor se anunţă mult mai redusă decât la JO de la Toyko, din 2021, la care au luat parte 330 de sportivi ruşi şi 104 belaruşi, a reamintit oficialul CIO.
Odată calificaţi, sportivii din cele două ţări vor trebui să treacă însă şi de obstacolul unei "comisii de examinare" înfiinţată de CIO pentru a-şi valida eligibilitatea, în principiu deja controlată de fiecare federaţie internaţională. Aceştia trebuie să demonstreze că nu au susţinut activ invazia rusă din Ucraina şi au respectat toate obligaţiile antidoping.
CIO va publica apoi lista cu "toţi sportivii individuali neutri" invitaţi la JO 2024, precum şi personalul acestora.
O decizie cu privire la ceremonia de închidere, care în mod tradiţional reuneşte mai degrabă sportivi decât delegaţii, cu un protocol mai puţin strict, "va fi luată la o dată ulterioară", a mai spus James Macleod.

 

Sursa: Agerpres

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31