fbpx
 
Destination Iași - bani aruncați, proiect mort, site inactiv din 2022, multă fanfaronadă, zero muncă. Alt „succes” tipic ieșean

Destination Iași - bani aruncați, proiect mort, site inactiv din 2022, multă fanfaronadă, zero muncă. Alt „succes” tipic ieșean


Mihai Chirica a mai dat de gard un proiect: întâi s-a lăudat bine, apoi l-a abandonat

La Iași nu se face nimic niciodată, totul e înșelătorie, bani risipiți

Site-ul produs din bani publici are 8 articole de totul, toate scrise prin 2022

Același proiect l-a avut și Oradea: acolo se muncește, se aduc vizitatori, se organizează dezbateri, se scrie, se promovează, totul e pe fapte, nu pe vorbe

Încă un proiect făcut praf de cuplul Chirica & Alexe. Destination laşi, asociația fondată de Primărie, Aeroport, Universitate, câțiva hotelieri la care a aderat și Consiliul Județean, a fost pusă pe butuci. Trebuia să promoveze Iașul ca destinație turistică, însă a sucombat. Buget minuscul, activitate zero.

Președinte e un salariat din Primărie, asociația are 0 angajați. Pe 2023, nu există indicatori de bilanț pe site-ul Ministerului de Finanțe. Pe 2022, cifrele sunt groaznice: venituri de 105.000 lei, cheltuieli de 178.408 lei, deci deficit de 73.408 lei.

Postările pe Facebook ca și moarte: una singură pe acest an. Pagina web, exclusiv în engleză, are majoritatea informațiilor din 2022.

Alexandru Popescu e responsabil de promovarea Iașului, dar el nu dă interviuri presei. El face promovare nedeclarând nimic

Au președinte dar n-au angajați

La Oradea, activitatea duduie. Asociația similară a avut anul trecut un buget de 13,2 milioane lei (2,6 milioane de euro), 8,8 milioane de lei fiind contribuția Primăriei. Are 22 de angajați, a făcut campanii de promovare a orașului pe televiziunile centrale, în străinătate, pe social-media, au fost aduși influenceri și plimbați prin oraș. O întreagă filosofie.

Pe pagina de Facebook intitulată Destination laşi, ultima postare este din 22 aprilie, anunțul unui eveniment. Precedenta este din 10 decembrie, un „reels” cu Târgul de Crăciun de la Iași. Asta e toată activitatea pe Facebook din ultima jumătate de an.

Pagina web https://destinationiasi.ro/ se încarcă greu, iar majoritatea articolelor datează din 2022. Are versiune doar în limba engleză, nu are niciun calendar de evenimente. Nu există angajați la asociație, nici un executiv, ci doar un președinte, mai degrabă onorific, Alexandru Popescu, salariat al Primăriei.

Nu s-a mai ținut nimeni de proiect, a fost doar o campanie politică de moment

O sursă internă care cunoaște dedesubturile a explicat pentru REPORTER DE IAȘI că principala problemă este lipsa fondurilor. „În primul rând, trebuie bani pentru operaționalizare. Să fie angajați plătiți. În al doilea rând, se intenționa înființarea Organizației de Management a Destinației (OMD) la nivel regional. Trebuiau făcute niște acte, Consiliul Județean este cel care și-a asumat, și-a arătat disponibilitatea. Pe partea de finanțare trebuia ca 100.000 euro să existe în cont pentru ca acest OMD să poată fi acreditat. Fie pe proprie răspundere că în următoarele șase luni banii vor fi în cont, fie să facă dovada existenței lor în cont”, a explicat sursa.

Nici măcar board-ul asociației nu s-a mai întâlnit de foarte mult timp. Realizarea acestui OMD, un fel de suprastructură, ar fi permis accesarea de fonduri europene și ar fi înlesnit promovarea, inițial a județului, și apoi a întregii regiuni.

REPORTER DE IAȘI l-a contactat, vineri, pe Alexandru Popescu, președintele asociației, pentru a discuta toate aceste subiecte. Popescu a refuzat dialogul telefonic și a solicitat întrebările în scris, însă, până la ora publicării acestui articol, nu a răspuns.

Pe site-ul Destination Iași nu mai există articole noi de doi ani, iar pe Fecebook a fost o postare în decembrie 2023 și una în aprilie 2024

E nevoie de influenceri, turiștii nu sunt atrași la Iași

Expertul în turism a explicat că sunt câțiva pași simpli pentru a transforma Iașul într-o adevărată destinație turistică. „Nu faci doar afișe și campanii online. Vine turistul, vede un muzeu, dar trebuie și cafenele și restaurante. Oamenii trebuie să afle întâi de Iași ca să vină la noi, să răsară în mintea lor ideea de a face o vacanță la Iași. Acum, la Iași, mare parte este turism de business. Trebuie o campanie de city-break folosind strategiile actuale cu influenceri, cu viral, nu doar afișe. S-au înmulțit cursele aeriene, dar facem outgoing. Turiștii care totuși ajung la Iași vin cu așteptări foarte joase și pleacă extrem de încântați”, a spus specialistul, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

La Oradea, activitatea e la turație maximă

Și a oferit ca exemplu, asociația similară din Oradea. Pe numele său birocratic „Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune”, cunoscută simplu drept „Visit Oradea”. „Avea 1,2 milioane de euro buget și 6 angajați în 2020”, a exemplificat sursa.

Datele oficiale arată că lucrurile s-au mișcat cu repeziciune în orașul din vestul țării. Raportul oficial de pe site-ul Ministerului Finanțelor, aferent anului 2023, arată venituri de peste 13 milioane de lei, 22 de angajați.

Pagina web www.visitoradea.com e vie, dinamică, are evenimentele programate și pe luna aceasta și pe cele viitoare. Transparența este totală: sunt postate toate bilanțurile contabile (2015 – 2022), rapoarte de activitate (2015 – 2023), rapoarte de cenzor, hotărâri ale Consiliului Local, rapoarte de audit, hotărâri ale AGA, plățile lunare din martie 2022 până în martie 2024.

Aduc influenceri la Oradea

Întins pe 83 de pagini, Raportul de activitate pe 2023 este o lecție despre transparență. În primele pagini, e ca un duș rece, cei din asociație admit că turismul nu a mers grozav la Oradea în 2023, deși cifrele au fost mai bune ca în 2022. N-au încercat să cosmetizeze realitatea.

Apoi, cei de la asociație au explicat cum au promovat Oradea anul trecut. Una dintre acțiuni: au invitat-o pe Sonia Argint, influencer, creatoare de conținut, să viziteze orașul. Autorii raportului de activitate au descris: „Visit Oradea” a organizat un infotrip la Oradea cu Sonia Argint, care, pe parcursul șederii a vizitat centrul istoric, patrimoniul arhitectural al orașului, Cetatea Oradea, Palatul Baroc, Casa Darvas la Roche, Sinagoga Neologă Sion, Templul Francmasoneriei, Catedrala Romano-Catolică și a participat la ediția a II-a Sounds of Oradea Festival.

Vlogger-ița Sonia Argint a fost invitată la Oradea, de organizația similară celei din Iași, iar aceasta a avut 39 de postări în timpul vizitei, prezentând principalele puncte de atracție din acest oraș

Rapoarte de activitate riguroase

Subiectele acoperite în timpul vizitei:

1. Ce poți face 3 zile în Oradea

2. Obiectivele și bogățiile arhitecturale din Oradea

3. Gastronomia din Oradea

4. Sounds of Oradea Festival, ediția a II-a”.
Apoi, au fost prezentate și rezultatele:
„Infotrip-ul a fost documentat prin postări dedicate pe conturile de Facebook și

Instagram:

● 35 de stories postate în perioada 15 - 18 iunie, pe parcursul șederii;

● 2 postări pe Instagram pe pagina „Sonia Argint”; (postare nr. 1 – 9.786 impact, postare nr. 2 - 12.924 impact);

● 2 postări pe Facebook, pe pagina „Sonia Argint”; (postare nr. 1 – 314 like-uri, postare nr. 2 - 395 like-uri)”
Similar, cei din asociației au invitat la Oradea pe unii dintre cei mai urmăriți influenceri de travel, „Aer de Vacanță”, sau cuplul Andra și Andrei. „Și-au documentat vizita cu peste 25 de stories și cu o postare pe platforma de Instagram care a adunat peste 5.900 de like-uri”, au explicat rezultatele cei de la Visit Oradea. În raport au fost prezentate inclusiv capturi foto de pe Instagramul celor doi care să dovedească acest număr de aprecieri.

Oradea a adunat milioane de vizualizări

Al treilea exemplu, un american, influencer în domeniul călătoriilor. Detaliile celor de la Visit Oradea: „Cu un impresionant număr de urmăritori, Christian Grossi atrage atenția a peste 1,4 milioane de persoane pe TikTok, 43,3k pe YouTube și 622k pe Instagram. În toamna anului 2023 el a ajuns în Oradea, unde a explorat și promovat atracțiile istorice ale orașului.

 Statisticile postărilor sale în Oradea reflectă impactul său semnificativ:

● 1 reel postat pe Instagram a obținut 11,6k de aprecieri

● 1 reel în colaborare cu Visit Oradea pe Instagram a adunat 2,9 k de aprecieri

● 1 postare în colaborare cu Visit Oradea a generat 4,2k de aprecieri”.
Cei de la Oradea au prezentat și campaniile proprii de promovare, care au strâns milioane de vizualizări pe Facebook și Instagram. Au participat și la târguri de turism din țară și străinătate (Berlin, Londra, Varșovia). Au oferit tururi ghidate gratuite, intrări gratuite la muzeu, reduceri la transportul în comun, la cafenele și restaurante. Au
organizat evenimente în regie proprie, culturale, sportive, gastronomice, concerte.

Article image
În ultimii ani, Primăria Municipiului Iași este obligată, pe bandă rulantă, să achite despăgubiri de sute de mii de lei unor persoane care au decizii definitive de retrocedare a unor terenuri, dar instituția condusă de Mihai Chirica nu le respectă. Cel mai recent, o astfel de sentință a fost dată de Judecătoria Iași în cazul unei femei pe nume Gabriela Budianu: 143.700 lei penalităţi de întârziere pentru perioada 18 noiembr...
Autor cristi tanasa Anchete 03 Mai 2024


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31