fbpx
 
Tunul de adio: Chirica dă o mină de aur pe niște iarbă cosită. Profit Avătăji: 15 milioane de euro! / EXCLUSIV

Tunul de adio: Chirica dă o mină de aur pe niște iarbă cosită. Profit Avătăji: 15 milioane de euro! / EXCLUSIV


A venit și mult așteptatul moment al schimbului de terenuri dintre Primărie și oamenii de afaceri Avătăji-Florescu

Dezvoltatorii dau terenul de la Gara Nicolina, iar Primăria le oferă la schimb o suprafață în Moara de Vânt, în spatele Complexului Roua, construit de Paul Avătăji

Terenul de pe N. Iorga are statutul de parc-spațiu verde, iar Avătăji și Florescu știau asta când l-au cumpărat în 2021

Au încercat să schimbe destinația terenului, dar au pierdut definitiv în Justiție

Acum, vine Mihai Chirica și îi salvează: le dă la schimb un teren de câteva milioane de euro

Primăria putea să-i ignore pe dezvoltatori sau să le ofere un preț foarte mic, pe măsura destinației destinației terenului: parc, pământ ieftin

Caz identic: Gheorghe Cheșcu are un teren-spațiu verde la Doi Băieți, iar primarul nu vrea să facă schimb, pentru că deja are un dosar penal în urma unei afaceri cu patronul Flux

În cazul lui Paul Avătăji, Mihai Chirica încă nu are dosar penal

Un schimb trăsnet de terenuri se pregătește zilele acestea în Primăria Iași. Două SRL-uri axate pe dezvoltare imobiliară vor să dea 9.836 mp lângă Gara Nicolina, suprafață pentru care Primăria oferă 7.377 mp în Moara de Vânt, parcelă amplasată excepțional între Complexul Sportiv de la Ciric și viitorul Spital Regional de Urgență (SRU).

Echivalența valorică a fost fixată la 1.475.400 euro, evaluatorul stabilind că terenul de la Gară face 150 euro/mp, iar cel din Moara de Vânt 200 euro/mp.

Tunul imobiliar: firmele Imperia Divizia Construcții (Paul Avătăji și Constantin Gavrilă, asociați) și Mercur Mary (Bogdan Motoc și Daniel Florescu asociați) oferă Primăriei un teren mort din punct de vedere imobiliar, având destinația de spațiu verde, parc.

Iar municipalitate a propus la schimb un teren-mină de aur, poziționat extraordinar lângă SRU care va însemna, practic, un nou oraș în oraș.

Cel mai important detaliu: când au cumpărat, în 2021, patronii Imperia și Mercur Mary au cunoscut regimul tehnic stabilit prin PUG al parcelei de la Gară. „Funcțiuni de spațiu plantat public, respectiv: spații plantate, circulații pietonale (...), mobilier urban, amenajări pentru joc și odihnă”. Nu și case și blocuri, cum ar fi vrut cumpărătorii.

 

Terenul cumpărat de oamenii de afaceri este cu deschidere la Bd. Nicolae Iorga, lângă Gara Nicolina, dar are destinația de parc încă de la PUG-ul din 1999

Schimbul se realizează în mare viteză: în doar 3 luni

Procedurile s-au derulat cu repeziciune. La sfârșitul lunii martie 2024, cele două firme au cerut schimbul la Primărie. Serviciul GIS s-a pus în mișcare, a identificat terenul de la SRU, din Moara de Vânt.

Evaluatorului Vlad Bulău i s-a dat comanda să facă expertiză pe cele două terenuri, cel de la Gara Nicolina, al privaților, și cel din Moara de Vânt, al Primăriei. Le-a executat rapid, apoi schimbul a trecut prin Comisia de oportunitate a Primăriei, în acest moment pregătindu-se un proiect de hotărâre de Consiliu Local.

Trecerea terenului din domeniul public în cel privat al municipiului și apoi realizarea schimbului. „Din ce știu eu, de la partenerii mei (Imperia – n.r.), schimbul de terenuri e atât de păcătos încât nici nu știu unde e interesul nostru. Dar partenerii mei, am înțeles, că și-ar asuma acest schimb dacă s-ar concretiza. Poziția de la Gara Internațională versus acel tăpșan (de la SRU – n.r.) n-are nicio legătură una cu alta. Eu când am cumpărat terenul era «curți, construcții», deci se putea construi, după care s-a dovedit că nu se putea construi”, s-a victimizat Daniel Florescu, asociat la Mercur Mary.

Nu e clar cum avea regimul de construcții când PUG-ul Iașului, care descrie cu exactitate acea parcelă de teren, este vechi din 1999. Regimul de parc exista și în 1999, și în 2021.

Terenul primit de Avataji și Florescu este marcat cu roșu, în triunghi. Cu albastru este demarcat tot terenul de care dispune Primăria Iași, iar în dreptul negru se află amplasamentul viitorului Spital Regional de Urgență. Întreaga zonă va deveni extrem de scumpă

Știau foarte clar ce au cumpărat: scria „spațiu plantat public”

Cele două companii, Imperia Divizia Construcții și Mercur Mary, au achiziționat cei 9.836 mp în iulie 2021. În contractul de vânzare-cumpărare este un pasaj extrem de important.

Vânzătorii, prin mandatar, au declarat: „Imobilul este traversat de conducte și țevi subterane (țevi de termoficare, apă, canalizare) și are regim tehnic stabilit prin PUG, P1a (funcțiuni de spațiu plantat public, respectiv: spații plantate, circulații pietonale din care unele ocazional carosabile pentru întreținerea spațiilor plantate, mobilier urban, amenajări pentru joc și odihnă, adăposturi, grupuri sanitare, spații pentru administrare și intervenție, având suprafața limitată la cel mult 60 mp)”.

Terenul a fost cumpărat în schimbul a 1,8 milioane de euro, cifra fiind menționată în contract. Pe această descriere era destul de limpede că pe o astfel de parcelă nu se poate edifica un proiect imobiliar rezidențial.

Primăria a devenit salvamarul omului de afaceri Paul Avătăji. Când acesta a cumpărat terenul, în 2021, destinația sa era clară: parc

Florescu susține că șefii Primăriei l-au indus în eroare

Versiunea lui Florescu este diferită. „În momentul în care noi am cumpărat terenul în 2021 și a fost cumpărat cu 2 milioane de euro, noi am luat toate actele înainte, premergătoare de a cumpăra terenul, de la Primărie, precum că este în «curți construcții», acte pe care le avem semnate de toată Primăria. Ulterior, s-a dovedit că este parc, dar ei au emis un act precum că acel teren este în «curți construcții». Că nu m-aș fi legat eu la cap să cumpăr un teren care să fie parc. Niciodată”, a afirmat Florescu care a adăugat că are și acte care dovedesc acest lucru.

Paul Avătăji a construit complexul de blocuri Roua în Moara de Vânt. Terenul pe care îl primește acum la schimb este chiar în spatele complexului său. În 2021, când a dat bani pe suprafața din N. Iorga știa că nu poate construi nimic. Întreg scenariul este foarte ingenios

Evaluatorul a rezolvat rapid problema

Firmele au acționat Primăria în instanță. „Noi am dat în judecată, prima dată am câștigat, a doua oară am pierdut. Dar asta este este o chestie politică. Nu m-a interesat”, a declarat Florescu.

Intenția municipalității li s-ar potrivi mănușă. „Am înțeles că Primăria vrea să facă un parc acolo, să și-l facă”, a spus Florescu. Acesta a precizat că firmele mai au alternative: vânzare sau construire parcuri, teren de tenis, parc de copii. „Dar eu nu cu asta mă ocup”, a completat el. Adică, ar fi vrut acolo o dezvoltare imobiliară, însă condițiile nu au permis-o.
Pe 29 martie, cei patru asociați ai celor două firme i-au solicitat un schimb primarului Mihai Chirica. Funcționarii Primăriei s-au mișcat iute, Paula Fânaru de la GIS Cadastru a identificat parcela pentru schimb în Moara de Vânt. La numărul respectiv cadastral, Primăria deține 124.654 mp (peste 12 hectare) din care 7.377 mp sunt propuși la schimb.

Evaluatorul a spus că terenul din Moara de Vânt face 200 euro/mp, iar cel de la Gară 150 euro/mp. Nu e clar cum a ajuns la aceste valori. Până la ora editării acestui articol Vlad Bulău, evaluatorul terenurilor, nu a răspuns la apelurile telefonice ale REPORTER DE IAȘI.

Terenul propus la schimb de Primărie este chiar lângă Roua. Dacă va primi regim de înălțime de 35 m, Paul Avătăji poate câștiga 20-25 milioane de euro la afacerea asta. La un regim mai mic, P+5, profitul va fi de circa 15 milioane de euro

Actele arată clar: iarbă contra teren de construcții

Un document aflat la acest dosar, semnat de Ioan Munteanu, noul arhitect șef al Iașului, arată, o dată în plus, că terenul de la Gară era spațiu verde. „Este foarte important a se avea în vedere faptul că imobilul identificat cadastral (...) proprietatea Societatea Mercur Mary SRL și Imperia Divizia Construcții SRL este înregistrat în Registrul spațiilor verzi aprobat prin HCL nr. 551 din 20 decembrie 2018 cu destinația de spațiu verde”, este menționat în actul respectiv.

Un alt amănunt relevant este și comparația certificatelor de urbanism emise de Primărie în cazul celor două parcele. Astfel, pe 5 decembrie 2023, pe certificatul emis de Primărie scrie „scopul: Amenajare parc și locuri de joacă”. În cuprinsul actului, se precizează că suprafața de 9.836 mp are destinația stabilită prin documentațiile de urbanism „grădini, scuaruri și fâșii plantate publice”.

Al doilea certificat de urbanism este din 18 aprilie 2024 și se referă la întreaga suprafață de 12 ha deținută de Primărie la Moara de Vânt. Este intravilan, reglementat prin PUZ și, cel mai important, are următoarele utilizări funcționale admise: construcții administrative, financiar-bancare, comerciale, de învățământ, de sănătate, sportive, de agrement, locuințe de serviciu. Practic, se poate face absolut orice pe acel teren. „Este o documentație în curs de evaluare și nu va pot oferi informații”, a refuzat dialogul Denisa Ionașcu, secretarul Consiliului Local.

Daniel Florescu, asociatul lui Paul Avătăji, susține că n-a știut că terenul pe care l-a cumpărat n-are nicio valoare. Nu știa să citească un PUG? Durează 3 minute să consulți harta și să vezi regimul fiecărei parcele delimitate

Alt scandal cu Avătăji: a vrut un turn la câțiva metri de un bloc pe Șoseaua Națională

În concluzie, Primăria deține peste 12 hectare lângă SRU și vrea să extragă 7.377 mp pentru a-i oferi celor doi privați. Iar la schimb să preia spațiul verde de la Gară pe care, la un moment dat, ar putea amenaja un parc.

Un alt detaliu: lângă parcela pe care Primăria o oferă la schimb, Paul Avătăji (asociat Imperia) a dezvoltat mai multe blocuri de locuințe, un mini cartier cu brandul Roua, numele comercial.

Avătăji nu a răspuns apelurilor REPORTER DE IAȘI. Acesta este un dezvoltator imobiliar cu mai multe proiecte controversate. Unul dintre acestea: a obținut o autorizație de construire pentru un bloc turn în Pod de Piatră foarte aproape de imobile existente. Apoi, a vândut proiectul firmei Bauer Solution SRL Iași pentru 500.000 de euro. În final, autorizația a fost anulată de instanță, iar proiectul nu s-a mai concretizat.

Și acolo a avut sprijinul aparatului condus de Mihai Chirica. Au renunțat doar în urma campaniei de presă și a revoltei locatarilor din blocul vecin.

Gheorghe Cheșcu are și el teren cu destinația de spațiu verde în Tătărași. Primarul nu vrea să-i dea altă suprafață la schimb, după ce a ajuns să fie trimis în judecată după un alt tun cu un bloc al patronului Flux

Caz identic în care Mihai Chirica, speriat de dosare penale, nu mai face schimb de terenuri

Caz similar, nerezolvat însă. Firma Flux, controlată de omul de afaceri Gheorghe Cheșcu, a cumpărat mai multe suprafețe de teren în Doi Băieți. După alipire, a intenționat construirea unui imobil cu 14 etaje, locuințe, birouri și spații comerciale.

Proiectul a fost blocat din același motiv: terenul figurează în PUG ca spațiu verde. În acest an, Flux a acționat Primăria în instanță și a cerut despăgubiri de 1 milion de euro. Sau avizarea proiectului.

În această speță, nu s-a pus problema unui schimb de terenuri. SC Flux SRL, administratorul acesteia – fiul lui Cheșcu - și primarul Mihai Chirica sunt judecați în dosarul blocului de pe Vasile Lupu, intabulat ilegal.

Article image
Avocații apărării susțin că judecătorii de la Camera Preliminară nu aveau specializarea pe corupție În cauze similare, deciziile au fost contradictorii: la Cluj s-a dispus întoarcerea dosarului la momentul zero, în timp ce la Iași judecătorii au decis continuarea procesului fără niciun impediment Dacă Mihai Chirica și Gabriel Harabagiu ar întoarce dosarul, ar câștiga cel mult 6 luni Pentru primar e important să rămână câ...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 17 Mai 2024

 


Citeste si...
Nota
(5 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31