fbpx
 
Mihai Chirica nu s-a apărat deloc în timpul anchetei din dosar Mihai Chirica nu s-a apărat deloc în timpul anchetei din dosar

Justiția găurită: Chirica se apropie de a treia prescriere la Veranda și speră la a patra prescriere la Flux. „Chirică Nouă Vieți!”


Modul greoi în care funcționează sistemul de justiție îi va oferi primarului Mihai Chirica posibilitatea certă să scape de o parte dintre acuzațiile din Dosarul Veranda

În situația sa, pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual în cazul aprobării intabulării unui etaj ilegal la Hala Centrală, răspunderea penală se va prescrie în iulie 2026

Cum ne aflăm în mai 2024 și judecata dosarului încă nu a început, iar o estimare rezonabilă indică faptul că perioada de desfășurare a celor două faze de Cameră Preliminară va dura cel puțin un an-doi, în timp ce fondul și recursul - cel puțin alți doi ani, este aproape sigur că, în timpul procesului, va interveni prescrierea pentru această infracțiune

Chirica va rămâne, însă, cu alte două infracțiuni pentru care poate fi condamnat, dacă va fi găsit vinovat, până în 2029

Și alți inculpați din Primărie vor scăpa, prin prescriere, de faptele în care au fost incriminați că au semnat acte în fals, dar și pe ei îi așteaptă judecata pentru infracțiuni a căror durată de prescriere este mai lungă: opt ani

Trei infracțiuni pentru primar

Pe 19 aprilie 2024, în Dosarul Veranda, Mihai Chirica a fost trimis în judecată de DIICOT, pentru săvârșirea a trei infracțiuni:

- abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit, în formă continuată (trei acte materiale, săvârșite la datele de 28 august 2019, 12 ianuarie 2021 și 8 iulie 2021);

- fals intelectual în formă continuată (trei acte materiale, săvârșite la datele de 28 august 2019, 12 ianuarie 2021 și 8 iulie 2021);

- participație improprie, sub forma complicității, la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit, în formă continuată (două acte materiale, săvârșite la datele de 12 ianuarie 2021 și 8 iulie 2021).

Dosarul poartă, generic, numele Restaurantului Veranda de pe Hala Centrală (foto dreapta), care a fost, însă, obiectul doar uneia dintre multele infracțiuni incriminate în anchetă

Prima și ultima infracțiune se pedepsesc cu închisoare între 2 și 7 ani, iar a doua, cu închisoare între 1 și 5 ani. În acest dosar, au mai fost trimise în fața judecătorilor alte 26 de persoane și o societate comercială.

Rechizitoriul conține trei părți, cea în care este inculpat Chirica, funcționari din Primărie și Poliția Locală, precum și dezvoltatorul imobiliar, referindu-se la semnarea mai multor documente cu ajutorul cărora cel din urmă a putut intabula și vinde imobile care nu respectau prevederile din autorizațiile de construire.

Lentoarea. Precedente

Înainte ca acuzațiile să fie judecate pe fond pentru a se stabili dacă sunt întemeiate sau nu, procedura penală prevede un proces separat – faza de Cameră Preliminară – în care un judecător verifică dacă procurorul a respectat legile în timpul urmăririi penale. Decizia acestuia poate fi contestată, deci Camera Preliminară se judecă la două instanțe. În Dosarul Veranda, aceste instanțe vor fi Curtea de Apel Iași și Înalta Curte de Casație și Justiție.

Pentru comparație, iată durata procedurii de Cameră Preliminară pentru alte dosare recente ale liderilor din administrația publică locală:

Dosarul Flux (inculpat Mihai Chirica): 14 iulie 2022-16 ianuarie 2024, primul termen pe fond 7 martie 2024;

Dosarul Tabla (inculpat Costel Alexe): 20 iunie 2022-29 ianuarie 2024, primul termen pe fond 12 martie 2024;

Dosarul Școala de Arte (inculpat Costel Alexe): 11 iulie 2022-17 octombrie 2023, primul termen pe fond 29 mai 2024.

În medie, în fiecare dintre cele trei dosare a trecut peste un an și jumătate până la începerea judecății pe fond, fază care, la rândul ei, va dura cel puțin doi-trei ani, fiind întinsă tot pe două instanțe.

Una caldă, două reci

În cazul Dosarului Veranda, având în vedere precedentele și că avocații de renume ai părților, plătiți cu bani grei, vor invoca toate excepțiile posibile, este foarte probabil că judecata pe fond să înceapă în 2026.

Pe 8 iulie 2026, se va prescrie răspunderea penală a lui Chirica pentru fals intelectual în formă continuată - acte materiale săvârșite la datele de 28 august 2019, 12 ianuarie 2021 și 8 iulie 2021. Conform legii, pentru fals intelectual, răspunderea penală se aplică în maximum 5 ani de la comiterea ultimei fapte din șir – 8 iulie 2021. Aproape sigur, în iulie 2026 nu va fi pronunțată nici măcar sentința primei instanțe.

În schimb, Chirica are șanse mici să scape prin prescriere pentru celelalte două infracțiuni, el putând fi condamnat, dacă va fi găsit vinovat, până în 2029. Termenul de prescriere pentru acestea este de opt ani.

Alți beneficiari din Primărie

O parte dintre funcționarii din Primărie care au făcut parte din grupul care a avizat ilegal blocurile pot spune că au scăpat, deja, de infracțiunile de fals intelectual. Este vorba, în primul rând, de arhitectul-șef Alexandru Florin Mustiață (răspunderea penală va înceta în august 2024), directoarea de la Juridic, Cristina Oțeleanu (august 2024), șef serviciu Dana Mihaela Pintilie (august 2024), inginer la Urbanism Elena Herțanu (iunie 2024), inginer în Primărie Dana Vasiliu (decembrie 2025), fosta arhitectă-șefă Raluca Andreea Mocanu (august 2026) și inginer la Urbanism Andras Zlăvog (august 2026).

Cristina Oțeleanu

Termene similare apar în dreptul unor angajați M.Chim care au pus umărul la comiterea acestor falsuri, cot la cot cu cei din Primărie. Inclusiv patronul Zămosteanu este „eligibil” de prescriere pentru această infracțiune, în decembrie 2025.

Alți inculpați din acest dosar au fost, deja, scoși de sub urmărire penală pentru această infracțiune, procurorul de caz stabilind că răspunderea penală pentru semnăturile lor în fals s-a prescris: Georgel Grumeza, Mihaela Tulică, Andrei Valentin Spînu - director, șef serviciu, respectiv polițist în Poliția Locală - în ianuarie 2023, Virgil Babîi, fost șef Direcția de Cultură, în februarie 2024.

Mustiață, Oțeleanu și Tulică au speranțe

Toți cei de mai sus au, însă, pe răboj și abuzul în serviciu, precum și infracțiuni colaterale pentru care durata de prescriere este de opt ani de la comiterea ultimei fapte. În aceste situații, pentru Mustiață, Oțeleanu, Pintilie și Herțanu răspunderea penală va înceta în iunie-august 2027, pentru Vasiliu, în decembrie 2028, Mocanu și Zlăvog - august 2029.

Alexandru Florin Mustiață

Marii câștigători la ruleta trecerii timpului urmează a fi cei trei angajați de la Poliția Locală – ianuarie 2026, dată la care procesul va fi în plină judecată, fără nici o sentință. De precizat că toți trei sunt, însă, trimiși în judecată în alt dosar, cu infracțiuni similare, dar instrumentat de DNA.

La Dosarul Flux, în care primarul Chirica este trimis în judecată, se așteaptă miercuri, 22 mai, o decizie capitală a judecătorilor de la Tribunal: posibila reluare a întregului proces de la Camera Preliminară, pe baza unei excepții invocate de avocați. Dacă decizia va fi favorabilă Lotului Chirica, dosarul va mai sta cel puțin un an în analiză pe proceduri, înainte de a reintra pe fond.

Nu va mai fi timp pentru a-l condamna pe Mihai Chirica. Falsul intelectual deja s-a prescris în 2023, iar abuzul în serviciu se prescrie în octombrie 2026. Mai sunt doi ani și patru luni. Întoarcerea la Camera Preliminară va fi foarte aproape de a însemna prescriere, pentru că în 28 de luni dosarul trece prin trei instanțe. Experiența de până acum arată că un asemenea termen nu este suficient pentru o sentință definitivă în România.

Mihai Chirica a scăpat tot prin prescriere și de Dosarul Skoda, unde a fost șeful comisiei într-o licitație trucată.

Fără celeritate nu se face dreptate

Cum s-a ajuns aici? Mare parte dintre falsuri au fost comise între 2014 și 2018, fără ca nimeni din Parchetele ieșene să aibă habar. În martie 2018, REPORTER a scris un articol în care dezvăluia sistemul autorizărilor ilegale pentru mai multe blocuri edificate în zonele Moara de Vant și Aurel Vlaicu.
Metoda era următoarea: dezvoltatorii luau autorizații pentru case sau blocuri cu puține nivele, edificau blocuri cu două etaje în plus față de autorizații, iar polițiștii locali care veneau la fața locului pentru a elibera actele necesare intabulării atestau faptul că totul este legal.

Probele erau atât de zdrobitoare încât, la scurt timp, primarul Chirica i-a convocat la o ședință secretă pe dezvoltatorii de prim rang din Iași, avertizându-i că „s-a terminat” cu ilegalitățile – o recunoaștere indirectă că acestea fuseseră tolerate.

În paralel, tot în martie 2018, Poliția Locală a depus la Parchetul de pe lângă Judecătorie o plângere legată de unele documente semnate de polițistul local Spînu, unul dintre „eroii” investigației REPORTER, fără, însă, să menționeze în document numele lui Grumeza și Tulică – ultima, cumătra lui Chirica.

Mihaela Tulică

În mai 2019, DIICOT a deschis un dosar la care a anexat, prin declinare, pe cel de la Parchetul de pe lângă Judecătorie, a adăugat informații noi privind delapidări și spălare de bani și l-a trimis în judecat pe Cristin Zămosteanu, însă de-abia în aprilie 2024.

Pe fondul celor de mai sus, două hotărâri ale Curții Constituționale, din 2018 și 2022, care au micșorat termenele de prescriere ale infracțiunilor, au făcut ca mulți dintre inculpații din Dosarul Veranda fie să scape deja de o parte dintre acuzații, fie să spere că vor beneficia în viitor de astfel de decizii. În consecință, pasibile cu adevărat de condamnare au mai rămas unele infracțiuni comise între 2019 și 2021.

Article image
Sunt 49 de inculpați, 9 suspecți, 17 infracțiuni în „Mama dosarelor imobiliare” din Iași 15 acuzați sunt din Primărie și Poliția Locală, în frunte cu primarul REPORTER vă prezintă lista funcționarilor publici inculpați: arhitectul-șef, șefa Direcției Juridice, secretarul CL Surprinde absența lui Gabriel Harabagiu, care a fost deștept să nu semneze nimic Apare pe listă marele combinator de la Urbanism, Florin Grierașu, c...
Autor cristi tanasa Anchete 27 Iulie 2023

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31