fbpx
 
S-a respins: Dosarul Flux merge mai departe la Tribunal. Decizia elimină riscul prescrierii dar nu este definitivă

S-a respins: Dosarul Flux merge mai departe la Tribunal. Decizia elimină riscul prescrierii dar nu este definitivă


Judecătorul de la Tribunalul Iași a respins astăzi excepția invocată de avocații apărării în Dosarul Flux. Aceștia motivau că judecătorii de la Camera Preliminară nu aveau specializarea în dosare de corupție și că, astfel, totul trebuie reluat de la zero.

„Respinge, ca inadmisibilă, excepția privind nelegala compunere a completului D08C - judecător de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Iași, invocată de inculpații Popa Mariana și Cheșcu Tudor. Cu drept de contestație în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunțată astăzi 22.05.2024, prin punerea la dispoziția inculpaților și procurorului prin mijlocirea grefei instanței”, este soluția publicată pe portalul instanței.

Dacă s-ar fi întors la Camera Preliminară, audierile și judecarea tuturor excepțiilor și procedurilor trebuiau reluate de la zero, ceea ce ar fi dus la întârzierea dosarului cu cel puțin un an.

Respingerea de azi elimină în mare suspansul pe acest caz. Decizia poate fi însă atacată cu apel, dar termenele procesului se derulează normal.

Abuzul în serviciu de care este acuzat Mihai Chirica are termen de prescripție octombrie 2026, deci în doi ani și patru luni trebuie să se ajungă la o sentință.

Excepția a fost respinsă astăzi ca inadmisibilă, sugerând că procedural motivul invocat nu mai poate fi judecat. Unul din avocații care a contestat legalitatea completului de la Camera Preliminară, Cătălin Boacnă, ridicase aceeași excepție și în faza anterioară a procesului, înainte de a se intra pe fond, iar instanța i-a respins cererea.

Astfel, sentința de astăzi, care menționează inadmisibilitatea, arată că e un lucru deja judecat.

În Dosarul Flux ajuns acum la Tribunal sunt inculpați:
- Mihai Chirica
- Gabriel Harabagiu (fost viceprimar)
- Anca Brândușescu (fost arhitect șef)
- Mariana Popa (OCPI)
- Tudor Cheșcu (administrator Flux)
- Flux SRL
- Gabriel Ghergheșanu a fost condamnat cu acord de recunoaștere
- Victor Gavriluță este judecat separat

Article image
Avocații apărării susțin că judecătorii de la Camera Preliminară nu aveau specializarea pe corupție În cauze similare, deciziile au fost contradictorii: la Cluj s-a dispus întoarcerea dosarului la momentul zero, în timp ce la Iași judecătorii au decis continuarea procesului fără niciun impediment Dacă Mihai Chirica și Gabriel Harabagiu ar întoarce dosarul, ar câștiga cel mult 6 luni Pentru primar e important să rămână câ...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 17 Mai 2024


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31