fbpx
 
Dezmăț bugetar. În Andrieșeni, una dintre cele mai sărace comune din județ, Primăria a luat 80 de abonamente de telefonie pentru doar 10 angajați

Dezmăț bugetar. În Andrieșeni, una dintre cele mai sărace comune din județ, Primăria a luat 80 de abonamente de telefonie pentru doar 10 angajați


Primarul liberal al comunei Andrieșeni a comandat la un operator 80 de abonamente pentru telefoane mobile. În Primărie lucrează doar 20 de angajați și maximum 10 dintre ei au cartelă de la serviciu
“Pentru acele abonamente în plus față de cât avea nevoie, a primit telefoane. Nu știe nimeni ce a făcut cu ele”, spun surse REPORTER. Factura trece lunar de 6.000 de lei
Localitatea este una dintre cele mai sărace din Iași și din Moldova. Primăria nu mișcă niciun proiect, localitatea doar consumă bani și este dependentă de fondurile de la centru
Primarul, cu trecut penal, este vestit pentru că a majorat salariile tuturor funcționarilor, la finalul anului trecut, cu 30%. Pentru că rămânea fără bani, a diminuat, apoi, toate lefurile la nivelul anterior

Secretul aflat dintr-o încurcătură

Consilierul local Ioan Anton, fost viceprimar al comunei Andrieșeni și primar interimar în perioada în care titularul de post a fost suspendat pentru corupție, a aflat întâmplător ce număr uriaș de abonamente de telefonie are comuna.

Consilierul local Ioan Anton

Consilierul local Ioan Anton

“Cei de la Orange au păstrat datele mele de contact de când eram primar interimar. Când facturile nu au fost achitate, anul trecut, m-au sunat pe mine. Așa am aflat că la maximum 20 de angajați, câți are Primăria Andrieșeni, sunt 80 de abonamente de telefon și internet”, a precizat Anton.

Număr redus la 46

Omul a înregistrat convorbirea cu angajata Orange care l-a sunat. În timpul discuției, aceasta menționează cifra de 80. Pe o factură din acest an, intrată în posesia REPORTER, apar mai puține abonamente: 9 de internet și 37 de voce.

 

“După ce am aflat anul trecut, am început să punem întrebări. Probabil că primarul s-a speriat și a mai închis unele abonamente”, mai spune Anton. Informațiile sunt confirmate de către viceprimarul comunei, Mihai Ștefură. “La prelungirile de abonament, tot a suplimentat numărul de abonamente. Știți că Orange oferă clienților posibilitatea de prelungire a abonamentelor sau suplimentarea numărului, oferă telefoane sau tablete cu această ocazie. Au bugete pentru așa ceva. Probabil a luat telefoane pentru acele abonamente, este imposibil să fie la angajați. Noi avem în Primărie vreo 20 de angajați, maxim 10 dintre ei au cartelă de serviciu”, a declarat Mihai Ștefură.

 

Viceprimarul Mihai Ștefura

Viceprimarul Mihai Ștefură

Comparație: comuna vecină, Vlădeni, are 40 de angajați, iar Primăria plătește lunar 700 de lei pentru abonamentele de telefonie ale acestora.

Factură de peste 6.000 de lei, cu Netflix

În luna mai a acestui an, la Primăria Andrieșeni a venit o factură de 6.194 de lei emisă de Orange România (foto jos). În document sunt menționate 9 abonamente de date mobile, 37 de voce, 1 abonament Microsoft, în valoare de 2.275 de lei. Mai este factură cost suplimentar de trafic de date (2.709 lei), un abonament Netflix (60 de lei) și un abonament Bitdefender (329 de lei). La valoarea rezultată au fost aplicate niște reduceri.

 

Primarul comunei, Maricel Turcu, spune că factura și discuția cu o angajată Orange sunt falsuri realizate de oponenții săi. “Sunt 14 abonamente de telefonie la Andrieșeni. Fiecare angajat are abonamentul lui. Factura și discuția sunt falsuri realizate de adversari, viceprimarul încearcă să mă dea jos, să fie primar. E campanie electorală”, a declarat Turcu.

A crescut salariile, apoi le-a tăiat

În noiembrie 2023, primarul Maricel Turcu a semnat majorarea cu 30% a salariilor angajaților Primăriei. După această decizie, fondul de salarii necesar crescuse la aproape 2,5 milioane de lei anual (cu aproximativ 20 de angajați), dintr-un total de 7 milioane de lei cât este tot bugetul anual al comunei.

“S-a ajuns la salarii de 9.000 – 11.000 de lei la Primăria Andrieșeni. În ianuarie, a fost obligat să revină la salariile anterioare majorării. Lefurile au fost crescute cu doar 200–300 de lei”, a menționat Mihai Ștefură.

Edilul condamnat pentru fraudă cu fonduri UE

În octombrie 2018, Maricel Turcu, primarul din Andrieșeni, a fost condamnat definitiv, la Curtea de Apel Iași, pentru o fraudă cu fonduri europene. Turcu și complicele Mihai Bunduc au depus acte false pentru a obține fonduri europene in valoare de 151.000 lei. Banii erau destinați pentru întreținerea pășunii comunale, dar nu au fost utilizați în acest scop. În iunie 2020, Curtea de Apel Iași a pronunțat încă o sentință împotriva lui Turcu, obligându-l să restituie Primăriei 17.400 lei. A luat banii din casierie pentru a organiza Zilele comunei, dar suma nu a fost utilizată în acest scop nici de această dată. În 2020, în ciuda acestor sentințe, oamenii din comună l-au reales primar.

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31