fbpx
 
Cele cinci case ale lui Chirica, primarul cu avere de nabab din salariu de bugetar. BARONUL, AVEREA COMPLETĂ

Cele cinci case ale lui Chirica, primarul cu avere de nabab din salariu de bugetar. BARONUL, AVEREA COMPLETĂ


  • Și-a luat apartament cu 3 camere pe Independenței la preț de 2 camere în Dancu
  • Și-a luat o vilă de 240 mp în Tudor Neculai cu doar 39.000 de euro! Banii i-ar fi împrumutat de la unchiul său, un umil pensionar
  • Și-a luat o altă vilă în Galata, unde firma soacrei plătea chiria
  • N-a trecut mult timp și s-a mutat în altă vilă din același complex, tot soacra fiind, oficial, cea care plătește ratele
  • Și-a făcut în mare secret un domeniu de 1 milion de euro la Frasin (Suceava) pe numele fratelui său, care e simplu muncitor cu salariu de 600 de euro/lună
  • Pe numele copilului care avea doar 11 luni, Mihai Chirica a cumpărat, în 2018, o vilă și un teren în Sărărie, mai sus de Bolta Rece
  • A mascat tranzacția dar l-a prins REPORTER DE IAȘI. Acolo, primarul a făcut proiectul unui conac de 860 mp! Milioane de euro care nu pot fi justificate
  • Mihai Chirica este candidat deși e de două ori trimis în judecată pentru corupție. Unul din dosare se judecă deja pe fond și s-ar putea încheia în 2025
  • Toată averea lui Chirica e ascunsă pe rude care nu pot justifica acești bani. ANAF și Justiția nu l-au deranjat

Bugetar o viață întreagă, Mihai Chirica a acumulat o avere impresionantă, imposibil de justificat din veniturile de director tehnic, viceprimar și primar al Iașului. Mare parte din proprietățile imobiliare au fost trecute pe numele rudelor, tocmai pentru a disimula bogăția. Domeniul de vacanță de la Frasin (Suceava) este pe numele firmei fratelui, terenul și casa de lângă Bolta Rece a încercat să le mascheze pe fiul său, mezinul. O a treia vilă le-a lăsat-o celor două fiice din cea de-a doua sa căsătorie.Nici vila de lux în care stă acum nu e pe numele lui Chirica, ci pe al soacrei sale, domiciliată în Târgu Neamț.

Sursa banilor e a doua parte a discuției: fratele nu avea niciun control în firmă, Chirica și soția au avut drept de semnătură, partenerii de afaceri au fost firme din siajul Primăriei. Mama septuagenară a lui Chirica a dat un tun imobiliar în Copou, iar primarul a primit o donație bănească de la un unchi generos, tocmai pentru a justifica o casă.

1. Apartament de 77 de mp pe Bd. Independenței nr. 22, Bl. Y2, cumpărat în 2010.
Cu puțin timp înainte, Mihai Chirica vânduse, cu 46.500 de euro, un apartament de 50 de mp, pe strada Horga, în Canta, apartament pe care îl deținea din 2002, cu drept de abitație.

A luat apoi un apartament de 77 mp, pe Bd. Independenței (în declarațiile de avere scrie doar 70 de mp).

Este inexplicabil cum a reușit să cumpere apartamentul de pe Independenței, din zona centrală a Iașului, cu doar 47.650 euro, adică 1.150 euro mai scump decât cel din Canta, în condițiile în care noua achiziție a fost un apartament cu o suprafață cu 50% mai mare decât a celui vândut și, în plus, poziționat în centrul orașului.
De menționat că, într-o declarație de avere ulterioară, Mihai Chirica a scris că prețul pentru apartamentul din Canta a fost de doar 45.000 de euro.

2. Vila de pe strada Tudor Neculai, o afacere cu multe semne de întrebare și inexactități.

În 2004, Mihai Chirica a cumpărat un teren pe strada din zona Nicolina-Galata, plătind doar 4,5 euro/mp. Anunțurile imobiliare de la acel moment indicau că terenurile în zonă se dădeau cu 20-30 euro/mp.

Vânzătoarea a fost Andreea Melinte, fiica unui om de afaceri din siajul Conest, firma unde Chirica a lucrat înainte să fie angajat în Primărie de Constantin Simirad și care a obținut contracte de la Primărie în timpul când actualul primar a fost director tehnic, viceprimar și edil-șef.
Deși, în 2010, Chirica a declarat că pe acel teren a finalizat în 2009 o vilă de 140 de mp, modul de dobândire fiind „construire”, adică în regie proprie, actele de la Cadastru arată că a cumpărat imobilul în 2011, tot de la Andreea Melinte, și că acesta fusese construit de firma Conest.

Pe lângă faptul că prețul pentru vilă - 170.000 de lei, echivalentul a 39.000 de euro la cursul de atunci, a fost un adevărat chilipir, în contractul de vânzare-cumpărare scrie că banii îi fuseseră donați lui Chirica de un unchi al său, Vasile.

Contrar legii, această informație nu a apărut în declarațiile de avere ale actualului primar. În mod ciudat, după ce, în 2010, a scris că vila avea 140 de mp, după un an Chirica a scris că aceasta avea 240 de mp și că a construit-o între 2004 și 2009!

La momentul divorțului de a doua sa soție, Chirica a donat vila celor două fiice din acea căsătorie, păstrându-și drept de abitație viageră și de uzufruct viager.

Ulterior acestor afaceri, invocând certificatul de revoluționar al unchiului Vasile, Primăria Iași i-a atribuit acestuia o casă în centrul Iasului pe care acesta a mansardat-o fără autorizație de construcție.
REPORTER DE IAȘI a scris în ianuarie 2019 că acea casă și-a dublat suprafața încă din 2018 fără să existe autorizație. În urma dezvăluirilor, Primăria a emis o autorizație în ianuarie, acoperind ilegalitatea.

3. Teren 1.400 de mp la Bârnova

În 2004, în noiembrie, Mihai Chirica a achiziționat acest teren-pășune, la un preț de 10 milioane de lei vechi, adică echivalentul a 250 de euro la cursul de atunci. A rezultat 0,18 euro/mp, ridicol de puțin în condițiile în care în zonă terenurile să vindeau cu prețuri între 3 euro/mp și chiar până la 12-15 euro/mp.

În aceeași zi, la același notar, și de la aceeași familie, au mai cumpărat teren în vecinătate două persoane apropiate de afacerile Conest.
Terenul este la șosea, lângă Mănăstirea Bârnova, strada este asfaltată și are toate utilitățile la poartă.

4. Teren la Neagra Șarului în județul Suceava

Inițial, despre acest teren, cumpărat în 2008, Chirica a scris că avea o suprafață de 3.500 de mp. După câțiva ani, a menționat că suprafața ar fi, de fapt, de 4.200 mp.

El a cumpărat acest teren cu doar 2.100 de euro de la Dumitru Beșleagă. Acesta construise clădirea Armony în centrul Iașului, fără autorizație, pe un teren concesionat de la Primărie.

Toate achizițiile imobiliare ale lui Mihai Chirica sunt de la oameni de afaceri care au avut interese financiare cu Primăria Iași (lucrări publice, concesiuni, autorizări pe domeniul public).

5. Moșia bebelușului de pe strada Manolache Drăghici.

În 2018, fiul în vârstă de 11 luni al lui Chirica din cea de-a treia căsătorie a cumpărat, reprezentat fiind la notar de bunică, un teren de 836 de mp pe care se afla o casă cu suprafața de 136 mp.

Situat în centrul municipiului Iași, lângă Bolta Rece, domeniul a costat 250.000 de euro. Chirica a susținut că banii au provenit din sumele încasate la botez (125.000 de euro), nuntă (57.000 de euro) și dintr-o tranzacție imobiliară a mamei sale (100.000 de euro).
Sursele de finanțare sunt susceptibile de corupție. La botez au participat mai mulți dezvoltatori imobiliari care au fost favorizați de Primărie în acordarea autorizațiilor de construire și în intabularea ilegală, inclusiv cu girul pixului lui Chirica, a unor imobile ridicate fără acte.

Terenul de 500 de mp din municipiul Iași vândut cu 100.000 de euro de mama primarului, o femeie care locuia modest, la țară, fusese cumpărat de aceasta cu doar 7.500 de euro.

Persoana care a achiziționat cei 500 de mp a fost un om de afaceri care beneficiase, anterior, de un schimb de terenuri extrem de avantajos cu municipalitatea: dăduse un teren pe care nu se putea construi și primise unul cu mare potențial imobiliar, în centrul Iașului, în Târgu Cucu.
Mihai Chirica a dat în Aleea Sadoveanu doar 15 euro/mp, iar vecinul de alături plătise 90 euro/mp pe o parcelă identică.

6. Vila din Galata

 Imobilul în care locuiește în prezent Chirica se află într-un complex privat și a fost cumpărat, în rate, tot de la Conest, de firma de lactate a soacrei sale.
Aceasta a semnat cu Conest un contract de 80.000 de euro, pe patru ani, pentru achiziția imobilului.

În 2019, însă, în timpul derulării contractului, Chirica s-a mutat în altă vilă din complex, noua casă trecând printr-un amplu proces de modernizare, cu finisaje de lux. 

Mihai Chirica s-a încurcat în minciuni. A spus că prima vilă din complex, în care stătea, era plătită în rate de soacra sa, iar apoi, după ce s-a mutat alături, a spus că această a doua vilă este de fapt plătită de firma soacrei. Inițial a stat în cea cu acoperiș roșu, apoi s-a mutat în cea cu acoperiș verde.

7. Domeniul de la Frasin

În 2014, firma Eurodesign Consulting Iași, unic asociat Ioan Chirica, fratele primarului, muncitor la fabrica Antibiotice, a cumpărat două terenuri și o casă în construcție în comuna Frasin din județul Suceava.
Unul dintre terenuri și casa au fost vândute de firma din Iași a unui apropiat al primarului, patronul afacerii Mamma Mia.

Ulterior, Eurodesign a terminat casa, transformând-o într-o vilă de lux și construind și alte imobile pe proprietate, printre care o biserică privată. Printre furnizorii de materiale de construcții și amenajări interioare ale vilei s-au aflat firme din Iași care, în aceeași perioadă, câștigau licitații atribuite de Primăria unde unul dintre șefi era Mihai Chirica.

Întregul domeniu de la Frasin este evaluat la circa 250.000 de euro. Fratele lui Chirica a recunoscut că nu a fost niciodată la casa din Frasin ce figurează în proprietatea firmei pe care o administrează, iar Mihai Chirica a spus că vila este a firmei și că el nu are vreo legătură cu Eurodesign.

Cu toate acestea, Chirica și soția sa au drept de semnătură la acestă firmă, femeia scoțând bani din conturi. Mașina de serviciu a lui Mihai Chirica a fost surprinsă în 2015 în fața proprietății de la Frasin, cumpărate în secret, pe numele fratelui.

 

Mihai Chirica este candidat dublu trimis în judecată pentru corupție
Primarul Mihai Chirica intră în alegerile de duminică din postura de dublu inculpat penal. Acesta a fost trimis în judecată în două dosare, unul instrumentat de procurorii anticorupție (DNA), celălalt de procurorii antimafie (DIICOT).

1. Dosarul Flux: primarul Mihai Chirica a fost acuzat de săvârșirea infracțiunilor de „complicitate la fals intelectual, complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit și fals intelectual în formă continuată (două acte materiale)”. În această speță, anchetatorii au demonstrat că un imobil din strada Vasile Lupu a fost intabulat ilegal: trebuia să aibă 3 niveluri, dar în final au fost edificate 9

2. Dosarul Veranda: în luna aprilie a acestui an, primarul Mihai Chirica a fost trimis în judecată într-un dosar de constituire a unui grup infracţional organizat. Cei 26 de inculpați, înalți funcționari din Primăria Iași, dar și persoane private, vor avea de răspuns la acuzații ca fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, uzurparea funcției, delapidare sau spălare de bani. În acest caz este vorba despre supraetajarea, ilegală, a Halei Centrale

 


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30