fbpx
 
Primul termen în procesul Alexe-Babă: concurs aranjat, subiecte găsite la percheziții. Martorii au colaborat cu DNA: i-au îngropat pe cei doi

Primul termen în procesul Alexe-Babă: concurs aranjat, subiecte găsite la percheziții. Martorii au colaborat cu DNA: i-au îngropat pe cei doi


  • Costel Alexe a impus condiții în concursul de la Școala de Arte pe care doar Vlad Babă le putea îndeplini: vechime 4 ani, management 7 ani, studii de Arte, masterat
  • E de mirare că nu a precizat la concurs și înălțimea 1,78 m și ochii căprui, bâtând spre verde
  • Un martor a recunoscut că Babă i-a falsificat adeverința de vechime la o firmă-fantomă
  • Majoritatea celor anchetați au făcut acorduri de recunoaștere
  • O altă martoră a povestit cum încerca Vlad Babă să o convingă să-i obțină sponsorizări de la iubitul ei bogat
  • Alexe, Babă și Apetrei, șeful de Resurse Umane, nu vor să recunoască nimic

 

Dosarul în care președintele Consiliului Județean Costel Alexe și fostul șef al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” din subordinea CJ sunt acuzați de abuz în serviciu este judecat la Tribunal. Din înșiruirea de fapte și de documente prezentată de procurori în rechizitoriu este clar cum președintele CJ a  cerut subordonaților emiterea unor documente care să-l facă pe Vlad Babă director interimar la instituție.
Un an  mai târziu, aceiași complici au lucrat pentru ca Babă să fie unicul candidat la concursul prin care a fost titularizat pe postul care deja îi fusese dat fraudulos. La rândul său, Babă a avut grijă de prieteni: unora le-a dat posturi, altora le-a dat contracte de achiziții, cu banii Școlii Populare.

Vlad Babă a fost pus director la Școala de Arte deși n-avea vechimea cerută în concurs, apoi a fost validat prin niște cerințe pe care el era singurul care le îndeplinea din toată Calea Lactee

Într-o singură zi l-a angajat, l-a detașat și l-a dat afară pe șeful Școlii de Arte

Procurorii au descris în dosar felul în care Costel Alexe, având complicitatea lui Radu Gabriel Apetrei, șef Serviciu Resurse Umane, și a lui Vlad Corneliu Babă, a comis primul abuz în serviciu din serie angajându-l pe cel din urmă consilier IA la Compartiment Cabinet Președinte CJ. Apoi, Babă a fost împins de șeful CJ pe funcția de manager interimar, prelungind apoi de două ori detașarea.
„Pe 10.11.2020, a fost emisă nota de fundamentare 33274 de către Apetrei Radu Gabriel, pentru propunerea emiterii dispoziției Președintelui CJ pentru angajarea lui Babă Vlad Corneliu, începând  cu 11.11.2020, pe toată durata mandatului lui Costel Alexe. În baza notei de fundamentare, pe 11.11.2020, Costel Alexe a emis dispoziția 665, prin care, începând cu aceeași zi, Vlad Babă se angajează consilier IA în Compartiment Cabinet Președinte. Trebuie avută în vedere desfășurarea faptelor și documentele emise, respectiv: în aceeași zi, a fost emisă dispoziția 664/11.11.2020 pentru încetare mandat Viorel Câtea, directorul interimar al Școlii Populare de Arte. Detașarea lui Vlad Babă de la CJ la Școala Populară de Arte s-a făcut în aceeași zi, prin dispoziția 666/11.11.2020. Toate documentele au nota de fundamentare semnată de Apetrei Radu Gabriel”, scriu procurorii.

Babă nu avea vechimea legală

Anterior detașării lui Babă la Școala Popualră de Arte, pe 2 martie 2020, CJ Iași a publicat un anunț privind organizarea, în perioada 2 martie - 28 aprilie 2020, a unui concurs de proiecte pentru funcția de manager al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici”. Anunțul avea în spate hotărârea CJ 82/17.02.2020, prin care s-a aprobat organizarea concursului.
Prima ilegalitate comisă flagrant de Alexe, Apetrei și Babă în cazul detașării pe post a fost să nu țină cont de vechimea impusă pentru a accede în funcția de manager de la școală: vechime în specialitatea studiilor de 5 ani.
„Vechimea cumulată a lui Vlad Babă în specialitatea studiilor era de 3 ani și 7 luni. Condiția nu era astfel îndeplinită. Concursul fusese suspendat în martie 2020, din cauza pandemiei, nu anulat. Deci, condițiile cerute erau în vigoare”, mai spun procurorii.
Ulterior, pe 10 martie și 7 iulie 2021, Apetrei a emis notă de fundamentare și Alexe a semnat dispoziții de prelungire a detașării lui Babă. La niciuna dintre ocazii Babă nu avea vechimea în specialitatea studiilor.
„Deci detașarea și cele doua prelungiri au fost ilegale. S-au creat artificial condițiile pentru ca Babă să poată prelua funcția”, mai spun procurorii.

Babă și Alexe porniseră pe cai mari în 2020: ajunsese la Putere, promiseseră reforme și o lume mai bună, dar s-au apucat imediat de stors bugetele din instituțiile publice

Condiții absurde pentru a avea un singur candidat

Ulterior, din cauza scandalurilor în care era implicat Babă, conducerea CJ a decis stabilizarea acestuia pe funcția de manager de la Școala Populară de Arte. A fost organizat un concurs, iar procurorii descriu eforturile lui Alexe și ale lui Apetrei pentru ca Babă să fie unicul candidat.
„În Iunie 2021 a fost publicat anunțul pentru ocuparea postului de manager. Apetrei, din dispoziția lui Alexe, a modificat condițiile din hotarârea anterioară, pentru a-l favoriza pe Babă”, scriu anchetatorii.
Condiția studii absolvite: în 2020 erau menționate „Psihologie și Științe Sociale, Arte”. În 2021, la studii a rămas o singură specializare: „Arte”. Suplimentar, în 2021, față de 2020, a fost introdusă condiția „Master în management sau în specialitatea studiilor”.
Condiția „vechime în specialitatea studiilor” a scăzut de la minim 5 ani la minim 4 ani în 2021, față de 2020. Condiția de „experiență în managament de minim 4 ani” (în 2020 era de 3 ani) putea fi dovedită prin administrarea sau conducerea unei firme sau absolvirea unui curs de management. „Administrarea unei firme” a fost introdusă în plus. Procurorii spun că Vlad Babă fusese administrator, între 2011 și 2020, la firma familiei, Just Smile Events SRL.
„Astfel, Babă s-a putut înscrie la concurs și a avut avantaj, pentru că a fost unic candidat, a primit postul pe o perioada de 5 ani, cu salariu de 6.785 de lei lunar, plus norma de hrana de 347 de lei”, mai este menționat în  rechizitoriu.

Martoră-cheie: „Alexe l-a sprijinit pentru a promova concursul”

Ce spune una dintre apropiatele sale, Diana Giantimir, în timpul interogatoriului de la DNA în care a recunoscut și că este prietenă veche cu Babă: „Arăt faptul că, din discuțiile purtate la nivelul școlii populare cu diverși angajați – Roman Silviu, Butnărașu Elena, nu-mi mai amintesc alte persoane, a rezultat că la nivelul colectivului școlii populare se discuta despre faptul că Babă Vlad Corneliu ar fi fost numit la conducerea școlii de arte cu sprijinul lui Alexe Costel, președinte CJ Iași, fără a afla sau cunoaște în ce a constat concret acest sprijin. De asemena, tot în cadrul discuțiilor, a rezultat faptul că, ulterior, Babă Vlad Corneliu a fost sprijinit tot de către Alexe Costel pentru a promova concursul de proiecte de management. Babă Vlad Corneliu mi-a spus că se bucură de suportul lui Costel Alexe”.

Geantimir și Popovici, frumusețile angajate de Vlad Babă la Școala de Arte, care au ajuns să povestească tot la DNA

Babă a făcut contracte cu prietenii

Fostul manager al Școlii Populare de Arte a fost implicat direct în achiziițiile realizate de instituție și parte din acestea s-au făcut cu firme ale prietenilor săi. De la Marsei Invest SRL, firmă abia înființată, Babă a cumpărat două luni de Resurse Umane, cu 4.800 de lei. A fost unicul contract al Marinei Seicaș. Cifra de afaceri a firmei a rămas doar la 4.800 de lei, de atunci nu a mai avut activitate. Tânăra era plimbată de fostul director prin oraș.
Contractul de contabilitate cu Omega Expert Accounting, al Dianei Giantimir, era din perioada anterioară numirii pe post, Babă doar l-a prelungit.
EnGoodies International, firma lui Ștefan Loredan Florin, era furnizor de electronice – camere foto, laptopuri - pentru Școala Populară de Arte. Procurorii au stabilit că între administrator și Babă este o relație de prietenie veche. Ștefan Loredan chiar jucase într-o producție de pe Youtube a lui Babă, 6ase.

Mihaela Cucoradă, referent economist, a făcut acord de recunoaștere cu DNA

Alt martor a recunoscut la DNA: „M-a angajat printr-un fals”

Cu sprijinul unor subordonate, printre care și contabila firmelor sale, angajată la Școala Populară de Arte, Vlad Babă și-a angajat prietenii pe posturi din instituție. În cazul unui muncitor calificat, Ilie Vintzi, Babă a cerut unei subordonate, Elena Nina Zugravu, să falsifice adeverințele sale de vechime.
Vintzi, un prieten de-al lui Babă, cu apariții în producțiile lui, a povestit anchetatorilor cum, la 15-20 de minute după ce Zugravu constatase că nu îndeplinește condiția de vechime, a fost sunat de Babă, care i-a spus că a găsit o soluție.
„De față cu mine, Cucoradă Mihaela (referent economic la școală – n.r.) i-a spus lui Babă Vlad Corneliu că o să întocmească adeverința de la o firmă cu o dubiță de transport, deținută de un domn mai în vârstă, rețin că îl cheamă Goldan, la care ea a ținut cândva contabilitatea și care oricum nu mai are activitate, astfel că nu vor fi probleme”, a povestit Vintzi.
În declarația sa a precizat că Babă i-a cerut să-și asume răspunderea pentru adeverință, dacă „vor fi probleme”.

Babă încerca să o tapeze pe bani pe Andreea Popovici

Andreea Elena Popovici, o actriță din Botoșani, a fost promovată intens de către un om de afaceri la Vlad Babă, pentru a obține postul de șef de Serviciu Artistic. Totul în dauna unui alt candidat, promovat, conform interceptărilor telefonice, de către Aurelian Bălăiță, rectorul Universității de Arte din Iași. Acesta nu o dorea în funcție pe Popovici și a avut discuții aprinse cu Babă.
Conform anchetatorilor, Popovici a primit de la Nina Zugravu, angajată a Școlii Populare, variantele de subiecte, cu câteva zile înainte de probe. „La percheziţia domiciliară  făcută ulterior, o foaie cu Varianta 3 a fost găsită, se arată în rechizitoriu.
Iniţial, a spus că o luase în ziua examenului, ca amintire. Dar anchetatorii au mai găsit un caiet A4 care conţinea conspecte, structurate exact pe variantele de subiecte.
Popovici a luat postul, cu un salariu brut de 5.083 de lei plus norma de hrană de 347 lei. „Deşi iniţial am considerat că Baba mă susţinea din amiciţia noastră şi în considerarea profesionalismului meu, ulterior am constatat că dorea să mă sprijine în mod interesat, adică dorea să mă folosească pentru a se apropia de prietenul meu, ca acesta să-i sponsorizeze filmul 6ase sau să facă diverse investiţii în domeniul artistic”, a declarat ea procurorilor.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30