fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Rectorul Giurma şi soţia: şapte concedii externe plătite de universitate

Rectorul Giurma şi soţia: şapte concedii externe plătite de universitate


Fostul rector de la UTI s-a comportat cu bugetul instituţiei pe care o conducea ca vătaful pe moşie. Timp de patru ani, soţii Giurma de la Politehnică s-au pus împreună pe listele de deplasări externe plătite de Universitatea Tehnică. Cine să comenteze, în condiţiile în care Ioan Giurma era rector? Ca un făcut, aproape toate deplasările s-au făcut în perioadele cele mai căutate ale anului. Fostul rector spune că, faţă de alţi rectori din România, a călătorit foarte puţin. Surse din universitate susţin că la manifestările la care participa rectorul nu ar fi avut ce căuta şi soţia sa, director de resurse umane. Pe banii instituţiei, soţii Giurma au văzut Creta, Tenerife, Lisabona, Geneva, Barcelona şi Tel Aviv.

 

Lista deplasărilor soţilor Giurma din 2011 până în 2015 arată foarte clar cum fostul rector şi soţia mergeau împreună, pe banii Universităţii Tehnice „Gh. Asachi” (UTI), în locuri foarte scumpe. Ca un făcut, soţii Ion şi Doina Giurma s-au potrivit împreună la zece deplasări, iar soţia, director de resurse umane, a mai bifat patru destinaţii. Comic este, spre exemplu, cum Doina Giurma şi-a lăsat soţul singur în cazul unei deplasări la Chişinău, dar l-a urmat la Barcelona, Lisabona sau în insula Creta.

 

2011: Patru concedii de câte o săptămână

Lista deplasărilor soţilor Giurma este începută de o ieşire de o săptămână, între 28 aprilie şi 5 mai, la Lisabona. Soţii Giurma au participat împreună la un proiect de burse doctorale - BRAIN. Preţul unui concediu de o săptămână, cu transport, cazare şi masă, pentru o familie la Lisabona este de aproximativ 1.500 de euro. Pe 12 iunie, soţii Giurma au plecat, deplasare plătită de UTI integral, la Şcoala Politehnică Universitară din Vilanova i la Geltru, provincia Barcelona, Spania, de unde s-au întors pe 19 iunie. În luna august, în plin sezon de concedii, soţii Giurma au stat o săptămână în Creta, între 18 şi 24, scopul fiind o „monitorizare Erasmus”, un program de burse. Abia întoarsă din concediul cu rectorul UTI, Doina Giurma a plecat, pe 31 august, singură, la Viena, tot pentru o săptămână şi tot în cadrul unei „monitorizări Erasmus”.

 

 Fostul rector Giurma (foto mic) s-a bucurat de minunăţiile din Tenerife pe banii Politehnicii

2012: Tenerife. 2013: 10 zile de Portugalia

În anul 2012, rectorul Ion Giurma a mers cu soţia într-o singură deplasare, în Tenerife, între 5 şi 12 septembrie. Un pachet complet costă acolo, cu transport, masă şi cazare, aproximativ 1.500 de euro de persoană. În 2012, directorul de resurse umane al UTI a mai fost plecat, singur, în Italia (12-21 mai) şi Granada – Spania (16-24 iunie).

În anul 2013, soţii Giurma au mers împreună tot într-un singur loc: în Portugalia, la Universidade de Madeira, Funchal, între 6 şi 16 septembrie. Doina Giurma a mai călătorit, tot pe banii instituţiei condusă de soţ, în Montpellier (Franţa – 13-21 aprilie) şi Coruna (Spania – 8-16 iunie).

 

6 călătorii în 2014, doar una împreună

În anul 2014, soţii Giurma au fost împreună într-o singură deplasare: la Barcelona, între 18 şi 24 mai. Doina Giurma a mers şi ea, apoi, între 21 şi 30 iunie, la Granada, în vreme ce rectorul UTI a ajuns în Chişinău (20-21 februarie), Geneva (1-6 aprilie), Tel Aviv (9-13 iunie).

Anul 2015 este cel mai sărac în deplasări şi este singurul în care soţii Giurma nu au călătorit nicăieri pe banii universităţii.

 

„Am avut cele mai puţine deplasări”

Fostul rector Ion Giurma susţine că printre programele în care este implicată instituţia pe care a condus-o, există unele care se adresează personalului auxiliar. „Dacă vă uitaţi în toată Politehnica, sunt mii de deplasări în acei ani. Sunt deplasări pentru cadre didactice, dar există unele şi pentru personalul administrativ. Programul Erasmus este şi pentru cadre didactice, şi pentru personal administrativ. Trebuie să mai spun că am avut cele mai puţine deplasări dintre toate cadrele didactice de la UTI şi dintre toţi rectorii. Nu au fost concedii, au fost program de perfecţionare”, a spus fostul rector Ion Giurma.

 

Citește și Orașul în care copiii n-au voie să se joace: baschetul și fotbalul, sporturi interzise la Iași

 

„Doamna Giurma nu avea ce căuta”

Surse din Universitate susţin însă că în toate deplasările făcute cu soţul, prezenţa Doinei Giurmă nu ar fi fost necesară, ci a fost impusă de acesta. „Aici se vede incompatibilitatea: plec undeva să reprezint universitatea, dar iau cu mine şi soţia care, întâmplător, este director subordonat. Doamna Giurma nu avea ce căuta în acele deplasări, rectorul era cel care reprezenta instituţia”, ne-a explicat un angajat al UTI. Acesta mai susţine că, acolo unde nu era posibilă decontarea concediului Doinei Giurma direct din fondurile UTI, aceasta era suportată de Centrul de Cercetări Hidromed, unde Ion Giurma a fost director. Le lista de deplasări aflată în posesia 7EST apar unele precizări în care cheltuiala este decontată din „venituri proprii Centrul de Cercetări Hidromed“.

 

UTI a fost condusă de Giurma timp de opt ani

Rector două mandate

Ion Giurma a condus Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi între 2008 şi 2016, timp două mandate. La alegerile din februarie acest an, când a fost schimbată conducerea UTI, Ion Giurma a candidat pentru Senat, vizând preşedinţia acestuia. Numai că, la alegeri, a pierdut funcţia pe care o dorea, clasându-se pe ultimele poziţii dintre toţi candidaţii facultăţii din partea căreia ţintea nominalizarea.


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Cartierul Austriac