fbpx
Portokal
Ce face un deputat de Iași când nu taie frunze la câini! Movilă îl calcă pe cap pe managerul de la Socola pentru o pilă: bucătăreasa

Ce face un deputat de Iași când nu taie frunze la câini! Movilă îl calcă pe cap pe managerul de la Socola pentru o pilă: bucătăreasa


Deputatul l-a convocat la „instructaj” pe dr. Gabriel Oprișan în biroul directorului DSP și l-a amenințat cu controale de la minister și cu linsajul mediatic. Ceea ce s-a și întâmplat. Bucătăreasa-șefă de la Socola, schimbată din funcție, e soția șoferului lui Movilă. Pentru așa ceva, un Institut cu 1.000 de paturi este aruncat în anarhie. Oprișan i-a făcut plângere penală deputatului, care încearcă acum să arunce totul în derizoriu.

 

Spitalul Socola, ajuns Institut în 2015, se află iar în pragul anarhiei. Asaltul a fost declanșat după câteva schimbări pe funcții decise de managerul Gabriel Oprișan.

 

Bucătăreasa-șefă a fost retrogradată pentru că transformase bucătăria spitalului în magazin „cu de toate”, iar bolnavii traversau blocul alimentar, lăsând în urmă microbii printre oalele cu ciorbă și pilaf. Ulterior, a fost mutată la Administrativ și Adriana Tărăboanță, șefa de la Resurse Umane. Concursurile pentru asistente-șefe de pe Secții au produs din nou rumoare. O campanie a unui ziar local a incitat angajații de la Socola și, în final, intervine însuși deputatul PMP Petru Movilă pentru a cere socotează managerului în privința schimbării bucătăresei, nimeni alta decât soția șoferului său. Toate tunurile sunt puse pe demolat conducerea, neavând nicio legătură cu actul medical, interesul pacienților, indicatorii economici ai Institutului sau cu planurile de restructurare și modernizare a unei unități cu 1.000 de paturi și 1.200 de angajați.

„Războiul bucătăresei” are ca punct culminant o plângere penală depusă la Parchet de managerul Oprișan împotriva deputatului Movilă, sub acuzația de amenințare.

 

Amenințări în biroul directorului DSP

Răfuiala de tip mafiot, cu un deputat și un ziar local la mijloc, include o scenă halucinantă petrecută în biroul directorului Direcției de Sănătate Publică Iași, Liviu Stafie. Era la mijlocul lunii august, imediat după înlocuirea șefei de formație de la bucătărie, Cristina Constantin. „Am primit telefon de la directorul DSP să ne vedem a doua zi la el. El nu știa subiectul, întrevederea îi fusese solicitată de deputatul Petru Movilă”, povestește managerului Institutului Socola. Șocul a fost mare, precizează acesta: „Deputatul a făcut o demonstrație de forță, m-a amenințat cu controale, a spus că doctorul Indrei (șeful Inspecției Sanitare din DSP – n.r.) este creația lui, că stă de vorbă când vrea cu ministrul Sănătății, că îmi trimit Corpul de Control al ministerului, că are relații la un ziar local”. Toată furia descărcată avea un singur motiv: schimbarea unei bucătărese de spital, întâmplător soția șoferului lui Petru Movilă, deputat de Iași cu patru mandate la activ.


Oprișan, chemat la judecată de politician, ca într-o gubernie sovietică de pe vremea lui Brejnev, spune că s-a ridicat, n-a comentat nimic și a plecat. De față fusese și juristul de la Institut, Corneliu Prepeliță. „Directorul DSP era siderat de cele întâmplate, nu se așteptase la așa ceva, nici nu cunoștea subiectul. Mi-a spus că mă va susține în această poveste urâtă”, mai spune managerul Gabriel Oprișan.

 

De 16 ani deputat, Petru Movilă e un mic baron în județul Iași: dă ordine, i se întinde covorul roșu și nu are nicio realizare serioasă

Bucătăria-bazar de la Socola: chiloți, ciorapi genți

Cristina Constantin transformase bucătăria de la Socola în bazar. Zeci de bolnavi traversau blocul alimentar pentru a cumpăra genți, ciorapi, chiloți, bluze, produse cosmetice de la aceasta. În august, un control epidemiologic întreprins de specialiștii Institutului au depistat infecții nosocomiale în bucătărie, mai exact Klepsiella, aduse de bătrânii internați în spital. „Se adunaseră mai multe nemulțumiri privind activitatea bucătăresei-șefe. Am schimbat-o. A doua zi am fost sunat să mă prezint la biroul directorului DSP”, spune managerul Oprișan. Ce a urmat se știe, îl aștepta deputatul Petru Movilă.

 

Oprișan taie în carne vie

Iureșul a continuat, Gabriel Oprișan hotărând schimbarea organigramei și mutarea Adrianei Tărăboanță de la Resurse Umane ca șefă la Administrativ. „Existau nereguli mari, semnalate de controaele anterioare ale ITM și care nu fuseseră remediate. În august a fost un nou control care a constatat menținerea acelorași deficiențe”, explica managerul Institutului Socola. Un exemplu: nu s-au modificat în REVISAL creșterile salariale în urma indexărilor stabilite de Guvern, deși banii s-au dat angajaților. Mutarea s-a lăsat cu amenințări de război proferate pe holurile corpului administrativ. Tărăboanță e o piesă grea în Socola, cu relații la nivel politic.

 

Un alt scandal din ultima lună a fost provocat de decizia managerului de a accepta la concursul pentru asistente-șefe personal medical de pe piața liberă, conform legii. Sindicatul, conform cutumei din Socola, ar fi dorit un concurs „închis”, la care să participe doar angajații din spital. Argumentul liderului de sindicat: un asistent din orice alt spital nu știe să lucreze cu bolnavi psihic. Contra-argumentul managerului: o perfuzie sau o injecție se fac după aceleași proceduri, sunt baza medicinei.

 

Răzmerița s-a propagat în ultimele două săptămâni. Altă măsură nepopulară a fost constituirea unei secții separate de cronici, tocmai pentru a limita infecțiile nosocomiale. „Socola are o incidență foarte mare, bolnavii cronici sunt în regim de paleație, au escare, sunt focare de infecție și stau lângă alte bolnavii acuți, ducând la o incidență foarte mare a îmbolnăvirilor intraspitalicești, în special boli respiratorii”. Astfel, personalul de pe saloanele de Acuți au trebuit transferați în noua secție de Cronici, unde munca este mai grea. Lista s-a făcut pe bază de voluntariat, dar 10-12 posturi tot au trebuit ocupate prin decizii ale conducerii. „Unii s-au speriat de muncă. Toate deciziile au fost în interesul pacienților, am urmărit creșterea calității actului medical, au fost măsuri de reformă necesare, nu niște capricii. Nu poți face nimic dacă stai sub teroarea unor angajați care refuză progresul și se gândesc doar la confortul personal”, a mai explicat managerul Gabriel Oprișan.

 

Managerul Gabriel Oprișan este linșat mediatic de prietenii lui Movilă

Movilă: „Nu mă interesează acea bucătăreasă”

Conflicul spontan, cum s-a mai întâmplat prin alte spitale, și chiar la Socola în ultimii ani, n-a avut succes. Majoritatea corpului medical susține măsurile luate. Managerul a cerut un punct de vedere oficial al Sanitas Iași, organizația menționând că nu are nimic de reproșat conducerii spitalului, din punct de vedere legal. A rămas doar linșajul mediatic și puseele de baron ale deputatului Petru Movilă (PMP). Intervievat de 7EST, deputatul a scăldat-o: „Nu eu am provocat discuția, au fost mai multe subiecte, nu mă interesează acea bucătăreasă”. Întrebat în ce calitate a amenințat un director de spital în biroul șefului DSP, ca pe vremea Consiliului Popular Județean, Movilă a făcut a lehamite: „Nu mă pasionează subiectul. El m-a chemat pe mine, nu eu pe el”.

 

Citește și Lupta Primăriei pentru cinematografele din Iaşi, la Înalta Curte. Daniel Oajdea și RADEF-ul dau peste cap proiectele lui Chirica

 

Directorul DSP: „S-au întâlnit aici la propunerea mea”


Directorul DSP, Liviu Stafie a încercat să îndulcească imaginea îngrozitoare a acelei întâmplări: „Eu am fost sunat de domnul deputat Movilă, mi-a spus că domnul Oprișan vrea să facă niște schimbări la Socola. S-au întâlnit aici, la propunerea mea. Domnul deputat i-a cerut să respecte legea, asta a fost discuția. E posibil să fi adus în discuție și bucătăria și întâlnirea s-a terminat în coadă de pește”.

Prezent la acea întâlnire, juristul Institului Socola, Corneliu Prepeliță a declarat: „A fost depusă o plângere la Parchet, din acest moment urmez calea legală prevăzută în cazul unei cercetări penale. Dacă voi avea ceva de declarat, o voi face în fața procurorului, dacă voi fi audiat. Confirm că a avut loc acea întâlnire și că subiectul central a fost situația bucătăresei-șefe Cristina Constantin”.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« August 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Go to top