fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS

Război în instanţă pentru marca „Baroul Iaşi”. 15 ani de lupte interminabile în lumea avocaților

Război în instanţă pentru marca „Baroul Iaşi”. 15 ani de lupte interminabile în lumea avocaților


Banii justiţiabililor au încăierat timp de 15 ani lumea avocaţilor, conflictul nefiind încă terminat. Un nou pas spre ştergerea de pe liste a avocaţilor care funcţionează în afara baroului tradiţional, dar utilizează însemnele acestuia. Avocatului Viorel Nimerincu i se cere să nu mai folosească marca „Baroul Iaşi” şi să achite daune de 10.000 de lei pentru că a făcut acest lucru.

 

Disputa dintre avocaţii din „baroul tradiţional” şi „puciştii” de la un baroul paralel, înfiinţat în urmă cu circa 15 ani, a ajuns la faza pe mărci. Anterior, cele două părţi s-au războit la Parchet, în instanţe şi în presă.

 

UNBR a mers la OSIM

Disputa dintre UNBR şi Barourile paralele este departe de a se fi terminat.  Reprezentanţii avocaţilor din „baroul tradiţional” au cerut Tribunalului Iaşi să-i interzică lui Viorel Nimerincu, unul dintre capii „puciştilor” de la Iaşi, să folosească în activitatea sa mărcile „Uniunea Naţională a Barourilor din România” şi „Baroul Iaşi”. Acesta este unul dintre membri Baroului paralel, pe site-ul căruia figurează de altfel ca preşedinte. Reclamanţii au mai solicitat instanţei şi obligarea lui Nimerincu la plata unor despăgubiri de 10.000 de lei.

Aceştia arată în acţiunea depusă că titularul celor două mărci este, din august anul trecut, UNBR, iar durata de protecţie a acestora este de 10 ani, cu posibilitate de reînnoire.

 

Viorel Nimerincu (foto mic), luat la ochi de Baroul Iaşi

„Risc de confuzie”

 „Folosirea denumirii mărcii de către agentul economic datorită faptului că este identică cu denumirea mărcii protejate , dar şi din cauza identităţii produselor şi serviciilor cărora li se aplică, apreciem că există un risc de confuzie în percepţia publicului, incluzând riscul de asociere între denumirea folosită şi marca înregistrată”, se arată în acţiunea depusă la Tribunalul Iaşi

UNBR mai susţine că nu şi-a dat consimţământul pentru ca mărcile să fie folosite de agentul economic având denumirea Nimericu Ghe. Viorel – Cabinet de avocat. Cu toate acestea, membrul baroului paralel şi-ar fi instalat un panou publicitar cu cele două mărci înregistrate, în interiorul Hotelului Moldova, se precizează în plângere.

 

Fiecare susţine că are dreptate

„Conform Legii 51/1995, profesia de avocat se exercită doar de avocaţii înscrişi în tabloul unuia dintre barourile componente ale Uniunii Naţionale a Barourilor din România. Constituirea şi funcţionarea de barouri în afara UNBR sunt interzise, eventualele acte juridice în acest sens fiind nule de drept. În acest sens, statutul profesiei interzice folosirea fără drept, de către orice persoană, a denumirilor «barou», «UNBR» ş.a.m.d. Încălcarea acestor dispoziţii atrage răspunderea penală (exercitarea fără drept a unei profesii ) şi pe cea civilă, cum este cazul de faţă”, a declarat avocatul Marius Striblea, decanul Baroului Iaşi.

Pe de altă parte, Viorel Nimerincu susţine că el are dreptate în acest caz. „Nu e nicio problemă. O să vedem care va fi realitatea. Din toate punctele de vedere, eu am dreptate. UNBR e înscris pe numele meu”, a precizat Viorel Nimerincu, care se recomandă preşedinte UNBR.

 

 Pompiliu Bota a pus pe jar lumea avocaţilor

Istoria conflictului

Conflictul din lumea avocăţească a izbucnit în 2002, după ce un avocat din Deva, Pompiliu Bota, a înfiinţat Baroul Constituţional. El a susţinut că legea permite înfiinţarea unor structuri paralele cu barourile tradiţionale, reunite sub sigla UNBR. Reprezentanţii celor din urmă au atacat virulent acţiunea lui Bota, afirmând că aceasta este o umbrelă pentru cei slab pregătiţi profesional, eventual respinşi la admiterea în UNBR. Instanţele au admis la pledat noii avocaţi, dar totul s-a schimbat în urmă cu câţiva ani când au restrâns acest lucru, iar Parchetele au declanşat acţiuni penale împotriva membrilor acestor barouri sub acuzaţia de practicare ilegală a acestei meserii. 

 

Citește și Garda pretoriană a lui Nichita: opt bodyguarzi non-stop pentru vilă, amantă şi chefuri


Citeste si...
Nota
(1 Vote)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Ianuarie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Go to top