fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
EXCLUSIV. Operațiunea „Cioara vopsită": soții Sofronia au dat un tun de 50.000 de euro cu 500 de profesori plimbați pe la Chișinău

EXCLUSIV. Operațiunea „Cioara vopsită": soții Sofronia au dat un tun de 50.000 de euro cu 500 de profesori plimbați pe la Chișinău


Doi ieșeni au inventat roata: curs de 4 ore la Chișinău pentru un atestat de „stagiu internațional” la care au participat sute de profesori disperați să ia examenele din octombrie. Conform anunțurilor lansate online, cu acoperire națională, patronii Euro Personal SRL recunosc că pe diplomă apare mențiunea „curs internațional de 4 ore”. În cazul unor participanți, hârtia a fost luată în considerare, în cazul altora nu. Curs internațional înseamnă cu totul altceva: Erasmus, Comenius, Socrate. Pentru aerul de „internațional” firma se acoperă cu un partener din Moldova. Societatea respectivă are în obiectul de activitate transporturi de mărfuri, comerț cu produse chimice, comerț cu alcool și țigări și nici o legătură cu managementul educațional. ISJ Prahova, unde comisiiile au aruncat la coș hârtia: „Să fim serioși. Acesta nu este curs internațional de formare”.

 

Pe 20 septembrie apărea metodologia publicată de Ministerul Educației pentru concursul de directori de școli și, în mai puțin de o lună, o firmă din Iași punea pe roate o afacere care specula perfect oportunitatea.
În grila de evaluare a candidaților se acorda 1 punct din minimul de 10 necesare pentru un stagiu de specializare la nivel internațional. Colateral, tot un punct se acorda pentru titlul de doctor. Dar prin Euro Personal Iași un profesor își putea echivala cursurile de doctorat cu un efort minim: o excursie de-o zi la Chișinău, cu doar patru ore de seminar și-o masă la prânz. Perfect legal, cu doar 500 de lei. Și aproape 500 de profesori au urmat „cursul internațional”, promovat intens în toate județele de soții Cristina și Puiu Sofronia, patronii Europersonal.

 

Totul e să treci granița

Portița legală o reprezintă faptul că metodologia nu definește clar ce înseamnă „curs internațional”, însă cutuma din sistemul de învățământ acceptă minim 12 ore întinse pe parcursul a 2-3 zile, la finalul cărora se emite un certificat de formare care atestă că participantul a acumulat niște cunoștințe.
Pe 21 septembrie, imediat după apariția metodologiei pentru concursurile de directori de școli, SC Euro Personal a declanșat promovarea pe grupurile dedicate pe Facebook a unui curs internațional cu durata de-o zi. În realitate, era jumătate de zi, 4 ore, plecai dimineața din Iași și te întorceai la prânz.
Pe grupul din Facebook „Concurs directori 2016”, unde proprietarii firmei Euro Personal își fac o reclamă agresivă, este menționat și numele unui partener din Republica Moldova, implicat în acțiune. În realitate, SC Cristador Plus SRL din Chișinău, care aparține Fedorei Caduc, s-a ocupat strict de spațiul în care s-a desfășurat cursul – amfiteatrul unei facultăți. „Firma din Chișinău asigură locația, cei din Iași se ocupă cu formarea. Se merge în Chișinău pentru că acolo se poate demonstra că ai părăsit țara”, ne-a explicat Cristina N., profesor din Iași care a participat la curs.
Aceasta mai povestește că, după achitarea taxei de 500 de lei, a urmat drumul cu autocarul. „Ni s-a asigurat o masă și pe urmă am mers în sala unei facultăți. Acolo s-a desfășurat totul. Am pornit la 8 din Iași, am ajuns seara înapoi. Se stă mult la vamă”, a mai spus Cristina N.

 

Puiu și Cristina Sofronia, soț și soție, s-au mișcat repede, dând o lecție de antreprenoriat: promovare agresivă pe Internet și specularea lacunelor din lege

ISJ Prahova: nu e curs internațional

Dacă în județele din Moldova treaba a mers bine și, cu ceva excepții, comisiile au punctat hârtia de participare la cursul de la Chișinău drept specializare internațională, la Prahova nu s-a întâmplat așa. ISJ a decis că acea hârtie nu poate fi trecută la stagii internaționale din mai multe motive. “Din ce-am văzut, au o promovare foarte agresivă în mediul online. Din păcate, multora nu le-a folosit, a fost făcut la limită. Noi am verificat și am aflat că are 4 ore. În nici un caz nu poate fi considerat stagiu de formare. În metodologie nu există detalii cu privire la durată, dar avem o practică în domeniu. Bunul simț spune că un curs real și util are măcar 12 ore. Asta înseamnă două zile a câte 6 ore, sau 3 zile a câte 4 ore. Atunci poți spune că ai participat la un curs de formare internațional”, a explicat Aurel Graur, purtătorul de cuvânt al ISJ Prahova.Profesorii vor ceva rapid și acceptat

Alte cadre didactice au povestit pentru REPORTER DE IAȘI: „Noi nu știm exact de ce nu a fost punctat. Știu însă că multe comisii nu au luat în seamă acea hârtie. Aș face cursul dacă aș fi sigură că mi se punctează, dar dacă am această îndoială nu știu ce să fac. Am să cer, împreună cu un coleg, o diplomă de participare să văd exact ce scrie pe ea. Din ce am înțeles, problema a fost cu durata”, ne-a spus Roxana N., profesor din Ploiești.
Cristina Sofronia, administrator al SC Euro Personal, neagă problemele de recunoaștere a cursului: „Nu am auzit că nu s-ar puncta. A existat un singur caz la Ploiești, în care nu a fost luată în considerare hârtia. Nu avem explicații. Dar, în alte sute de cazuri, acea hârtie a fost perfect valabilă”. Patroana firmei de formare susține că legalitatea actului e demonstrată de trecerea vămii de la Sculeni. În sens strict, e „curs internațional”.

 

Cutuma în domeniul educațional acceptă cursuri minime de 12 ore. La Iași, regula este de minim 16 ore. La Chișinău au durat doar 4 ore

Regulile unui curs internațional

Reprezentanții ISJ Prahova explică faptul că ei înțeleg prin curs internațional altceva. „Metodologia de concurs face trimitere către cursurile Erasmus Plus sau care s-au desfașurat în trecut: Comenius, Socrate etc. Acestea sunt finanțate din fonduri europene, profesorii primesc granturi, nu plătesc nimic din buzunar și se întorc de acolo cu un certificat de formare care atestă că au căpătat niște competențe. Este un document oficial, recunoscut de stat. Și avem aceste precedente. Prin Erasmus sunt activități de formare de măcar 3 zile – conferințe, seminarii. Și acestea sunt considerate evenimente de formare continuă. Din păcate, sistemul a permis apariția unor asemenea sinecuri”, a mai spus profesorul Aurel Graur de la ISJ Prahova.
Pe site-ul Erasmus Plus, program prin care cadrele didactice pot beneficia de cursuri de formare internaționale, există 23 de cursuri afișate. Înscrierile se fac prin intermediul școlilor, existând niște criterii de eligibilitate. Fiecare curs are durata de cel puțin 3 zile, până la 6 zile, indiferent de țara din Europa unde se desfășoară. Participanții primesc, la final, un certificat. Chiar profesori care au intrat în grupul Concurs directori 2016 vorbesc despre Erasmus Plus ca fiind un curs serios și spun că ceea ce face Euro Personal duce ideea de curs internațional în derizoriu. În plus, chiar pe site-ul Euro Personal, nu apare nicăieri acest curs, în afară de cele două anunțuri care vorbesc despre organizarea unor evenimente pe 30 septembrie și 12 noiembrie.

 

ISJ Iași nu agreează cursul Euro Personal

ISJ Iași, în tradiția sa, a dat un răspuns întortecheat și diplomatic. Purtătoarea de cuvânt, Sabina Manea, menționează, din capul locului că „în Anexa 3 se precizează că se poate acorda 1 punct pentru stagii de perfecționare în management educațional, în străinătate. Nu apar alte condiții, precizări, detalieri sau punctaje intermediare. Considerăm că ar fi fost util și corect ca grilele de evaluare să conțină rafinări ale punctajelor în funcție de relevanța, durata și calitatea cursurilor propuse”.

 

Prin Sabina Manea, ISJ nu recunoaște teoretic acest curs, dar practic nu-l contestă

Responsabilitatea este a comisiei

Prof. Sabina Manea lămurește și paradoxul acceptării totuși acestui curs în evaluarea profesorilor din Iași, deși oficial ISJ nu l-a agreat, refuzând, de altfel, să-l includă în oferta publică postată pe site-ul instituției: „Pentru fiecare candidat, evaluarea CV-ului se face în plenul comisiei de concurs, după vizualizarea documentelor încărcate de candidat în prealabil, comisia asumându-și răspunderea pentru punctajele acordate. Nu ne putem pronunța asupra calității ofertelor de formare pe care le publică agenții privați”.

„Este curs internațional pentru că se desfășoară pe teritoriul altui stat. Odată ce în anexa ministerului și în ordin nu se precizează un număr minim de ore sau o dată anterioară până la care ar fi trebuit obținută diploma, mi se pare un abuz să nu fie recunocută diploma. Candidații din Prahova ar trebui să se îndrepte împotriva ISJ. Este un curs internațional care îndeplinește toate criteriile din legislație.” Cristina Sofronia, acționar și administrator Euro Personal

 

O perfecționare la Iași: minim 16 ore
Purtătoarea de cuvânt a ISJ a menționat că singurul partener acceptat este Casa Corpului Didactic (CCD) „Spiru Haret” Iași: „Este singura instituție care oferă cursuri de formare pentru calitatea cărora putem garanta”. CCD acordă certificate de formare pentru minimum 16 ore de curs. Sabina Manea nu s-a pronunțat dacă ISJ Iași va cere reverificarea dosarelor care au cursul ținut de Euro Personal la Chișinău.
„Apreciem că durata de 4 ore este adecvată doar unei conferințe, unei mese rotunde sau unei dezbateri, dar cursurile de formare (fie că este vorba despre cursuri acreditate sau nu), au în general o durată de 6-8 ore/zi, pe parcursul a minimum 2-3 zile”, a concluzionat reprezentanta ISJ Iași.

 

Tema cursului Euro Personal ținut la Chișinău
„Legătura dintre formarea profesională, managementul educațional și respectul de sine al cadrului didactic”.

 

Rețeta afacerii: 30.000 de euro profit curat într-o lună

Proprietarii Euro Personal se laudă pe Facebook că aproximativ 500 de profesori au fost la Chișinău la cursul organizat pe 30 septembrie. Aceasta înseamnă 250.000 de lei încasați, circa 56.000 de euro. Fiecare cursant a plătit 500 de lei, adică 112 euro.
Un calcul empiric arată că transportul a costat 10 euro/cursant, masa – 20 de euro, iar închiriatul sălii – 2 euro/cursant și trainerul încă 2 euro pentru fiecare aplicant. Cu maxim 35 de euro, profitul pe cursant al firmei soților Sofronia ar fi de 77 euro, Euro Personal nefiind plătitoare de TVA. După ce scădem și impozitul pe profit, la 500 de clienți rămân 30.000 de euro curați făcuți într-o lună. Afacerea a mers ca pe roate.

 

Citește și Culmea nesimțirii bugetare: șefa Radio Iași, primă de 4.000 de euro pentru ziua de naștere


Semn că ideea e bună, Cristina Sofronia a anunțat deja un nou curs, în aceleași condiții, ce urmează să fie ținut la Chișinău pe 12 noiembrie. Piață încă există, pentru că în mediul preuniversitar se zvonește că, la școlile unde nu a promovat niciun director, vor fi numiți cadre didactice cu delegație și că un nou concurs se va ține în februarie 2017. E rost de încă 30.000 de euro.


ROGESI

Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Cartierul Austriac