fbpx
 
EXCLUSIV: Bivolari, patria lui Gafița! Cum să umfli tot bugetul unei comune prin 70 de contracte dedicate

EXCLUSIV: Bivolari, patria lui Gafița! Cum să umfli tot bugetul unei comune prin 70 de contracte dedicate


Cooperativa primar-furnizor unic merge perfect: 70 de contracte prin încredințare directă în ultimii ani. Prețuri umflate, lucrări proaste - rețeta clasică de jaf din bani publici, exersată îndelung de cel mai iubit fiu al administrației ieșene. Partenerul de concedii al lui Mihai Chirica face milioane de lei fiind contractant unic al Primăriei conduse de Liviu Teodorescu (PSD). Se pricepe la toate: vidanjări, garduri, panouri fotovoltaice, canalizare, pietruiri. Totul prin achiziții directe, totul făcut din telefon. Dragoș Gafița este și furnizorul de casă a Servicii Publice Iași, unde soacra sa e director economic.

 

Incredibil. Clanul Gafița, care a vândut flori de aproape 2 milioane de lei la Primăria Iași, cu prețuri de trei ori mai mari decât cele de pe piață, mai are un fief unde este unic furnizor. Orice are nevoie Primăria Bivolari în materie de bunuri și servicii este livrat și executat de firmele aparținând clanului Gafița.
În ultimii cinci ani, cinci firme controlate direct sau prin rude de către Dragoș Gafița au adunat peste 70 de contracte la Bivolari, numai prin încredințări directe. Clanul a intermediat comenzi pentru flori, canalizare, echipamente, servicii de curățenie, WC-uri ecologice, grup electrogen, amenajări, multe fiind efectuate mult peste prețurile pieței.

 

Gard făcut în bătaie de joc

Recent, Primăria Bivolari a semnat mai multe contracte, prin încredințare directă, cu societatea IC Creative SRL, administrată de un anumit Cristian Costan. Acesta este asociat cu Dragoș Gafița, din 2014, în firma Novidrast SRL, abonată și ea la banii Primăriei Bivolari. Cei doi au câte 25% din societate, restul acțiunilor aparținând Danei Stoica Popovici, cumnata lui Dragoș Gafița.
În urmă cu câteva luni, IC Creative a primit 31.900 lei pentru realizarea unei porți metalice de opt metri liniari, supraînălțarea unui gard de la terenul de fotbal – 13.380 lei, împrejmuire teren fotbal – 13.571 lei, 30 de autocolante în două culori – 1.200 de lei.
Însă, REPORTER DE IAȘI a verificat lucrările de la terenul de fotbal, concluzia fiind că prețurile sunt umflate cu aproape 100%. Primarul Liviu Teodorescu a hotărât să împrejmuiască terenul de fotbal din spatele Primăriei, impropriu numit așa, fiind o mocirlă în care mingea e înghițită de noroaie.

Patru din cele opt toalete ecologice într-un parc pustiu. Vidanjarea prin firma lui Gafița costă zeci de mii de lei anual

Termoizolație, mobilier, tot ce e nevoie

IC Creative a montat gardul compus din 37 de plase, de cea mai joasă calitate, la prețul de 13.571 lei. Specialiștii care au acest produs în ofertă au precizat că întreaga lucrare nu putea costa mai mult de 8.000 de lei, nefiind necesară turnarea unei centuri, iar stâlpii folosiți fiind extrem de subțiri. Supraînălțarea gardului solicitată este suspectă, lucrarea fiind deja existentă.
Primarul spune că execuția nu este finalizată. „Lucrarea nu este gata, gardul trebuie înălțat. Suntem mulțumiți de serviciile lui Gafița, că lumea care vine în comună ne laudă că este curățenie”, explică edilul Liviu Teodorescu.
Întrebat de numărul mare de contracte încheiate cu clanul Gafița, primarul a declarat, inocent, că nu îi cunoaște pe administratorii societății. „Termoizolația s-a făcut la sediu Primăriei, în 2011. Și mobilierul adus a fost tot pentru Primărie”, mai precizează Teodorescu.

 

Gardul de la terenul de fotbal: stâlpii se clatină, fiind fixați într-o lopată de ciment

Panourile fotovoltaice nu dau lumină

În 2013, tot IC Creative a furnizat 12 stâlpi de iluminat fotovoltaic, complet echipați, la un preț de 3.150 lei bucata. Și aici, specialiștii susțin că aceștia  puteau fi achiziționați cu 2.000 de lei bucata, la nivelul anului 2013. Mai mult, locuitorii din Bivolari au spus că stâlpii nu funcționează. ”Nu prea merg. Nici vara nu se aprindeau toți stâlpii”, a spus un localnic. Primarul dă vina pe vreme: „De două săptămâni e înnorat și plouă”, însă nu a explicat de ce n-au dat randament în timpul verii.
În 2013, aceeași societate a furnizat 250 de plante, la un preț de 25 de lei bucata, a primit 3.200 de lei pentru curățat copacii din comună, ca în 2012 să execute lucrări de termoizolație pe o suprafață de 314 metri pătrați, la un preț de execuție de 61,62 lei/mp. Constructorii spun că metrul pătrat de termoizolație costă 30-40 de lei, fără rabat de la calitate.   

 

Instalarea grupului electrogen a costat enorm: 18.000 de lei. O fundație de 10 cm grosime și îngroparea cablurilor până la tabloul electric al Primăriei

Capac de 4.000 de euro

Cealaltă firmă, Novidrast, aparținând lui Gafița, Costan și Popovici, a încheiat cu Primăria Bivolari 27 de contracte, începând cu 2011. Una din comenzi a constat în instalarea unui generator pentru sediul Primăriei. Novidrast a luat grupul electrogen de la firma Solutech SRL, și-a pus capac și l-a livrat mai departe la Bivolari cu prețul de 44.900 de lei. Instalarea a costat însă enorm: 17.995 de lei. Lucrarea propriu-zisă a constat într-o fundație de beton, de 10 mp, și îngroparea unui cablu de 10 metri lungime.
Reprezentanții Solutech spun că ar fi efectuat toate lucrările mult mai ieftin. „Conform seriei menționate, grupul electrogen costă 8.000 de euro, iar instalarea, cu toate lucrările incluse, se face la un preț sub 10.000 de lei”. Novidrast, firma lui Gafița, a fost un intermediar între Solotech și Primăria Bivolari, punându-și un capac de 4.000 de euro.

 

Prețuri umflate peste tot

Altă livrare suspectă a reprezentat-o furnizarea a 18 containere metalice de 1.100 litri fiecare. Livrarea a fost făcută în aprilie 2016, prin firma Gafița’s Company SRL, prețul pe container fiind de 1.640 de lei. Însă în ofertele altor firme, ce pot fi găsite pe internet în câteva minute, un container metalic de aceeași capacitate costă 1.200 de lei. Doar prin această intermediere, făcută din câteva telefoane, Dragoș Gafița și-a pus un capac de 8.000 de lei.
Gafița’s Company SRL s-a activat în relația cu Primăria Bivolari începând cu anul 2015, obținând alți 50.000 de lei, prin încredințare directă, pentru întreținerea spațiilor verzi. Pe această activitate, Dragoș Gafița a cerut prețuri foarte variate, uneori 1 leu/mp, alteori 2 lei/mp sau chiar 6 lei/mp.

 

Primarul Liviu Teodorescu a spus că nu are timp de interviuri, apoi a refuzat să fie fotografiat

Deszăpezire, servicii artistice, orice ai nevoie

Un alt prieten al lui Dragoș Gafița este Gianni Gherman, administrator la Auribusiness Consult SRL, firmă care a avut încredințări directe și la Servicii Publice Iași pe aceeași filieră. Gherman a încheiat în 2014 și 2015 opt contracte cu Primăria Bivolari, în valoare totală de 82.487 de lei. S-au ocupat de curățarea cursurilor de apă, servicii de curățenie și igienizare, lucrări ornamentale și măturare străzi.
Cam tot bugetul de achiziții al Primăriei Bivolari este împărțit de acest clan. Novidrast a făcut lucrări de alimentare cu apă, vidanjare toalete ecologice, deszăpezire, închirierea unei freze, tîmplărie PVC și multe altele.
Referitor la prețuri, Dragoș Gafița a spus că este normal să aibă adaos comercial ca să-și poată plăti angajații. „Am lucrat cu 80 de primării din țară. Diferențele de prețuri reprezintă salariile muncitorilor. Cu Gherman am fost coleg, dar fiecare își vede de firma lui”.

 

Citește și Noii „băieți destepți” în afacerile cu Primăria. Ziarul lui Manuel Onofrei și Rareș Neamțu este ținut pe banii regiilor

 

Bancuri porcoase pe site-ul Primăriei

Primarul Liviu Teodorescu spunea în campania electorală din 2012: „Urăsc minciuna și lenea”. Însă el însuși a mințit REPORTER DE IAȘI în momentul în care l-am întrebat dacă referentul Elena Teodorescu, de la Contabilitatea Primăriei, este soția lui. „Nu, e doar o rudă, nu e soția mea”, a spus primarul. Însă în declarația de avere, Elena Teodorescu apare menționată ca soție, lucrând la Contabilitate.

Site-ul Primăriei este extrem de sărac în informații de interes public, privind achizițiile și lucrările executate în comună, în schimb uimește secțiunea de bancuri fără perdea. Iată o mostră de umor de pe site-ul Primăriei Bivolari:
„- Tată, ce ste între picioare la mami?
– Paradisul!
- Și între ale tale?
– Cheia paradisului!
– Tată, eu zic să o schimbi că vecinul are o copie”.

 

Dragoș Gafița este practic principalul beneficiar al bugetului unei întregi comune

Exemple de achiziții directe atribuite clanului Gafița

Gafita’s Company SRL

  1. Servicii intreținere parcuri – 18.680 lei
  2. Eurocontainer metalic de 1100 – 29.520 lei
  3. Servicii întreținere parcuri - 18.680 lei
  4. Servicii de amenajare, întreținere spații verzi - 16.920 lei.

Novidrast SRL

  1. Servicii de curățare curs apă - 64.000 lei
  2. Servicii de salubrizare – 65.540 lei
  3. Vidanjare toalete ecologice mobile – 5.280 lei
  4. Lucrări alimentare cu apă - 36.000 lei
  5. Servicii de deszăpezire – 23.300 lei
  6. Freză de zăpadă – 23.300 lei
  7. Tâmplărie PVC culoare albă – 5.421,9 lei
  8. Lucrări de canalizare – 43.560 lei
  9. Montare de garduri – 32.385 lei
  10. Lucrări alimentare cu apă – 60.300 lei
  11. Amenajare și întreținere spații verzi - 33.840 lei
  12. Grup electrogen – 44.900 lei
  13. Lucrări instalații ornamentale – 12.000 lei
  14. Servicii artistice – 12.903 lei
  15. Lucrări de canalizare – 62.920 lei
  16. Mobilier - 27.678 lei

Data Incorporated SRL

  1. Lucrări de arhitectură peisagistică a grădinilor - 19.383 lei
  2.  Lucrări de betonare – 20.200 lei
  3. Vidanjare toalete – 8.200 lei
  4. Lucrări de construcție – 25.530 lei
  5. Lucrări betonare – 38.380 lei
  6. Lucrări îmbrăcare cu dale – 20.860 lei
  7. Servicii de instalare echipamente electro – 13.488 lei
  8. Ghirlande pom Crăciun – 44.957 lei
  9. Arbori, 2,5 metri – 17.100 lei

     10.Trandafiri altoiți – 38.750 lei

     11.Tâmplărie PVC - 37.942 lei

     12.Lucrări conducte apă (28.09.2010) – 6.500 m – 9.5 lei/m- 61.750 lei

     13.Container metalic (10.03.2010) – 40 buc – 1.090 lei/buc – 43.600 lei

Totalul contractelor este de 1,3 milioane de lei.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: