fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Afacerea „Medicina muncii”: tunurile doctoriței Bejenaru pe spatele a cinci primării

Afacerea „Medicina muncii”: tunurile doctoriței Bejenaru pe spatele a cinci primării


150 de angajaţi de la cinci primării din mediul rural, beneficiari ai unor contracte ruşinoase din bani publici. La Țibănești costă mai mult să-ți faci analizele decât la Președinția României. Legea care obligă angajatorii să încheie contracte pentru evaluarea medicală a angajaţilor reprezintă un nou prilej de tunuri memorabile din bani publici. La o lună de la înfiinţare, o firmă din municipiul Iaşi a pus pe masa unor primării de la ţară un extravagant „Pachet gold” de 385 lei pentru un angajat. Deşi multe dintre analizele din acest pachet aveau preţuri umflate, primăriile din Comarna şi Ţibăneşti au acceptat oferta. Primăria Mironeasa a ales un pachet de 280 de lei/persoană, iar Şcheia şi Moşna – 100 de lei/angajat. S-a ajuns ca la Ţibăneşti să se plătească 16.555 de lei pentru 43 de angajaţi, în timp ce Administraţia Prezidenţială, cu 200 de angajaţi, a achitat pentru aceleaşi servicii 9.800 lei. 80% din angajatorii din România plătesc între 20 şi 80 de lei/angajat pentru astfel de analize.

 

„Băieţii deştepţi” din energie au drept corespondent două „fete deştepte” în sistemul medical ieşean. Într-o lună şi jumătate, Oxana Bejenaru şi Ionela Agafiei au semnat mai multe contracte cu primării de la ţară, oferind la schimb analize medicale la preţuri umflate.

 

Câştiguri imediate

Oxana Bejenaru şi Ionela Agafiei au simţit că există o pâine bună de mâncat pe piaţa de medicina muncii. De circa 10 ani, există o prevedere legală care obligă toţi angajatorii să plătească pentru evaluarea medicală a angajaţilor. Fetele veneau după clipe dificile: Bejenaru rămăsese fără cabinetul de medic de familie de la Miroslava, închis pentru că nu avea numărul minim de pacienţi cerut de lege, în timp ce Agafiei a încercat să prindă un post de asistent medical la Spitalul Sf. Maria, fără succes, aşa că s-a înscris la Universitatea Apollonia.

La sfârşitul lui august 2016, cele două prietene au înfiinţat firma Medical-Europe SRL, au pus pe hârtie o ofertă şi au purces la treabă, ţinta fiind banii mai multor primării din judeţ. Au avut ceva reuşite: între 27 septembrie şi 10 noiembrie, au semnat contracte cu primăriile din Moşna, Comarna, Şcheia, Mironeasa şi Ţibăneşti pentru evaluarea medicală a circa 150 de angajaţi din aceste instituţii, suma totală primită pentru aceste servicii fiind de circa 38.000 de lei.

 

Analize „de lux” pe banii angajatorului la mai multe primării din judeţul Iaşi

Concurenţa, tarife mult mai mici

La Ţibăneşti şi Comarna, autorităţile au ales oferta cea mai scumpă, un aşa-numit „Pachet Gold” de 385 lei/angajat cu următoarele analize şi preţuri:

examen clinic general 80 lei;

aviz medical/fişă de aptitudine 60 lei;

EKG; electrocardiograma cu interpretare 70 lei;

screening oftalmologic, acuitate vizuală, simţ cromatic 50 lei;

glicemie+HbA1c 40 lei;

examen psihologic 40 lei;

probe vestibulare 10 lei;

coprocultură 30 lei;

examen coproparazitologic 15 lei.

 

Spre comparaţie, firma Med Class SRL din Roman care oferă aceleaşi servicii, având, la rândul său, contracte cu primării din Iaşi (Balş, Ungheni, Hălăuceşti, Ruginoasa), a primit de fiecare dată câte 58 de lei/angajat, tarifele defalcate din care aveau de ales beneficiarii fiind sensibil mai mici:

examen clinic 25 lei;

examen psihologic 25 lei;

aviz medicina muncii (eliberare fişă aptitudine) 5 lei;

EKG (electrocradiografie) 18 lei.

 

În plus, pentru mai mult de 15 angajaţi, cei de la Med Class se deplasau gratis la locul de muncă al angajatorului, cu o echipă mobilă.    

 

Un specialist în medicina muncii, consultat de REPORTER DE IAŞI, spune că  pachetul complet „Gold” prezentat de Medical-Europe are preţuri prea mari faţă cele reale. „Nu ar trebui să depăşească valoarea de 100-150 de lei. Mai mult, avizul medical trebuie să fie inclus în pachet. Nu poţi să taxezi separat pentru aviz”, a declarat specialistul ieşean.

 

Primăriţa din Ţibăneşti nu ştie pe ce dă banii

Contactată de REPORTER DE IAŞI, Aurica Cobuz, primarul din Ţibăneşti, a declarat că nu ştie despre ce este vorba şi că un angajat s-a ocupat de acest contract. „Nu m-am ocupat personal de asta, nu ştiu despre ce este vorba. Din câte ştiu nici nu s-a semnat (achiziţia apare, însă, în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice SEAP n.r.). Persoana de la Achiziţii este acum la Prefectură. Nu vă pot da relaţii. Dacă se confirmă că preţul e prea mare, vom verifica şi vă vom da un răspuns”, a spus Cobuz.

 

Edilul din Comarna pare să dea înapoi din cauza contractului cu Medical-Europe. El a declarat că a reziliat contractul deoarece preţurile erau prea mari. El confirmă investigaţia REPORTER DE IAŞI şi afirmă că aceleaşi servicii le-a găsit la preţul de 80 de lei. „Am reziliat contractul respectiv (fusese atribuit pe 28 octombrie, conform SEAP n.r.). Veneau tot felul de doctoriţe. Oamenii nu erau mulţumiţi, îi chemau undeva în Canta, în Iaşi, le arătau un aparat. Angajaţii mei mai spuneau că doctoriţa nu ar fi medic generalist, am citit că au şi ceva probleme financiare. Acum, luăm aceleaşi servicii cu 80 de lei de la Iaşisting”, a spus Constantin Grădinaru, primarul din Comarna.

 

Pentru procurori, preţ de 45 de lei

În ţară şi în Iaşi, la instituţii cu pretenţii sau cu angajaţi cu responsabilităţi multiple, abundă exemplele de preţuri mult mai mici decât cele ale Medical-Europe. MunMedica SRL a cerut Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova 45 lei pentru fiecare set de analize. Institutul Cultural Român a plătit 6 lei pentru un  examen coproparazitologic, 12 lei pentru aviz  psihologic, 6 lei pentru o fişă de aptitudini şi 6 lei pentru o electrocardiogramă.

Ape Prut Iaşi a tocmit o firmă din Bacău care are de mers în patru judeţe să examineze 720 de angajaţi, plătind 30 de lei pentru fiecare. Ministerul Justiţiei achită câte 17 lei pentru fiecare din cei 400 de angajaţi, iar Administraţia Prezidenţială, care a semnat contractul în luna august, cu gigantul privat Sanador, a plătit 9.800 de lei pentru cei circa 200 de angajaţi (aproape 50 de lei/persoană).

 

Primăria Iaşi: 17,4 lei de angajat

Reprezentanţii Primăriei Iaşi au declarat că, anual, pentru cei 630 de angajaţi, analizele nu au costat mai mult de 11.000 de lei, adică 17,4 lei pentru fiecare persoană.

Serviciile de medicina muncii reprezintă totalitatea serviciilor medicale, care asigură prevenirea, depistarea bolilor legate de profesie, precum şi capacităţii de muncă a angajaţilor. Conform Hotărârii de Guvern nr. 355/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor, investigaţiile pot consta din: examen clinic general, acuitate vizuală, întocmirea dosarului medical, examen oftalmologic, examen neuro-psihiatric, glicemie, audiogramă, electrocardiogramă, ORL, spirogramă.

 

Administratorul Medical-Europe, Oxana Bejenaru, a intrat agresiv pe piaţă

Reprezentant firmă: „E prost cine plăteşte, nu cine cere”

REPORTER DE IAŞI a încercat să discute cu reprezentanţii firmei Medical-Europe. Ionela Agafiei, asociată în firmă, a precizat că oferă declaraţii doar prin intermediul avocaţilor. „SEAP este o piaţă liberă. Nu l-a obligat nimeni pe domnul primar să semneze acest contract. E prost cine plăteşte, nu cine cere. Noi nu am primit nicio notificare privind rezilierea contractului de la Comarna, vrem să primim motivarea rezilierii. Nu vrem să apelăm la instanţă, vrem să ştim de ce a fost reziliat acel contract”, a spus avocatul Cristina Rusu. Ea a mai spus că firma are colaborări cu medici din domeniul medicinii muncii.

 

Citește și O nouă victimă în țeapa cu modellingul din Centru

 

Preţuri medicina muncii 2016 (tarif pentru un angajat)

Ţibăneşti, Comarna 385 lei

Mironeasa 280 lei

Şcheia, Moşna 100 lei

Balş, Ungheni, Hălăuceşti, Ruginoasa 58 lei

Strunga 20 lei

Loteria Română 27 lei

Administraţia Prezidenţială 49 lei

Ape Prut 30 lei

Ministerul Tineretului şi Sportului 20-40 lei

Ministerul Educaţiei Naţionale 65 lei


ROGESI

Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Noiembrie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Cartierul Austriac