fbpx
 
Angajaţi ai Primăriei Răducăneni, în „filiera buletinelor” pentru basarabeni

Angajaţi ai Primăriei Răducăneni, în „filiera buletinelor” pentru basarabeni


O anchetă a procurorilor a scos la iveală faptul că mai mulţi funcţionari publici făceau bani frumoşi în mod dubios.  Doi angajaţi ai Primăriei Răducăneni şi-ar fi sporit veniturile ajutând basarabeni să obţină acte de identitate româneşti. Un inspector ar fi avut un tarif de 50 de lei/persoană pentru a-l lua în spaţiu.

 

Noi detalii apar în scandalul actelor de identitate româneşti pentru cetăţenii din Republica Moldova. După intermediari, care contra unor sume de bani îi ajută pe solicitanţi cu formalităţile şi le găsesc locuinţe în care pot fi luaţi în spaţiu, şi angajaţii unor primării din judeţ ar fi găsit o oportunitate de a face un ban în plus.

 

10 euro pentru luat în spaţiu

Inspectorul Adrian Augustin, din cadrul Primăriei Răducăneni ar fi fost de acord ca mai mulţi cetăţeni moldoveni să-şi stabilească domiciliul, scriptic, în apartamentul său din comună. Unul dintre intermediarii audiaţi în dosarul în care Maricica Tagarcea, fost şefă a Serviciului de Evidenţă a Persoanelor din Scânteia, este judecată pentru luare de mită în formă continuată, a susţinut că, în 2014, i-ar fi dat lui Augustin câte 50 de lei pentru fiecare persoană luată în spaţiu. „Nu comentez. Dacă am luat pe cineva, nu am luat niciun ban”, a spus Augustin.

Trei dintre persoanele audiate în faţa procurorilor au precizat că în „filiera buletinelor” ar fi fost implicată şi Lenuţa Tudose, agajată la Arhiva Primăriei Răducăneni. „Cunosc că aceasta completează şi depune documente la SPCLEP Răducăneni pentru cetăţenii moldoveni, care urmau să obţină carte de identitate  românească. Preluarea în spaţiu a cetăţenilor moldoveni repatriaţi se făcea pe o locuinţă situată în satul Moşna, bl A1, (..), aparţinând lui Crăciun Crina Lidia”, a spus, în faţa anchetatorilor, Ioana Florea, unul dintre intermediarii care facilitează obţinerea cărţilor de identitate româneşti pentru basarabeni.

 

Banii la împărţeală

Florea a mai susţinut şi că cetăţenii moldoveni ar fi ajuns la angajata de la Arhiva Primăriei Răducăneni prin intermediul unui şofer moldovean. „Am auzit că Tudose Lenuţa ar primi prin intermediul numitului Vasile (şofer originar din Republica Moldova n.r.), suma de circa 20- 30 de euro pentru fiecare documentaţie depusă la SPCLEP Răducăneni în vederea obţinerii cărţii de identitate româneşti de către cetăţenii moldoveni repatriaţi, din care circa 10 euro îi remite numitei Crina Crăciun pentru preluarea în spaţiu”, mai preciza Florea.

 

Tot scandalul a pornit după ancheta ce a vizat-o pe Tagarcea, şefa de la Evidenţa Populaţiei Hârlău

 

REPORTER DE IAŞI a relatat, în martie, că  în apartamentul din Moşna al agentului şef principal Constantin Crăciun de la Secţia 5 Poliţie Rurală Răducăneni şi al soţiei sale, Crina, „locuiesc” nu mai puţin de 3.600 de cetăţeni din Republica Moldova. Lenuţa Tudose nu a putut fi contactată pentru a-şi spune punctul de vedere.

 

Afacere de rutină

Potrivit unor date ale Sectorului Poliţiei de Frontieră Răducăneni, din 2014, 21 de persoane din comună aveau luaţi în spaţiu basarabeni. Printre aceştia se numără alţi doi inspectori din cadrul primăriei şi un consilier local, la locuinţele acestuia din urmă având domiciliul, tot scriptic, peste 200 de basarabeni. „Din 2013, în Consiliul Local am luat hotărârea să nu mai facem domiciliul cetăţenilor din Republica Moldova la noi în comună. La Serviciul de Evidenţă a Persoanelor din Răducăneni nu mai primim foarte multe cereri din partea unor basarabeni care doresc să-şi stabilească domiciliul în comunele din zonă”, a explicat Viorel Ilie, primarul comunei. Edilul a precizat şi că aproximativ 1.400 de basarabeni au domiciliul în Răducăneni.

Un angajat al Primăriei Grajduri a luat şi el în spaţiu cetăţeni din Republica Moldova. Într-un imobil din satul Pădureni al inginerului Vasile Romanescu ar locui, scriptic, aproximativ 300 de persoane.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30