Preț umflat de trei ori: un cadou de la Moș Crăciun pentru directoarea de la „Pavelcu”

Preț umflat de trei ori: un cadou de la Moș Crăciun pentru directoarea de la „Pavelcu”


Micile tunuri pe final de an de la instituțiile bugetare: pardoseală înlocuită doar în acte. Caz unic în relația dintre contribuabili și cei care cheltuie bani publici: directoarea Școlii Speciale „Vasile Pavelcu” refuză să arate publicului pe ce-a cheltuit 17.000 de lei între Crăciun și Revelion. A blocat poarta instituției și a interzis accesul. Achiziția directă s-a făcut pentru înlocuirea pardoselei din sala de sport. Aceasta a fost doar vopsită, la un preț de piață de 6.000 de lei.

 

Timp de o săptămână, directoarea Liceului „Pavelcu” s-a baricadat în birou, interzicând accesul presei în vederea verificării unei lucrări făcute din bani publici. REPORTER DE IAȘI n-a mai întâlnit o asemenea situație: pur și simplu, zile la rând, nu ni s-a permis să intrăm pe poarta școlii. Pardoseala din sala de sport, schimbată în Ajunul Crăciunului, conform anunțului oficial, este ținută la secret de directoarea Coca Vasiliu. Nu vrea s-o arate și pace!

 

S-au pus pe treabă de Crăciun

Vineri, 23 decembrie 2016, pe la 10 dimineață, când toată lumea se pregătea de Crăciun, Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” din Iași arunca niște bani pe fereastră. Într-o zi în care toată lumea era cu gândul la Sărbători, pe site-ul SEAP apărea anunțul de achiziție directă pentru reparația capitală a podelei sălii de sport a școlii. Achiziția s-a făcut pe 26 decembrie, la ora 17.00, când în România doar Moș Crăciun mai lucra.
Pe 10 ianuarie 2017 directoarea Școlii Pavelcu declara că lucrarea este finalizată. Când REPORTER DE IAȘI i-a cerut permisiunea de a vizita sala de sport, Coca Vasiliu a spus că acest lucru nu este posibil. Ulterior, zile la rând, nu a mai răspuns la telefon. Nici măcar șefilor CJ Iași, care vor să vadă sala.

 

Achiziție directă la suprapreț

Anunțul apărut pe SEAP cuprinde următoarele informații: „Lucrări de înlocuire și montare suprafețe din lemn, pregătire suprafețe, grunduire și vopsire. Prețul este pentru înlocuire suprafețe din lemn”. Dacă ar fi așa, suma pe metru pătrat s-ar apropia de realitate: 141 lei/mp.
Problema este că, așa cum chiar directoarea recunoaște, nu s-a făcut nicio înlocuire, ci doar o curățare și o vopsire a pardoselii montate în trecut. „Nu am schimbat, am renovat. Avem o sală de gimnastică în care am făcut această lucrare”, a spus directoarea Coca Vasiliu în singura ocazie când a răspuns la telefon.

 

Poarta închisă, nu ni s-a dat voie, cu ordin de la directoare, să vedem lucrarea făcută din bani publici

 

Prețul real, de trei ori mai mic

Un constructor specializat în lucrări de pardoseală ne-a prezentat costurile pentru refacerea unei suprafețe de lemn, fără montaj: „Cu consumabile – abrazive, role, pensule, grund, chit, vopsea și manoperă, ar fi maxim 50 de lei/mp, pentru o pardoseală din lemn”, ne-a explicat un constructor care a executat astfel de lucrări. Adică aproximativ o treime din prețul plătit de școală.
Contractul semnat cu RL Construcții Company, a unui anume Ioan Răileanu, a fost de 17.625 de lei pentru 125 mp de pardoseală. Dacă ar fi fost un preț corect, acesta era de maxim 6.250 de lei, pentru un spațiu cât două apartamente.

 

A intrat în pământ

Directoarea Coca Vasiliu a fost căutată de REPORTER DE IAȘI pentru prima dată pe 12 ianuarie. A răspuns la telefon, a promis să arate sala și a povestit despre lucrare. “A fost finalizată foarte repede. Nu a fost vorba despre înlocuirea pardoselii, ci despre reparații și vopsire”, a precizat directorul Școlii Pavelcu. Aceasta a mai precizat că firma a lucrat extrem de repede, astfel că a fost posibil ca totul să fie gata în 11 zile lucrătoare, câte au trecut de la publicarea anunțului de atribuire de pe 26 decembrie. „Miroase a vopsea pe aici, dar nu s-a înlocuit nimic. Este aceeași pardoseală care exista și înainte”, a precizat o sursă din interiorul școlii.

Coca Vasiliu, directoarea de la „Pavelcu”, e în stare să ducă în mormânt secretul pardoselii înlocuite de Crăciun

 

Operațiunea „Porți închise”

După ziua de 12 ianuarie, directoarea școlii a intrat în pământ. Nu a răspuns la numeroasele apeluri telefonice, a baricadat școala, a încuiat poarta și a impus intrarea în urma unor verificări stricte. Mai mult, a fost căutată de la Consiliul Județean, după ce președintele instituției a aflat povestea. Nu i-a răspuns la telefon. Purtătorului de cuvânt al CJ, Vlad Ciobanu, i-a răspuns o singură dată, dar, când a aflat că i se cere să deschidă accesul la sală, nu a mai fost de găsit. „Este total ieșit din comun ca un director să taie așa orice contact”, a precizat Maricel Popa.

 

Școala va fi mutată

Culmea este că suma de 17.000 de lei dată pentru vopsirea lemnului din sala de gimnastică a fost aruncată pe fereastră. Președintele CJ Iași a precizat că este posibil ca Școala Pavelcu să se mute în alte spații. „Căutăm soluții pentru a duce școala în altă parte”, a precizat Maricel Popa. Mare parte din terenul și clădirile Școlii Vasile Pavelcu a ajuns, după o retrocedare din 2012, în patrimoniul dezvoltatorilor imobiliari Cristin Zamosteanu și a fraților Ovidiu și Cristian Negurici.
S-a încercat deja obținerea unei autorizații de construcție pentru un turn, pe terenul obținut în zona Teatrului Național, dar proiectul a fost până acum respins.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Go to top