Ţibana: Măcelarii de păduri au tăiat 30.802 copaci

Ţibana: Măcelarii de păduri au tăiat 30.802 copaci


Cinism de cea mai joasă speţă pentru un inculpat: „Am tăiat 12 hectare rase! Numai cioate au mai rămas!”. Ani la rând, zeci de hectare de pădure ce se întind pe o mare parte din comuna Ţibana au fost defrişate ilegal. Sute de arbori ar fi fost doborâţi la ordinul unui sătean care s-a angajat să păzească suprafaţa împădurită. 27 dintre hoţi au fost trimişi în judecată pentru tăiere fără drept şi furt de arbori, prejudiciul ridicându-se la 2,8 milioane lei.

 

Unul din artizanii afacerii cu lemne ar fi fost Constantin Vezeteu (67 de ani), care încă din 2009 ar fi început să doboare arborii dintr-o pădure privată situată în satul Vadu Vejei, susţin anchetatorii. Acesta ar fi fost împuternicit de mai mulţi moştenitori să administreze peste 22 de hectare de pădure, însă bărbatul ar fi intrat cu drujba printre copaci.

 

„Lupul paznic la oi”

Din aceeaşi pădure privată, Constantin Vezeteu, care ar fi invocat că este proprietar, ar fi coordonat, în ianuarie-iunie 2013, tăierea ilegală a 1.037 de arbori, cu o valoare totală de 58.010 lei. „De la începutul anului 2013, inculpatul a stat zi şi noapte în apropierea pădurii, locuind la o stână din margine, coordonând tăierea arborilor, transportul şi vânzarea lemnului, ocupându-se de încasarea banilor - aşa cum rezultă din declaraţiile martorului S.I., care a cumpărat şi el patru căruţe cu lemne. Acesta arată că Vezeteu Constantin controla orice ieşire din pădure încasând sume între 60 şi 100 lei căruţa de lemn, preţul variind în funcţie de cantitatea de lemn încărcată”, se arată în rechizitoriu.

 

Sute de căruţe cu lemne vândute

Potrivit martorilor, Vezeteu ar fi vândut până la 300 de căruţe cu lemne, fiecare însemnând aproximativ un metru cub de material lemnos. Culmea, în 2013, acesta s-ar fi plâns poliţiştilor că „hoţii au năvălit şi nu am mai putut face faţă”, ulterior declarând că ar fi tăiat 30-40 de arbori, cu ajutorul unor săteni pe care i-ar fi plătit în lemne. În 2015 şi 2016, Vezeteu ar fi reclamat de alte patru ori că unii consăteni ar fi tăiat ilegal copaci. Cei indicaţi de bărbat fie au negat prezenţa în pădure, fie au susţinut că au doborât arborii la cererea inculpatului.

 

Din păcate, poliţiştii au ajuns foarte târziu la locul faptelor

 

Tăiaţi cât mai aproape de sol

Din septembrie 2015, Constantin Vezeteu ar fi pus din nou la pământ arbori. „Modalitatea de tăiere era, în principal cu beschia şi cu drujba, inculpatul dădea indicaţii ca arborii să fie tăiaţi cât mai aproape de sol, pentru a putea scoate cioatele sau a le ascunde, procedeu numit căzănire sau semicăzănire”, se menţioneză în rechizitoriu. Într-o discuţie purtată, în decembrie 2015, de Vezeteu cu un prieten şi interceptată de anchetatori, acesta afirma că „a tăiat la ras 12 hectare de pădure”, pregătindu-se, din primăvară, de altă bucată.

O parte din veniturile obţinute ar fi fost împărţite cu două persoane cu care ar fi colaborat constant. Totodată, ar fi investit banii în renovarea casei sau cumpărarea unor bunuri, spun procurorii.

 

Ţinta: buşteni de stejar

În vizorul anchetatorilor au intrat şi fraţii Florea Gheorghiţă Costel, Marian şi Gheorghe Dan, precum şi mai mulţi apropiaţi ai acestora, care ar fi tăiat ilegal sute de arbori din pădurea deţinută de mai multe persoane private. „Tăierile se făceau cu drujba, fiind mai multe persoane simultan, coordonaţi de către inculpat (Florea Gheorghiţă Costel); arborii erau curăţaţi, secţionaţi, venind în pădure inculpaţii cu căruţele pentru a-i transporta în locurile de depozitare. Pentru două căruţe de lemne cărate pentru Florea Gheorghiţă Costel, inculpaţii primeau o căruţă de lemn pentru ei, pe care o puteau folosi sau vinde”, se mai arată în documentul citat.

În 9 decembrie 2015, coordonate de Costel Gheorghiţă Florea, mai multe persoane ar fi tăiat stejari, apelând apoi la ajutorul a 16 consăteni pentru a-i transporta cu căruţa în zona Mădârjac. Inculpaţii au declarat că ar fi fost nevoie de aproximativ 10 persoane pentru încărcarea unui singur buştean. Primele patru căruţe au fost depistate, însă, de poliţişti, acestea fiind şi abandonate. Ceilalţi inculpaţi ar fi aruncat buştenii sau i-ar fi dus acasă, de unde i-ar fi vândut sau i-ar fi pus pe foc.

 

27 de inculpaţi

Peste 100 de poliţişti, coordonaţi de un procuror, au făcut în ianuare 2016, 11 percheziţii în comunele Ţibana şi Mădârjac la cei bănuiţi de tăiere ilegală de arbori, zona fiind survolată de un elicopter în timpul acţiunii. Anchetatorii au ridicat săbii, drujbe, topoare, importante sume de bani şi zeci de metri cubi de lemn.

La cererea procurorilor, Garda Forestieră Suceava a efectuat un inventar pentru aproape 200 de hectare de pădure privată, marcând în total un număr de 30.802 cioate provenind de la tăieri ilegale, rezultând un volum de masă lemnoasă de 11.294 metri cubi, cu o valoare totală de 2,8 milioane de lei.

Procurorii au trimis în judecată  27 de persoane în acest caz. În faţa anchetatorilor, o parte dintre inculpaţi au recunoscut comiterea infracţiunilor. Costel Florea a refuzat să dea declaraţii, iar Constantin Vezeteu a recunoscut faptele parţial. Zeci de proprietari s-au constituit parte civilă cu sume ce urmează să fie stabilite de experţi silvici. „Prejudiciul în cauză este exagerat. De asemenea, se poate constata că unele sancţiuni primite de-a lungul timpului de unii inculpaţi sunt prescrise”, a precizat unul dintre avocaţii celor judecaţi.

 

Şi stejarii au fost victimele hoţilor de lemne

 

Discuţie purtată, în 10.12.2015 de un bărbat cu Constantin Vezeteu (CV)

CV: Am tăiat 12 hectare rase! Numai cioate au mai rămas!

X: Aha! Lasă că e bun, cât se poate!

CV: Da!

X: Dă bătaie!

CV: Atât, cât se poate!

X: Tu ai alte combinaţii!

CV: Păi da! Dacă vii în ţară iese şi cu pădurea şi cu particularii, iese şi de acolo, iese şi de dincolo! Numai de la Bârcău 50 de hectare, îţi dai seama, o scot cam toată?

X: Da, da, da!

CV: Dăm la căruţă, nu contează, ştii?

X: Da, cum să nu!

CV: Trei milioane, patru dacă îţi iese pe zi nu-i bun?

X: Cum să nu, auzi!

CV: Trei, patru milioane pe zi uşor! Eu am făcut şi treizeci, ca să o luăm aşa omeneşte, ştii?

 

Constantin Vezeteu și Dumitru Spiridon discută, în 15 și 16 noiembrie 2011, pentru a stabili când să taie lemne, dar renunță la planul lor din cauza unor percheziții efectuate de anchetatori la alți consăteni.

Dumitru Spiridon (DS):  Am vreo două lemne în ogradă în p...a mă-sii și nu știiu ce oi face! Poate nu bagă în ogradă”

Constantin Vezeteu (CV): Băi, băi nu se bagă, nu are mandat de percheziție, dă-i în p...a mamei lor!

DS: N-au îh?

CV: Nu, nu, nu! Dar ei acum vreau să ți le ia de la bulhac, îh?

DS: DA, da, da!

CV: Dar câte sunta acolo uăi?

DS: ei o căruță am!

CV: Oare pentru asta au venit? Nu cred!

DS: Ce?

CV: Oare pentru o căruță de lemne a venit mașia uăi?

DS: Da, dar nu coboară la vale, are scos pe la Dan al Verei, are scos în drum lemne!

CV: Ei taci!

DS: Da!

CV: Oare la Ileana, mama lui Bârcău și acolo?

DS: Dar nu știu, are lemne? N-are lemne!

CV: Are, i-am dus eu două căruțe acum noaptea!

DS: I-ai dus două căruțe?

CV: Da și i-am zis...!

DS: Le-a scos c Taf-ul, cu tractorul de acoloe!

CV: Și de acolo a scos? Îh, eu ce să-i fac!

DS: da, sunt scoase în drum multe lemne!

CV: Eu, eu...!

DS: Le ia pe astea și poate pleacă, să nu intre în ogradă, în p....a mă-sii! Dar nu intră în ogradă dacă nu au mandat, îh?

CV: nu, nu, nu, nu! Ceri mandatul de percheziție, nu, nu!

DS: Ei na, am acelea groase care le-am adus acum în p..a mă-sii(...).

 

Discuție purtată în 19 noiembrie 2015 de Constantin Vezeteu cu Constantin cioabă, zis Balaurul.

Constantin Cioabă (X): Auzi uăi domn” Costică?

Constantin Vezeteu: Da!

  1. uite, m-am întâlnit cu vărul ăsta, cu Țidular, vrea și el să vină cu căruța, ia și el vreo două!

CV: Dar vină uăi, cine nu-l lasă?

  1. Păi ia zi...!

CV: Hai!

Cc: Venim cu drujba sau să luăm o beschie?

CV: Da poți să vii cu drujba, nu contează, numai să o luați prin pădure, nu o luați... știi cum !

CC: prin pădure păi da, nu stăm, pang, pang, am tăiat și am plecat!

CV: pe unde ai luat-o atunci, o iei!

CC: Da, da, da!Îi bun!

CV: bun uăi, veniți!

 

Discuție din 20. 11. 2015 între Constantin Vezeteu cu Constantin cioabă, zis Balaurul.

CC: Domn” Costică, eu sunt Balaurul!

CV: Da, zi, uăi Balaure!

CC: Ia zi, vin cu Țidulă să iau niște tei din ăla alb?

CV: Da uîi, vină! (...)


Citeste si...
Nota
(1 Vote)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« August 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Go to top