fbpx
Print this page
Tranzacția Unistil-CTP e scandaloasă: vânzare mascată cu profit de 125.000 de euro

Tranzacția Unistil-CTP e scandaloasă: vânzare mascată cu profit de 125.000 de euro


Au trecut 21 de zile și nu s-a semnat contractul care invoca urgența de 3 zile. Dubioși ca întotdeauna: contractul de închiriere a autobuzelor de la Unistil nu este semnat nici după trei săptămâni, deși caietul de sarcini prevedea o clauză dedicată – livrarea în trei zile. Avem de-a face cu o tranzacție mascată la suprapreț: după 12 luni, CTP plătește 25.800 de euro/autobuz, când în piață se găsesc cu 18.000 de euro. Pușcașu-Unistil era disperat să scape de ele, pentru că rugineau în garaje.

 

Au trecut de șapte ori câte trei zile și contractul dintre Compania de Transport Public (CTP) Iași și Unistil tot n-a fost semnat. Ca și în alte licitații câștigate de firma lui Vasile Pușcașu, cumătru al primarului Mihai Chirica, scandalul public e provocat și acum de o clauză ciudată din caietul de sarcini: livrarea a minim 10 autobuze în maxim 3 zile. Termenul a trecut de mult, contractul nu e semnat și consilierii Opoziției din Consiliul Local se întreabă unde era urgența care a alungat de la licitație ceilalți competitori? „Dacă au trecut 21 de zile și n-a murit nimeni, de ce mai era nevoie de termenul de trei zile?”, întreabă consilierul PNL Răzvan Timofciuc.

 

O vânzare mascată

Amânarea adjudecării licitației e un mister nedeslușit nici de directorul CTP, Cristian Stoica: „Avem niște termene impuse de legislație pe care trebuie să le respectăm, de aceea n-am semnat contractul. Dar urgența există, ieșenii reclamă că așteaptă prea mult în stații, ne trebuie mai multe autobuze la traseu”.

Singurul ofertant din lume care putea îndeplini cerința CTP la licitație, adică livrarea în 3 zile, era Unistil, fostul operator de transport public, care avea cele 16 autobuze solicitate în garajele sale din Bârlad.

Aici apare a doua problemă a licitației: autobuzele Scania, cu aer condiționat, vechi de 12 ani, cu Euro4, nu merită banii care se dau. Tranzacție de închiriere e de fapt o vânzare mascată la suprapreț.

 

Chirie la preț de achiziție

Contractul pregătit de CTP, amânat însă atât de mult timp din cauza „ezitărilor” – conform informațiilor neoficiale, mai are o clauză care ridică multe suspiciuni: compania de transport poate cumpăra cele 16 autobuze la sfârșitul perioadei de închiriere, de 12 luni. Închirierea, pentru fiecare autobuz în parte, este de 20.000 de euro, fără TVA, un preț pe care transportatorii privați îl consideră exagerat: „E practic prețul de achiziție al unui mijloc second-hand pe care CTP îl plătește doar pentru chiria pe un an”, spune un operator care insistă să nu-i dăm numele. E în conflict de mult timp cu Vasile Pușcașu.

După închiriere, CTP mai achită 5.800 de euro pe fiecare autobuz dacă vrea să le cumpere definitiv. Se ajunge la prețul final de 25.800 de euro, mult peste cel al pieței la acest model Scania din 2005.

 

Directorul CTP, Cristian Stoica, trebuie să semneze un contract foarte riscant cu Vasile Pușcașu, patronul Unistil. Au mai făcut-o și în trecut, acum, pe tarabă sunt niște autobuze Scania, vechi de 12 ani, la suprapreț

 

Profitul lui Pușcașu: 125.000 de euro

Vasile Pușcașu cumpără, în general, autobuzele de la dealerul olandez Womy. Prețul de listă al unui Scania identic cu cel livrat la Iași de Unistil este de 21.000 de euro, fără TVA. Un alt operator din Asociația Transportatorilor din Iași spune că are contacte cu dealerul de autobuze SH din Olanda: „Prețul se negociază ca la piață. La un lot de 16 autobuze, discountul obținut este de 3.000 de euro/bucată”. Un Scania valorează 18.000 de euro, dacă le cumpăra direct CTP, fără intermediar, dar ieșenii vor plăti pe fiecare autobuz 25.800 de euro, cu 7.800 de euro mai mult. Profitul brut înregistrat de Vasile Pușcașu la această afacere este de 125.000 de euro.

În toate afacerile făcute cu Primăria Iași și fostul RATP, în licitații cu caiete de sarcini dedicate, tunurile lui Pușcașu n-au fost niciodată mai mici de 100.000 de euro, semn că rețeta a rămas valabilă.

 

Oferta CTP l-a salvat pe Pușcașu

Afacerea e dubioasă deoarece Unistil avea cele 16 autobuze rămase pe stoc, ruginind în garaje, fără să mai folosească la nimic, pentru că Vasile Pușcașu a pierdut concesiunile de trasee atât în Iași, cât și în Bârlad, fiind practic scos din industrie. Profitul de 125.000 de euro se adaugă de fapt unei pierderi totale de 280.000 de euro, valoarea cu care Pușcașu a cumpărat inițial autobuzele cu care nu mai avea ce face. Minus cu plus îi dau în final 400.000 de euro salvate în buzunarul său propriu.

 

Dilemă: contractul, ținut pe loc

Clauza de livrare de trei zile este contestată de concurența Unistil: „Este o condiție pe care nimeni nu o putea îndeplini. Decât dacă știa dinainte. Și i-a fost dedicată. Niciun transportator nu aduce 16 autobuze în țară fără să știe că va câștiga, iar dacă aștepți rezultatul n-ai cum să le aduci în trei zile”, spune un membru al Asociației Județene a Transportatorilor de Persoane, cel care menționa că e certat de mult cu Vasile Pușcașu.

Consilierul local Răzvan Timofciuc spune că a cerut explicații oficiale: „Unde e urgența dacă nu s-a semnat contractul? Unde sunt autobuzele care trebuiau aduse în trei zile? Aceasta a fost condiția de bază a licitației. Aștept răspunsurile directorului CTP”. 

Neoficial, surse din CTP susțin că sunt ezitări în semnarea contractului. Licitația a avut loc la mijlocul lunii februarie, suntem în 8 martie, a fost un singur participant, oferta a fost considerată câștigătoare. CTP a oferit 1,4 milioane de lei pentru închirierea autobuzelor, exact atât a cerut și Unistil, firma lui Vasile Pușcașu.

 

„Interesul meu este suplimentăm numărul de autobuze la stradă. Atât”, Cristian Stoica, manager CTP

 

Legea interzice închirierea autobuzelor

Și în discuțiile cu presa, și în ședința Consiliului Local, unde i s-a cerut să dea explicații, managerul CTP susține că Regulamentul 1370 a Parlamentului European îi permite să opereze cu autobuze închiriate, deși legea din România îl obligă să aibă doar mijloace în proprietate sau în leasing. Regulamentul invocat însă de Cristian Stoica nu are nimic în comun cu transportul de persoane.

 

Propunere de autobuz fiabil

Un alt transportator spune că autobuzele Scania SH nu sunt fiabile, după 10 ani de exploatare și că CTP va avea cheltuieli foarte mari de întreținere. Autobuzele vândute mascat de Pușcașu au 12 ani. „Cele mai fiabile sunt Mercedes Citaro, le-am verificat, consumă puțin, costurile de operare sunt mici. Alte mărci se fac praf după trei ani de exploatare”, spune Cezar Veringa, patron Filatur.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare