fbpx
 
DIICOT l-a ras pe patronul unei celebre firme de cosmetice

DIICOT l-a ras pe patronul unei celebre firme de cosmetice


„Cooperativă” de evazionişti fiscali, capturată de procurori după ce oameni de afaceri au jonglat cu facturi fictive. Administratorul Keune România este acuzat de inginerii financiare de 1,42  milioane de lei. Alexandru Cotolan s-ar fi folosit de facturi fictive pentru ca două societăţi pe care le administra să plătească taxe mai mici către stat. Acesta şi-a recunoscut toate faptele şi a achitat integral prejudiciul.

 

De la „high-life-ul” bucureştean, în faţa anchetatorilor de la Crimă Organizată şi a  instanţei de judecată.

 

24 de facturi fictive

Acesta este traseul urmat de Alexandru Cotolan, administrator Keune România, distribuitor al unor produse profesionale pentru îngrijirea părului. Acesta a fost acuzat de spălare de bani şi evaziune fiscală în formă continuată, după ce s-ar fi folosit de 24 de facturi fictive pentru a plăti taxe mai mici.

Cotolan şi-a recunoscut faptele în faţa procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Iaşi şi a fost de acord să primească 2 ani, 10 luni şi 20 de zile de închisoare cu suspendare şi să presteze 80 de zile de muncă în folosul comunităţii.

 

„Iniţierea”

Potrivit acordului de recunoaştere a vinovăţiei, în perioada 2013-2015, pentru a diminua obligaţiile fiscale datorate de SC Global Beauty Expert SRL şi SC Beauty Trade Solutions, firme pe care le administra, Alexandu Cotolan s-a folosit de facturi fictive. Metoda i-a fost prezentată de Ştefan Borş, un tânăr care controla şapte societăţi comerciale, prin care „ajuta” alte firme în astfel de inginerii financiare.

„Cei doi s-au înţeles cu privire la modul de operare, în sensul că Borş Ştefan îi punea la dispoziţie inculpatului Cotolan Alexandru un contract şi o factură, acesta achita suma de bani, iar apoi Borş Ştefan îşi reţinea un comision de 5% după care restituia diferenţa inculpatului Cotolan Alexandru. Neavând suma care era înscrisă în factură, ci o sumă mult mai mică, Cotolan Alexandru rula acea sumă până crea aparenţa că factura a fost achitată”, susţin anchetatorii.

 

Lui Cotolan i-a pierit zâmbetul când a dat cu subsemnatul în faţa anchetatorilor

 

„Profitul”

Borş scotea banii de la ATM-uri sau de la casieriile băncilor şi îi returna de fiecare dată administratorului Keune România, păstrând comisionul de 5%. Cotolan simula creditarea societăţii cu respectiva sumă de bani, iar apoi relua circuitul. Metoda a fost folosită în cazul ambelor firme pe care bucureşteanul le administra, mai spun procurorii. Astfel, în evidenţa contabilă a SC Beauty Trade Solutions au fost înregistrate trei facturi fictive în valoare de 251.000 de lei, iar în cea a SC Global Beauty Expert SRL 21 de facturi, în valoare totală de 4,1 milioane de lei. Toate aceste fapte au fost săvârşite în scopul sustragerii firmelor de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat. Astfel, s-ar fi produs un prejudiciu de 1,42 milioane de lei.

Alexandru Cotolan s-a oferit să-l ajute şi pe un prieten, Ioan Alexandru Dumitrescu, să scape de povara taxelor. Acesta ar fi efectuat în 2013, în contul unor societăţi ale lui Ştefan Borş, patru plăţi în valoare totală de 200.880 de lei, din conturile BG Print Media Concept SRL şi Omnibrand Concept SRL, firme pe care le controla.

 

Au achitat prejudiciul

Omul de afaceri bucureştean a primit banii înapoi prin intermediul lui Alexandru Cotolan, care şi-a oprit un comision de 2-3%, iar Borş unul de 5-6%, arată anchetatorii. În această manieră, s-ar fi creat un prejudiciu de 64.800 de lei bugetului de stat. „Pentru a nu trezi suspiciuni ale organelor de control ale statului, după o perioadă de timp, sumele sus-menţionate trebuiau să figureze în contabilităţile S.C. Beauty Trade Solutions SRL, SC Global Beauty Expert SRL, BG Print Media Concept SRL şi Omnibrand Concept SRL ca fiind achitate, iar în evidenţele contabile ale firmelor controlate de Borş Ştefan ca fiind încasate. (...) Inculpaţii au achitat prin virament bancar facturile fictive, pentru a da aparenţa de legalitate actelor prin care săvârşiseră evaziunea fiscală”, se precizează în documentul citat. În timpul cercetărilor, atât Cotolan, cât şi Dumitrescu au achitat prejudiciul cauzat bugetului de stat.

 

Procurorii de la DIICOT Iaşi au reuşit să aducă banii înapoi la buget

 

Prinşi prin derivaţie

Totul a ieşit la iveală, în aprilie 2015, când DIICOT Iaşi a destructurat o reţea care se ocupa cu operaţiuni ilegale cu produse petroliere, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe administratorul Keune România şi acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Bucureşti, iar următorul termen al procesului va fi în 15 martie. „Nu doresc să comentez”, a spus scurt Alexandru Cotolan, contactat de REPORTER DE IAŞI.

În acelaşi dosar, procurorii DIICOT au mai încheiat alte două acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, cu Ioan Alexandru Dumitrescu şi firma Global Beauty Expert SRL. Ambele acorduri au fost confirmate de Tribunalul Bucuresti. Patronul bucureştean a fost condamnat astfel la doi ani de închisoare cu suspendare pentru spălare de bani. Firma a primit 100 zile amendă, la o valoare de 500 de lei corespunzătoare unei zile amendă. Procurorii DIICOT continuă anchetă în acest caz cu privire la alte persoane.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30