fbpx
 
Hoții fac ravagii în tramvaie, Poliția lui Scripniciuc DOARME!

Hoții fac ravagii în tramvaie, Poliția lui Scripniciuc DOARME!


Copil de opt ani prins la furat: cineva trebuie să găsească o soluție pentru ca așa ceva să înceteze. Un ieșean a luat model de la Cluj și a fondat un grup care încearcă să-i prindă în flagrant pe hoții din tramvaie și autobuze. De cele mai multe ori, aceștia sunt minori manevrați de adulți care îi așteaptă cu prada. Frustrant pentru polițiștii cu grade și civili este că minorii o iau de la capăt după ce sunt prinși pentru că nu răspund penal.

 

Constantin Marincean are 23 de ani și lucrează la o firmă ieșeană. Sătul ca prietenii săi să fie furați în mijloacele de transport în comun din oraș, tânărul a organizat pe o rețea de socializare o adevărată poliție civilă: a început să-i demaște pe cei care fură din buzunare în tramvaie și autobuze.

 

Poliția civică în acțiune

Ideea de a-i urmări pe hoții care acționează în mijloacele de transport în comun din Iași pentru a-i demasca i-a venit lui Mărincean  în urmă cu doi ani, când prietenei sale i-a fost furată o tabletă, la scurt timp după ce o cumpărase. Nu a avut cum să pună în aplicare ideea atunci și, după ce a fost plecat mai bine de un an în Cluj, unde a văzut cum s-a mobilizat lumea pentru a-i prinde pe hoți, a pus în cele din urmă aplicare planul pe care și-l făcuse. „Întors acasă, am văzut că nimic nu se schimbase în Iași. Foarte mulți se plângeau pe rețelele de socializare că li s-au furat bani sau obiecte din mijloacele de transport în comun. Împreună cu niște prieteni, am zis să facem un fel de poliție civilă. În luna ianuarie a acestui an, ne-am luat abonamente pe toate liniile și am început să-i urmărim. Am scris despre inițiativa mea pe Facebook și mi s-au mai alăturat vreo 10 persoane. Am format mai multe echipe și eram extrem de încrezători“, declară Constantin.

 

Foarte bine organizați

Hoții din buzunare, de obicei copii, sunt mai mereu sb protecția unor adulți care stau și îi așteaptă în Piața Unirii, Târgu Cucu și Tudor Vladimirescu. „Am observat de mai multe ori că acești hoți minori sunt supervizați de niște adulți, care impresionează prin gabarit. Toți cei care fură din buzunare sunt minori. Marea lor majoritate sunt de etnie romă. Cel mai mic hoț prins de noi are 8 ani, iar cei mai mari au 14 ani. Umblă câte patru-cinci. Am ajuns deja pe mulți să-i cunoaștem. Cred că sunt în total vreo 25-30 de minori care fură din buzunare. Marea lor majoritate sunt Păcureț și din Păcurari. De obicei, principalele ținte sunt studentele, iar ruta favorită este Tudor Vladimirescu - Copou. Fură orice, de la pixuri, la bani, acte, telefoane sau obiecte vestimentare“, explică tânărul.

 

Poliția civilă în acțiune, împărțind pliante. Membrii au fețele acoperite cu cagule pentru a nu fi recunoscuți de găștile de hoți

 

Ajutați de antrenori de box pentru conflicte

Dați în vileag de Constantin și de prietenii săi, hoții au reacționat de mai multe ori violent. „Când îi vedeam în mijloacele de transport în comun, anunțam lumea să fie atentă și îi puneam să coboare. Am făcut și niște flyere, pe care le-am împărțit pentru a avertiza oamenii. Am făcut publice pozele acestor minori, dar Poliția ne-a spus că nu este tocmai legal acest lucru, așa că nu le-am mai dat pozele. Faptul că noi spuneam lumii că aceia sunt hoți i-a deranjat foarte tare și au fost și situații în care am avut altercații cu ei. Am avut noroc că am învățat tehnici de apărare de la domnii antrenori Iulian Botez, de la GymBox Iași și Mihai Constantin, de la Scorpions Iași. Au fost zile în care chiar am fost însoțiți de boxeri de la GymBox în acțiunile noastre. La Scorpions am învățat niște tehnici de apărare, dar sportivii de acolo au un regulament și ni s-a spus că nu ne pot ajuta mai mult“, povestește Constantin.

 

„Sunt minori și nu pot fi trași la răspundere“

Tânărul se declară extrem de dezamăgit de faptul că acțiunile grupului organizat de el nu au rezultatele scontate deoarece toți hoții care operează în mijloacele de transport din Iași sunt minori și nu pot fi trași la răspundere.

„Am colaborat foarte bine cu Poliția. Noi am prezentat inițiativa noastră și am avut parte de tot sprijinul. Ni s-a dat un număr de telefon la care anunțam în ce mijloc de transport am văzut hoții, iar Poliția venea, îi dădea jos și îi percheziționau. Nu de puține ori au găsit asupra lor bani sau telefoane furate. Dar totul este un fel de joacă de-a șoarecele și pisica deoarece acești hoți sunt minori și nu pot fi trași la răspundere. Și ei știu foarte bine acest lucru și cred că tocmai pe asta și mizează. Am pățit de mai multe ori ca după ce am chemat Poliția și au fost duși la secție, să-i vedem din nou după câteva ore operând“, menționează Constantin.

 

Ipostaze ale hoațelor din Iași

 

„Trebuie să avem noi grijă“

Cei care circulă pe principalele rute unde acționează acești minori știu la ce să se aștepte. „Am ajuns să-i cunosc pe cei care fură din buzunare. Cel mai bine este să fii atent, pentru că Poliția nu prea are ce să le facă. Unei prietene i-au furat anul trecut, în iarnă, din buzunar, telefonul mobil“, spune Adriana, studentă în anul al II-lea. Persoanele care circulă cu mijloacele de transport în comun se arată extrem de deranjate de comportamentul acestor minori.

„Din Tudor și până la universitate, în Copou, de obicei este aglomerație și acești hoți tocmai pe asta mizează. Dacă încearcă să te fure și i-ai prin, au comportament extrem de violent. Te scuipă, te înjură, te lovesc. Îți spun în față că lor nu are ce le face Poliția“, zice Alexandra, studentă în anul al III-lea la Facultatea de Istorie.

 

„Ușoară creștere a furturilor”

Polițiștii recunosc că nu prea au ce să le facă acestor minori. „Se constată o ușoară creștere în ultima perioadă a furturilor comise în mijloacele de transport în comun. Având în vedere că au sub 14 ani, acești minori nu răspund penal. Au existat situații în care au fost depistați în flagrant, aduși la sediul poliției pentru cercetări, iar ulterior au fost lăsați să plece și depistați din nou comițând astfel de fapte. În astfel de cazuri sunt atenționați părinții, iar dacă situația se repetă sunt sancționați contravențional. Se poate solicita la Protecția Copilului o anchetă socială și sesizarea instanței în vederea internării minorului pentru o perioadă de trei luni într-un centru specializat . Avem polițiști în civil care își desfășoară activitatea în acele zone unde se comit astfel de fapte în vederea depistării și combaterii acestui fenomen“, spune Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al IPJ Iași.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31