fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Verdict: NEVINOVAT. Tânăr ieșean, 3 ani în închisoare pe nedrept

Verdict: NEVINOVAT. Tânăr ieșean, 3 ani în închisoare pe nedrept


Achitare. Acesta este verdictul dat de judecătorii ieșeni în cazul unui tânăr care a stat 3 ani și 4 luni după gratii pentru complicitate la tâlhărie. Petrică Manolachi (37 de ani) a fost găsit nevinovat după aproape 15 ani în care și-a căutat dreptatea.

 

„Am sperat foarte mult că mi se va face dreptate. Mi-a fost și frică, dar întodeauna am crezut că sunt magistrați care judecă corect”, a declarat Petrică Manolachi pentru REPORTER DE IAȘI.

 

Tânărul a fost acuzat de complicitate la tâlhărie, achitat, apoi condamnat la 5 ani de închisoare, a executat 3 ani și 4 luni din pedeapsa, a fost liberat condiţionat, iar dosarul său s-a rejudecat  după ce Statul român a fost condamnat în acest caz la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

 

Curtea de Apel Iași a decis, vineri, că este nevinovat. „Respinge, ca nefondat, apelul promovat de Ministerul Public, Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi (cu referire la revizuentul Manolache Petrică, conform deciziei ÎCCJ nr. 141/A/21.04.2015), împotriva sentinței penale nr. 760/19.12.2002 a Tribunalului Iaşi, pronunîată în dosarul penal nr. 7924/2002, sentință pe care o menţine”, se arată în minuta deciziei Curții de Apel Iași.

 

Decizia nu este însă definitivă, ci poate fi atacată cu recurs în 10 zile de la pronunţare „conform deciziei 2/2015 dată de ÎCCJ – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală”, potrivit magistraților ieșeni.

 

„Suntem bucuroși că după 3 ani și 4 luni executați s-a făcut dreptate”, a declarat Robert Amuntencei, unul dintre apărătorii lui Petrică Manolachi.

 

„Apreciez că respectiva cale de atac din decizia Curții de Apel este  inadmisibilă raportat la considerentele HP 2/2015”, a declarat Cristina Pavlovici, avocata lui Petrică Manolachi.

 

 

După tortura la care a fost supus în timpul anchetei, Petrică Manolachi a fost nevoit să stea și 3 ani și 4 luni în pușcărie degeaba

 

Acuzat că tâlhărit o pensionară

Ieșeanul a fost acuzat că împreună cu Constantin Damian şi Bogdan Ghiciuc ar fi jefuit, în 18 aprilie 2002, o femeie de 71 de ani, despre care ştiau de la o cunoştinţă că deţine bunuri de valoare în casă. Anchetatorii susţin că, în ziua respectivă, Manolachi ar fi sunat la uşa victimei susţinând că strânge fonduri pentru biserică. Când aceasta a deschis, Ghiciuc i-ar fi pulverizat pensionarei spray lacrimogen peste faţă şi ar fi imobilizat-o, iar Damian a cotrobăit prin casă. La comiterea faptei cei doi ar fi folosit mănuşi şi au fost „deghizaţi”. Conform procurorilor, în tot acest timp, Manolachi ar fi stat de pază în holul blocului. Din locuinţa victimei, au fost luaţi 140 de lei şi mai multe bijuterii, banii fiind împărţiţi ulterior de inculpaţi.

La nouă zile de la comiterea faptei, cei trei tineri au fost reţinuţi şi apoi arestaţi preventiv. Atât în faţa poliţiştilor, cât şi a procurorilor, Manolachi a declarat că este nevinovat.

 

„Am fost bătut”

 „La audieri, poliţiştii m-au întrebat de toate AN-urile (cazuri cu autor necunoscut n.r.) din zonă. M-au audiat fără avocat, m-au legat cu mâna întoarsă de bancă şi m-au bătut. M-au lovit în spate, la coaste, mi-au smuls părul din cap ca să recunosc, dar ce să recunosc dacă eu nu eram vinovat. Am cerut apoi expertiză medico-legală, dar am fost la IML tot cu poliţiştii care m-au bătut. Odată mi-au cerut bani pentru expertiză, dar eu de unde să le dau dacă eram arestat, le-am spus să îmi cheme părinţii, odată m-au dus duminică când era închis”, le  povestea, în aprilie anul trecut, Petrică Manolachi jurnaliștilor REPORTER DE IAȘI.

 

Deşi iniţial ceilalţi doi inculpaţi au declarat că tânărul a stat de pază, ulterior au spus că acesta nu a participat la tâlhărie. Mai mult, doi martori, concubina de atunci şi tatăl lui Petrică Manolachi au declarat că în ziua respectivă acesta a mers cu prietena sa să o ducă pe fiica acesteia la grădiniţă, iar apoi a stat casă. Declaraţiile au fost însă considerate subiective de anchetatori. În defavoarea tânărului a cântărit şi faptul că femeia de 71 de ani l-a identificat în urma unei recunoaşteri din grup.

 

Avocatul Robert Amuntencei a reușit să-și scoată clientul din închisoare într-un moment în care nimeni nu mai credea că se poate

 

Achitat la Tribunal

În mai 2002, Constantin Damian şi Bogdan Ghiciuc au fost trimişi în judecată pentru tâlhărie, iar Petrică Manolachi pentru complicitate la tâlhărie.  

Şapte luni mai târziu, Tribunalul Iaşi a decis să îi condamne pe primii doi tineri la cinci ani şi patru luni de închisoare, respectiv şase ani şi şase luni de închisoare. În schimb, Manolachi a fost achitat pe motiv că fapta nu a fost săvârşită de învinuit sau inculpat. „În cauză, în raport de materialul probator administrat nu s-a dovedit, fără echivoc, vinovăţia inculpatului Manolachi Petrică cu privire la săvârşirea infracţiunii astfel că prezumţia de nevinovăţie (…) nu a fost răsturnată, iar conform principiului „in dubio pro reo”, îndoielile existente se interpretează în favoarea inculpatului”, se arată în sentinţa Tribunalului.

 

Condamnat la 5 ani de închisoare

Procurorii au declarat apel, iar în noiembrie 2003 Curtea de Apel Iaşi a decis să-l condamne pe Manolachi la cinci ani de închisoare, motivând că probele dovedesc vinovăţia tânărului. Decizia a fost menţinută, în mai 2004, de instanţa supremă. Petrică Manolachi nu s-a predat şi a făcut o plângere la CEDO. „Mi-am schimbat domiciliul şi am muncit la negru. Nu am vrut să mă predau. De ce să execut o pedeapsă pentru o faptă pe care nu am făcut-o? Speram să se prescrie, dar în 2010 mi-au bătut poliţiştii la poartă. Şi eu şi familia mea am suferit foarte mult, psihic te termină situaţia asta. Părinţii mei au fost nevoiţi să vândă casa, tatăl meu a murit, iar mama a plecat în străinătate”, povestea ieșeanul.  

 

3.000 de euro de la CEDO

În august 2012, Petrică Manolachi a fost eliberat din Penitenciarul Botoşani, iar un an mai târziu, CEDO a constatat că în cazul lui a fost încălcat dreptul la un proces echitabil şi a obligat Statul să-i plătească 3.000 de euro daune morale. „Nu am dormit luni de zile după ce  am ieşit din penitenciar. Ţipam prin somn. A fost greu şi nu doresc nimănui să treacă prin ce am trecut”, mai spunea tânărul.

 

În urma hotărârii CEDO, în aprilie 2015, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis o cerere de revizuire a dosarului, a desfiinţat deciziile de condamnare a acestuia şi a dispus rejudecarea apelului.

 


 
Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« August 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Cartierul Austriac