fbpx
 
Avocatul Poporului, după ancheta din REPORTER DE IAȘI: „Centrul Mangeron se închide”

Avocatul Poporului, după ancheta din REPORTER DE IAȘI: „Centrul Mangeron se închide”


Condițiile inumane oferite asistaților social, informații confirmate oficial: „Îngrozitor!” Articolele au scos-o din birou pe Carla Cozma, șefa Biroului Teritorial Iași. Pe Poitiers e un lagăr, nu un adăpost. Avocatul Poporului a cerut să fie închis în două săptămâni. „Ce-am văzut, depășește orice imaginație”, spune Cozma. Luminița Munteanu, director DAC, nu a dorit să comenteze.

 

În urma articolelor din REPORTER DE IAȘI, în care am sesizat mai multe probleme existente la cele două adăposturi ale Direcției de Asistență Comunitară Iași, „Dumitru Mangeron“ și Centrul de urgenţă pentru recuperare si integrare socială „C.A. Rosetti“, Biroul Teritorial Iași al Instituției Avocatul Poporului s-a autosesizat și a demarat o anchetă, la începutul lunii aprilie.

 

„Am citit cele două articole și ne-am autosesizat. Am demarat o anchetă și am mers în control la cele două adăposturi aflate în subordinea DAC Iași. Am vrut să verificăm veridicitatea informațiilor prezentate. Am verificat dacă beneficiarii stau în condiții inumane, dacă li se oferă drepturile conferite de lege persoanelor fără adăpost, dacă personalul are sau nu un comportament corect“, spune Carla Cozma, coordonatorul Biroului Teritorial Iași al Instituției Avocatul Poporului.

 

„Condițiile sunt îngrozitoare!“

Controlul nu a fost inopinat, așa cum poate s-ar fi impus, ci anunțat celor de la DAC Iași. Chiar și așa, cele văzute de reprezentanții Avocatului Poporului la Adăpostul „Dumitru Mangeron“ i-au determinat pe aceștia să solicite închiderea acestuia, din cauza condițiilor sub orice critică în care stau cele 60 de persoane.

„Condițiile din «Mangeron» sunt îngrozitoare! Acolo nici nu aveam ce să verificăm. Le-am spus celor de la DAC Iași că acela nu poate fi catalogat drept un adăpost! Este o improvizație care depășește orice imaginație! Sunt mulți oameni necăjiți, care chiar nu au unde să se ducă. Teoretic, acolo ar trebui să fie personal de specialitate care să aibă grijă de acei oameni. Cei de la DAC Iași nu au acolo medic, psiholog, nu le pot face oferte de muncă în funcție de pregătirea lor sau cursuri de calificare“, menționează Carla Cozma.

 

Baia infectă și supraaglomerarea l-au speriat pe Avocatul Poporului

„Mangeron se închide!“

În urma articolelor din REPORTER DE IAȘI și a anchetei făcute de reprezentanții Avocatului Poporului, DAC Iași a decis acum să închidă Adăpostul „Dumitru Mangeron“.

„Cei de la DAC Iași ne-au spus că intenționează de mult să închidă acel adăpost, dar că nu au avut unde să-i ducă pe beneficiari. Nici conducerea școlii în incinta căreia se află adăpostul nu mai este de acord cu prezența acelui adăpost acolo. În mod cert în acel adăpost se încalcă mule reguli. Am primit asigurări că în cel mult două săptămâni centrul se va închide. Toți beneficiarii vor fi mutați în celălalt adăpost al DAC Iași, în C.A. Rosetti”, afirmă Carla Cozma.

 

Mințiți că beneficiarii primesc trei mese pe zi!

În urma controlului efectuat, cei de la DAC Iași au comunicat că beneficarii primesc trei mese pe zi, lucru absolut fals.

„Ni s-a comunicat că beneficarii primesc câte trei mese pe zi, adus în sistem de catering. Ni s-a spus că doar cei care refuză nu primesc acele mese. Nu am verificat informațiile primite de la o persoană din conducerea instituției pentru că ar fi o mare problemă dacă acestea sunt false!“, precizează Cozma.

După ce a revenit cu întrebări la cei din conducerea DAC Iași, aceștia au recunoscut că în Adăpostul „Dumitru Mangeron“ niciun beneficiar nu primește vreo masă pe zi.

„Cei care muncesc la «negru» sau nu-și declară veniturile și cei care aleg să-și prepare singuri hrana nu primesc mâncare din partea DAC Iași. Nefiind nimeni pe venit minim, nu primește mâncare“, adaugă Cozma. Cu alte cuvinte, nimeni din „Dumitru Mangeron“ nu primește mâncare.

 

Carla Cozma, Avocatul Poporului, spune că a fost mințită de conducerea instituției

 

Vor face un alt adăpost... când vor fi bani

Cozma susține că, în urma discuțiilor purtate cu reprezentanții DAC Iași, urmează să se construiască un alt adăpost.

„Din ce-am înțeles, Primăria Iași intenționează să construiască pe un teren propriu un alt adăpost. Urmează să se facă un studiu de fezabilitate. A fost inclus în bugetul pe anul acesta al Primăriei Iași. Ne-au spus că au încercat să preia un cămin, dar nu au primit acordul ministrului Educației. Au vizionat mai multe clădiri, dar nu ar fi primit autorizație de la pompieri. Așa s-a ajuns la concluzia că mai bine construiesc un adăpost nou decât să ia niște clădiri în care să facă modificări pentru a primi toate avizele necesare“, zice reprezentanta Avocatului Poporului.

 

Aglomerare în „C. A. Rosetti“

În ceea ce privește Centrul „C.A. Rosetti“, reprezentanta Avocatului Poporului susține că beneficiarilor li se oferă condiții decente.

„La «Rosetti», am fost și am stat de vorbă cu beneficiarii și am intrat în fiecare cameră. Este o clădire construită destul de recent și nu se poate vorbi de condiții improprii. Acolo, beneficiarilor li se oferă condiții bune. Într-adevăr, acolo este o problemă cu aglomerarea, pentru că nu se știe niciodată numărul beneficiarilor“, menționează Carla Cozma.

Doar că în cazul acelui centru, REPORTER DE IAȘI nu a scris despre condiții, ci despre modul în care se poartă angajații cu beneficiarii.

 

Beneficarii nu vor în „Rosetti“

Mare parte dintre beneficiarii Adăpostului „Dumitru Mangeron“ nu își doresc să fie mutați în Centru, de teamă că acolo vor fi tratați rău de către angajați.

„Acolo marea problemă sunt angajații, care se poartă foarte urât. Ne înjură, ne bat! Eu am mai fost acolo și știu cum se poartă cu noi. Am vorbit cu mai mulți beneficari de acolo care s-au plâns de faptul că sunt tot timpul amenințați că sunt dați afară. Mai bine ajung pe stradă decât să stau în «Rosetti»!“, zice unul dintre beneficiarii din „Mangeron“.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: