fbpx
 
Blocul din Copou: explozia – o secundă,  ancheta – o eternitate

Blocul din Copou: explozia – o secundă, ancheta – o eternitate


Cercetările durează atât de mult încât pe unul dintre anchetatori l-a prins vremea de pensionare. La aproape 10 luni de la explozia blocului din Copou, în care şi-au pierdut viaţa două persoane, nu s-a stabilit cu exactitate care au fost cauzele tragediei. Expertizele finale nu au ajuns încă pe masa procurorilor, iar locatarii stau încă printre străini. „Se tergiversează la nesfârşit”, spune Florin Constantin, unul dintre locatarii imobilului. Varianta demolării blocului este tot mai plauzibilă.

 

O parte dintre locatarii blocului de pe strada Văscăuţeanu, din zona Copou, sunt de părere că nu vor afla prea curând de ce au rămas fără case.

 

Stamina şi-a pierdut răbdarea

„Nu mai am nicio speranţă că se va rezolva ceva. Sunt tot felul de motive de amânare pentru a nu se găsi potenţialii vinovaţi. După vacanţa judecătorească, procurorul de caz va ieşi la pensie, apoi dosarul va fi repartizat altui procuror, care va avea nevoie de şase luni să studieze cauza, după care va cere o altă expertiză şi tot aşa, până vor muri oamenii. Unii locatari din bloc au 87, 89 şi 93 de ani, când vor mai afla ei ce s-a întâmplat de fapt?”, se întrebă Florin Constantin “Stamina”, membru fondator al Grupului Divertis şi unul dintre cei care şi-au pierdut casa în urma exploziei.

Ieşeanul este sceptic şi cu privire la faptul că toate expertizele dispuse în cauză vor ajunge prea curând pe masa procurorilor. „Din octombrie anul trecut tot auzim că este gata o expertiză, dar nu am văzut până acum nimic scris şi ştampilat. E ca pe vremea lui Ceauşescu, când se tot auzea că Ceauşescu are cancer şi va muri. Se tergiversează la nesfârşit”, a adăugat Florin Constantin.

 

Tragedia din august 2016 a impresionat o ţară întreagă

 

Două persoane au murit

O explozie puternică a zguduit blocul C2 de pe strada Văscăuţeanu, din Copou, la începutul lunii august a anului trecut. În urma deflagraţiei, doi oameni şi-au pierdut viaţa: profesorul universitar Victor Bulacovschi, fost prorector al Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” şi soţia sa, fost cercetător la Institutul de Chimie Marcomoleculară „Petru Poni”. Alţi 11 oameni au fost răniţi

În urma tragediei, Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi a deschis o anchetă, infracţiunile cercetate fiind distrugere calificată şi ucidere din culpă. În cauză au fost dispuse o serie de expertize pentru a stabili cu exactitate cauza deflagraţiei.

Din primele informatii, vehiculate imediat după producerea tragediei, explozia ar fi fost produsă de la o acumulare de gaze, şi ar fi pornit cel mai probabil de la subsolul imobilului, în momentul în care una din persoanele decedate ar fi aprins lumina în boxa pe care o deţinea.

 

Au simţit miros de gaz

Unii dintre locatari susţineau atunci că ar fi simţit miros de gaz cu câteva zile înainte de producerea deflagraţiei, dar nu ar mai fi apucat să facă o sesizare.

Potrivit unor surse judiciare, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, care instrumentează dosarul, ar fi ajuns expertiza în construcţii. „Din câte am înţeles, opinia expertului a fost că imobilul trebuie demolat. Aşteptăm să ne fie comunicat raportul”, a precizat, pentru REPORTER DE IAŞI, unul dintre avocaţii locatarilor.

În urmă cu câteva săptămâni, pe masa anchetatorilor ar fi ajuns raportul expertizei criminalistice, care trebuia să stabilească, printre altele, modul în care a fost produsă o fisură la o conductă de gaz şi să o localizeze în timp. Unii dintre avocaţii locatarilor au formulat însă o serie de obiecţiuni pe marginea acestui document. După ce acestea vor fi lămurite, specialiştii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) vor finaliza a treia expertiză, cea care va stabili cauzele exploziei.

Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi nu au oferit detalii despre derularea anchetei.

 

„Din octombrie anul trecut tot auzim că este gata o expertiză, dar nu am văzut până acum nimic scris şi ştampilat. E ca pe vremea lui Ceauşescu, când se tot auzea că Ceauşescu are cancer şi va muri”, Florin Constantin, locatar în blocul care a explodat

 

Ajutoare de la Guvern

În aprilie, la 8 luni de la explozie, Guvernul a aprobat alocarea unor ajutoare “de urgenţă” pentru locatarii din blocul de pe strada Văscăuţeanu. 11 familii trebuiau să împartă 66.000 de lei, pentru fiecare familie fiind alocată o sumă cuprinsă între 4.000 şi 8.000 de lei. După deflagraţie, reprezentanţii E-ON Gaz au asigurat cazarea locatarilor.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: