fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Primăria a făcut concert de 1 milion de lei cu oferta servită

Primăria a făcut concert de 1 milion de lei cu oferta servită


Trupele de la Sărbătorile Iașului fuseseră anunțate din septembrie, dar achiziția s-a făcut abia în octombrie. Curtea de Conturi a amendat Primăria cu 5.000 de lei pentru nerespectarea procedurilor de achiziție. 800.000 de lei, fără TVA, s-a plătit către International Artist Management SRL. Ofertele au fost trimise pe 5 octombrie, iar în 48 de ore s-au și semnat contractele. Afișele cu Direcția 5, Inna și Holograf erau lipite prin oraș încă din septembrie.

 

Contractul încredințat direct pentru concertele de la Sărbătorile Iașului de anul trecut, i-a adus Primăriei o amendă de 5.000 de lei. Curtea de Conturi i-a reproșat Municipalității că nu a făcut licitație. Firma International Artist Management SRL București a semnat, în 7 octombrie 2016, contractul de aproape 800.000 de lei fără TVA cu Primăria, la câteva zile după ce se anunțase ce artiști vor concerta la Sărbătorile Iașului.

S-a încălcat principiul transparenței

Neregulile au fost găsite de Camera de Conturi Iași în urma unor verificări efectuate în perioada februarie-mai 2017. Inspectorii au constatat că Primăria Iași a atribuit, în 7 octombrie 2016, prin încredințare directă către SC International Artist Management SRL București contractul de achiziție de servicii în valoare de 798.148 de lei, fără TVA. Însă, în acest caz, „se impunea desfășurarea unei proceduri de achiziție simplificată”, procedură de atribuire ce nu ar fi fost respectată.
„Autoritatea contractantă nu a publicat în SEAP (Sistemul Electronic de Achizitii Publice - n.r.) anunțul de participare, împreună cu documentația de atribuire și documentele suport, încălcând principiul transparenței”, se arată în procesul verbal întocmit de inspectori, în 8 mai.
Astfel, autoritatea contractantă a fost sancționată contravențional cu amenda minimă de 5.000 de lei.

Formațiile fuseseră anunțate public încă din septembrie, deși procedura s-a efectuat abia în octombrie, în numai 48 de ore

 

A constestat  amenda

Primăria Iași a susținut însă că a procedat „ca la carte”, solicitând magistraților Judecătoriei Iași anularea procesului verbal.
În acțiunea depusă, UAT Municipiul Iași afirmă că procedura a avut ca scop achiziționarea de servicii de divertisment, pentru care trebuie organizată licitație dacă valoarea estimată fără TVA este mai mare sau egală cu 3.334.050 lei (Anexa 2 a Legii 98/2016). Aceasta s-a desfășurat într-o singură etapă, iar autoritatea contractantă a comunicat trei cereri de ofertă, în 5 octombrie 2016, către SC International Artist Management SRL, Music Awards SRL și Asociația pentru Promovarea Copiilor și Tinerilor Talentați din România.

 

S-a publicat pe SEAP doar atribuirea

Cu prima dintre cele trei firme s-a încheiat contractul de achiziție două zile mai târziu, notificarea de atribuire a acestuia fiind publicată pe SEAP, mai arată reprezentanții Primăriei.
„În mod just, subscrisa, autoritatea contractantă am decis ca în situația de față nu s-a impus parcurgerea unei proceduri simplificate cu parcurgerea întocmai a tuturor etapelor prevăzute de lege, dat fiind faptul că legea permite autorității contractante parcurgerea propriei proceduri de achiziție”, se arată în acțiunea depusă la Judecătoria Iași.
Primăria susține și că era necesar să publice anunțul de participare cu toate documentele conexe doar în situația în care achiziția s-ar fi desfășurat pe mai multe etape. Mai mult, prin toate acțiunile întreprinse ar fi asigurat principiul transparenței și publicității și ar fi respectat procedura prevăzută de lege în cazul achiziției serviciilor de divertisment.

 

Publicul s-a distrat, artiștii și-au luat banii, primarul Chirica s-a achitat de distracție, numai Curții de Conturi nu i-a convenit ceva

 

Primăria: sunt servicii specifice

„Asupra procedurii de achiziției în discuție, s-a pronunțat la data de 18 mai 2010 și Agenția Națională pentru Achiziții Publice, explicând faptul că, în conformitate cu prevederile din Legea 98/2016, cu privire la serviciile specifice, procedurile de atribuire reglementate de această lege se aplică numai în cazul atribuirii contractelor de achiziție publică a căror valoare estimată, fără TVA, este egală sau mai mare decât 3.334.050 lei. Ori, în situația de față valoarea achiziției a fost estimată la nivelul sumei de 80.000 de lei”, se mai susține în documentul citat.  

 

A mai organizat concerte

Firma International Artist Management SRL București a organizat concertele dedicate Sărbătorilor Iașului. În perioada 13-16 octombrie 2016 au urcat pe scenă, printre alții, Gheorghe Zamfir, Direcția 5, Inna sau Holograf. Evenimentele au fost anunțate încă de la sfârșitul lui septembrie.
Însă nu este primul contract pe care societatea bucureșteană, administrată de Iulian Husanu și Petre Florin Apostol, l-a obținut de la Primăria Iași prin încredințare directă. Aceasta a organizat, anul trecut, concertul de Revelion, iar anul acesta o serie de evenimente în cadrul Festivalului International al Educatiei (FIE). 

 

 

Coman procedase la fel cu Arena Events

Ciudat, Cosmin Coman (foto) a fost îndepărtat din Primăria Iași după un scandal tras la indigo cu cazul prezentat în articolul de mai sus. Concret, Coman contractase deja concertele pentru FIE 2015 cu firma Arena Events și apucase să facă chiar și plata unei tranșe. Momentul a coincis cu instalarea în funcția de primar interimar a lui Mihai Chirica, iar acesta, după analiza pașilor efectuați în această tranzacție, a decis să nu mai facă plata unei diferențe de 541.000 de lei către Arena Events. Explicația oficială: „Anumite sume sunt nejustificate”. De altfel, Primăria Iași a câștigat procesul la Tribunalul Iași, acțiunea depusă de Arena Events fiind respinsă.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30