fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS

Finlanda construieşte un oraş subteran sub Helsinki, în cazul unei invazii ruse

Finlanda construieşte un oraş subteran sub Helsinki, în cazul unei invazii ruse


În luna septembrie, Rusia va desfăşura un exerciţiu militar numit Zapad 2017, cel mai mare exerciţiu militar al său de la sfârşitul Războiului Rece şi care îngrijorează NATO, care nu numai că are reţineri serioase că Moscova dezvăluie adevărata amploare a exerciţiilor sale militare dar ultima dată când Rusia a desfăşurat un astfel de exerciţiu major a avut loc cu puţin timp înainte să anexeze ilegal peninsula ucraineană Crimeea.

 

Indiferent ce se va întâmpla, există o ţară care nu riscă: vecina nordică a Rusiei, Finlanda.

 

Finlanda a construit un întreg oraş subteran sub Helsinki, care formează o “linie crucială pentru apărarea capitalei. Soldaţii finlandezi se pregătesc acolo în mod regulat, cu misiunea de a menţine guvernul Finlandei în stare de funcţionare, în caz de invazie, iar rezidenţii oraşului în siguranţă în cadrul unei reţele alcătuită din 199 km de tuneluri, pasaje şi adăposturi”, conform Wall Street Journal.

 

„Reţeaua subterană extinsă” a fost adaptată în ultimele câteva decenii cu un singur lucru în minte: pentru a deveni o redută de apărare de necucerit care oferă majoritatea facilităţilor obişnuite, pe lângă un element important: uşi care rezistă în faţa exploziilor.

 

În timp ce fortăreaţa subterană există de mult timp, viitorul exerciţiu militar rusesc se transformă într-un punct de atenţie pentru unii finlandezi foarte neliniştiţi: “Soldaţii se asigură că vom avea avantajul subteran dacă vor veni vreodată peste noi”, a declarat un fost oficial al Ministerului finlandez al Apărării pentru Wall Street Journal (WSJ).

 

Ilustrând cât de general a devenit sentimentul anti-rusesc în întreaga Europă, WSJ a declarat că “este aşteptată comasarea a mii de soldaţi ruşi la graniţă pentru exerciţiu [Zapad 2017], iar finlandezii sunt îngrijoraţi că manevrele ar putea fi o acoperire pentru mişcări militare agresive”.

 

Ironic este faptul că, deşi exerciţiul militar rusesc are loc la graniţa cu Finlanda, NATO, din care Helsinki nu face parte pentru a nu atinge nervi sensibili la Kremlin, şi-a intensificat prezenţa militară în mod agresiv în regiunea Baltică, în Golful Finlandei.

 

În luna martie a acestui an, Finlanda a desfăşurat un exerciţiu militar extensiv bazat pe un scenariu recent din lumea reală: ocuparea unor clădiri guvernamentale de către forţe speciale "străine", similar cu modul în care soldaţii ruşi au ocupat diverse obiective în peninsula Crimeea la începutul conflictului ruso-ucrainean în 2014. După cum adăugat WSJ, “unele dintre aceste exerciţii au avut loc în labirintul subteran din Helsinki. Reţeaua conectează malluri, tuneluri subterane, garaje şi alei care merg de-a lungul unor linii de curent şi apă. Tunelurile duc de asemenea în pasaje folosite doar de armată şi fac legătura cu o insulă folosită exclusiv pentru regimentul militar responsabil pentru apărarea capitalei Helsinki”.

 

În timp ce o mare parte a „oraşului subteran” are o dublă utilizare şi multe dintre tuneluri rămân secrete, majoritatea rezidenţilor din Helsinki coboară în anumite ocazii pentru a se aduna la un loc, în special în cursul iernii; unii fac cumpărături, alţii înoată sau alţii participă la slujbele susţinute într-o biserică subterană. Un complex de înot aflat sub un centru de cumpărături poate fi transformat în câteva ore pentru a adăposti 3.800 de persoane.

 

(Sursa: Epoch Times România)


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Ianuarie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Go to top