fbpx
 
Încă o ţeapă a pompierului Baltariu

Încă o ţeapă a pompierului Baltariu


Înşelăciuni în serie comise de un ieşean: îi păcăleşte pe cei ce vor să închirieze apartament. Paradox: în civilie, militarul Narcis Baltariu trage ţepe de interlopi. Prin agenţia imobiliară care-i poartă numele, el ia banii pentru închirierea unor apartamente şi dispare. Trei tineri din Suceava au rămas astfel fără aproape 1.000 de euro. Nu sunt primele victime ale lui Baltariu. Acesta a fost sancţionat deja de şefii de la ISU pentru „compromiterea onoarei militare”.

 

Subofiţer al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţe (ISU) Iaşi, Narcis Baltariu controlează o firmă care se ocupă de afaceri imobiliare, Narcis Imobiliare SRL, aflată pe numele soţiei acestuia. În ultima perioadă, însă, mai multe persoane îl acuză pe pompierul imobiliar de înşelăciune.

 

Primul avertisment

Ionuţ P., un tânăr din judeţul Suceava susţine că, împreună cu doi prieteni, au închiriat de la firma patronată de Narcis Baltariu un apartament în centrul Iaşului. „Noi suntem trei persoane din Suceava şi am vrut să închiriem un apartament cu trei camere în Iaşi. Am găsit oferta domnului Narcis, la blocul Y2, la apartamentul 9, de pe Bulevardul Independenţei. Întâi ne-a arătat alte două apartamente, dar care nu ne-au plăcut“, îşi începe Ionuţ povestea.

Primele semne de întrebare pentru tinerii din Suceava au apărut în momentul în care în apartamentul în care urmau să stea cu chirie locuiau alte persoane, care nu au vrut iniţial să deschidă uşa. „Ne-a dus domnul Narcis cu maşina să vedem apartamentul. Ajunşi acolo, unde spunea că stau nişte francezi, nu a dat nimeni drumul. După câteva ore, am reuşit să intrăm să vedem apartamentul. Ni s-a părut puţin suspect, dar după ce am văzut că apartamentul arată bine, am zis că nu vor fi probleme. Domnul Narcis ne-a dat asigurări că pe data de 15 iulie se va elibera apartamentul, ziua următoare va face curat, după care ne putem muta“, spune tânărul.

 

Contract fără sens

Convinşi că vor avea unde să stea următorul an în Iaşi, cei trei tineri au semnat un contract cu firma lui Narcis Baltariu şi i-au dat contravaloarea a 950 de euro. „Am dat fiecare câte 1.450 de lei. Din suma totală, 250 de euro era comisionul firmei, 350 de euro chiria pe prima lună şi alţi 350 de euro garanţia, care ne-a spus că trebuie plătită. Toate datele au fost trecute în contract şi totul părea să fie în ordine“, îşi aminteşte Ionuţ, care adaugă că înainte cu câteva zile înainte de a se muta i-a transmis lui Narcis Baltariu de la ce firmă doresc servicii de Internet şi că nimic nu anunţa ce urma să se întâmple.

 

Baltariu, la locul de muncă: să sperăm că măcar acolo îşi face treaba

 

În Constanţa şi pe urmă accident în Italia

Anunţata dată a mutării a însemnat începutul calvarului pentru cei trei tineri. „Prietenii mei l-au sunat pe data de 15 iulie şi i-au spus dacă ne putem vedea seara pentru a ne da cheia şi să ne mutăm a doua zi. Domnul Narcis le-a zis că este în Constanţa şi că seara ajunge în Iaşi şi ne sună. Nu ne-a mai sunat. A doua zi, l-am sunat în mod repetat, însă nu am reuşit să dăm de el. Luni, l-am sunat din nou, toţi trei şi, într-un final, seara, mi-a răspuns. Mi-a spus că este în Italia, că a avut un accident de maşină, că are ambele picioare în ghips şi că nu a avut semnal la telefon! Ne-a mai spus că maşina este la Poliţie şi că toate cheile de la apartamentele de care se ocupă el sunt în acea maşină. Ne-a dat asigurări că va veni soţia lui în Italia să ia cheile şi să ni le aducă“, menţionează tânărul.

 

S-au plâns şi alţii

Nemaiprimind niciun răspuns de la Narcis Baltariu, tinerii s-au interesat pe Internet să vadă cine este acesta şi dacă au mai fost persoane care s-au plâns că ar fi fost păcălite. „Aşa am aflat că nu suntem primii care au probleme cu domnul Narcis. Pe o pagină de pe o reţea de socializare, mai multe persoane ne-au spus că au avut şi ei probleme cu el. Un băiat ne-a spus că a luat ţeapă de la Narcis Imobiliare şi că nu a mai văzut banii înapoi. Altul ne-a scris că a plătit, tot ca noi, chirie, comision plus garanţie şi de-abia după ce l-a ameninţat pe domnul Narcis că va merge să spună totul la Poliţie şi-a primit banii înapoi“, explică Ionuţ, care adaugă că a făcut plângere: „Miercuri, pe 19 iulie, am fost şi noi la Poliţie şi am făcut o plângere, însă cei de acolo ne-au spus că nu e de competenţa lor, că e un contract civil şi că trebuie să-l dăm în judecată.“

 

„În baza articolului din REPORTER DE IAŞI (din luna martie n.r.), am desemnat o comisie care a analizat situaţia. A fost sancţionat disciplinar pentru compromiterea onoarei militare. Pe linie de serviciu, el îşi face treaba şi nu avem ce să-i reproşăm. Dacă va fi cercetat de Parchet, urmează să fim şi noi înştiinţaţi şi atunci sunt alte măsuri care pot fi luate”, General Dan Iamandi, inspector-şef ISU Iaşi

 

Păgubit: „Vrem banii înapoi“

De-abia după câteva zile tinerii au reuşit să vorbească din nou cu Narcis Baltariu, care le-a transmis că la mijloc a fost o neînţelegere. În aceste condiţii, tinerii i-au solicitat să le restituie banii, pentru a nu fi nevoiţi să-l dea în judecată. „Şi-a cerut scuze, ne-a spus că a fost o greşeală şi că apartamentul de-abia pe 16 august se eliberează şi că atunci ne putem muta. Ne-a transmis că pentru disconfortul creat vom plăti doar jumătate din chiria pe următoarea lună. Noi ne-am găsit deja altă chirie, pentru că lucrăm în Iaşi, şi acum nu vrem altceva decât să ne dea banii înapoi. În ultimele zile, nu am mai reuşit să-l mai contactăm. Dacă nu ne dă banii, îl vom da în judecată“, conchide Ionuţ.

REPORTER DE IAŞI a încercat în mod repetat să ia legătura cu Narcis Baltariu,  însă acesta avea ambele telefoane mobile închise.

 

Baltariu a fost invitat la o televiziune locală pentru a vorbi despre tendinţele din imobiliare, lucru neobişnuit pentru un militar

 

Avocat: Trebuie sesizat Parchetul

Avocatul Eugen Bichiş susţine că toate persoanele care au fost păcălite de către agentul imobiliar trebuie să facă plângere la organele abilitate. „Atâta timp cât acele persoane au plătit chiria, garanţia şi comisionul şi pot demonstra acest fapt cu un contract, şi cel care a primit banii se eschivează de la predarea imobilului folosindu-se de nişte pretexte neverosomile, au deschisă şi calea unei plângeri penale la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi. Procurorul va decide dacă sunt întrunite elementele comiterii infracţiunii de înşelăciune şi dispune sau nu începerea cercetării în cauză“, susţine Bichiş. https://www.silvera.lt/auskarai sidabriniai ir auksiniai auskarai

 

Altă victimă a lui Baltariu

În urmă cu câteva luni, REPORTER DE IAŞI a scris despre cazul unei ieşence care s-a plâns de faptul că Baltariu i-a închiriat, pentru 700 de euro, un apartament care era deja închiriat. Şi acesteia pompierul i-a spus că nu este în oraş şi că a ajuns la spital, după care a tot amânat-o. Femeia a apelat la un avocat şi ieşeanca a primit înapoi 600 de euro, precum şi promisiunea că va fi ajutată să-şi găsească alt apartament. De atunci, Baltariu nu a mai căutat-o şi femeia a rămas cu o pagubă de 100 de euro.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30