fbpx
 
Dovada mafiei personale a lui Mihai Chirica: Gafița a umplut Splai Bahlui cu 500 de stâlpi la prețuri umflate

Dovada mafiei personale a lui Mihai Chirica: Gafița a umplut Splai Bahlui cu 500 de stâlpi la prețuri umflate


Regele mobilierului urban din Iași, imposibil de învins de concurență: una scrie în caietul de sarcini, alta se livrează. Modificarea proiectului poate ascunde un adaos comercial uriaș. Tactica a fost să se ceară stâlpi foarte scumpi în caietul de sarcini, iar oferta câștigătoare să fie cu produse de trei ori mai ieftine. Astfel, scapi de concurență. Pasul 2: montezi stâlpii ieftini, de proastă calitate, și crești prețul cu 20%, pentru că legea permite. Așa s-a întâmplat pe Splai Bahlui unde s-au montat nu mai puțin de 500 de stâlpi de iluminat ornamentali. Dragoș Gafița a fost subcontractant la firma care a pierdut, dar a rămas furnizor și la firma care a câștigat. Primarul refuză să spună prețul final al stâlpilor. Tomorug a comis-o grav: un ofertant a fost îndepărtat pentru că i s-au cerut stâlpi scumpi, iar în execuție proiectul a fost modificat, cu stâlpi ieftini. Afacerea este de câteva sute de mii de euro.

 

Dragoș Gafița, partenerul de concedii al primarului și asociat cu soția acestuia, a patentat o nouă rețetă de spoliere a banului public. În calitate de furnizor de stâlpi arhitecturali la o investiție cu bani europeni, Gafița a înlocuit produsele. A adus stâlpi de trei ori mai ieftini decât cei prevăzuți în proiect. Diferența e uriașă, de peste 1.000 de euro la fiecare stâlp, adică 370.000 de euro în total. „Gaura” e greu de estimat pentru că primarul Mihai Chirica refuză să spună câți bani s-au decontat pentru cei aproximativ 350 de stâlpi de iluminat montați pe Splai Bahlui Mal Stâng.

Este un caz-școală scandalos: tuturor firmelor de la licitație li s-a indicat un anumit tip de stâlp, cu respectivul model s-a și câștigat, dar Gafița a schimbat soluția tehnică. Din două telefoane și trei click-uri de mouse a umflat potul. Șmecheria nu putea reuși fără complicitatea oamenilor din Primărie, care au permis un alt model de stâlp decât cel trecut în fișa tehnică a licitației.



Primele clarificări tehnice
În primăvara anului 2015 au fost lansate licitațiile pentru modernizarea Splai Bahlui Mal Stâng și Splai Bahlui Mal Drept. Pe 12 mai 2015, Primăria răspunde unei firme interesată de licitația de pe Splai Bahlui Mal Drept că cei 138 de stâlpi de iluminat arhitectural trebuie să fie din fontă, diametru 425 mm, cu o înălțime de cca 6 metri. În același răspuns e atașată o fotografie cu un stâlp așa cum apare el pe site-ul www.kronemag.com, firmă producătoare. Pe site-ul respectiv prețul unui astfel de stâlp este acum de 7.524 lei.
A doua zi, pe 13 mai 2015, Primăria oferă clarificări pentru cealaltă licitație, cea de pe Splai Bahlui Mal Stâng. Printre altele, se specifică și în acest caz că stâlpii de iluminat arhitectural trebuie să îndeplinească aceleași caracteristici tehnice ca la Mal Drept. Și aici e aceeași poză cu stâlpul de pe pagina de internet a firmei producătoare din Brașov.

Stâlpii livrați de Gafița, montați pe Splaiul Stâng în 2016. Sunt din țeavă, ieftini, nu turnați în fontă, cum cerea Primăria. Diferența de preț e uriașă

 

Diferență de 370.000 de euro

Licitația de pe Splai Bahlui Mal Stâng a fost adjudecată de asocierea Victor Construct – Eky Sam. Lucrarea a fost finalizată în 2015, fiind finanțată cu fonduri europene. Stâlpii de iluminat (aproximativ 350 de bucăți) nu sunt cei pentru care s-au făcut clarificările. Aceștia au fost înlocuiți cu alții care arată diferit de pozele din fișa tehnică impusă de Primărie.

Pe site-ul www.kronemag.com există și acești stâlpi. Aceștia au alte caracteristici tehnice: material metal + fontă, diametru de 400 mm, înălțime 5.300 mm. Prețul este acum de 2.769 lei, adică de aproape trei ori mai puțin.

Concret, mergând pe diferențele de preț existente acum pe site-ul producătorului, avem următoarea situație: prin fișa tehnică s-a cerut un stâlp care costă 7.524 lei, dar a fost adus unul de 2.769 lei. Rezultă o diferență netă de 4.755 lei/stâlp. La aproximativ 350 de bucăți, diferența de preț este de 1,6 milioane de lei, adică echivalentul a aproape 370.000 de euro.

 

Sancțiunea era rezilierea

Dar cine e beneficiarul acestui tun uriaș? Furnizor al acestui contract a fost Infra Data, firmă controlată de Dragoș Gafița. Contactat de REPORTER DE IAȘI, Dragoș Gafița a admis că a livrat stâlpii pentru Mal Stâng. Însă a refuzat să spună cu cât i-a facturat. „Nu e treaba dumneavoastră. A fost o chestie între două firme private”, a fost răspunsul sec.

Așadar, Gafița a fost furnizorul asocierii Victor Construct – Eky Sam. „Caietul de sarcini și fișa tehnică trebuie respectate cu sfințenie. Nu poți să licitezi ceva și să aduci altceva. Consecința e inclusiv rezilierea contractului”, a explicat un constructor. Adică, asocierea Victor Construct – Eky Sam trebuia să aducă stâlpii din fișa tehnică, nu variantele de trei ori mai ieftine livrate de Gafița.

Un expert în licitații spune însă că există o portiță de scăpare: invocarea așa-zisului „avans tehnologic”. Aduci un alt produs, mult mai ieftin, îi pui un adaos comercial mult mai mare, și te încadrezi în suma bugetată. Așa s-a întâmplat și pe Splai Stâng Bahlui.

 

Stâlpii montați acum pe Splaiul Drept. Sunt identici cu cei de pe celălalt mal, doar că n-au corpurile de iluminat. Valoarea e mult mai mică decât în proiect

 

„Nu e treaba dumneavoastră”

Schimbarea produsului nu reprezintă un subiect important pentru Gafița: „Iarăși, nu e treaba dumneavoastră”, a spus acesta răspunzând astfel la întrebarea dacă a fost sau nu respectată fișa tehnică.

Măcar Gafița a silabisit un răspuns. Solicitați în toate aceste chestiuni, reprezentanții Primăriei nu au avut nicio reacție. Întrebările legate de acest caz au fost trimise pe email la Biroul de Comunicare al Primăriei, luni. Până marți seară la închiderea ediției, nimeni din conducerea orașului nu a oferit vreun răspuns. Nu știm cât a plătit Primăria pe acești stâlpi, deși sunt bani publici.

 

Afacere cu dedicație
Un amănunt extrem de important care lămurește pe deplin că afacerea stâlpilor era rezervată pentru Infra Data Design: la licitația de pe Mal Stâng au participat, în calitate de asociere, și Conest cu Viarom. Au pierdut în fața asocierii Victor Construct – Eky Sam. Dar Infra Data a migrat imediat spre câștigători și a devenit furnizorul stâlpilor.

Același expert în licitații publice, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a explicat și această anomalie: „Legea interzice ca un subcontractor să apară la doi ofertanți în aceeași licitație, dar poate deveni furnizor la firma care câștigă, când asocierea din care a făcut parte a pierdut. Se întâmplă frecvent când un furnizor e înțeles cu autoritatea contractantă, transmițând principalilor ofertanți că are <spate>”.

 

Proba 1: stâlpul exemplificat de Primărie în fișa tehnică oferită firmelor care licitau. Poza e cu stâlpul din catalogul Kronemag, producător din Brașov. Preț: peste 7.500 de lei

Proba 2: același stâlp scump, turnat din fontă, în catalogul online al firmei Kronemag

Proba 3: stâlpul de trei ori mai ieftin, oferit tot de Kronemag, și care nu se regăsea în caietul de sarcini. A fost stâlpul adus până la urmă la Iași de firma lui Gafița

Proba 4: la licitația din 2016, un ofertant întreabă dacă poate aduce stâlpii ieftini, aduși deja în 2015 și montați pe Splaiul Stâng

Proba 5: răspunsul Primăriei a fost fără echivoc: nu, trebuie respectată fișa tehnică menționată mai sus, adică trebuie adus stâlpul scump, de 7.500 de lei. Dar Gafița l-a adus tot pe cel ieftin, nefiind respectată fișa tehnică

 

Aceleași cerințe tehnice

Licitația pentru Mal Drept a fost contestată și a fost reluată în 2016. Pe 12 mai 2016, Primăria a răspuns unei solicitări de clarificări prin care o firmă cerea fișa tehnică pentru stâlpii de fontă arhitecturali. Sub semnătura lui Dumitru Tomorug, director tehnic al Primăriei, s-a indicat aceeași fișă tehnică cu aceleași cerințe ca la cele două licitații din 2015, fiind atașată și aceeași fotografie preluată, cel mai sigur, de pe site-ul producătorului din Brașov. Adică, stâlpii să fie din fontă, diametru 425 mm, cu o înălțime de cca 6 metri.

Una din firme surprinde șmecheria
Tot în luna mai a anului trecut, una dintre firmele interesate de licitația de pe Mal Drept cere lămuriri suplimentare de la Primărie. Observă că nici pe Mal Stâng nu a fost respectată fișa tehnică la stâlpii ornamentali și întreabă dacă poate aduce tot ca aceia. „Din considerente arhitecturale și de urbanism avem rugămintea să ne precizați dacă se pot utiliza modelul de stâlpi montați pe mal stâng”. Adică, versiunea mai ieftină.

Răspunsul Primăriei, din 20 mai 2016, semnat de directorul tehnic Tomorug, e sec și nu lasă loc la interpretări: „Oferta se va întocmi în conformitate cu fișa tehnică din clarificarea 48759/12.05.2016”. Adică, trebuia varianta scumpă de stâlp.

Dragoș Gafita e baronul achizițiilor din Primărie. Prieten de vacanțe cu primarul, asociat într-o firmă cu soția acestuia


Nu respectă criteriile
Într-un final, licitația de pe Mal Drept a fost câștigată de asocierea de firme Conest – Viarom. Lucrările sunt în plină desfășurare. Din cei 138 de stâlpi ornamentali prevăzuți în acest proiect au fost montați doar câțiva. Dar nici aceștia nu respectă condițiile din fișa tehnică. Ba, mai mult, seamănă ca două picături de apă cu cei de pe Mal Stâng. Fix cum nu trebuia să fie și cum directorul tehnic Tomorug a precizat foarte clar în clarificările din 20 mai 2016. „N-am nicio treabă cu stâlpii de pe Mal Drept, nu-i aduc eu”, a declarat Dragoș Gafița.

Pe șantier însă se știe că furnizorul este tot Gafița, printr-o filieră din China, acesta fiind omul de legătură cu constructorii. Oficial, Conest și Viarom n-au răspuns cine este furnizorul, deși afirmaseră că n-au nimic de ascuns și că vor oferi această informație.  

 

Au avut acces la fișa tehnică

Precizare: în sistemul electronic nu sunt publice numele firmelor care au solicitat clarificări, toate acestea fiind anonime. Însă, atât întrebările lor cât și răspunsurile Primăriei sunt publice și pot fi citite de orice persoană interesată, participantă sau nu la licitație. Concret, firmele care au furnizat stâlpii ornamentali nu pot invoca faptul că nu au avut acces la fișa tehnică. A fost publică, iar specificațiile tehnice au fost comunicate cel puțin de trei ori în cazul Splai Bahlui Mal Drept și cel puțin o dată pentru Mal Stâng.

 

Mihai Chirica tace. Relația cu Gafița se transpune în sute de stâlpi și multe alte lucrări, totalizând milioane de lei

 

Ofertanții au plecat pe fentă

Sub rezerva anonimatului, un expert în achiziții publice a explicat pentru REPORTER DE IAȘI în ce cheie trebuie privită publicarea de către Primărie a fotografiei cu stâlpul produs la Brașov. „În ordinul care reglementează modelul fișei tehnice nu se prevede postarea unei fotografii, dar este o practică printre proiectanți și autoritatea contractantă să atașeze poza pentru a trimite la un producător/furnizor cu care au înțelegeri. Teoretic, dacă respecți caracteristicile tehnice și dimensionale poți oferta alt stâlp, dar de obicei ofertanții nu riscă să oferteze altceva decât se impune prin documentație pentru a nu risca excluderea din procedură”.

Cu alte cuvinte, majoritatea ofertanților au plecat pe fentă, pe stâlpul scump. Victor Construct și Eky Sam au câștigat modernizarea Splai Bahlui Mal Stâng, au făcut lucrarea, dar au folosit varianta ieftină de stâlpi aduși de Gafița de la firma din Brașov. Cu cât a decontat Primăria acești stâlpi?


15 metri este distanța dintre stâlpii de pe Mal Stâng, adică 350 de bucăți au fost înghesuite între Podul Sf. Ioan și Podu de Piatră

Legăturile lui Gafița cu Chirica
Dragoș Gafița este unul dintre furnizorii tradiționali ai societăților din subordinea Primăriei: Salubris, Ateneu, dar mai ales a SC Servicii Publice (SPI) SA. Aici, Gafița a livrat de-a lungul anilor elemente de mobilier urban, dar și material săditor prin mai multe firme controlate direct sau prin interpuși. Mai mult, Gafița are și legături de rudenie cu persoane din conducerea SPI: directorul Laurențiu Ivan îi e naș, iar Maria Zahariuc, director economic, îi e soacră. În plus, anul trecut, Gafița s-a asociat în firma Lactate Han Prod cu Cristina Popa (Chirica), soția primarului de Iași. Cei doi, Dragoș Gafița și Mihai Chirica, au petrecut împreună, acum câțiva ani, și concedii pe litoralul românesc.

Citește și Cum să furi o licitație. Chirica, Gafița, Costan = piramida abuzurilor


Șir incredibil de abuzuri

În luna iulie 2017, după un maraton de 8 luni, a fost declarat câștigătorul unei licitații pentru 80 de stâlpi de iluminat ornamentali și 50 de panouri stradale. Câștigătorul a fost IC Creative care oferise, la licitație, cel mai mare preț. Firma se află în siajul lui Gafița. Firma IC Creative este a lui Cristian Costan, fost angajat și asociat de-al lui Gafița. Pentru ca IC Creative să câștige, celelalte două firme, cu oferte financiare mai bune, au fost, pe rând, descalificate. Potul: 737.000 lei. Atât a fost valoarea contractului prins de IC Creative.


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30