fbpx
 
Chirica plătește din bani publici un propagandist pe Facebook

Chirica plătește din bani publici un propagandist pe Facebook


Alin Cervatiuc a fost angajat fără concurs, prin transfer. Postul inițial: muncitor necalificat. Acum are birou în aceeași cameră cu Directorul Administrativ al Primăriei și toată ziua postează știri cu realizările Primăriei sau fake-news pe Facebook.. Misiunea lui nu are legătură cu interesul public.  Cervatiuc face parte din sistemul paralel de angajări din Primărie, recent fiind adusă, tot prin transfer, și văduva lui Daniel Minciună.

 

Mihai Chirica plătește un troll din bani publici care face audiență pe Facebook din fake-news, punând apoi această audiență la picioarele propagandei primarului. Alin Cervatiuc, tehnolog online auto-didact, care n-are nici Bac-ul luat și a făcut foarte târziu un liceu la seral, e un instrument de propagandă plătit din banii ieșenilor, pripășindu-se în biroul șefului de la Serviciul Administrativ. Mihai Chirica îl folosește, dar nu-l plătește din buzunarul propriu.

 

Via Asimionesei

Cervatiuc face parte din sistemul paralel de angajări din Primăria Iași. A fost angajat ca muncitor necalificat la DFL (Direcția Fond Locativ, fostă DAPP), apoi a venit cu detașare în Palatul Roznovanu, primind un birou chiar în camera Directorului Administrativ al Primăriei. Cervatiuc a pătruns în administrație fără concurs, prin metoda transferului de la o firmă privată. În timpul programului, tânărul fără Bac face trafic cu tot felul de mărunțișuri pe grupul local „Ești din Iași dacă...”, intrat sub influența familiei Asimionesei, care deține ziarul BZI. Pe același grup postează știri cu realizările primarului, iar când se plictisește mai face și câte un fake-news, știri inventate care viralizează rapid și care creează o audiență artificială.

Fake-news creat de Cervatiuc 

 

Un fake-news oribil

Grupul „Ești din Iași dacă...” reprezintă un ghiveci din știri utilitare, birou de reclamații și obiecte pierdute, panseuri derizorii desprinse din cotidian și reclamă mascată, pusă în slujba politicienilor agreați.

Din când în când, Alin Cervatiuc inventează câte o poveste tradusă de pe site-uri străine și asumată ca fiind experiența lui personală, transformând-o în viral. Realitatea este irelevantă, subiectul e preluat după rețete clasice folosite în online și captează rapid interesul unui public larg, neinstruit, neacomodat cu discernerea faptelor reale de cele inventate, fiind rostogolit prin zeci de mii de preluări în 48-72 de ore. Pentru acest lucru este valoros Alin Cervatiuc în Primăria Iași.

Fake-news-ul său cu medicul căruia i-a murit un copil pe masa de operații a făcut peste 600.000 de vizualizări. Pe medic îl chema chiar Alin Cervatiuc, fiind mângâiat pe creștet de primar și angajat pentru performanța sa.

Sunt mai multe asemenea „opere” puse în scenă pe grupul local menționat. Facebook tolerează acest tip de știri inventate pentru că forța rețelei constă tocmai în penetrarea invazivă a mediilor sociale, rezultând volume mari de public și bani mulți din publicitate. Mihai Chirica e un pasager clandestin în acest tren, profitând de rețeta pusă pe tavă de Facebook.

 

Ce face în timpul programului

Fiind administrator al grupului local care raportează peste 200.000 de mebri, Alin Cervatiuc poate promova postări ale Primăriei fără nicio restricție. Și chiar o face, la ore la care ar trebui să se ocupe de probleme ale instituției care l-a angajat. S-au strâns deja postări favorabile cu zecile. În cadrul unei scurte discuții cu REPORTER DE IAȘI, în chiar biroul său de la Palatul Roznovanu, a spus senin că face propagandă pentru Primărie. „Nu ați văzut postările?”, spune Cervatiuc, când este întrebat despre subiect.

 

Angajat fără concurs

Tânărul Alin Cervatiuc poate fi găsit în Primăria Iași, la mansardă, împărțind același birou (Camera 20) cu șeful compartimentului, Lucian Bălinișteanu, altă celebritate a administrației locale. Cervatiuc a ajuns în Primăria Iași prin detașare, metoda fiind cunoscută de toți angajații Primăriei, nu mai este un secret: prin semnătura primarului Mihai Chirica, documentele fiind valabile 6 luni sau 1 an, după caz.

Pentru Alin Cervatiuc, detașarea s-a făcut la DFL, ulterior primarul Mihai Chirica semnând un al doilea document, valabil 60 de zile: delegare la Administrativ, în subordinea lui Bălinișteanu.

Nu este foarte clar ce face în cadrul biroului, iar orice discuție despre nivelul salariului sau fișa postului nu-i convine. Toate postările pe „Ești din Iași dacă...” sunt făcute în timpul programului de la Primărie.

Exemplu de propaganda pe banii ieșenilor

 

8 de ani, fără Bac

Sub anonimat, funcționarii din Primărie se miră că Alin Cervatiuc a putut fi angajat fără diplomă de Bacalaureat: „Eu știam că este condiție de bază să lucrezi în cadrul unui departament al Primăriei, nu la spații verzi: să ai măcar liceul terminat”, spun aceștia.

Alin Cervatiuc confirmă fără să clipească că nu a luat Bacalaureatul nici în 2017. „Da, nu m-am prezentat nici vara asta la Bac”, dar nu explică de ce nu și-a terminat studiile, spunând că este o chestiune personală.

 

Propagandă pe banii ieșenilor

Pe 2 noiembrie, la 14.59, în timpul programului de lucru de la Administrativul Primăriei, Alin Cervatiuc a postat pe grupul unde este administrator că primarul Mihai Chirica a dispus tuturor direcțiilor și societăților comerciale, încă din urmă cu o lună și jumătate, să ia toate măsurile necesare astfel încât municipalitatea să fie pregătită, din toate punctele de vedere, pentru sezonul rece 2017 - 2018”.

Cu link, cu imagine, cu tag către primarul Mihai Chirica. Exact ca la manual. Tot pe 2 noiembrie, la 9 dimineața, tot în timpul programului de lucru, posta: „Consilierii locali au aprobat în şedinţa de ieri parteneriatul dintre Municipiul Iaşi şi compania Auchan România în cadrul proiectului „Mobilizatron”, prin care vor fi plantaţi aproximativ 9.000 de arbori în zona străzii C. A. Rosetti.”.

De altfel, vizitat de REPORTER DE IAȘI, pe 14 noiembrie, la 11.15, în biroul de la Primărie pe care îl împarte cu șeful său direct, Lucian Bălinișteanu, exact asta făcea: se ocupa de „Ești din Iași Dacă”.

 

 

Manipulator de audiență

Ca autor de fake-news, folosit chiar și de politicieni pentru această misiune ingrată, Alin Cervatiuc este taxat des de utilizatorii Facebook. La știrea falsă cu medicul căruia i-a murit pacienta pe masă, cititorii i-au pus în față știrea inițială, de pe un site fantomă în limba engleză. „Postarea e preluată de aici, de către cerșetorii de like-uri. Asta, la rându-I, pare să fie tot fake page (630.000 de share, e ireal), iar șansele noastre de a afla cine este persoana din poză, de care se folosesc toți ăștia, se diminuează drastic. Asta e rețetă de făcut like-uri, apoi bani”, i-a scris un utilizator. Cervatiuc însă nu se sinchisește. Nu putem noi citi cât poate el să mintă.

Negociere cu administratorul „Ești din Iași dacă”: 50 de lei postarea.

 

REPORTER DE IAȘI a fost curios să afle cât costă promovarea pe grupul local administrat, printre alții de proaspătul angajat al Primăriei, Alin Cervatiuc. Ne-am ales o „acoperire”, un magazin de haine care vrea circa 3 postări pe săptămână în interiorul acestei pagini pe FB. Administratorul Marius Alexandru ne-a spus prețul: „50 de lei postarea”. „Atât percepem în general”, a spus el.

Dacă interesul crește, pot avea zeci de postări promovate pe zi, clienții fiind atrași de o audiență făcută din știrile inventate de Alin Cervatiuc

.

Ca pe vremuri în căminele studențești

Grupul „Ești din Iași dacă...” se laudă cu 217.000 de membri, printre cele mai mari din România. A iscat multe controverse cu înregimentarea sa politică și cu faptul că tinerii care demaraseră proiectul s-au angajat la Asimionesei.

A apărut o clonă „Ești din Iași... (Oficial)”, cu 66.000 de membri și mai există chiar și-un al treilea grup, cu 45.000 de membri. Toți fac cam același lucru, e un fel de perete cu anunțuri ca pe vremuri în căminele studențești, numai că grupul lui Cervatiuc servește și propagandă pro-Chirica în untură.

Cervatiuc la birou, în Primărie

 

Văduva lui Daniel Minciună, detașată la Primărie

Alexandra Minciună este, de câteva luni, angajată la Centrul de Informații pentru Cetățeni, serviciu condus de către Vasile Tiron. Văduva liberalului Daniel Minciună a ajuns în Primărie pe filiera viceprimarului Gabriel Harabagiu. Oficial, este angajată la CIC, unde a fost preluată prin detașare de la o firmă privată”, ne-au explicat angajații Municipalității.

Conducerea CIC i-a dat pe mână, în condițiile în care nu are experiență, organizarea manifestărilor dedicate Centenarului Unirii. Salariul său nu poate fi aflat, pentru că, nefiind funcționar, nu depune declarație de avere. La fel și în cazul lui Alin Cervatiuc. Dar regula în privința detașărilor este următoarea: angajatorul care te primește în instituția lui trebuie să-ți asigure măcar salariul primit de la angajatorul de la care vii. Cu alte cuvinte, Alin Cervatiuc și Alexandra Minciună nu pot avea salarii mai mici decât la firmele de la care au plecat prin detașare.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga, a cerut depunerea unei solicitări de informații publice prin Lgea 544, când a fost rugat să comunice salariile celor doi angajați și să menționeze atribuțiile de serviciu ale acestora. Dar nu a mai răspuns la cerere.


Citeste si...
Nota
(5 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30