fbpx
Print this page
Protejatul lui Chirica construieşte ilegal  o casă sub ferestrele Primăriei

Protejatul lui Chirica construieşte ilegal o casă sub ferestrele Primăriei


Consilierul local Vlad Nedelcu a cumpărat o clădire, a luat autorizaţie de REPARAŢII, dar a dărâmat-o şi a ridicat o CONSTRUCŢIE NOUĂ. Specialiştii spun că este total în afara legii: Nedelcu avea nevoie de aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal, de autorizaţie de demolare şi apoi de construire. Altă ilegalitate: noua clădire este peste nivelul celei pe care a dărâmat-o. Instituţiile abilitate din Iaşi ştiu despre şantier, dar nu l-au controlat. O posibilă explicaţie a acestui abuz trecut cu vederea: pesedistul Nedelcu este unul dintre oamenii de încredere ai primarului Chirica, iar Mihaela Tulică, şeful din Poliţia Locală care verifică legalitatea construcţiilor din oraş, este cumătra aceluiaşi Chirica.

Vlad Nedelcu, consilier local PSD, a dărâmat o casă în centrul Iaşului şi construieşte alta, pe acelaşi loc, fără autorizaţie. A camuflat totul într-o autorizaţie de „reparaţii”, care este cu totul altceva. „La ce a făcut el acolo era nevoie de Plan Urbanistic Zonal. Orice metru pătrat de construcţie trebuie avizat. Nu s-au complicat, nu era la stradă, credeau că nu află nimeni”, spune un specialist consultat de REPORTER DE IAŞI.

 

Casa veche a fost rasă

Există fotografii care arată că pe strada 14 decembrie 1989 numărul 7, între Ştefan cel Mare şi Cuza Vodă, în curtea Bisericii Sfântul Dumitru Balş, a dispărut o casă şi a apărut o alta. Imobilul îi aparţine acum lui Vlad Nicolae Nedelcu, consilier local PSD, fiul fostei şefe de la Cadastru, Narciza Nedelcu.

În imagini poate fi văzut un zid nou-nouţ, cu fundaţie nouă. Oamenii din zonă spun că totul s-a petrecut fulgerător: azi au dărâmat, a doua zi au făcut fundaţia, apoi au zidit la foc automat. Au chiar şi imagini cu Narciza Nedelcu pe clădire, ţipând la muncitori să se grăbească.

De ce toată graba? Pentru că noul imobil este ilegal dintr-un capăt în altul. „Cotele vechii clădiri nu sunt respectate. În momentul în care pe o autorizaţie de reparaţii pui fie şi un metru pătrat în plus, automat ai nevoie de Plan Urbanistic Zonal - PUZ. Acolo, se vede cu ochiul liber, sunt sute de metri pătraţi în plus, a făcut un nivel peste clădirea originală”, explică arhitectul Andrei Ciuhodaru, unul dintre cei care au sesizat ilegalitatea.

 

Cum era legal?

Vlad Nedelcu are autorizaţia de reparaţii nr. 955 din septembrie 2017, luată la foc automat, la câteva luni de la depunerea actelor. Conform documentului, trebuia să consolideze clădirea pe care o deţine, s-o tencuiască, să-i repare acoperişul şi avea voie să-l mansardeze. Asta înseamnă că era la cota clădirii de alături, la acelaşi nivel.

Ce a făcut în realitate: a ras clădirea (trebuia autorizaţie de demolare) şi a reconstruit o alta (trebuia PUZ şi autorizaţie de construcţie), cu un nivel peste ce exista în trecut. Aceştia erau paşii normali, care ar fi durat o veşnicie cu birocraţia din Serviciul de Urbanism din Primăria Iaşi. Autorizaţie ar fi primit, până la urmă, pentru că imobilul nu era pe lista monumentelor istorice.

Am fost sesizaţi despre această problemă, o cunoaştem de mai multe zile, nu avem cum să intervenim. Este centrul oraşului, dar ne-am interesat despre situaţie. Este de competenţa Controlului Urbanism şi a Inspectoratului de Stat în Construcţii. Nefiind o casă monument, nu putem opri noi şantierul”, a spus Virgil Băbâi, şeful Direcţiei pentru Cultură Iaşi.

 

Într-o grabă. Cu dovezi.

Martorii povestesc că Narciza Nedelcu a supravegheat personal lucrarea în momentele critice. „S-a urcat pe acoperiş, ţipa de acolo la muncitori să se grăbească”, spun locuitorii unei case de alături. Există şi alte imagini, este drept că neclare, cu fosta şefă de la Cadastru, dar cei care le-au făcut jură că ea este.

Graba familiei Nedelcu este confirmată şi de un document depus luni, 29 ianuarie, la Primăria Iaşi. Surse apropiate primarului Mihai Chirica au explicat că Vlad Nedelcu a depus o declaraţie fiscală privind valoarea reală a lucrărilor executate, în baza autorizaţiei de reparaţii. Este un document care se depune abia la finalizarea unui şantier. Imaginile realizate tot luni arată că abia a fost fixată tabla pe acoperiş, nici vorbă despre o investiţie finalizată.

 

Nedelcu: „Nu am dărâmat”

Ce spune consilierul local Vlad Nedelcu despre şantier? Că nu a dărâmat nimic şi că a respectat întocmai autorizaţia de reparaţii. Pus în faţa dovezilor că a dărâmat o clădire şi a refăcut-o, mai ales că se vede din avion zidul nou, a precizat: „Nu am dărâmat nimic. Ce vedeţi acolo este o înlocuire a cărămizilor care nu se mai putea folosi, fiind degradate, cu altele noi”.

Nu a luat în calcul însă o altă declaraţie a unui om apropiat de şantier: preotul Bisericii Sfântul Dumitru Balş, părintele Cristian Rotaru. Cel care ştie şi ce era înainte, vede şi ce a crescut acum. „Şi eu am fost uimit când am văzut ce face. Iniţial, mi-au arătat nişte schiţe, planşe, totul era la nivelul casei de alături, nu s-a vorbit nimic despre dărâmare. Acum văd că fac altceva aici. Am înţeles că au fost probleme cu tipul de mortar care era folosit la casa originală, dar mai multe detalii nu am”, a spus preotul.

 

Fără răspuns de la Poliţia Locală

REPORTER DE IAŞI A solicitat o declaraţie oficială de la Poliţia Locală, care are în componenţă Serviciul de Control Urbanism. Nu a venit de acolo nicio informaţie. Nici dacă este cunoscută situaţia, nici dacă a fost verificată, nici dacă va fi verificată.

Şef la Control Urbanism este Mihaela Tulică, cumătra primarului Mihai Chirica, cel care i-a botezat fata în 2013. La concursul de anul trecut, Mihaela Tulică, soţia şefului de la Jandarmi, nu a avut contracandidat. Fusese numită interimar pe post la finalul anului 2016 şi a avut la concurs 189 de puncte (93.80 la proba scrisă, 95.20 la interviu).

Ce caută acest „măscărici“ la cârma unui oraş ca Iaşul?

titlul unui articol din 2013 despre Nedelcu, din Ziarul de Iaşi

Clovnul politicii ieșene s-a făcut investitor imobiliar. O poză cu Liviu Dragnea poate prinde bine, chiar dacă e dușmanul declarat al lui Mihai Chirica)

 

Consilierul Vlad Nedelcu a ajuns pentru prima dată în Consiliul Local în 2012, pe listele PPDD. În cei 4 ani de mandat s-a făcut de râs prin declaraţii, fostul edil Gheorghe Nichita luându-l în râs de mai multe ori în timpul şedinţelor.

A investit într-un imobil de apartamente situat în Valea Lupului. Blocul, amplasat pe strada Canarilor, are două nivele, o zonă mansardată şi este vândut. Imobilul a fost finalizat în 2016, apoi consilierul s-a ocupat personal de vânzarea celor 11 apartamente.

Conform declaraţiei de avere, deţine un teren agricol de 2,3 hectare şi trei terenuri intravilane. Mai are încă trei apartamente cumpărate în trecut, un BMW din 2008 şi o Lada din 1979, precum şi o colecţie de artă evaluată la 150.000 de euro, cărţi, reviste şi cataloage de 15.000 de euro şi porţelanuri, covoare şi mobilier de 12.000 de euro. Mai nou, este acţionar al televiziunii locale Iaşi TV Life.


Citeste si...
Nota
(5 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare