fbpx
 
Waldorf, repetent  pe terenul Primăriei: 18.000 mp trofeu  pentru alți investitori

Waldorf, repetent pe terenul Primăriei: 18.000 mp trofeu pentru alți investitori


Primăria a aşteptat 16 ani pentru ca asociaţia care administrează Liceul Waldorf să ridice o şcoală pe un teren acordat gratuit din patrimoniul public. Cum acest lucru nu a avut loc, Consiliul Local a luat terenul înapoi. Deodată, Asociaţia s-a trezit, nu vrea să predea terenul şi ameninţă cu procesele.

Printr-o Hotărâre de Consiliu Local din 2001, Asociaţia Waldorf a primit de la municipalitate, în folosinţă gratuită, un teren de 17.912 mp, situat în strada Albineţ nr. 2.

Pe 28 decembrie 2017, Primăria Iaşi a dat o altă hotărâre, prin care a anulat decizia din 2001 şi a solicitat asociaţiei terenul înapoi, motivând că aceasta nu a finalizat construirea pe acel teren a unei şcoli.

Noi am primit în folosinţă terenul de la Primărie în 2001. În condiţiile în care au început atunci lucrările de construcţie, anul următor a mai fost dată o hotărâre, prin care ne era concesionat terenul pentru o perioadă de 49 de ani. Nu s-a impus asociaţiei vreo condiţie pentru concesionarea terenului. Din ce ştiu eu, atunci lucrările au fost sistate deoarece nu au mai fost fonduri“, explică Cristina Tayari, preşedinta Asociaţiei Waldorf.

 

5 ani pentru autorizaţia de construcţie

Exista, totuşi, o condiţie, trecută negru pe alb în hotărârea de Consiliu Local: „În situaţia în care, la un an de la adoptarea acestei hotărâri, Şcoala Waldorf nu va demara lucrările pentru realizarea obiectivului, terenul revine la Consiliul Local Municipal Iaşi”. Asociaţia nu a respectat această obligaţie şi a obţinut Planul Urbanistic de Detaliu pentru construcţie de-abia în 2004, iar autorizaţia de construcţie în 2006. Cu toate acestea, nu i s-a luat terenul atunci.

În documentaţia hotărârii de Consiliu Local din decembrie 2017 se afirmă că „din informaţiile deţinute, până în prezent construcţia nu a fost finalizată motivat de faptul că Federaţia Waldorf a sistat fondurile pentru nerespectarea proiectului de construire.”

 

Nu vor să dea terenul înapoi

Asociaţia Waldorf a primit notificarea la în decembrie anul trecut, iar pe 22 ianuarie s-a întrunit Adunarea Generală a Asociaţiei, care a decis să nu înapoieze terenul. „După ce am primit notificarea de la Primărie, noi am convocat Adunarea Generală şi, în urma acelei şedinţe, am decis să nu acceptăm să dăm terenul înapoi. Nu ni se pare normal să ne fie luat deoarece folosinţa a fost acordată pentru 49 de ani. Am comunicat decizia Primăriei şi în următoarele 30 de zile vom primi un răspuns. Noi am decis să contactăm şi un avocat pentru a putea vedea ce putem face pentru a păstra terenul. Conform pedagogiei Waldorf, care presupune ca şcoala să fie în mijlocul naturii, o şcoală construită pe terenul din Albineţ nr. 2 ar asigura toate condiţiile necesare de studiu. Avem multe proiecte de ore out-door, care nu pot fi ţinute în actualul sediu“, adaugă preşedinta asociaţiei.

REPORTER DE IAŞI a solicitat un punct de vedere oficial şi din Primăriei Iaşi legat de acest teren, însă nu a primit niciun răspuns din partea municipalităţii.

 

Acuzaţi că nu au avut grijă de proprietate

În fundamentarea hotărârii, prin care se anulează darea în folosinţă a terenului, Primăria a notat că Asociaţia a fost notificată de mai multe ori pentru a avea grijă de acel de teren. „Terenul nu a fost îngrijit şi vegetaţia s-a dezvoltat necontrolat. Pe teren se află edificată o construcţie cu un regim de înălţime de P+2E, aflată într-un stadiu avansat de degradare şi mai multe fundaţii de beton, reale pericole pentru locuitorii din zonă. Prin mai multe adrese, prima fiind înregistrată cu nr. 91888/07.10.2015, s-a solicitat fundaţiei să ia măsuri de igienizare a zonei şi să precizeze dacă intenţionează şi au fodnurile necesare pentru continuarea proiectului. Nu s-au înregistrat răspunsuri, iar terenul nu a fost împrejmuit şi curăţat conform solicitărilor noastre“, se arată în noa de fundamentare a municipalităţii.

Reprezentanţii Asociaţiei Waldorf susţin că periodic s-au făcut lucrări de întreţinere a terenului. „Anul trecut am făcut o acţiune de igienizare. Chiar cu ajutorul Primăriei am făcut acolo lucrări. Am primit nişte puieţi, pe care i-am plantat împreună cu părinţii din asociaţie, cu profesorii şi cu copiii. De asemenea, au fost mai multe acţiuni pentru igienizarea acelui teren. Nu am împrejmuit terenul pentru că nu am ştiut exact care va fi planul de dezvoltare al şcolii şi unde exact se va construi“, menţionează preşedinta asociaţiei.

 

Investiţie majoră în liceu

În 2014, şi apoi în 2017, prin alte Hotărâri de Consiliu Local, Asociaţia Waldorf a primit din partea municipalităţii în folosinţă gratuită mai multe spaţii, situate pe Calea Chişinăului nr132bis, ce au aparţinut Liceului Tehnologic de Mecatronică şi Automatizări.

Când am primit acele spaţii în zona Metalurgie a trebuit să facem investiţii din fondurile asociaţiei pentru ca şcoala să fie funcţională. Aproximativ 100.000 lei, din banii părinţilor, au fost cheltuiţi pentru ca sălile de clasă să fie funcţionale. În următorii doi ani, s-au investit 250.000 lei în renovarea sălii de sport. Am făcut acţiuni de fundraising. Numai pentru tarkett, suprafaţă de joc specială, folosită în sălile de sport, s-a plătit 10.000 euro. Am investit în acele clădiri, deşi municipalitatea poate veni în orice moment şi să ni le ia pentru că noi suntem şcoală publică, nu suntem privaţi. Am investit pentru a le putea asigura condiţii decente de studiu copiilor noştri“, menţionează Tayari.

Cristina Tayari este optimistă şi crede că proiectul va fi pus în practică.

Vor să facă şcoala şi sala de sport

În continuare, Asociaţia Waldorf intenţionează să construiască pe terenul primit în folosinţă de la primărie în 2001 o şcoală şi o sală de sport. „Nu s-a ştiut exact cum va evolua şcoala. Acesta unul dintre motivele pentru care nu s-a construit pe terenul din Albineţ. Am început cu o clasă pe ciclu şi acum s-a ajuns la câte două clase. Noi, acum, avem 19 clase, cu tot cu cele de grădinţă. Se preconizează să ajungem la 28 de clase, cu tot cu grupele de grădiniţă. Adică vor fi aproximativ 840 de copii, pentru care intenţionăm să construim şcoala şi sala de sport. Timpul nu a fost o presiune pentru noi ştiind că avem terenul în folosinţă pentru încă 33 de ani. De principiu, s-a discutat despre proiect, dar nu putem avansa încă o sumă necesară construirii şcolii şi a sălii de sport“, mai spune Cristina Tayari.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Martie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31