fbpx
 
Chirica a cedat în faţa  ilegalităţilor lui Asimionesei: un cadou de la ieșeni de 1 milion de euro

Chirica a cedat în faţa ilegalităţilor lui Asimionesei: un cadou de la ieșeni de 1 milion de euro


Pe 8 ianuarie 2018, Ghiocel Asimionesei a primit de la Primărie autorizaţie de a construi „sediu de firmă şi spaţii cazare tip pensiune” pe un teren de pe Sărărie, pus la dispoziţie de Consiliul Local. Ignorând acest lucru, Asimionesei a anunţat că va construi acolo un bloc, preţurile apartamentelor variind între 60.600 de euro și 89.750 de euro. Deja au fost încheiate contracte. Ilegalitatea este cât casa, dar Primăria se face că nu vede, primarul Mihai Chirica fiind favoritul gazetei Bună Ziua Iaşi deţinută de Asimionesei.

Ghiocel Asimionesei a câştigat, Iaşul a pierdut. Deşi pe autorizaţia de construire emisă în ianuarie de către Primăria Iaşi scrie mare şi clar „sediu de firmă şi pensiune”, patronul Bună Ziua Iaşi construieşte pe Sărărie numărul 202 un bloc de apartamente pe care le-a scos deja la vânzare. Agentul imobiliar care se ocupă de vânzări spune că a încheiat deja contracte, iar despre inadvertenţa dintre actele valabile şi ce se petrece pe teren o trece la „concurenţă între ziare”.

 

Vinde deja apartamente

Pentru 202 Sărărie Resindence&Office s-a dat startul la vânzări. Agentul imobiliar care se ocupă de proiect, Bogdan Nistor, spune chiar că s-au vândut deja apartamente. „Zona este foarte bună şi căutată, probabil că în câteva luni le vindem pe toate”, spune acesta.

Familia Asimionesei a mascat faptul că vinde apartamente în ceea ce ar trebui să fie o pensiune, conform contractului de asociere cu Primăria şi autorizaţiei de construire, prin aşa numitele „apartamente în regim hotelier”.

Cum vede vânzătorul acest concept? „Puteţi cumpăra un apartament şi să faceţi un contract cu dezvoltatorul că îl veţi închiria în regim hotelier”, explică Bogdan Nistor. O găselniţă, pentru că o persoană care cumpără o proprietate acolo nu este obligată să o închirieze. „Nu există aşa ceva, îl cumpăraţi şi locuiţi în el sau îl închiriaţi, cum doriţi”, mai spune Nistor.

Blocul are deja fundaţia turnată, s-a ajuns aproape de etajul 1, iar agentul imobiliar spune că până la finalul anului este gata. Preţul apartamentelor este cuprins între 60.600 de euro (o cameră, 40,3 mp) şi 89.750 de euro (două camere, 60,3 mp). Prețul este foarte piperat: 1.500 euro/mp.

 

Autorizaţie pentru pensiune

Pe 8 ianuarie 2018, Primăria Iaşi a emis autorizaţia pentru Sărărie 202. Doar că documentul este conform contractului făcut în trecut cu Delta Press Investment, pasat apoi unei alte firme de-a familiei Asimionesei. În documente scrie clar „construire sediu de firmă şi spaţii de cazare tip pensiune”. Este cu totul altceva decât se construieşte şi se vinde efectiv pe Sărărie 202.

În aceeaşi autorizaţie este o inadvertenţă cât blocul lui Asimionesei: „Imobil deţinut în baza contractului de cesiune 685/27.04.2010 încheiat cu SC Delta Press Investment SRL, conform contract de asociere în participaţiune nr. 48077/01.07.2005 încheiat cu Municipiul Iaşi”. Numai că în autorizaţie nu apare numele Delta Press Investment, ci SC Global Impex Distribution. Documentaţia este pe o firmă care nu mai există, autorizaţia pe alta.

 

Istoricul unei ilegalităţi

În anul 2005, Consiliul Local (CL) şi primarul Gheorghe Nichita au oferit familiei Asimionesei un teren de 1.400 de mp, pe Sărărie 202, printr-un contract de asociere în participaţiune. Potrivit respectivului contract, CL a primit o cotă de 10% din această asociere, în timp ce Delta Press Investment, cu 90%, a promis o investiţie estimată la 900.000 de euro.

În urma acestei afaceri, CL urma să primească 10% din profitul asocierii, dar nu mai puţin de 4.000 de euro anual (333 de euro lunar), un nivel extrem de scăzut de profit după orice standarde. Condiţiile financiare ale asocierii au rămas bătute în cuie, fără posibilitatea renegocierii.

În 2005, a fost stabilită valoarea de 75 euro/mp de teren în acea zonă, în prezent preţul este de 714 euro/mp. Mai mult, contractul prevedea posibilitatea cesiunii fără acordul Primăriei, care este proprietarul terenului. Delta Press nu a făcut nimic pe respectivul teren câţiva ani.

 

Delta Press moare dar nu se predă!

În 2010, firmei controlate de Ghiocel Asimionesei i-a fost cerută intrarea în insolvenţă, de către creditori. Delta Press a cerut în acelaşi an eliberarea certificatului de urbanism pentru Sărărie 202. Dar, tot în 2010, s-a făcut un contract de cesiune între Delta Press Investment şi Global Impex Distribution, fără acordul Primăriei. Asupra datei privind cesiunea există mari dubii, dat fiind că în procesul cu Primăria, care a urmat, concesionarul a rămas Delta Press, o firmă intrată în lichidare.

În anul 2011, pe 7 februarie, au avut loc două evenimente: Tribunalul Bucureşti a deschis procedura insolvenţei împotriva Delta Press Investment, iar Primăria a deschis proces împotriva Delta Press, cerând rezilierea contractului de asociere. Primăria a cerut acest lucru motivând că firma controlată de Asimionesei nu a realizat pe terenul din Sărărie lucrările de investiţie convenite prin contract.

 

Oficial: apartamente de închiriat

Delta Press Investment s-a apărat în instanţă ca şi cum ar fi deţinut terenul şi a câştigat procesul. Pe 10 octombrie 2014, Delta Press, nicidecum Global Impex, a cerut eliberarea certificatului de urbanism pentru parcela din Sărărie, după ce, cu o lună înainte, intrase în faliment.

În 2016, Global Impex, de această dată, obţine certificat de urbanism pentru Sărărie 202, iar pe 6 ianuarie 2017 cere aprobarea PUZ-ului. În document, arhitectul Marian Jan Chiriţa spune că spaţiile de cazare vor fi apartamente de închiriat. Pe 31 mai 2017, CL aprobă PUZ-ul, iar pe 8 ianuarie 2018 este eliberată autorizaţia de construire.

Răspunsul agentului: „Concurenţă între ziare

Aşa arată „pensiunea” lui Asimionesei

Întrebat despre cum poate vinde apartamente într-un bloc ce apare pe documente că este pensiune, agentul care se ocupă de vânzare a minimalizat problema. „Acolo se vând apartamente pentru că are voie să le construiască şi să le vândă. Cât despre ştirile că nu ar avea voie, că este încălcat contractul cu CL, aceasta este concurenţă între ziare. Sunt ziare concurente care au scris”, a mai spus Bogdan Nisto


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: