fbpx
 
Excendentul lenei: 50% din bugetul de investiții pe anul trecut n-a fost cheltuit

Excendentul lenei: 50% din bugetul de investiții pe anul trecut n-a fost cheltuit


Aceleași proiecte anunțate de Primărie și rostogolite de la un an la altul fără niciun motiv coerent.  63 milioane de lei din 130 de milioane pentru investiții nu s-au cheltuit. Alte 70 milioane de lei reprezentau împrumutul BERD pentru autobuze. Și din anii anteriori, rămăsese un excedent de 90 milioane de lei. În Iași, investițiile Primăriei merg extrem de greoi, nu există niciun proiect mare. Tactica l-ar putea duce pe primarul Mihai Chirica la un buget mult mai generos în an electoral.

 

Un an este prea scurt pentru Primăria Iași. Investițiile mari, pe obiective importante, sunt rostogolite de la un an la altul, figurând în bugetul local doar ca excedent.

Anul trecut, 213 milioane de lei a fost bugetul de investiții, dar 67 de milioane reprezentau împrumutul BERD pentru autobuzele noi. Din cele 146 milioane de lei rămase, 63 de milioane n-au fost cheltuite și s-au reportat pe anul acesta. Aceasta, după ce în 2016, an în care nu s-a făcut nimic important, mai rămăseseră necheltuite 97 milioane de lei.

15-20 milioane de euro anual nu se transformă în pasaje, șosele, sală de sport, reparații spitale sau orice altă investiție mare, ci rămân la faza de proiect anunțat și nerealizat. Mare parte a bugetului de investiții se împrăștie în lucrări mici, de cosmetizare, fără un avans vizibil al Iașului la capitolul infrastructură.

 

Nerealizări înseamnă bani rămași

În 2017, Executivul Primăriei reportase cea mai mare parte din proiecte din anul precedent. În 2018, povestea se repetă, sunt anunțate aceleași obiective, care n-au apucat să fie începute. Excedentul din acest este de 63 milioane de lei (aproximativ 14 milioane de euro). „Provin exclusiv din proiecte care au avut finanțare prinsă în buget și nu au fost realizate. Sunt întârziate de anul trecut și chiar de mai mulți ani”, explică Răzvan Timofciuc, consilier local PNL.

 

Infinită e calea spre investițiile Primăriei, niciodată nu ajunge la capăt cu ele

 

Poduri la anul și la mulți ani

Unul dintre cele mai importante și care a avut bugetare în 2017 este cel pentru pasarelele rutiere către Cicoarei. Primăria s-a lăudat că face trei poduri, ar apărea astfel un cartier nou, bine legat de oraș, zona s-ar dezvolta de la sine. În bugetul din 2017 a fost prinsă primul dintre acestea, cu 9 milioane de lei. Doar că nu au început lucrările.

Proiectul apare din nou în bugetul pe 2018. „Acolo s-a organizat licitație, dar nu s-a prezentat nimeni. De altfel, toate proiectele întârziate în acest fel sunt din cauza faptului că sunt licitații unde nu vine nimeni sau unde sunt contestații”, explică Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

 

Parcuri anunțate a treia oară

Un alt proiect important bugetat și anul trecut, și acum doi ani, dar și în 2018 este cel pentru renovarea a 93 de parcuri de joacă din Iași. Anul trecut, bugetul orașului a prevăzut 6 milioane de lei la acest capitol, pentru 50 de parcuri, dar a fost nevoie de două licitații.

Prima, din 2016, a fost anulată pe contestații la caietul de sarcini, cea de-a doua, din primăvara trecută, a fost contestată pe desfășurare. Până la urmă, pe final de an, a fost adjudecată, dar execuția efectivă intră pe bugetul din 2018.

„Sunt cauze obiective ale acestor întârzieri, cum este, spre exemplu, legea licitațiilor, care prevede proceduri greoaie. Dar sunt și cauze care țin de Primărie, de modul în care sunt întocmite caietele de sarcini. Sunt acolo formulări ambigue, ofertanții cer de multe ori o grămadă de lămuriri suplimentare, nu este o documentație clară”, explică consilierul local Răzvan Timofciuc.

 

Mihai Chirica anunță de două ori pe an aceleași lucruri și face deja asta de trei ani, fără să finalizeze nimic

 

Pasarela de la Gară, viteza melcului

Un alt proiect vânturat cale de mai multe bugete este cel al reparării pasarelei pietonale de la Gară. Proiectul este în valoare de 4 milioane de lei și, la fel ca în alte cazuri, trebuia început anul trecut, fiind pe buget. Compania câștigătoare a licitației, Construcții Feroviare SA, ar fi trebuit să cheltuiască banii alocați. Doar că ei se regăsesc, din nou, în bugetul pe 2018: 3,53 milioane de lei.

„Lucrarea este începută de la sfârșitul anului trecut. Firma trebuie să primească avizele de la CFR pentru intervenție la podină, pentru că este vorba de rețelele de înaltă tensiune ale CFR. Lucrările nu pot avansa din cauza vremii, firma este în grafic”, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga.

 

Oraș fără parcometre

Un alt proiect înțepenit în buget este amenajarea de parcări și achiziționarea de parcometre. Anul trecut au fost 3 milioane de lei, suma a rămas neatinsă. Din acest total, două milioane erau pentru locuri de parcare noi, 800.000 de lei pentru parcometre. Pe noul buget, suma pentru parcometre a scăzut la 500.000 de lei.

 

„Mult prea puțin pentru un oraș de dimensiunea Iașului. Asfaltările de alei, pavarea de trotuare şi plantarea de panseluţe sunt lucrări edilitare pentru care ieșenii plătesc taxe si impozite. Nu sunt investiţii majore care aduc valoare adăugată în comunitate şi creează locuri de muncă şi oportunităţi.”,
Marius Bodea, deputat PNL, președintele filialei municipale

 

Alt eșec: blocurile ANL

A existat un astfel de proiect pe bugetul anului trecut, pentru locuințe pentru tineri specialiști, în zona Grădinari. Suma a fost de 9 milioane de lei, dar a rămas necheltuită. Primăria a ajuns abia la acordul de mediu, în decembrie 2017. Aceeași Primărie a prins în buget și cheltuielile pentru obținerea unor credite ipotecare pentru blocuri prin ANL, pentru tineri, în zona Smârdan și Fântânilor.

 

Refacerea a 93 de parcuri de joacă e proiect care trebuia făcut în 2016. Simplu ca bună ziua, dar se intră deja în al treilea an cu proiectul

 

Avem bulevarde „parțial asfalt”

Există sume necheltuite de la mai toate șantierele de străzi din Iași. Bulevardul Cantemir nu este finalizat, bulevardul Primăverii stă de luni bune asfaltat doar pe jumătate, proiectele din Smârdan, zona Bucium, Iancu Bacalu, Sfântul Andrei sunt prinse și în bugetul pe 2018, cu 11 milioane de lei.

„Părerea mea este că suntem în această situație, cu multe proiecte mărunte neterminate, pentru că Primăria încearcă să mulțumească pe toată lumea. Decât să plătească zeci de proiecte mărunte, mai bine ar spune așa: facem trei pasarele în oraș cu toți banii de la investiții. Anul viitor facem un alt proiect mare. Și tot așa...”, spune consilierul local Răzvan Timofciuc.

 

Palatul Braunstein se degradează accelerat

 

Braunstein, anulat, reluat etc...

A avut bugetare de 1,2 milioane de lei în 2017, bani care nu au fost cheltuiți. După ce a pierdut proiectul european pentru acest obiectiv, primarul Mihai Chirica a precizat că bugetul local va suporta cheltuielile. Dar lucrările nu au început până la finalul anului, astfel că banii s-au reportat. Pe bugetul din 2018 este prevăzută suma de 4 milioane de lei, din care 1,2 milioane de anul trecut.

Tot în 2017 fusese prinsă în buget și finanțarea a 17 terenuri de sport de la școli, cu suma de 6,2 milioane de lei. În acest caz banii pur și simplu nu au fost obținuți de la PNDL.

Să vedeți ce ne-așteaptă!

Reprezentanții Primăriei spun că suma reportată din 2016 în 2017 a scăzut acum și că Primăria are o rezervă financiară pentru proiectele vitale pentru oraș: sală de sport, stadion, traficul din Nicolina și Bucium. „Excedentul din 2016 spre 2017 a fost de peste 90 de milioane de lei, acum a fost de 60. Acel minus de 30 de milioane de lei se vede în proiectele făcute sau începute”, explică Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Acesta mai spune că există astfel finanțare pentru viitoare proiecte importante. „Avem în lucru un PUZ pentru o sală polivalentă nouă. Vedem ce facem cu stadionul. Tot datorită acestui excedent, gândim acum un proiect important pentru traficul din Bucium sau din Nicolina”, mai spune Buraga.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30