fbpx
 
Clanul Sicilienilor la Sirețel: Primarul condamnat, finul secretar CL și cumătrul șef de post

Clanul Sicilienilor la Sirețel: Primarul condamnat, finul secretar CL și cumătrul șef de post


În 2012, Ancuţa a câştigat Primăria din comună cu un slogan care bate filmul: „Eu votez, Tu votezi, Noi votăm şi câştigăm!”. Finul său este chiar secretarul CL, care trebuie să-l revoce. Trimis în judecată de  DNA şi condamnat deja de două ori, primarul Gheorghe Ancuţa din Sireţel este acuzat că are la dispoziţie un clan care controlează tot ce se se întâmplă în comună. Gheorghe Aromanesei susţine că edilul este rudă sau cumătru cu mai multe persoane din Primărie şi din Poliţia Locală care nu-i ies din cuvânt, fiind părtaşi la mai multe abuzuri. Pentru a-şi face dreptate, Aromanesei este nevoit fie să contacteze avocaţi, fie să se adreseze Poliţiei, dar nu la cea din Sireţel, care nu este de încredere, ci din Paşcani.

 

Locuieşte de ceva timp în Iaşi, dar nu a vrut să renunţe la casa părintească din satul Humosu, din comuna ieşeană Sireţel. Îl cheamă Gheorghe Aromanesei, are 58 de ani şi de câţiva ani se află în conflict deschis cu Gheorghe Ancuţa, primarul liberal din Sireţel, pe care îl acuză că, prin interpuşi, i-a creat mai multe probleme. Aromanesei susţine că primarul este rudă sau cumătru cu mai multe persoane din Primărie şi din Poliţia Locală şi că nimeni nu îndrăzneşte să se ia de Ancuţa.

Fântână dărâmată

În 2000, Gheorghe Aromanesei a făcut o fântână, captând un izvor ce trecea pe terenul unui vecin, Ion Constantinescu, de la care a primit acceptul. Apa era folosită pentru gospodărie, dar a făcut şi o cişmea, de unde luau apă mai mulţi localnici. Mai mult, bărbatul a făcut şi un jgheab de unde erau adăpate animalele celorlalţi localnici.

Problemele lui Aromanesei au început în 2016, când un sătean pe nume Gheorghe Mitrea i-a distrus fântâna. „Mitrea este omul primarului Gheorghe Ancuţa. El spune că a devenit proprietarul terenului pe care îl deţinea Ion Constantinescu, dar nu a arătat niciodată vreun act oficial. Acesta mi-a spus să închid fântâna pentru că nu vrea să mai captez izvorul care trece acum pe terenul pe care zice că ar fi al lui. Eu am refuzat şi, pe 13 mai 2016, el a distrus fântâna şi instalaţia, cu un buldoexcavator ce aparţine primăriei. Când a distrus fântâna, mi-a rupt şi câţiva pomi”, spune Gheorghe Aromanesei.

În august 2016, Aromanesei a încercat să repare fântâna, însă susţine că a fost oprit de Gheorghe Mitrea: „Mai mulţi vecini m-au rugat să refac fântâna pentru că luau apă de acolo. Când m-am dus să o repar, a venit Mitrea cu o furcă şi m-a ameninţat că mă omoară dacă încerc să fac asta!“

Plângeri la Poliţie, fără niciun efect

Bărbatul spune că a contactat un avocat şi a făcut o plângere la Poliţia Paşcani. „După o săptămână, m-am dus la Paşcani pentru că la Sireţel toţi sunt mână în mână. Fostul şef de post era cumătru cu Gheorghe Mitrea şi cuscru cu Gheorghe Ancuţa. Şi ceilalţi poliţişti sunt subordonaţi primarului. Am făcut plângerea la Poliţia Paşcani. Am dat declaraţii, au venit, au făcut poze şi atât! Nici în ziua de astăzi nu am primit vreun răspuns. Am încercat de mai multe ori să aflu ce se întâmplă, dar de la Paşcani mi s-a tot spus că dosarul este în lucru“, menţionează Aromanesei.

À la Sireţel. Ameninţare din partea Mafiei săteşti despre care Aromanesei spune că este condusă de edilul Ancuţa (foto mic)

 

„Puşcărie“, scris pe gardul casei

Anul trecut, pe 30 aprilie, Gheorghe Aromanesei a fost anunţat de nişte vecini că pe gardul casei i-a fost scris cu un spray cu vopsea albă cuvântul „Puşcărie“. „Nu am văzut cine a scris, dar eu ştiu cine este autorul. Mi-au spus nişte vecini. A fost o altă intimidare venită, prin interpuşi, din partea primarului. Am făcut plângere la poliţie, am dat mai multe declaraţii, fără vreun efect. Ancuţa face ce vor acolo şi nimeni nu-l trage la răspundere“, se plânge bărbatul.

Alte şicane

Anul trecut, Gheorghe Aromanesei s-a confruntat cu o altă problemă creată, după cum spune acesta, de un alt interpus al primarului. „Un cumătru de-al primarului, Petrică Aromanesei, a ridicat un gard pe un teren ce îmi aparţine. La mine a intrat cu gardul aproximativ 15 metri, dar unui alt vecin, Gheorghe Olaru, care este plecat din comună, i-a luat aproape jumătate de hectar. El nu deţine niciun act pe acel teren. M-am adresat comisiei de fond funciar. Când au venit să măsoare pământul, a fost chemat şi Petrică Aromanesei. Acesta a venit cu un par, m-a înjurat şi m-a lovit. De-abia după ce au fost contactaţi de avocatul meu membrii comisiei mi-au dat o hârtie care confirmă dreptul meu de proprietate asupra acelui teren“, susţine Gheorghe Aromanesei.

Multe plângeri, niciun răspuns

În august 2017, bărbatul a făcut o plângere la Poliţia Sireţel, acuzând faptul că a fost lovit şi înjurat de cumătrul primarului. „De atunci, plângerea mea nu a fost soluţionată. Deşi a venit un poliţist nou, se pare că şi acesta este aservit primarului“, susţine Aromanesei.

Tot anul trecut, Gheorghe Aromanesei susţine că i-a fost distrusă lucerna după ce Petrică Aromanesei i-a dărâmat un gard şi şi-a lăsat vitele să pască pe terenul său. „Iar am făcut plângere, iar nimic nu s-a întâmplat! Nu mai ştiu ce să fac. Nimeni nu ia nicio măsură împotriva acestor nedreptăţi!“, zice cu năduf bărbatul.

De unde a pornit duşmănia

În 2015, Gheorghe Aromanesei a câştigat la loto 400.000 lei. În 2016, Aromanesei susţine că primarul i-a solicitat suma de 15.000 lei, pe care i-ar fi datorat-o tatălului acestuia.

„Prin 2004, eu am făcut nişte afaceri cu tatăl primarului, care avea moară. I-am intermediat aducerea a 40 de TIR-uri cu tărâţă, din Republica Moldova. Pentru această afacere, i-am luat comision vreo 3-4.000 lei, deşi discutasem să-mi dea o sumă mai mare. Deci, nici vorbă să am eu vreo datorie la tatăl primarului. Între timp, acesta a decedat, iar când Gheorghe Ancuţa a văzut că eu am câştigat la loto, s-a gândit că ar putea să ia şi el nişte bani de la mine. Normal că am refuzat să-i dau vreun ban şi de atunci îmi creează numai probleme“, explică Aromanesei.

 

Aromanesei este disperat de ceea ce i s-a întâmplat în ultimii ani ani la Sireţel

 

Ancuţa: „Are datorie faţă de tata“

Primarul comunei Sireţel, Gheorghe Ancuţa, susţine că Gheorghe Aromanesei ar fi împrumutat de la tatăl său cei 15.000 lei în urmă cu şase ani. „Tatăl meu a fost naşul lui de cununie. Acum vreo şase ani, am fost cu el la tata ca să-i dea banii. Normal că tata l-a ajutat şi i-a dat banii. De câte ori i-a cerut tata banii înapoi, i-a tot spus că nu are. După ce a câştigat la loto, mi s-a părut normal să-i dea banii înapoi, mai ales că tatăl meu îmi spunea că eu l-am adus să-i împrumute banii. Mereu Gheorghe Aromanesei a refuzat să dea banii înapoi. După ce tata a decedat, i-am spus din nou să dea acei bani, dar mi-a zis că mie nu-mi datorează nimic. Nu am nicio hârtie cu care să demonstrez datoria, pentru că finului nu-i ceri hârtie când îi dai nişte bani împrumut. Nici vorbă să mă răzbun pe el pentru asta“, zice primarul.

Are explicaţii pentru tot

Ancuţa susţine că nu-i poartă pică lui Gheorghe Aromanesei, căruia i-a botezat fiul, dar spune despre acesta că este o fire conflictuală şi că a ajuns să se certe cu mai multă lume din sat. „Nu e om rău la inimă, dar e foarte rău de gură. El e certat cu jumătate de sat. În ceea ce priveşte fântâna, Mitrea, după ce a cumpărat terenul de lângă casa lui Aromanesei, a cerut buldoexcavatorul de la primărie pentru a face nişte găuri să aibă de unde să adape animalele. Nu puteam eu, ca primar, să trimit buldo de la primărie să distrugă o fântână“, mai spune Ancuţa.

Referitor la problemele cu Petrică Aromanesei, primarul susţine că este cumătru cu amândoi şi nu a dorit să se bage în această dispută: „Am înţeles că au fost nişte discuţii între ei legate de un gard, dar nu e treaba mea. Sunt cumătru cu amândoi şi nu am vrut să mă cert cu vreunul dintre ei. I-am recomandat lui Gheorghe Aromanesei să aducă un expert să găsească o soluţie şi să-şi rezolve problemele.“

 

Edil condamnat pentru corupţie

Primarul comunei Sireţel, Gheorghe Ancuţa, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, după ce, în primă instanţă, a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. Ancuţa a fost găsit vinovat doar pentru abuz în serviciu, deşi fusese trimis în judecată şi pentru luare de mită.

Potrivit DNA, în octombrie 2007, în calitate de primar, Gheorghe Ancuţa a încheiat în mod ilegal un contract de lucrări cu administratorul SC Aprodex SRL, Neculai Lupu. Acel contract se referea la executarea lucrării „Pod şi podeţe pe drumurile comunale DC149 şi DS159 în comuna Sireţel.

Anchetatorii au mai precizat că, în timpul derulării contractului, pentru a suplimenta valoarea finanţării, Neculai Lupu i-a dat cu titlu de mită lui Gheorghe Ancuţa un microbuz în valoare de 144.927 de lei. Dosarul se află acum la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: