fbpx
 
Tomeştiul se apără de Iaşi cu un zid verde

Tomeştiul se apără de Iaşi cu un zid verde


Prima suburbie care vrea să scape de praful care vine din oraș. Mișcarea va schimba până și clima. Primăria Tomeşti va cumpăra puieţi şi va planta, în 2018, o perdea de arbori pe partea dinspre Iaşi a cartierului de blocuri din comună. Ce spune un specialist: este una dintre cele mai eficiente metode pentru protejarea unei zone. „Am ajuns la concluzia că este singura soluţie pentru a opri praful care vine din Iaşi”, susţine primarul Ştefan Timofte.

 

În condiţiile în care Iaşul îşi păstrează locul între primele trei oraşe poluate masiv din România, o localitate din apropiere a anunţat că va încerca să-şi protejeze populaţia cu ajutorul unei perdele de copaci. Primăria Tomeşti va întocmi un studiu în acest sens şi va planta arborii în 2018, pentru a forma o linie de apărare contra prafului care vine din Iaşi. „Ne gândim la soluţii pentru a creşte calitatea vieţii locuitorilor din Tomeşti, aceasta este una dintre ele”, explică primarul Ştefan Timofte.

Pe locul fostei vărsători

Perdeaua de copaci ar urma să protejeze de praf toată zona blocurilor din localitate. Arborii ar urma să fie plantaţi din marginea drumului Iaşi-Tomeşti, către fosta groapă de gunoi a oraşului, ar urma s-o traverseze şi s-ar opri către Holboca. „Iaşul este un oraş foarte poluat şi vrem să ne protejăm locuitorii. Am discutat cu specialişti, ei îmi propun această soluţie. Intenţia noastră este să oprim praful înainte de a ajunge la şcoală şi la cartierul de blocuri”, ne-a spus primarul Ştefan Timofte.

Conform planurilor iniţiale, specia ce fusese aleasă era salcia. „Este o zonă mlăştinoasă unde vom planta, iar salcia se pretează la acel sol. Au apărut însă alţi specialişti care ne-au recomandat pentru această operaţiune mesteacănul şi este posibil să mergem pe această variantă. Oricum, nu noi vom alege, ci oameni care se pricep”, mai spune primarul Tomeştiului.

 

„Bariera” antipoluare va fi amplasată înainte de blocurile de la intrarea în Tomeşti (dreapta jos)

 

Din cauza poluării din Iaşi

Nevoia plantării unei perdele de arbori pe linia blocurilor din Tomeşti a venit din cauza prafului care intră în Tomeşti, zilnic, dinspre oraş. „Iaşul este un oraş extrem de poluat, am înţeles asta, ne gândim să-i protejăm pe oamenii de aici”, declară primarul Timofte.

„În condiţiile în care Iaşul taie spaţiul verde, care devine tot mai restrâns, este o surpriză plăcută să aud că o localitate de lângă oraş se gândeşte să planteze copaci. Perdelele de copaci sunt foarte eficiente în a opri poluanţii, dacă sunt făcute după nişte studii care să arate direcţia din care provin aceştia, înălţimea la care vin spre zona afectată”, ne-a spus fizicianul Silviu Gurlui, unul dintre cei mai activi militanţi pe problema poluării din Iaşi.

 

„Iaşul este un oraş foarte poluat şi vrem să ne protejăm locuitorii”, Ştefan Timote - primar Tomeşti

 

Cum funcţionează

O perdea de copaci are rolul de a scădea temperatura în zona sa, de a mări umiditatea şi de a bloca particulele de praf îmbibate cu substanţe nocive. „În primul rând, în zona unei perdele de copaci există o umezeală mai mare şi o temperatură mai scăzută decât în câmp sau în oraş. În al doilea rând, frunzele sunt adevărate filtre naturale de particule de praf”, ne-a explicat Gurlui.

Din cauza scăderii vitezei vânturilor şi căldurii generate de materialele folosite în oraşe, comunităţile umane produc „insule de căldură” – temperaturi cu 1-5,5 grade Celsius mai mari decât pe câmp. Copacii pot compensa ridicarea temperaturii în aceste „insule” prin reducerea temperaturilor în zonele umbrite, disipând caldura prin evaporare şi controlând deplasările de aer.

La umbra copacilor, media anuală a temperaturii aerului este mai mica cu aproximativ 11 grade, iar vara cu aproape 20 de grade mai mică decât în zonele expuse la soare. Tot copacii controlează poluarea, interceptând şi încetinind particulele de praf. Absorb gazele poluante pe suprafeţele frunzelor - oxizii de azot, dioxidul de carbon, monoxidul de carbon, particulele fine mai mici de 10 microni – PM 10 sau PM 2,5. O perdea de copaci plantată după un studiu temeinic poate reduce cu 10-15% poluarea unei zone.

 

Aşa arată o perdea forestieră la maturitate

 

Iaşul este cel mai poluat oraş din ţară cu particule

Profesorul Silviu Gurlui a lansat numeroase avertismente asupra calităţii aerului din Iaşi, după ce a efectuat mai multe măsurători cu aparatură specială. În monitorizările sale, profesorul a descoperit că zonele fierbinţi Horpaz-Ezăreni-CUG-Şoseaua Nicolina, unde există trafic ridicat, au indicatori de cinci ori mai mari decât maximul admis la particule de PM 2.5. Măsurătorile efectuate de fizician au arătat că, în general, în perioada de weekend, valorile mari ale compuşilor de poluanţi se regăsesc în zona centrală, iar în zilele lucrătoare, zonele periferice din apropierea arterelor de intrare în oraş sunt extrem de poluate. Cele mai poluate zone ale Iaşului, ca medie, sunt Ezăreni – CUG şi Şoseaua Naţională.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30