Brânză a ciuruit tot județul: 2 milioane de lei pentru Blăgești-Cotnari, un drum pe care nu se poate circula

Brânză a ciuruit tot județul: 2 milioane de lei pentru Blăgești-Cotnari, un drum pe care nu se poate circula


Marele jaf Brânză de pe drumurile județene: asfalt ciuruit, plătit după rețeta casei, la preț dublu. Con Ted Company a plombat prin stropiri succesive, doi ani la rând, în 2015 și 2016, pe bani grei, iar drumul este acum groapă lângă groapă. Prin comparație, un alt drum din județ, plombat clasic doi ani la rând, este impecabil. Nicio plombă nu a sărit. Dirigintele de șantier care a semnat, în 2016, foile de lucrări, zilnic, era la un curs de perfecționare la Băile Felix.

 

Oricâte drumuri ar fi făcut Con Ted Company prin contractul-cadru cu DPADJ, acestea arătau mai rău ca înainte. Cei 25 de km de la Breazu-Gropnița, rezolvați de firma lui Cornel Brânză în doar 8 zile, și plătiți de două ori, reprezentau deja o rețetă verificată, același tratament scump și inutil fiind aplicat pe mai multe drumuri județene.

Săptămâna trecută, REPORTER DE IAȘI exemplifica risipa de pe drumul de la Breazu. Acum, prezentăm tronsonul Blăgești-Cotnari, care este efectiv o ruină, un drum impracticabil pentru mașini, făcut de Con Ted Company tot în două valuri succesive, plătite de DPADJ cu peste 2 milioane de lei.

Comparativ, alt drum județean reparat de o altă firmă prin plombări clasice se prezintă acum mult mai bine, este circulabil, și a costat de patru ori mai puțin.

Stropitoarea pe asfalt

După 7 km, REPORTER DE IAȘI a întors mașina pentru a nu o distruge. Drumul județean Blăgești-Cotnari este impropriu traficului auto, iar locuitorii din zonă spun că șoseaua este mai găurită decât era înainte de reparații.

Pe acest tronson contractul a fost de 1 milion de lei (fără TVA) în 2015 și de 1,18 milioane de lei (fără TVA) în 2016, Con Ted Company aplicând, ca și la Breazu, „stropirile succesive”, o metodă prin care se toarnă în gropi un amestec de pietriș și emulsie fără a mai compacta.

Prin comparație, un drum județean de lungime aproape identică, reparat prin plombări la cald, metoda clasică, este impecabil. Au rezistat fără probleme și plombele realizate anul trecut, dar și cele din 2016. Prețul achitat pentru acesta este mult mai mic, pentru că suprafața plombelor este mai mică.

 

Drumul de la Strunga este practicabil după doi ani, plombele fiind de mari dimensiuni, gropile fiind bine delimitate, curățate și nivelate corespunzător

Drumul făcut de Cornel Brânză la Cotnari: groapă lângă groapă, ca și cum n-ar fi fost reparat niciodată. Preț de milioane de lei pentru „stropiri succesive” făcute pe hârtie

 

Reparații de milioane în zadar

În 2015, în același timp în care lucra pe Breazu-Gropnița, drum care este acum într-o stare deplorabilă, Con Ted Company lucra și pe Blăgești-Cotnari, un drum care merge din zona Pașcaniului pînă spre Hârlău. Metoda aleasă, ca și în cazul primului drum, a fost cel al stropirilor succesive. După câteva zile, firma prezenta și factura: 1 milion de lei (fără TVA), pentru 25.700 mp de plombe.

Un an mai târziu, drumul era praf, în aceleași zone. Operațiunea a fost repetată, între 18 și 27 august 2016, dar facturile au fost mai mari: una din septembrie, de 848.365 de lei, a doua din 18 octombrie, de 564.126 de lei.

„Faptul că drumul era stricat din nou, în anul următor, nu înseamnă neapărat că au sărit plombele puse cu un an înainte. Știu foarte bine starea drumurilor din județul Iași. Multe dintre ei, nereparate cu anii, au asfalt stricat, vechi. Pui plombă într-un loc, crapă alături și tot așa”, ne-a spus Bogdan Palade, șeful diviziei de asfaltări din cadrul Conest Iași.

 

Pe-aici a trecut firma lui Brânză și s-au plătit bani grei pentru reparații. În urmă a rămas dezastru

 

Comparație a stării plombelor

Drumul județean 280 Strunga-Oțeleni are 18 kilometri lungime și, în 2016 și 2017, a fost reparat prin plombări clasice. Niciuna dintre plombele realizate în cei doi ani nu este încă sărită. Pe asfalt se cunosc perfect și plombele din 2017, noi, mai întunecate la culoare, executate pe suprafețe extinse, dar și cele din anul anterior, ajunse deja la culoarea asfaltului.

„Nu putem comunica valoarea acelei lucrări. S-a lucrat pe contract-cadru cu DJADP, pe mai multe drumuri județene. Oricum, estimez că la metrul pătrat au fost prețuri puțin mai mari decât ale stropirilor succesive, pentru că au fost duse la distanță utilaje, lucrarea a fost mai complexă. Nu s-au pus plombe peste plombe deja existente”, ne-a explicat Bogdan Palade, șeful diviziei asfaltări din cadrul Conest Iași.

Surse din cadrul DJADP ne-au explicat că factura plătită pentru plombele de la Oțeleni – Strunga a fost pentru aproximativ 4.000 mp de plombe, la prețul de 50 de lei/mp – un total de aproximativ 200.000 de lei.

 

Cornel Brânză se apără cu garanția zero prevăzută de lege la plombări

 

Diriginte de șantier în universe paralele

Dirigintele de șantier al Direcției Județene de Administrare a Drumurilor și Podurilor Iași, în cazul lucrărilor de stropiri succesive de pe Breazu-Gropnița și Blăgești Pașcani, a fost Marius Nedelcu de la Serviciul Derulare Contracte. În cazul ambelor drumuri, acesta a semnat zilnic foi de lucrări.

Doar că, în aceeași perioadă, era la un curs de perfecționare la Băile Felix. „În perioada 22 august-27 august 2016, Marius Nedelcu a participat, la Băile Felix, la cursul de perfecționare Achiziții Publice – Cadrul Normativ și Procedural”, ne-au confirmat surse din cadrul DJADP Iași. 

În mod normal, procedura ar fi impus numirea unui alt diriginte de șantier în perioada în care cel nominalizat inițial nu era disponibil. DJADP însă nu a făcut o altă nominalizare. Marius Nedelcu a avut în ultimele zile telefonul închis și nu a putut fi contactat.

 

Citește și Nu face nicio Brânză! Con Ted a mai distrus un drum județean la doar 6 luni de la recepție


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Go to top