fbpx
 
Haiducie în Ciurchi: două blocuri sufocante, fără locuri de parcare

Haiducie în Ciurchi: două blocuri sufocante, fără locuri de parcare


Chirica ne pune să ne mai înghesuim un pic: la 3 metri de colțul unui bloc vechi se ridică unul nou. În ciuda protestelor locatarilor, Primăria a avizat ridicarea a două blocuri în zona Ciurchi. Unul dintre imobilele în construcţie se află la o distanţă de trei metri de una dintre intrările de la unul dintre blocurile vechi. Locurile de parcare s-au mutat „jur-împrejurul clădirii”, deşi în proiect investitorul se lăuda cu un teren special dedicat acestora.


Claie peste grămadă. Aşa se va locui în Ciurchi (Tătăraşi) după ce un investitor imobiliar va ridica două blocuri. Primul imobil, un P+5, se află în execuţie. Un al doilea va fi ridicat la doar câteva zeci de metri depărtare.

Cei mai afectaţi vor fi locatarii blocului B7 ale cărui trei scări se vor învecina direct cu noile construcţii. Spre exemplu, între scara C şi şantier e o alee lată de doar doi metri. Aglomeraţia, străzile înguste, lipsa parcărilor, poluarea au fost reproşurile locatarilor din blocurile vechi. „N-avem nicio problemă cu vecinii”, a spus, conciliant, Cătălin Nechita, o rudă a celui care apare în acte ca patron al firmei dezvoltatoare, Styl Imobil Company.

 

Distanţa infimă dintre blocul vechi şi cel nou: câţiva metri

 

Mister total

Pentru ridicarea primului bloc din Ciurchi există un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) din 2016. În noiembrie 2017, Primăria a emis autorizaţia de construire pe numele Ionel şi Cristina Budeanu, proiectantul documentaţiei tehnice fiind arhitectul Marian Jan Chiriţa.

Lucrările sunt în plină desfăşurare, muncitorii turnând betoanele la fundaţia blocului. La faţa locului, pe panoul de informare, beneficiar al investiţiei a fost trecută firma Styl Imobil Company din al cărui acţionariat cei doi Budeanu au ieşit cu o lună şi 10 zile înainte de a obţine autorizaţia de construire. „Nu prea aş vrea”, a spus Cătălin Nechita întrebat de jurnaliştii REPORTER DE IAŞI daca doreşte să explice mutările din acţionariatul firmei pe care o reprezintă.

 

POT-ul de 50% este foarte mare pentru un spațiu în mijlocul cartierului. În spate se vede vechiul bloc lângă care va răsări altul

 

Hocus-pocus cu parcarea

Potrivit autorizaţiei, blocul va fi cu parter şi cinci etaje. „Ultimul nivel va fi retras”, a spus Nechita, adică va fi mai îngust. Procentul de ocupare a terenului a fost fixat la 50%, adică se poate construi pe 400 din cei 800 mp, coeficientul de utilizare a terenului fiind de 2,72.

În PUZ-ul de acum doi ani se preciza că vor fi amenajate 22 de locuri de parcare, patru lângă imobil şi alte 18 la câteva sute de metri distanţă, pe un teren de 500 mp, cumpărat special cu acest rol. În autorizaţia de construire numărul locurilor de parcare a crescut la 25. Supriză, însă. Niciunul nu va fi în subteran sau pe terenul menţionat în PUZ. „Vor fi la parter, jur-împrejurul clădirii”, a menţionat Cătălin Nechita.

 

Astfel vor fi amplasate cele două imobile noi: taman între blocurile F5, F6, F7 şi B7

 

Sesizările locatarilor, ignorate
Pe circuitul de autorizare se află proiectul unui al doilea imobil. Documentaţia este pe aceleaşi nume, ale celor doi Budeanu. Terenul este situat la câţiva metri de şantierul primului bloc. Suprafaţa în acest caz este de 658 mp pe care ar urma să se ridice un S+P+5E, cu un POT de 40% şi un CUT de 4, cifre foarte mari. În toamnă, a avut loc procedura de informare şi consultare a publicului. Gabriel Nistor, preşedintele asociaţiei de proprietari PT19A din Ciurchi, a transmis Primăriei o sesizare cu obiecţiuni.

„Blocurile F4, F5, F6 şi F7, aflate în vecinătatea amplasamentului studiat, sunt blocuri cu risc seismic. Însorirea blocurilor prin edificarea construcţiei propuse poate fi diminuată. Pe perioada execuţiei lucrărilor de costruire se va produce aglomerarea şi poluarea zonei. Aleea propusă ca acces auto este în realitate o cale pietonală cu scări”. Dezvoltatorul a răspuns că nimic şi nimeni nu va fi afectat, Primăria a constatat că procedura a fost îndeplinită, iar actele au plecat pe traseul de avizare şi pentru acest al doilea bloc. PUZ-ul a fost aprobat la sfârşitul lunii noiembrie 2017.

 

„Toată lumea din zonă e supărată. Am făcut adrese la Primărie, iar ei zic că actele sunt în regulă.”

Valeriu Repede, administratorul asociaţiei de proprietari PT19A



Straniile mutări ale acţionarilor la Styl Imobil
27.10.2015: s-a înfiinţat Styl Imobil Company, avându-i ca fondatori pe Gheorghe şi Corina-Elena Nechita;
19.09.2017: Corina-Elena Nechita s-a retras din firmă, asociat unic rămânând Gheorghe Nechita;

28.09.2017: s-a majorat capitalul social de la 200 la 2.068.000 lei astfel: aport în numerar de 200 de lei de la Nechita, prin cooptarea lui Ionel Budeanu şi a Cristinei Georgeta Budeanu (fiecare dintre cei doi cu aport în numerar de 1,5 lei şi aport în natură de 1.034.198 lei). Astfel, Gheorghe Nechita avea 0,02%, iar cei doi Budeanu fiecare câte 49,99%;

5.10.2017: s-a majorat capitalul social de la 2.068.000 lei la 2.965.300 lei. Nechita a adus în numerar 200 de lei, iar ceilalţi doi fiecare câte 3 lei şi aport în natură de 448.147 lei;

11.10.2017: Cristina-Georgeta Budeanu şi Ionel Budeanu s-au retras din calitatea de asociaţi ai firmei prin cesionarea gratuită a tuturor părţilor sociale pe care le deţinea fiecare. Capitalul social total al societăţii, de 2.965.300 lei, a fost atribuit în totalitate asociatului unic Gheorghe Nechita.


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30