fbpx
 
„Cuza” îl servește cu sondaje gratis pe baronul Chirica

„Cuza” îl servește cu sondaje gratis pe baronul Chirica


S-a rezolvat problema costisitoarelor sondaje de opinie: inspector în Primărie şi, concomitent, coordonatorul studenţilor care pun întrebări despre Mihai Chirica, prietenii şi adversarii acestuia. 40 de studenţi de la Sociologie bat străzile Iaşului cu 1.000 de chestionare în care aproape toate întrebările sunt despre activitatea Primăriei şi a primarului Mihai Chirica. Consiliul Judeţean şi Prefectura apar doar tangenţial şi raportat la interesele lui Chirica. Sondajul, care a fost făcut şi la sfârşitul anului trecut, are o acurateţe crescută pentru că sunt aplicate chestionare „pe teren”. Chestionarul conţine întrebări-cheie, gen „Cu cine veţi vota la alegeri – Chirica, Blăjuţ, Gavrilă, Popa” sau „Ce părere aveţi de excluderea lui Chirica din PSD?”. Atât reprezentanţii facultăţii, cât şi ai Primăriei neagă faptul că rezultatele ajung la primar, lucru infirmat de doi studenţi care merg cu chestionarele prin cartiere. Coordonatoarea sondajului, Mihaela Pitea, este inspector în Primărie. Un astfel de sondaj costă pe piaţă între 5.000 şi 15.000 de euro.

 

Cu un cadru didactic de la Sociologie care este, în acelaşi timp, şi inspector de specialitate în cadrul Primăriei Iaşi, Mihai Chirica are oricând la dispoziţie, gratuit, sondaje de opinie care-l privesc direct şi pe care, altfel, ar trebui să dea bani grei.

În timpul orelor de practică, 40 de studenţi fac fără bani ceea ce o casă de sondare a opiniei publice nu face fără 15.000 de euro. „Este un sondaj serios, foarte bine făcut”, spun oamenii din domeniu. Conducerea facultăţii spune că studenţii fac practică şi că există un parteneriat cu Primăria Iaşi. Parteneriatul presupune însă accesul studenţilor în direcţiile Primăriei, pentru practică, nicidecum realizarea unor sondaje despre activitatea instituţiei sau a primarului.

40 de studenţi şi 1.000 de participanţi

„40 de studenţi de anul al II-lea merg prin Iaşi pentru acest sondaj la care răspund întrebărilor circa 1.000 de persoane. Sondajul face parte din practica studenţilor noştri, este o activitate normală. În acest fel, au experienţă şi şanse mai mari atunci când se vor angaja”, explică Romeo Asiminei, directorul Departamentului de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social Politice a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”.

Şeful departamentului susţine că întrebările atât de aplicate pe activitatea Primăriei şi a primarului Mihai Chirica au fost formulate de către studenţii de anul al II-lea, sub coordonarea profesorului asociat Mihaela Pitea.

 

Pitea (foto mic), posibilul agent-dublu de la Sociologie, marele beneficiar fiind primarul Chirica

 

Pitea s-a pitit

Aceasta nu este doar cadru universitar la Sociologie, ci şi inspector de specialitate în cadrul Primăriei Municipiului Iaşi. Contactată pentru a oferi informaţii despre cercetarea pe care o conduce şi care vizează instituţia unde lucrează, Mihaela Pitea a precizat că este în timpul programului şi nu poate vorbi. „După ora 16.30, când îmi închei programul, putem discuta, până atunci nu”, ne-a spus. Bineînțeles, ulterior n-a mai răspuns deloc la telefon.

„Nu cunosc cine este această doamnă, voi verifica”, a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei. Și acesta a verificat până n-a mai dat nicio explicație. Informaţia despre apartenenţa lui Pitea este postată chiar pe site-ul Facultăţii de Filosofie, acolo unde figurează drept profesor asociat şi inspector de specialitate la Primăria Iași.

De unde știu studenții de Blăjuț?

Există nuanţe importante care trădează intervenţia cuiva din exterior în formularea întrebărilor. Trecerea în revistă a acestora indică o cunoaştere excelentă a activităţii Primăriei, dar şi a culiselor politicii locale şi naţionale. Deşi nu este imposibil, de unde să ştie studenţii de anul al II-lea că Viorel Blăjuţ este un potenţial candidat la Primăria Municipiului Iaşi?

În al doilea rând, la întrebarea „Cât de mulţumit sunteţi faţă de...”, este improbabilă includerea de către aceiaşi studenţi a parametrului „Organizarea Festivalului IEI RomânIA Autentică din iunie 2017” – o febleţe a primarului Chirica, de fapt o manifestare anostă.

Temele preferate ale primarului

Mici şanse, apoi, ca întrebarea „În ce măsură consideraţi că o platformă civică locală sau un nou partid local ar asigura o reprezentare mai bună a intereselor ieşenilor în Consiliul Local?” să fie apanaj studenţesc, ci mai degrabă o testare a pieţei de către actualul edil, în contextul excluderii sale din PSD.

Tot a Chirica miroase şi o întrebare ce aminteşte de dorinţa acestuia de „a juca” la nivel naţional în politică prin conflictul cu liderul PSD, Liviu Dragnea. Tam-nesam, ieşenii sunt întrebaţi „Cât de mulţumiţi sunteţi faţă de...: Reforma justiţiei iniţiată de Guvernul României/Măsurile fiscale iniţiate de Guvernul României/Introducerea unei noi taxe de mediu aplicată autovehiculelor/Limitarea ajutoarelor sociale.”

 

Sondajul este profesionist făcut, fiind evaluat la minim 5.000 de euro. Mihai Chirica se servește gratis

 

„Rezultatele nu sunt publice”

Studenţii care realizează cercetarea sociologică despre Primărie şi primar nu sunt plătiţi, iar rezultatul sondajului nu este public. Surse din cadrul facultăţii ne-au spus că studenţii riscă să nu intre în examene dacă nu participă la această cercetare. „Este fals, nu-i constrânge nimeni să participe, ei fac asta pentru că ştiu că-i va ajuta în viitor”, a afirmat Asiminei.

Acesta mai explică şi că studenţii au realizat numeroase sondaje de acest fel, dar rezultatele sunt utilizate doar pentru discuţiile de la şcoală: „Sondajul nu este pus la dispoziţia nimănui, este folosit doar în cadrul discuţiilor de aici”.

„Preţul unui sondaj realizat pe un eşantion de 1.000 de persoane este cuprins între 5.000 şi 15.000 de euro, în funcţie de complexitate, numărul întrebărilor, metoda de lucru – cele telefonice sunt mai ieftine, cele din uşă în uşă sunt cele mai costisitoare”, ne-a spus Andrei Botez, reprezentantul unei case de sondare a opiniei publice.

Răspunsuri dorite de toţi politicienii

Încă de la primele întrebări este evidentă dorinţa celor care au realizat întrebările de a afla cum percep ieşenii oraşul, activitatea Primăriei şi a primarului. „Cât de mulţumit sunteţi de felul în care trăiţi în municipiul Iaşi?”, „La modul general, consideraţi că Iaşul se îndreaptă într-o direcţie foarte bună/bună/greşită/foarte greşită?”, „În ce măsură consideraţi că Iaşul este atractiv pentru alţi cetăţeni români care să se mute în Iaşi/cetăţeni străini caresă se mute în Iaşi/investiţii româneşti/investiţii străine“.

După care se intră în subiectul central al chestionarului: „În ceea ce priveşte Municipiul Iaşi, cât de mulţumit sunteţi de...” şi urmează 19 parametri care au legătură doar cu activitatea Primăriei.

Pe a doua pagină, există şi întrebările cu ţintă precisă: „Cum apreciaţi activitatea Primăriei Municipiului Iaşi”, „În ce măsură consideraţi că actualul primar şi-a îndeplinit promisiunile din campania electorală?”. „Cât de mulţumit sunteţi de activitatea lui Mihai Chirica/Gabriel Harabagiu/Radu Botez/Maricel Popa/Marian Şerbescu?”, este o altă întrebare din acelaşi sondaj.

„Din punctul meu de vedere, chestionarul pare să fie bine făcut şi nu sesizez vreo problemă în privinţa lui. Îmi închipui că au distribuit 1.000 de chestionare la cel puţin 40 de operatori, ca să aibă un grad cât mai mic de încărcare pe fiecare persoană”, ne-a declarat Andrei Botez.

 

Purtătorul de cuvânt al Primăriei neagă faptul că datele ar ajunge la primar

 

Primăria: „Datele nu ajung la noi”

Doi studenţi care au aplicat chestionare în decembrie 2017 şi mai 2018 au declarat pentru REPORTER DE IAŞI că datele centralizate ajung, în final, la Primăria Iaşi. Reprezentanţii acestei instituţii au negat însă faptul că au primit vreodată rezultatele sondajelor de opinie. „Avem un protocol în ceea ce practica studenţilor, vin aici, fac vizite, văd cum se lucrează, fac studii pe calitatea vieţii. Dar niciodată nu am avut acces la rezultatele acestor studii. Nu ni le-au dat, noi nu am întrebat”, a spus Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Întrebări din sondaj

 „Dacă săptămâna viitoare ar avea loc alegeri anticipate pentru Primăria Municipiului Iaşi, cu cine din lista următoare aţi vota?”. Variantele de răspuns sunt Viorel Blăjuţ, Marius Bodea, Cosette Chichirău, Mihai Chirica, Camelia Gavrilă, Petru Movilă şi Maricel Popa.

Consideraţi că pentru ieşeni excluderea primarului Mihai Chirica din PSD este mai curând: un lucru bun/un lucru rău/nu contează/nu am ştiut că a fost exclus/nu ştiu-nu răspund.

Dacă săptămâna viitoare ar avea loc alegeri anticipate pentru Consiliul Local al Municipiului Iaşi cu lista cărui partid din lista următoare aţi vota?

În ce măsură consideraţi că o platformă civică locală sau un nou partid local ar asigura o reprezentare mai bună a intereselor ieşenilor în Consiliul Local?


Citeste si...
Nota
(5 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: