fbpx
 
Ascensiunea fulminantă a cumătrei Tulică: 2010 – paznic la Primărie, 2016 – stâpâna cheilor orașului

Ascensiunea fulminantă a cumătrei Tulică: 2010 – paznic la Primărie, 2016 – stâpâna cheilor orașului


Fostă paznic la Palatul Roznovanu, verișoara lui Mihai Chirica a avansat ca secretară și apoi ca șefă la Control Urbanism. Ilegalitățile de la autorizarea blocurilor au dus la desființarea Serviciului. Mihaela Tulică a fost între 2006 și 2010 paznic la intrarea A în sediul Primăriei. Ulterior, a devenit cumătra lui Mihai Chirica și a avansat ca șefă de Birou în Poliția Locală. Cei doi sunt și veri de gradul 2. Tulică și inspectorul Andrei Spînu au fost trimiși în concediu forțat, primarul speriindu-se de ilegalitățile de la Control Urbanism. Spînu are declarația de avere goală complet, dar conduce un BMW seria 5, are un ATV și stă într-un bloc al lui Tolea Tudosă, proprietarul cartierului Vișoianu.


Încrengături uluitoare, țesute cu o precizie milimetrică, de pânză de păianjen, arată cum cele mai importante posturi din administrația locală au fost confiscate. Pe baza legăturilor de sânge sau pur și simplu a intereselor de grup.

Dezvăluire: Mihaela Tulică, șef Serviciu Control Urbanism din cadrul Poliției Locale, nu este doar cumătra primarului Mihai Chirica. E și verișoara acestuia, de gradul doi.

Ascensiunea femeii e de manual: acum 10 ani era paznic la intrarea „A” în sediul Primăriei. Funcționar public, secretară a șefului Poliției Locale, apoi șef la Mediu și acum la Serviciul Urbanism, adică poziția cheie a tot ceea ce înseamnă control al afacerilor imobiliare din oraș. Dar prietenia s-a stricat, iar scandalul e în plină desfășurare. Mizele sunt uriașe.

I-a vrut pe toți mutați
Acum câteva zile, primarul Mihai Chirica i-ar fi chemat pe angajații Serviciului Control Urbanism din cadrul Poliției Locale, 8 persoane, și le-ar fi cerut să-și dea demisia și să treacă la Ordine Publică. Motivul: scandalurile imobiliare din ultima perioadă. Potenți investitori au ridicat blocuri fără respectarea legii și a autorizațiilor de construire. De unele dintre aceste încălcări, Chirica a susținut că nu a avut habar. Angajații au refuzat să se supună ordinelor lui Chirica, dar două personaje cheie de la Control Urbanism au plecat în concediu: Mihaela Tulică, șefa serviciului, și Andrei Spînu, un apropiat colaborator.

Mihai Chirica și-a pus cumătra Mihaela Tulică (foto stânga) șefă la Control Urbanism. Odată cu aceasta a fost făcut inspector și Andrei Spînu, fost profesor de sport. Acesta s-a împrietenit cu toți imobiliarii și s-a îmbogățit în doar câțiva ani



Ghergheșanu, supervizor
De fapt, acțiunea de recepție a lucrărilor de construcție a fost mutată, oficial, de la Poliția Locală la Primărie. Din 4 iunie, Poliția Locală a anunțat, în mod public, modificarea procedurii de lucru privind recepția la terminarea lucrărilor de construcție.

„Beneficiarul va depune la Centrul de Informații pentru Cetățeni din cadrul Primăriei Municipiului Iași, cererea de recepție a lucrărilor însoțită de documentația privind proiectarea și execuția lucrărilor”, este descris primul pas pe care trebuie să-l facă orice solicitant. „Funcționarul public, desemnat prin act administrativ să reprezinte administrația publică locală – UAT Municipiul Iași, în cadrul procedurii de recepție a lucrărilor, va verifica și va analiza Cererea și documentația aferentă, în conformitate cu prevederile legale, urmând a se deplasa pe teren pentru examinarea nemijlocită a construcției”, se precizează în pasul al doilea.

Din informațiile REPORTER DE IAȘI, această activitate este îndeplinită acum de Gabriel Ghergheșanu de la Direcția Tehnică. Un fel de supervizor a tot ceea ce face Poliția Locală în domeniul construcțiilor.

Ascensiunea verișoarei
Scandalurile imobiliare din ultimul an, o mare parte dezvăluite de REPORTER DE IAȘI, au avut dublu efect. Pe de o parte, au erodat imaginea primarului Mihai Chirica, iar pe de altă parte, susțin surse, fac obiectul mai multor dosare penale. Acesta a fost motivul pentru care Chirica a vrut să separe apele la Serviciul Control Urbanism.
Mihaela Tulică, cumătră și verișoară a primarului, a câștigat concursul de șef în urma unui concurs la care a participat de una singură, în toamna anului trecut. Dar ascensiunea sa profesională și personală din ultimii 11-12 este o adevărată poveste de succes. Astfel, prin 2006 – 2007, Tulică a fost paznic la intrarea „A” în Palatul Roznovanu, sediul Primăriei. Ulterior, a ocupat aceeași poziție la sediul Poliției Locale din Bucium. A fost promovată funcționar public, iar de aici a început ascensiunea.

Având la bază studii superioare tehnice (Textile), Tulică a urmat între timp și cursurile unei facultăți de Drept. Prin 2010, a ajuns secretară a șefului Poliției Locale, iar prin 2013, șef birou la Mediu. În același an, Mihai Chirica a botezat fata Mihaelei și a lui Mircea Tulică (soțul e colonel, actualul comandant al Inspectoratului Județean de Jandarmerie).

În 2016, la începutul anului, Mihaela Tulică a fost numită șef interimar la Serviciul Control Urbanism în locul lui Ștefan Avîrvarei, celebru pentru implicarea sa în dosarul „Amanta”, al fostului primar Gheorghe Nichita.

 

Andrei Spînu stă în acest bloc din Cartierul Vișoianu, la apartamentul 33

 

Nevestele, colege de birou

Și cel de-al doilea personaj important din Serviciul Urbanism, Andrei Spînu, a avut un traseu interesant. Surse din cadrul Poliției Locale au declarat pentru REPORTER DE IAȘI că Spînu a fost adus în instituție și a fost „ocrotit” de fostul director Liviu Hliboceanu (implicat și el în dosarul „Amanta”).

Pasionat de mașini de lux și de ATV-uri, Spînu nu deține nimic, potrivit declarației de avere din 2017. A notat doar veniturile sale, 15.499 lei din salariu și 11.712, norma de hrană, la care se adaugă banii soției, 32.331 lei. Adică, un venit net lunar pe familie de aproape 5.000 lei. N-au declarat nicio casă, nicio mașină, nici economii și nici credite.

Soția acestuia, Mădălina Sirițeanu Spînu, lucrează în Primăria Iași în cunoscuta Direcție de Proiecte Europene, unde a fost colegă cu Cristina Chirica, soția primarului.

Averea familiei Tulică
Potrivit declarației de avere semnată pe 30 mai 2017, Mihaela Tulică a câștigat, în anul anterior, peste 45.000 de lei ca șef serviciu la Poliția Locală. La această sumă s-au adăugat alți 11.700 lei reprezentând norma de hrană, de unde rezultă că în 2016 Mihaela Tulică a avut un venit net lunar de aproape 4.800 de lei lunar.

La aceste câștiguri se pun și cele ale soțului acesteia, colonelul Mircea Tulică, șeful Inspectoratului Județean de Jandarmi. Acesta a primit, în total, peste 110.000 lei (ca ofițer MAI, profesor asociat la Universitatea „Cuza” și CFP Iași, dar și ca membru ATOP). Lunar, colonelul a încasat, în medie, peste 9.200 de lei net.

În declarația de avere, Mihaela Tulică a trecut și cei 1.000 de lei anual reprezentând alocația fetiței botezată de primarul Mihai Chirica.

La capitolul proprietăți, familia Tulică figura în 2017 cu un teren intravilan de 1.209 mp în satul Cârlig din comuna Popricani și cu o casă, în aceeași localitate. Terenul a fost cumpărat de Mircea Tulică în 2008, iar locuința de 145 mp a fost construită, pe numele ambilor soți, în 2013. Familia avea și un autoturism Ford fabricat în 2010. Cei doi nu aveau nici datorii, dar nici bani economisiți în bănci.



Citește și  Cutremur la Control Urbanism: Cumătrii Chirica și Tulică, la cuțite. Departamentul se desființează!

 

Control Urbanism, o putere imensă în mâinile a patru oameni
Iulie 2015: Poliția Locală a amendat cu 1.000 de lei un dezvoltator pentru că a construit în Tătărași blocuri fără autorizație. Ulterior, Poliția a cerut judecătorilor să fie de acord cu demolarea celor trei imobile. În august 2016, Poliția Locală a pierdut în primă instanță. Motivul: lipsa calității procesuale
Un alt dezvoltator imobiliar a construit un bloc în Oancea fără a respecta autorizația. Subsolul, care în planșe era prevăzut ca parcare, a fost, în final, amenajat ca apartamente

Pe strada Smârdan, Laurențiu Timofte a fost obligat de inspectorii Poliției Locale să dărâme tot ce construise în plus la imobilul situat la numerele 53 - 55, adică câteva balcoane și câțiva pereți. Investiția este în plină desfășurare
Două vile și un bloc au fost ridicate pe dealul Galata fără ca investitorul să dețină autorizație. Poliția a dat o amendă, iar dezvoltatorul, Lady Roxy, a intrat în legalitate, fiind ulterior autorizat de Primărie

Cazul Prunstal: deşi au construit, fără autorizaţie, cinci vile în Bucium, șefii Prunstal au obținut de la Primărie intrarea în legalitate. Au primit autorizare în aprilie 2018, dar casele erau în construcție din toamna anului 2017


Citeste si...
Nota
(4 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: