fbpx
 
EXCLUSIV. Cine este noul investitor de la POLI: Horia Sabo, băiatul lui tata, milionarul „Coate Goale"

EXCLUSIV. Cine este noul investitor de la POLI: Horia Sabo, băiatul lui tata, milionarul „Coate Goale"


Datele oficiale ale firmelor sale arată un potențial financiar foarte redus, dar jocul marilor interese pe piața construcțiilor din Iași, pe bani publici, i-ar putea rezerva un rol central. Cifrele de afaceri din ultimii ani ale societăților aflate la vedere sunt de nivelul unei firme de cartier. Horia Sabo a promis un plan financiar pe 5 ani la Politehnica. Afacerile sunt de fapt în mâinile tatălui său. Procese cu foștii angajați, stopaj la sursă și un litigiu pe un proiect ratat în orașul natal, Baia Mare – e tot ce apare public despre Sabo. Tânărul a făcut Filosofie și dădea meditații la Logică. Investițiile promise la Poli anunță mișcări-surpriză în câteva licitații mari din Iași.



La 32 de ani neîmpliniți, Horia Vlad Sabo, născut în Tg. Mureș, domiciliat în Baia Mare, a devenit, oficial, noul director general al clubului de fotbal CSM Politehnica Iași. Fost jurnalist de televiziune și presă scrisă, căsătorit cu fiica unui fost deputat din Maramureș, Sabo este asociat cu tatăl său, Laurențiu (57 de ani), în două mărunte companii de construcții, pentru una dintre acestea fiind demarate chiar procedurile de faliment.

Datele financiare: jale!

Horia Sabo, prezentat ca investitor la clubul ieșean, a fost implicat în ultimii ani, el personal sau firmele la care este asociat, în mai multe procese. A fost dat în judecată de un dealer auto deoarece ar fi spart carcasa oglinzii unui Mercedes luat la test drive.

Mai mulți salariați au dat în judecată și au câștigat drepturile bănești restante de la firmele acestuia. Alte firme, partenere de afaceri, dar și bănci au pretenții bănești, solicitând chiar executarea silită.

„Am un plan financiar detaliat”, a fost replica lui Horia Sabo când a fost întrebat de unde și cu cât va contribui la bugetul echipei de fotbal din Iași.

 

Horia Sabo e beizadeaua clasică, școlit la București și apoi la Amsterdam de tatăl din Baia Mare, ale cărui afaceri în construcții și transporturi sunt totuși de calibru mic

 

Asociere pe cinci ani

Noua structură de conducerea a CSM Politehnica Iași a fost prezentată oficial, marți, în cadrul unei conferințe de presă. Astfel, Adrian Ambrosie rămâne președinte, Tibor Selymes va fi noul director sportiv, Iulian Ene, director comercial, Flavius Stoican, antrenor, iar Horia și Laurențiu Sabo, fiu și tată, vor fi director general, respectiv director financiar.

De fapt, tânărul Sabo a fost prezentat ca noul investitor strategic din Copou. Un contract de asociere, pe cinci ani, scopul declarat fiind cel al asigurării unei stabilități financiare.

Atras de scrisoarea primarului

„Am studiat îndelung datele financiare și am ajuns la concluzia că putem face performanță la Iași”, a declarat Horia Sabo. Acesta a spus că ideea i-a venit după ce a citit scrisoarea deschisă a primarului de Iași care căuta investitori pentru Poli.

„Am venit să oferim stabilitate financiară pe termen lung. Deficitul bugetar îl vom acoperi nu doar din fonduri proprii, ci și prin atragerea de sponsori. Vrem randament financiar”, a completat acesta, fără a preciza, concret, câți bani va investi la club.

Pentru sezonul viitor, se estimează un buget de aproximativ 3,5 milioane de euro din care 2,2 milioane euro ar veni din drepturile de televiziune, diferența fiind, în fapt, miza acestei asocieri. Deși presa locală a speculat în ultimele zile că aportul lui Sabo la bugetul clubului s-ar cifra între 800.000 euro și 1 milion de euro anual, acesta nu a confirmat aceste cifre.

Sabo e căsătorit cu Dora, fiica unui fost senator PSD din Baia Mare, tatăl său având legături și cu politica



În două firme cu tata
De unde ar putea aduce Sabo banii, ce afaceri derulează el? „Conduc un grup de firme din domeniul construcțiilor, din comunicații și industria alimentară”, a afirmat acesta.

Potrivit informațiilor oficiale disponibile la Registrul Comerțului, Horia Sabo, noul director general al clubului ieșean, este strâns legat de tatăl său, Laurențiu, în ceea ce privește afacerile. Astfel, Antrepriza de construcții Transilvania ACT, fostă Exclusive Body Fit, îi are ca asociați pe Horia Vlad Sabo și pe Laurențiu Sabo. Cei doi se regăsesc, cu câte 50% fiecare, și ca asociați în Servirom AG Construcții.

Profituri minuscule

Antrepriza de construcții Transilvania ACT a avut în 2016 o cifră de afaceri de 134.000 de lei și un profit net de 16.000 de lei, cu un singur salariat. În 2015, firma a raportat un profit net de doar 400 de lei, la o cifră de afaceri de 11.000 lei. În 2014, compania a înregistrat o pierdere de peste 17.000 de lei.

Obiectul de activitate a fost în 2014 și 2015 „activități ale bazelor sportive”, iar în 2016 „lucrări de construcție a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”.

Cealaltă firmă, Servirom AG Construcții, a avut în 2014 o cifră de afaceri de 2,7 milioane de lei și un profit net de aproape 15.000 de lei, făcut cu 22 de angajați în domeniul construcțiilor.

În 2015, aceeași firmă a avut o cifră de afaceri de 2 milioane lei și un profit de 230.000 de lei cu 14 salariați. Pentru 2016, cifrele publice disponibile pe site-ul Ministerului de Finanțe au arătat o cifră de afaceri de 930.000 lei și un profit net de 40.000 de lei în condițiile în care numărul angajaților a scăzut la 6. Surprinzător, Servirom AG Construcții este, acum, în procedură de faliment.

Se judecă cu Universitatea
Cu Antrepriza de construcții Transilvania ACT, fostă Exclusive Body Fit, Horia Sabo se judecă cu Universitatea Tehnică din Cluj (cea care a fuzionat prin absorbție cu Universitatea de Nord din Baia Mare).

Concret, firma familiei Sabo a încheiat un contract de închiriere în 2011 cu fosta Universitate de Nord pentru o suprafață de peste 7.600 mp. Pe acest teren, societatea lui Sabo urma să amenajeze o bază sportivă. Deși nu i s-a predat întreaga suprafață de teren, ci doar 5.700 de mp, amenajările au demarat.

În final, afacerea s-a stricat de tot, universitatea cerând ruperea contractului, iar Sabo contravaloarea investițiilor făcute. În primă instanță, judecătorii i-au dat dreptate firmei lui Sabo, obligând Universitatea la plata a aproape 222.000 de lei, sumă ce trebuia actualizată cu rata inflației. Sentința din februarie 2018 a fost atacată, astfel că procesul dintre firma lui Sabo și Universitate va continua.

Horia Sabo (centru) va conduce personal clubul, aducându-l pe Selimesy (stânga) director sportiv. Ambrosie rămâne executant



Urmărit de creditori
În celelalte procese, Sabo și firmele sale sunt urmărite de diferiți creditori. RDS, Unicredit, dar și foști angajați au emis pretenții financiare. Spre exemplu, sunt cel puțin două procese pe care firmele sale le-au pierdut cu foști salariați.

Într-unul din dosare, era vorba despre o revendicare bănească de 880 de lei, bani pe care un fost angajat i-a cerut în instanță. Într-o altă speță, un alt angajat a cerut și a câștigat 2.088 lei, drepturi salariale aferente perioadei septembrie 2016-mai 2017. Angajatul i-a convins pe judecători, însă a făcut apel cerând alte câteva mii de lei echivalentul contribuțiilor sociale și de sănătate.

Proces pentru o carcasă de oglindă
Cel mai straniu proces este cel în care a fost implicat Horia Vlad Sabo, având ca obiect pretenții. O firmă i-a oferit un autoturism Mercedes Benz lui Sabo pentru un drive test, acesta manifestându-și interesul de a achiziționa o astfel de mașină. Acțiunea a avut loc în octombrie 2011. „Autovehiculul testat a fost predat cu carcasa oglinzii din dreapta față ruptă”, au arătat reprezentanții firmei care deținea Mercedesul.

În 2014, procesul s-a finalizat. Iată verdictul judecătorilor: „Obligă pârâtul Sabo Horia - Vlad la plata către reclamantă a sumei de 1.304,91 lei, reprezentând franșiza datorată în urma producerii unei daune parțiale la autoturismul marca Mercedes Benz (...) și a sumei de 63 lei, reprezentând dobânda legală aferentă debitului principal”.

Una peste alta, un jurnalist din Baia Mare l-a caracterizat, scurt, pe Sabo: „Pare un tip foarte ambițios”.

Multilateral dezvoltat: filosof, jurnalist, om de afaceri
Și traseul profesional și personal al lui Horia Vlad Sabo este interesant. A studiat la Facultatea de Filosofie din București și Logică la cea din Amsterdam, așa cum reiese din informațiile publicate pe propria pagină de Facebook. Ca un element de culoare, în studenție, a oferit meditații la logică și filosofie, pentru bacalaureat și olimpiade, după cum a precizat într-un anunț încă disponibil pe internet.

Horia Sabo a lucrat ca jurnalist la Glasul Maramureșului și la Pro TV Baia Mare. Este căsătorit cu Dora, fiica unui fost deputat de Maramureș, Gheorghe Zoicaș (legislatura 2008 – 2012, PSD, după ce anterior trecuse și pe la PNL).

Conexat cu politicieni din Baia Mare

Tatăl lui Horia, Laurențiu (născut în Medgidia, județul Constanța), a fost conexat cu politicieni din Baia Mare. Astfel, Laurențiu Sabo a fost director în firma CIMP SRL a soției lui Alexandru Cosma (fost președinte al Consiliului Județean Maramureș, actual subprefect, venit pe filieră PSD). Sabo și Cosma au fost împreună și în societatea Azur-TC, de transport interjudețean.

 

Angelo Massone a trecut dintr-un faliment în altul fără să se considere vinovat de niciun eșec

 

Controversatul Massone, refuzat la Iași
Unul dintre numele vehiculate pentru preluarea clubului ieșean a fost și cel al italianului Angelo Massone. Presa locală a relatat că acesta a fost implicat la mai multe echipe de fotbal din Europa, majoritatea sfârșind cu mari probleme financiare și cu jalnice rezultate pe plan sportiv.

Astfel, de numele lui Massone este legată retrogradarea dintr-a doua în a treia ligă scoțiană a formației Livingston. Italianul s-a reorientat și ar fi vrut și echipa Hearts of Midlothian, însă a fost refuzat.

A făcut Turul României la fotbal

În România a intrat pe filiera lui Renzo Rossi, fost director sportiv la Național. Aici ar fi contribuit la aducea obscurului antrenor Roberto Landi. Odată cu plecarea lui Rossi la Rapid, Massone și-a încercat și acolo șansa, însă nu a reușit.

S-a reorientat către Ceahlăul Piatra Neamț, club aflat în degringoladă după arestarea primarului Gheorghe Ștefan. Massone a adus un antrenor brazilian, fără rezultate, nu a investit bani, iar echipa a căzut.

Italianul a plecat ulterior la Șoimii Pâncota, o mică echipă din Ardeal. Alt dezastru sportiv și financiar, echipa desființându-se chiar.

Recent, Massone a dat târcoale la Dinamo și, mai nou, la Iași. A fost refuzat în ambele cazuri.

Versiunea lui Massone

Acum câteva zile, a trimis o scrisoare deschisă către CSM Politehnica Iași și către primar în care susține că nu este vinovat de falimentul niciunei echipe. Ortografia îi aparține.

 „Am ales sa răspund printr-o scrisoare deschisa, întrucât, doresc ca toți ieșenii să cunoască adevărul, atât cu privire la așa-zisele eșecuri pe care eu le-aș fi avut în fotbalul românesc și european, dar și cu privire la propunerea pe care am făcut-o municipalității si Clubului sportiv CSM Politehnica Iași pentru preluarea managementului echipei de fotbal”, se arată în scrisoare.

Ghinioane peste tot

Massone susține că, dimpotrivă, a salvat echipa Livingston de la faliment, a redus datoriile de la Ceahlăul și a garantat pentru Rapid cu 1 milion de euro, fapt ce i-a permis echipei din Capitală să se înscrie în Liga I în sezonul 2014 – 2015.

„În Pâncota nu am început niciun proiect, deoarece echipa nu a avut destule echipe de tineret și a fost expulzată din Federație. Numai pentru câteva zile am ajutat financiar Clubul, până când a devenit clar că nu putea fi salvat”, a precizat Massone.

I s-a închis ușa la Iași

Acesta a vrut să vină și la CSM Poli Iași. „Anul acesta, după experiențele nefericite ale clubului si după anunțul primarului Iașului privind căutarea unui investitor pentru CSM Politehnica Iași, am făcut o ofertă, la care am atașat un proiect de afaceri și o proiecție bugetară pe 5 ani.

În linii mari, m-am angajat să investesc 2 milioane de euro, ca și sume efectiv vărsate în contul clubului, precum și jucători, know how și proiecte menite să crească prestigiul echipei la nivel european”, a mai spus italianul.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: