fbpx
Portokal
BOMBĂ: Covic, dosar clasat de DNA, după 5 ani, și rămâne cu toți banii

BOMBĂ: Covic, dosar clasat de DNA, după 5 ani, și rămâne cu toți banii


În cinci ani de anchetă nu s-a putut demonstra că șpaga era mascată în consultanță. Aflat în vizorul procurorilor DNA din 2012, fostul manager al Spitalului „Parhon”, medicul Adrian Covic, a scăpat de acuzaţiile spălare de bani, abuz în serviciu şi luare de mită. Covic nu poate, însă, răsufla uşurat: este cercetat de Parchetul Curţii de Apel Iaşi pentru conflict de interese. Acuzația este de evaziune la o sumă încasată de peste 2 milioane de lei.

 

După cinci ani de anchetă, procurorii DNA au concluzionat: „Nu sunt probe”. Astfel, în cazul doctorului Adrian Covic, unul dintre cei mai renumiţi nefrologi din ţară, a mamei sale, Maria, a medicului Carmen Volovăţ, fost director medical la Spitalului „Dr. C.I. Parhon” şi a unor furnizori de produse şi servicii medicale, cauza a fost clasată pentru infracţiuni ca spălare de bani, abuz în serviciu, luare şi dare de mită sau complicitate la luare de mită.

„În ceea ce priveşte infracţiunile de corupţie, în mod cert soluţia dată de DNA este mai mult decât corectă atât pentru domnul Adrian Covic, cât şi pentru doamna Maria Covic”, a precizat avocatul Bogdan Luca, unul dintre apărătorii care l-a reprezentat pe fostul manager în faţa procurorilor.

Mama şi soţia la firma cu contract

DNA Iaşi a trimis însă dosarul la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi pentru continuarea anchetei în cazul doctorului Adrian Covic sub acuzaţia de conflict de interese. Suspecţi mai sunt în dosar Alexandru Ciolan, reprezentant al firmei Fresenius Nephrocare România SRL Bucureşti, precum şi societatea în cauză, pentru complicitate la conflict de interese.

Concret, susţin anchetatorii, după ce SC Fresenius Nephrocare România SRL, reprezentată de Ciolan, a semnat anumite contracte cu spitalul „Dr. C.I. Parhon”, medicul Covic, deşi deţinea funcţia de director general al unităţii, a încheiat cu furnizorul privat de servicii medicale un contract individual de muncă. Astfel, între 2006 şi 2012, doctorul ar fi încasat de la firmă 2,38 milioane de lei drepturi salariale.

În aceeaşi perioadă, la SC Fresenius Nephrocare România erau angajate Maria şi Adina Covic, mama şi soţia lui. Prima ar fi încasat în total 416.303 de lei, iar cea de-a doua, 132.377 de lei.

 

Medicul Covic se află de mulţi ani în atenţia anchetatorilor

 

Evaziune fiscală de proporții

Investigaţii se fac şi pentru evaziune fiscală „constând în aceea că între veniturile cunoscute de organele fiscale române ca realizate de Covic Adrian, în perioada 2003-2011 şi cele rezultate din documentele depuse la dosar, rezultă o diferenţă foarte mare, în sensul că nu ar fi fost declarate toate veniturile realizate, în scopul eludării obligaţiilor fiscale aferente”.

Dosarul nu a stat prea mult la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, fiind declinat către Parchetul Curţii de Apel. „Dosarul este în lucru la procuror”, a declarat procurorul Iulian Ispir, purtătorul de cuvânt al acestui din urmă parchet.

Suspiciuni de șpagă mascată: 740.000 de lei

Director al Spitalului „Dr. C.I. Parhon“ din Iaşi vreme de 10 ani, Adrian Covic a fost investigat de DNA pentru că, în perioada 2005-2012, ar fi obţinut mai multe sume de bani de la firme furnizoare de produse şi servicii medicale, interesate de încheierea de contracte cu unitatea medicală „condiţionate de îndeplinirea/ îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, cu consecinţa prejudicierii unităţii spitaliceşti”.

Acestea ar fi fost disimulate sub forma unor contracte de sponsorizare, diurne sau contracte de consultanţă ştiinţifică achitate pentru participarea la congrese ştiinţifice sau pentru organizarea unor manifestări cu caracter ştiinţific, realizarea unor lucrări sau organizarea unor evenimente în domeniul medical prin intermediul Fundaţiei “Salvaţi Rinichiul”, condusă de Maria Covic, suspectau anchetatorii. 

De exemplu, SC Fresenius Nephrocare România SRL i-ar fi acordat în perioada 2007-2012 medicului Adrian Covic 19.918 de lei pentru cheltuieli de transport, servicii de cazare, diurne, taxe de participare la congrese. Firme din grupul B.Braun, care ar fi avut relaţii comerciale cu spitalul, ar fi încheiat cu fostul manager un contract de consultanţă, acesta încasând în perioada 2010-2012 aproximativ 740.000 de lei.

Procurorii au investigat şi dacă doctorul Covic ar fi obţinut bani de la beneficiarii unor studii clinice efectuate la spital. Pentru aceste ultime fapte a fost cercetat şi medicul Volovăţ.

 

„Nu doresc să comentez”, Doctorul Adrian Covic, rugat să comenteze acţiunile din justiţie

 

DNA: „Nu sunt probe”

În final, anchetatorii au concluzionat că din probele administrate nu rezultă că în contractele prin care Covic a încasat bani în contul unor servicii prestate în calitatea sa de specialist în domeniul medical de la anumite firme, care erau şi furnizori  ai spitalului, au fost atestate operaţiuni nereale. „Din probele administrate nu rezultă că darea şi respectiv primirea sumelor de bani au fost condiţionate de semnarea de către Covic Adrian a contractelor dintre unitatea medicală şi furnizorii de produse sau aparatură medicală şi nici că au fost oferite pentru contractele anterioare, semnate de Covic Adrian ori pentru semnarea ulterioară a unor noi contracte sau că au făcut obiectul unor înţelegeri între Covic Adrian şi reprezentanţii firmelor, în acelaşi scop”, se menţionează în ordonanţa procurorilor DNA.

 

Tinică are şanse mari să scape curat pe fondul redefinirii infracţiunii de abuz în serviciu

 

Proces cu Agenţia de Integritate

Doctorul, care este şi unul dintre prorectorii Universităţii de Medicină din Iaşi, a intrat însă şi în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care a arătat, în mai 2014, că aceasta nu poate justifica 407.730 de euro din veniturile oficiale obţinute în anii anteriori. Inspectorii au sesizat Comisia de Cercetare a Averilor de pe lângă Curtea de Apel Iaşi pentru a începe acţiunea de control al lui Covic şi a soţiei sale, Adina.

Comisia a suspendat cercetarea şi a trimis dosarul procurorilor pentru a se stabili dacă averea a fost obţinută ilicit. După ce s-a plimbat între Parchete, dosarul a fost conexat cu cel de corupţie.

În plus, ANI a stabilit că, în perioada în care a condus Spitalul Parhon, medicul s-a aflat în incompatibilitate şi în conflict de interese administrativ, deţinând funcţii şi la șapte societăţi comerciale. Covic a câştigat un proces pe această temă cu ANI, în 2015. Decizia nu este definitivă, procesul urmând să fie reluat la Curtea Supremă, în octombrie 2018.

Situaţia sa seamănă cu aceea a medicului Grigore Tinică de la Institutul de Cardiologie, pentru care, iniţial, existau mai multe acuzaţii. În final, acesta a fost trimis în judecată doar pentru complicitate la abuz în serviciu în legătură cu reabilitarea şi dotarea unei săli de chirurgie.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Mai 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Go to top