fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS

Tupeul lui Asimionesei în fața lui Chirica: vrea bloc cu 6 etaje pe o palmă de teren

Tupeul lui Asimionesei în fața lui Chirica: vrea bloc cu 6 etaje pe o palmă de teren


Condamnatul pentru șantaj îl asaltează pe primar cu astfel de cereri, iar acesta se execută fără să crâcnească. În urmă cu o săptămână, Claudiu Asimionesei, patronul BZI, dăduse anunț pe OLX că vinde un teren de 379 mp în zona Purcica pe care se poate construi ditamai blocul cu 8 nivele. Nu are PUZ, dar pentru el un POT monstruos de 70% este o formalitate. Mai cere de la Primărie 400 mp ca să-și facă blocul.

Ghiocel Asimionesei, patronul informal al ziarului Bună Ziua Iași, vrea să vândă pielea ursului din pădure. Folosindu-se de un tertip ieftin, Asimionesei, prin firma Grafic Beta Trust, vrea să dea un teren cu un adaos de 390%. L-a achiziționat în 2017 cu 35.000 de euro și l-a scos la vânzare, recent, cu 136.800 euro. Profit curat de 100.000 de euro.

Șmecheria: Asimionesei zice că pe respectiva parcelă, de doar 379 metri pătrați, se poate construi, cu o amprentă la sol de 70%, un imobil cu demisol, parter, șase etaje și încă unul tehnic. Dar Asimionesei nu are nici Plan Urbanistic Zonal și nici autorizație de construire pentru așa ceva. Îl va ajuta iarăși amicul său din fruntea orașului, primarul Mihai Chirica?

„Unități de cazare și locuințe”
Terenul de pe strada Hatman Șendrea nr. 46-48 (în apropiere de Băile Nicolina) a ajuns în posesia familiei Asimionesei după ce Remat l-a pierdut prin licitație publică, în urma executării silite. Cu o deschidere la stradă de 18 metri, parcela în suprafață de 379 metri pătrați avea un garaj tip Somaco și-o platformă betonată.
În 2017, pe 4 iulie, Grafic Beta Trust, firmă controlată de familia Asimionesei, a primit un certificat de urbanism emis de Primărie pentru „întocmire PUZ – construire unități de cazare și locuințe colective pe teren proprietare”. Dar, în datele oficiale existente pe site-ul Primăriei Iași, la secțiunea unde sunt publicate toate PUZ-urile emise, nu există, deocamdată, unul și pentru acest teren.

Anunțul de pe OLX în care Asimionesei cere 360 euro/mp pe un teren de 379 mp.


Dimensiuni aberante
Pe 7 august 2018, pe site-ul olx.ro a fost publicat anunțul de vânzare al respectivului teren care are când 380 când 390 metri pătrați. „Teren de vânzare intravilan cu destinație rezidențială. 390 mp. POT: 70%, CUT: D+P+6E+Eteh”. Adică, vânzătorul anunță că se poate construi pe 70% din acea suprafață, adică pe 265 din cei 379 mp (așa cum figurează inclusiv la Cadastru).
Cu alte cuvinte, cei 265 mp pe opt niveluri înseamnă o arie desfășurată de 2.120 metri pătrați. Coeficientul de Utilizare a Terenului, care înseamnă raportul dintre suprafața desfășurată a construcției (suma tuturor nivelurilor) și suprafața totală a terenului, ar fi, în acest caz, de 5,59, aberant de mare.

 

Claudiu, fiul mogulului de carton Ghiocel Asimionesei, își face planurile ca și cum Primăria și Iașul ar fi ale lui

Îi mai dă Primăria 400 mp

În anunțul de pe olx.ro, numărul de contact al vânzătorului îi aparține lui Claudiu Asimionesei, feciorul lui Ghiocel.

Contactat telefonic de un reporter sub acoperire, care s-a arătat interesat de cumpărarea terenului, Claudiu Asimionesei a spus că s-a răzgândit și că nu mai vinde: „Am mai făcut rost de 400 mp în vecinătate și voi construi eu ceva acolo. O să facem parcare alături”.

Lipit de terenul lui Asimionesei, Primăria deține o parcare de fix 400 mp. Afacerea va fi deci tot cu primarul Mihai Chirica. Până acum, concesionarea sau vânzarea acestui teren n-a trecut prin comisii sau prin Consiliul Local.

Anterior, primarul ceruse Comisiei de Urbanism ca în Iași să nu se mai aprobe construirea de blocuri pe terenuri mai mici de 500 mp. Iată însă că Asimionesei, cu o săptămână în urmă, anunță pe OLX că vinde un teren de 390 mp pe care se poate construi un bloc cu 6 etaje.

Chirica l-a servit până acum pe Asimionesei cu 1.500 mp gratis în Sărărie. Patronul BZI i-a cerut și supraetajare la un bloc care trebuia să fie de fapt pensiune. Asimionesei mai cere autorizație de construcție și în Copou, pe str. Titu Maiorescu, unde se află în procese cu vecinii, mai vrea și teren în Nicolina, să mai facă un bloc, și multe alte idei în desfășurare. Mihai Chirica mai are multă treabă.

Pe terenul de 379 mp din str. Hatman Șendrea abia poți construi o casă. Asimionesei cere lui Chirica să-i aprobe un POT de 70% și un CUT de 5,59, pretenții aberante care arată un tupeu fantastic în fața primarului

 

Legăturile dintre Asimionesei și Grafic Beta Trust

Grafic Beta Trust este o firmă controlată de familia Asimionesei printr-un interpus, Gică Luca, 39 de ani, din satul Banu, comuna Dumeşti. Acesta este unic asociat şi administrator al societăţii. Între Grafic Beta Trust şi familia Asimionesei există mai multe legături clare. Spre exemplu, sediul firmei este pe Calea Chişinăului nr. 22, acelaşi cu sediul Bună Ziua Iaşi, iar obiectul de activitate este „tipărirea ziarelor”. Firma apare în BZI cu oferte ale unei tipografii pe care o deţine – în fapt, tipografia lui Asimionesei. Grafic Beta Trust are un punct de lucru într-un apartament deţinut în Păcurari de Claudiu Asimionesei (fiul) şi, cel mai important, în operaţiunile de la Registrul Comerţului, Gică Luca o are drept mandatar pe Violeta Asimionesei, nevasta lui Ghiocel.

 

Citește șAsimionesei a intabulat ilegal blocul de pe Sărărie şi vrea supraetajare
Mascarada din Sărărie 202
Ghiocel Asimionesei, patronul Bună Ziua Iaşi (BZI), care prin firma Global Impex Distribution ridică un bloc în Sărărie 202, a cerut în iulie 2018 supraetajarea imobilului. În plus, a solicitat şi obţinut intabularea, deşi imobilul este realizat doar în proporţie de 70% şi nu are acoperiş. Prin construirea unui etaj în plus, Asimionesei îşi va majora profitul cu cel puţin 200.000 de euro, iar intabularea încă din faza de construcţie îi permite să vândă apartamentele şi celor care apelează la credite bancare sau accesează programul „Prima Casă”. Totul cu ajutorul Primăriei condusă de Mihai Chirica, prietenul BZI și al lui Asimionesei. De fapt, întreaga afacere de pe Sărărie este construită în afara legii. Cei 1.400 mp au făcut obiectul unui contract de asociere în participațiune între Primărie și Delta Press Investment, cotele asocierii fiind păguboase pentru administrația locală: 10% pentru Consiliul Local (CL) şi 90% pentru Delta. Ulterior, terenul a trecut la Global Impex Distribution (ambele firme controlate de Asimionesei) fără acordul Primăriei. Acum, în Sărărie au fost scoase la vânzare apartamente, deși autorizația de construire este pentru „sediu de firmă și spații de cazare tip pensiune”.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Go to top