fbpx
 
Tăvălugul imobiliar din Oancea merge mai departe peste miile de locuitori

Tăvălugul imobiliar din Oancea merge mai departe peste miile de locuitori


O minciună instituțională: Niculiță a promis parcări acolo unde de fapt mai construiește două blocuri. Procesul dintre Poliția Locală și dezvoltatorul Daniel Niculiță e un surogat: el se obligă să amenajeze parcări, după ce-a încălcat autorizația inițială, exact acolo unde Primăria i-a mai aprobat două turnuri. Alt dezvoltator din Oancea, Vasile Filip, face foraje ulterior aprobării PUZ! Pe ce bază s-a mai dat acesta? Locuitorii sunt total ignorați, tot spațiul verde de pe esplanadă va dispărea.

Scandalul imobiliar din Oancea e departe de final. Locatarii din zonă sunt nemulțumiți că Primăria nu a blocat investiția la cele trei blocuri turn ale controversaților investitori Vasile Filip și Daniel Niculiță.

Mai mult, au apărut informații noi: Niculiță s-a angajat să facă locuri de parcare, la blocul deja ridicat, pe un teren pe care are PUZ pentru alte două turnuri. În paralel, Filip a făcut foraje pe proprietatea sa ulterior aprobării PUZ, iar criza locurilor de parcare a condus la tarife aberant de mari la închirierea celor amenajate de Primărie pe Han Tătar.

Sute de semnături „împotrivă”
Locatarii din Oancea care nu vor ridicarea a trei noi blocuri și distrugerea spațiului verde și-au făcut mai multe pagini de Facebook pe care publică informații despre acest caz. Oamenii nu sunt de acord ca, în sudul esplanadei, Vasile Filip, prin Art Residence Development, să construiască un turn cu două niveluri în subsol, parter, mezanin, 10 etaje și încă unul tehnic. Iar alături, spre Han Tătar, Daniel Niculiță să facă două blocuri P+8.

Peste 600 de oameni au semnat o petiție online, iar 350 de locatari au semnat fizic în primăvara anului 2018 împotriva acestor PUZ-uri.

 

Tot spațiul verde din imagine va dispărea, urmând a fi construite trei blocuri turn și un centru Spa (sursa foto: pagina de FB Împreună pentru spațiul verde/ Esplanada Oancea)

Parcare sau blocuri?

În corespondența lor cu Primăria și Poliția Locală, oamenii au descoperit amănunte noi inclusiv despre blocul deja ridicat de Daniel Niculiță, în colțul perimetrului dinspre strada Han Tătar. Acolo, Niculiță a făcut o scamatorie, modificând locurile de parcare din subsolul imobilului și amenajându-le drept spații de locuit.

„Ce este interesant, este că Primaria spune, prin Poliția Locală, că beneficiarul a prezentat înscrisuri prin care argumentează că locurile de parcare prevăzute în autorizația de construire vor fi asigurate pe teren proprietate – teren prin contract vânzare-cumpărare nr. 610/07.03.2016 – teren 1.786 mp + nr. 1390/13.03.2015 – teren 700 mp, Iași, str. Oancea nr. 20. Păi, ca prin coincidență, exact pe terenul de 1.786 mp s-a aprobat acel PUZ pentru construirea a 2 noi blocuri turn cu deschidere la str. Han Tătar! Iar 700 mp are exact terenul amenajat ca spațiu verde cu gard viu și alee pavată cu dale în interior, care între timp a ajuns la Art Residence (...) De unde concluzionăm ca Niculiță a spus că intră în legalitate construind parcări pe acele spatii, dar în paralel a cerut și obținut PUZ pentru 2 blocuri turn pe exact aceleași terenuri! Nu vi se pare firesc ca omul să intre în legalitate și PUZ-urile respective sa fie anulate?”, a scris un locatar pe FB, sub rezerva anonimatului.

 

În partea dreapta, jos, blocul deja construit de Niculiță, în care a eliminat parcările de la subsol. A spus că le face alături, unde mai are 1.786 mp, dar acolo are un nou PUZ pentru alte blocuri

CL a respins abrogarea

O resetare completă a situației din Oancea au cerut și aleșii liberali în ultima ședință a Consiliului Local. „Cel mai bine ar fi ca acele PUZ-uri aprobate să fie abrogate, astfel încît noul proiect urbanistic de acolo să mulțumească cetățenii din zonă, cât și proprietarii de terenuri”, a declarat Răzvan Timofciuc, consilier local PNL.

Primarul Mihai Chirica și majoritatea PSD din Consiliu au ignorat însă solicitarea, argumentând că un act administrativ, PUZ aprobat în CL, nu poate fi anulat decât în justiție.

Protestele din Primăvară l-au îngrijorat un pic pe Mihai Chirica, dar planul merge mai departe, mizele sunt prea mari

Criza locurilor de parcare
Între timp, Primăria a reasfaltat strada Han Tătar și a scos la închiriere, prin licitație, aproximativ 400 de locuri de parcare. Că vorbim despre o criză a parcărilor o arată și prețurile mari la care s-a ajuns cu chiria. O spun și locatarii de acolo. „Nu avem datele complete, însă pentru locurile 1-41, chiria pentru fiecare loc depășește 160 lei. Da, peste 160 lei pe loc, lunar! Ca să vedeți disperarea oamenilor după un loc de parcare și nevoia! Iar noi dorim să aducem în zonă încă peste 200 de mașini prin construirea de noi turnuri și centru SPA? Vi se pare firesc?”, a afirmat un locatar.

În ultimele luni de la izbucnirea scandalului, unul dintre cei care vor să investească, Vasile Filip, a făcut foraje pe terenul său. „Au venit și au executat foraje pe teren, s-a văzut cu ochiul liber că a ieșit de acolo sol nisipos și mâlos, ud. Întrebat de vecini ce intenții are i-a repezit că nu-i treaba lor, că e propritatea lui și face ce vrea acolo”, a explicat un locatar.

„Distrugerea ireversibilă a Esplanadei Oancea și a întregii zone de promenadă este o crimă cu premeditare, în condițiile în care este singurul spațiu public pe care mii de cetățeni îl folosesc pentru a se relaxa, pentru a ieși cu copiii la plimbare sau pentru a interacționa. Pe lângă acest aspect social, construcția a încă 3 blocuri-turn în acea zonă va însemna o aglomerație excesivă (minim 100 apartamente și mașini în plus), acces auto impropriu (pe străzi înguste și multe intersecții ce complică zona și pun în pericol pietonii). Totodată, prin construcția a încă trei blocuri se va amplifica efectul de insulă de căldură urbană prin închiderea zonei în betoane și distrugerea arborilor.”
Răzvan Timofciuc, consilier local PNL
Dezvoltatorul Vasile Filip a făcut foraje abia după ce-a primit PUZ-ul în Consiliul Local, doar din cauză că oamenii au făcut scandal

Continuă protestele

Periodic, din primăvară și până acum locuitorii din Oancea au protestat împotriva ridicării acestor imobile invocând distrugerea spațiilor verzi, creșterea traficului auto ce va genera poluare, lipsa studiilor geo și de însorire. Ieșenii din Oancea au purtat o intensă corespondență pe acest subiect cu diferite instituții ale statului. Proiectele imobiliare au fost întârziate, nu și regândite.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: