fbpx
Print this page
EXCLUSIV. Cazul „Mătușa Tamara” de la Iași: Unchiul Vasile și primarul Chirica s-au îmbogățit unul pe altul

EXCLUSIV. Cazul „Mătușa Tamara” de la Iași: Unchiul Vasile și primarul Chirica s-au îmbogățit unul pe altul


Folosit ca paravan într-o donație de 170.000 de lei, Vasile Chirica a fost răsplătit de nepot cu o casă în Centru din patrimoniul Primăriei. A mansardat-o apoi fără autorizație de construcție! Din declarațiile de avere ale primarului nu ies exact terenurile și vila subevaluate din Bârnova, respectiv Nicolina. A scos din mânecă donația de 170.000 de lei de la unchi, plus încă două împrumuturi de la acesta. În compensație, i-a dat un spațiu pe Elena Doamna, pe baza certificatului de revoluționar. Vasile Chirica l-a transformat din 70 mp în 140 mp fără să aibă autorizație. Unchiul ia acum din spațiu peste 1.000 de euro lunar.

Primarul Mihai Chirica și unchiul său, Vasile, sunt protagoniștii unui joc de-a v-ați ascunselea în fața ieșenilor. Cu donații și împrumuturi de zeci de mii de euro de care Mihai Chirica a beneficiat, dar și cu avantajele statutului de revoluționar pe care unchiul Vasile le-a primit. Mihai Chirica a luat „cash” de la unchi, Vasile a primit un spațiu de la Primăria condusă de nepot. Și și-a construit o casă mansardată de 140 mp. Surpriză: unchiul primarului a făcut-o fără autorizație de construcție!

Maestrul loviturilor imobiliare

Un magician al tranzacțiilor imobiliare. Asta s-ar putea spune despre primarul Mihai Chirica. Spre exemplu, în 2011 în plină criză, Chirica, pe-atunci director tehnic în Primărie, a vândut un apartament de 50 mp, pe strada Horga, cu 46.500 euro. Adică, 930 euro/mp, un super-preț.

La scurt timp, o altă lovitură măiastră: a luat un apartament de 77 mp, pe Independenței, în „cartierul arab” al studenților de la UMF, cu doar 47.650 euro. Adică, doar 618 euro/mp. Și doar cu 1.150 euro mai scump, deși noua achiziție a fost un apartament cu o suprafață cu 50% mai mare decât a celui vândut și, în plus, poziționat în centrul Iașului, în blocul Y2, și nu într-un cartier oarecare.

 

Casa cu mansardă pe care Unchiul Vasile a reconstruit-o fără autorizație de construcție. Spune că nu i-a făcut nimic, că arată exact ca înainte

Unchiul, revoluționar, a primit un spațiu

Iscusința în tranzacțiile imobiliare Chirica o fi moștenit-o de la unchiul său Vasile. Unchi care în 2011 i-a donat 170.000 de lei, bani cu care Chirica și-a plătit vila din strada Tudor Neculai. „De ce vă interesează pe dumneavoastră? Vă mulțumesc pentru întrebare, la revedere. Eu nu sunt persoană publică”, a declarat, inițial, Vasile Chirica, contactat de jurnaliștii REPORTER DE IAȘI pentru a explica donația.
Dar unchiul Vasile a obținut în decembrie 2012 de la Primăria condusă de nepotul său, viceprimar pe-atunci, o magazie în chirie, 52 mp, pe Elena Doamna. Adică, la un an și jumătate de la contractul de donație, unchiul a primit corpul „B” al clădirii situate la adresa Elena Doamna 37. Pretextul: statutul de revoluționar al unchiului Vasile.

A reconstruit fără acte

În 2013, Vasile Chirica, Adi Cristi și alți revoluționari s-au dus la Primărie solicitând cumpărarea spațiilor. În iulie 2014, unchiul a achiziționat magazia, iar în septembrie, în urma unei cereri, Primăria i-a dat drept de superficie pe terenul de sub construcție, de 69 mp, la prețul de 80 de euro/lună.

Iar în noiembrie 2017, Vasile și Maria Chirica, unchiul și mătușa, au obținut pentru respectiva adresă un certificat de urbanism pentru consolidare, amenajare pod, schimbare destinație din magazie în locuință.

Dar, surpriză, lucrarea este deja terminată și produce bani din chirii încă din primăvară. La fața locului este o cochetă construcție, parter cu mansaradă, de tipul cabănuțelor montane. Însă, pe site-ul Primăriei nici urmă de Plan Urbanistic Zonal și de autorizație de construire. Iată ce spune unchiul despre acest spațiu: „Da, ce-i cu el? Mai căutați-o (autorizația de construire – n.r.). Eu nu discut, am văzut ce prostii scrieți prin ziar. La revedere”.

Doar „piloșii” au primit spații bune

În clădirea învecinată își au sediul asociația veteranilor și un centru de calificare pentru adulți. Toată lumea îl cunoaște pe Vasile Chirica și știe că spațiul este al lui. Acum, în clădirea unchiului funcționează, în regim de chirie, mai multe școli private de muzică.
Dar toți revoluționarii ieșeni au primit spații în centrul Iașului pe care ulterior le-au cumpărat? „Sunt 70 – 80 de revoluționari, poate chiar spre 100. De-a lungul timpului nu prea au primit spații sau terenuri. Iar spațiile pe care le-au primit, în mare parte le-au refuzat pentru că erau degradate. Au primit spații bune doar cei care au fost mai vocali gen Kania sau Adi Cristi”, a declarat, sub protecția anonimatului, o sursă din interiorul Primăriei.

Vasile Chirica are trei copii care au plecat la muncă în Europa, dar i-a donat nepotului peste 65.000 de euro

S-a repliat cu autorizația

Ulterior, după ce-a făcut o vizită pe la Primărie, la nepotul său, edilul Iașului, Unchiul Vasile a revenit cu precizări: „N-aveam nevoie de autorizație de construcție, pentru că eu doar am reamenajat podul. Totul a rămas exact cum era înainte. Am vrut eu să fac un etaj dar mi s-a spus că nu se poate acolo, în Centru”. Vasile Chirica a recunoscut că n-avea autorizație de construcție, dar motivul invocat este că nici nu avea nevoie. Totuși, clădirea și-a dublat spațiul locuibil, iar podul a fost reconfigurat într-o mansardă care nu exista inițial.

Mihai Chirica a cerut în iarnă evacuarea PSD din sediul de pe Ștefan cel Mare pentru că amenajaseră o ușă în locul unui perete, spunând că n-a existat autorizație de construcție. După aceleași reguli aplicate la sânge de primarul extrem de exigent, unchiul său trebuia evacuat din spațiu.

A cărat pâine la Revoluție

Întrebat ce rol a avut la Revoluție, în virtutea căruia a fost binecuvântat de nepotul său, primarul, cu un spațiu ultracentral, Vasile Chirica a spus că dosarul său poate fi studiat la București și că și-a riscat viața: „Un ofițer care, mai târziu, a ajuns consilier județean sau ceva de genul ăsta, a vrut să mă împuște la Revoluție. Am cărat pâine de la Iași la Brașov cu fiul meu, sunt multe fapte...”.

Spațiile închiriate de Vasile Chirica pe Elena Doamna sunt amenajate la nivel de birouri clasă A, investiția totală fiind de minim 50.000 de euro. În spatele clădirii, pe un teren care nu-i aparține, Unchiul Vasile a instalat un foișor de 20 mp. Chiriile în zonă, pentru circa 120 mp utili, îi pot aduce lui Vasile Chirica între 1.000 și 1.500 de euro lunar.

Alba-neagra cu banii dați împrumut

Referitor la donațiile și împrumuturile totalizând 65.000 de euro făcute nepotului primar, Vasile Chirica păstrează misterul: „Am avut bani, e treaba mea...”. Unchiul Vasile a fost bișnițar în anii ’90, a pierdut, la un moment dat toți banii, a fost prădat de rakeți în Ucraina și s-a lăsat de comerț, dar n-a avut niciodată averea care să-i permită să doneze rudelor 40.000 de euro dintr-un foc. Mai ales că are trei copii care au plecat, cu toții, la muncă în străinătate, pentru că în Iași nu se descurcau.

Vasile Chirica a deținut o pizzerie în cartierul Dacia, o mică afacere de familie, dar și pe aceasta a închis-o. A cumpărat niște teren în Bucium, când acesta era foarte ieftin, apoi a vândut jumătate din el, când prețurile au crescut foarte mult, iar cu banii din tranzacție și-a putut face o casă cu etaj pe terenul rămas.

Și mai este o inadvertență: întrebat dacă Mihai Chirica i-a înapoiat banii împrumutați, Unchiul Vasile a spus că scadența e „în 2020-2022”. Or, în declarațiile de avere, Mihai Chirica a declarat că i-a dat deja banii.

 

Blocul Y2, de pe Independenței, în care Mihai Chirica a cumpărat un apartament de 77 mp pe care spune că a dat doar 47.000 de euro

Fără unchiul donator, lui Mihai Chirica nu-i ieșeau banii de case, terenuri și apartamente

Declarațiile de avere ale lui Mihai Chirica nu au darul să lămurească tranzacțiile imobiliare în care a fost implicat. Mai ales în ceea ce privește modul cum a reușit să achite toate terenurile și casele pe care le-a cumpărat în ultimii 15 ani.

Patru împrumuturi
Cea mai veche declarație de avere disponibilă online, pe site-urile Primăriei și al Agenției Naționale de Integritate, este cea semnată în vara anului 2009 și care face referire la 2008.

Astfel, în acest document, Chirica a notat că deținea deja trei terenuri: cei 307 mp din strada Tudor Neculai (luați de la familia Melinte – Media Rom-Conest), 1.400 mp în Bârnova (aceeași filieră) și 3.500 mp pășune la Neagra Șarului (județul Suceava). Primele două parcele au fost achiziționate în 2004, a treia, cea din Suceava, în 2008.
În aceeași declarație, Chirica a mai menționat un apartament de 50 mp, de pe strada Horga, pe care l-a dobândit în 2002. Diverse bunuri sub formă de bijuterii în valoare de 10.000 euro (din perioada 1986–1997) au fost trecute în document.

Pe atunci director tehnic în Primărie, Chirica a mai trecut un împrumut la Volksbank de 35.000 de euro (contractat în 2007 și scadent în 2032), dar și alte împrumuturi din 2005, 2006, 2008 în valoare cumulată de 40.000 de lei și 10.000 de euro.

Salariul său a fost de 48.000 de lei, adică de 4.000 de lei pe lună, la care s-a adunat cel al soției, Ana Maria Fodoreanu (18.000 de lei/anual) și încă 3.450 lei/an în dreptul lui Chirica în calitatea sa de membru al Consiliului de Administrație de la SC Fotbal SA.

A apărut casa din Tudor Neculai
În 2010 pentru 2009, Chirica a menționat aceleași trei parcele de teren, la fel și apartamentul, însă a apărut o casă. Despre care spune că o are din 2009, cu o suprafață de 140 mp și la care, la modalitatea de dobândire, a scris „construire”.

Probabil este vorba despre casa de pe Tudor Neculai pe care, însă, potrivit actelor oficiale a cumpărat-o abia doi ani mai târziu, adică în 2011 și care, tot potrivit înscrisurilor, a fost construită de Ioana Melinte, fiica lui Ioan (patronul de la Media Rom Grup).

Dacă datele împrumutului de la Volksbank nu s-au schimbat deloc, în schimb la celelalte sunt mici variații: cel de 40.000 de lei ar fi fost luat în 2008 de la o persoană fizică, iar în 2006, tot de la o persoană fizică, ar fi luat 15.000 de euro.

Salariul din declarația pe 2010, deci cel aferent pe 2009, a fost de 58.801 lei, iar al soției 19.459 lei.

Un Iisus răstignit și un catarg în fața casei lui Vasile Chirica, la Bucium. Poate de-aici s-a inspirat primarul cu steagul din Podu Roș

Hocus-pocus cu locuințele
În 2011, terenurile rămân, dar s-a modificat semnificativ rubrica „clădiri”. Astfel, a apărut un apartament cumpărat în același an în suprafață de 70 mp, cel din Independenței. Iar casa a crescut ca suprafață, de la 140 mp la 240, iar la „anul dobândirii” a fost trecută perioada 2004–2009.

Împrumul la bancă a rămas, la fel și cele două de 40.000 de lei și 15.000 de euro doar că de această dată persoana fizică de la care a luat banii este oarecum devoalată: unchi. Tot Unchiul Vasile.

2011: anul marilor investiții
În declarația din 2012, Chirica, deja viceprimar, a precizat din nou cele trei terenuri, apartamentul din Independenței și casa din Tudor Neculai (despre ambele a notat că le-a dobândit în 2011). Totodată, a scris despre vânzarea unei locuințe (în 2011), același apartament din Horga, prețul fiind acum cu 1.500 euro mai mic, adică de 45.000 de euro. Împrumutul la bancă a rămas în aceiași parametri, în schimb, valoarea datoriilor către persoana fizică (unchi) a scăzut. Au rămas doar 10.000 de lei și 15.000 de euro, ambele cu scadența în 2015.
Scurtă recapitulare: în 2011 ale cărui date se regăsesc în declarația din 2012, Chirica a cumpărat casa de pe Tudor Neculai (170.000 de lei, bani primiți ca donație de la unchiul Vasile Chirica), a cumpărat un apartament de 77 mp cu aproximativ aceiași bani pe care i-a luat pe vânzarea unui alt apartament de pe strada Horga cu 50 mp. Și, în plus, a reușit să mai achite și 30.000 de lei dintr-o datorie către același unchi Vasile.

Dar Chirica a câștigat în 2011 doar puțin peste 71.000 de lei. Veniturile i s-au mai rotunjit cu 5.000 de euro din închirierea apartamentului de pe Independenței.
Notă importantă: donația de 170.000 de lei pe care actualul primar a primit-o de la unchiul său și pe care a folosit-o pentru achiziția casei de pe Tudor Neculai nu apare în nicio declarație de avere, ci doar în actele notariale.

S-a mărit pășunea. Din pix
O remarcă în declarația din 2013: pășunea de la Neagra Șarului nu mai avea 3.500 mp, ci 4.200 mp, deși anul de achiziție a rămas același, 2008.
Din datoriile către unchi, Chirica a mai „stins” 10.000 de lei și a rămas cu 15.000 de euro. Ca viceprimar venitul declarat în 2013 pentru 2012 a fost de 55.000 lei și încă 5.000 de euro din închirierea apartamentului.
Datoria către „persoana fizică”, de această dată nominalizată ca fiind Vasile Chirica a coborât la 9.000 de euro, dar a apărut un alt împrumut de 112.500 lei de la o altă persoană fizică, Laurențiu Bărăgău.

Încă 50.000 lei de la unchi
În 2015, s-a evaporat total datoria către unchiul Vasile, iar termenul scadent al împrumutului de 112.500 lei către Bărăgău a fost prelungit până în 2021. Venitul aferent anului 2014 a fost de 64.000 lei și încă 5.000 de euro din chirie.
În 2016, a apărut al treilea împrumut, tot de la unchiul Vasile Chirica, de 50.000 de lei.

Nunta și botezul, o avere
În declarația din 2017, la împrumuturi a dispărut cel acordat de unchi – 50.000 de lei, semn că primarul i-a înapoiat banii. Au rămas celelalte două. La capitolul venituri, primarul a bifat 57.000 de euro, ca daruri de nuntă.
În ianuarie 2018, au mai apărut 125.000 de euro daruri la botezul celui mic, al patrulea copil al lui Chirica pe care îl are cu cea de-a treia nevastă.

Primarul Mihai Chirica i-a dat unchiului un spațiu central, din fondul Primăriei, după ce acesta i-a „donat” 170.000 de lei

CONCLUZIA: Ce nu-i iese la socoteală lui Chirica

În toată înșiruirea, pe ani, a averii, lui Mihai Chirica nu-i ieșeau terenul de la Bârnova, subevaluat, vila și terenul de pe Tudor Neculai, mult subevaluate și acestea. Pentru acestea a scos din mânecă donația de 170.000 de lei de la unchiul Vasile Chirica, precum și împrumuturi de la acesta, în valoare de 15.000 de euro respectiv 40.000 de lei.

Isprăvile imobiliare ale lui Chirica
În 2004, în noiembrie, Mihai Chirica a achiziționat un teren de 1.400 mp, pășune, în comuna Bârnova la un preț de 10 milioane de lei vechi, adică echivalentul a 250 de euro. A rezultat 0,18 euro/mp, ridicol de puțin în condițiile în care în zonă terenurile să vindeau cu prețuri între 3 euro/mp și chiar până la 12-15 euro/mp. Chirica a cumpărat în aceeași zi și este vecin cu Nicoleta Varga, angajată a Primăriei, interpusă a lui Ioan Melinte de la Media Rom. Totodată, Varga a fost și unic acționar în firma Unic Trans Rom până în noiembrie 2006. Ulterior, firma a fost preluată de Viorel Cozma, dar între timp activitatea a fost întreruptă.
În 2005, Mihai Chirica a cumpărat de la Ioana Andreea Melinte (fiica lui Ioan) 307 mp de teren pe strada Tudor Neculai în schimbul a doar 4,5 euro/mp. În același an, terenurile în zonă se dădeau cu 20-30 euro/mp.

La aceeași adresă, în 2011, Chirica a achiziționat și o casă de 240 de metri pătrați, construită de Conest și vândută actualului primar tot de Ioana Melinte. Prețul, 170.000 de lei, a fost echivalent cu 39.000 de euro, un adevărat chilipir.

 

Citește și Mihai Chirica: vilă de la Conest, cu bani donați de Unchiul Vasile

 

Mult mai celebra „mătușa Tamara”
O altă rudă celebră cu spirit filantropic a fost mătușa Tamara a fostului premier Adrian Năstase. Un dosar DNA a făcut referire la provenienţa şi circumstanţele depunerii sumei de 400.000 de dolari în contul Danielei Năstase, soţia lui Adrian Năstase.

Conform unui contract de vânzare-cumpărare, suma de 400.000 de dolari, depusă în numerar la o bancă, provenea din vânzarea unor bijuterii, tablouri, papirusuri şi a altor bunuri de valoare de către mătuşa Danielei Năstase, pe nume Tamara Cernasov. În final, Năstase a fost achitat definitiv în această speță.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare