fbpx
 

Cei 10 cai ai lui Chirica ne costă de 1 milion de lei/an


Mihai Chirica face tot ce-i trăznește, pentru că în Primărie și CL nu-l mai contrazice nimeni. Efectivul de cai al Poliției Călare a crescut la 10 exemplare. S-au mai cheltuit 20.000 de euro, iar costurile totale, cu întreținere, transport și salariile polițiștilor, plus impozite, se ridică la 1 milion de lei pe an. Caii stau la 12 km de Iași, iar transportul lor e un calvar costisitor. Cabalinele sunt doar de paradă, dar pentru acest moft erau suficiente trei exemplare, cu costuri mult mai mici.

Primarul Iașului a mai bifat o lovitură de imagine. Și-a dus planul de a avea un total de 10 cai la Poliția Locală până la capăt. A mai dat pe ultimii cai încă 90.000 de lei, dar cheltuielile nu se opresc aici. Se adaugă, în fiecare an, zeci de mii de euro pentru întreținerea lor, pentru cazare, pentru personalul care se ocupă de îngrijire și pentru polițiștii care-i călăresc. Totul pentru apariția în public a cailor din an în Paști.

Cumpărături de 90.000 de lei

Ultimele trei exemplare comandate pentru Poliția Locală au costat în total 90.300 de lei. Unul este Irish Hunter, unul Lipițan și unul Friesian. „Cei trei cai vor completa efectivul cabalin de patrulare care și-a făcut deja simțită prezența în spațiul public”, au explicat reprezentanții Primăriei.

O acțiune de imagine. În realitate, caii pot fi văzuți, doar câte doi, câteva zile pe an, iar întreg efectivul de 10 doar la sărbătorirea Zilei Naționale. Iar plimbarea lor prin oraș este acompaniată de omul cu tomberonul: un angajat de la Salubris cu mătură și făraș care strânge mizeria la câteva sute de metri în spatele călăreților.

Caii apar din când în când pe Pietonal, iar în spate un angajat Salubris împinge tomberonul ca să strângă mizeria

60.000 de euro întreținerea

Aceasta este suma la care se ridică cheltuielile anuale pentru întreținerea cailor. „Deținerea unui cal este undeva la 500 de euro lunar, cu tratamente, hrană, potcovit, curățat, salariul grăjdarilor. Un cal este foarte costisitor, nu este ieftin să ai așa ceva. Eu mai am unul singur, baza am închiriat-o de un an”, explică avocatul Liviu Bran, proprietarul bazei hipice unde sunt ținuți, de câteva luni, caii Poliției Locale.

La cheltuieli doar de întreținere de 500 de euro lunar, suma este de 5.000 de euro pentru cei 10 cai – 60.000 de euro (276.000 de lei) anual. Contractul pentru întreținerea cailor aparține însă Clubului Sportiv Ecvestru Equester Iași. „Nu doresc să comentez în nici un fel oportunitatea cumpărării acestor cai de către Primăria Iași. Nici despre contract nu doresc să discutăm, sunt informații pe care trebuie să le furnizeze cele două instituții, nu doresc să implic clubul aici”, spune Marius Rață, reprezentantul clubului sportiv care îngrijește caii Poliției Locale.

Salarii pentru polițiști

În prezent, Poliția locală are 10 angajați pentru detașamentul călare: 9 polițiști și un șef. „Mai trebuie încă un om, vom face concurs pentru ocuparea acestui post”, spune șeful Poliției Locale, Liviu Zanfirescu. Salariile nete ale polițiștilor care ocupă în prezent postul sunt de aproximativ 3.000 de lei net lunar (cu toate beneficiile, inclusiv rația de hrană) – 30.000 de lei pentru toți oamenii. Suma anuală este de 360.000 de lei, la care care se adaugă 276.000 de lei pentru întreținerea cailor și cei 90.000 de lei dați pe ultimii trei cai: 726.000 de lei în total. La acești bani se adaugă impozitele pe salarii, suma totală depășind 1 milion de lei.

 

Marius Rață are contract cu Primăria pentru îngrijirea celor 10 cai. Suma este confidențială

Transport costisitor

Baza hipică înființată de către avocatul Liviu Bran și închiriată acum de către Equester Iași este la 12 km de oraș. „Aceasta este distanța, deci fiecare drum al cailor înseamnă 24 de km dus-întors”, își localizează în spațiu, cu precizie, Liviu Bran proprietatea. Pentru tipul de mașină cu care sunt duși caii, cu o remorcă specială, suma pentru transport este suficient de mare pentru a-i nemulțumi pe șefii Poliției Locale.

Și se adaugă cheltuielile mașinilor cu care angajații Poliției se deplasează zilnic la serviciu, la Voinești. „Nu pot spune cu precizie cât costă acest detaliu, dar partea cu transportul de la Voinești mă nemulțumește”, explică Liviu Zanfirescu, șeful Poliției Locale.

Estimările arată că 2.500 de euro anual costă doar transportul cailor de la Voinești la Iași.

Cei circa 200.000 de euro cheltuiți anual de Primăria Iași justifică doar ambiția primarului de-a avea fix 10 cai de patrulare, angajament pe care și l-a luat la începutul anului 2017.

Un fel de menajerie a Primăriei care să bucure copiii, dar distracția ne costă 1 milion de lei pe an

Hai încă o cheltuială: să facem bază pentru caii Primăriei

S-a ajuns cu discuțiile atât de departe pe subiectul transportului de la Voinești încât există posibilitatea ca Primăria să aloce fonduri pentru realizarea unei pensiuni pentru cai pe strada Trei Fântâni: „Au fost într-adevăr astfel de discuții, detașamentul călare ar fi mai aproape de oraș, deși terenul de pe Trei Fântâni e periferic. Dar ar fi o variantă mult mai bună decât ce avem acum”, mai spune Liviu Zanfirescu. Șeful Polițiie Locale susține că sunt posibile și alte amplasamente, în interiorul orașului, dar sigur este doar faptul că Primăria va investi într-o bază.

Sindrom provincial: să fie ca la Londra

Când sunt întrebați despre rostul cailor la Iași, șefii Primăriei invocă marile capitale ale lumii, iar cea mai pomenită este Londra. Diferențele sunt substanțiale: grajdurile sunt în centrul metropolei iar Poliția Călare are o tradiție de sute de ani.

În orașele mari din lume, intervențiile echipelor cu cai sunt necesare pentru menținerea ordinii la mari mitinguri sau concerte, or pentru deplasarea rapidă prin parcuri de mare întindere. La Iași, adunările populare numără doar câteva mii de persoane, iar cele două parcuri din Copou au 7 respectiv 5 hectare. Caii se plimbă pe Pietonalul de 400 m lungime doar pentru paradă.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: