fbpx
 
Dezastru ecologic ca în lumea a treia la blocurile Petro Grup din Valea Adâncă: din WC direct în lac

Dezastru ecologic ca în lumea a treia la blocurile Petro Grup din Valea Adâncă: din WC direct în lac


Pericol pentru mediu într-o zonă care a cunoscut un adevărat boom imobiliar în ultimii ani: scurgeri din canalizare pe malul lacului CUG 2 la blocurile Petro Grup din Valea Adâncă. Oamenii din zonă s-au alarmat când au văzut nămol negru, specific canalizării, pe malul lacului. Profesorul de fizică Silviu Gurlui a luat probe și a descoperit că de vină este apa de la canalizare. Principalul suspect este dezvoltatorul Petru Vicol care a ridicat mai multe blocuri în zonă. El respinge acuzația, susține că este branșat la rețeaua de canalizare și are o stație de pompare. Pe de altă parte, Apavital spune că nu știe de existența unei astfel de stații. Șeful Gărzii de Mediu a declarat că va cerceta cazul.

Ieșenii care locuiesc spre capătul dinspre Ciurea al orașului au remarcat o schimbare pe malul Lacului CUG 2 și trag un semnal de alarmă. „Aici s-a făcut o deversare de canalizare de la blocurile de sus”, spun ei.

Nămolul negru de pe mal, cu miros greu, nu exista acolo acum câteva luni: „Mergem des acolo, nu ne putem înșela. Ultima dată mi-a intrat piciorul în pământ până la gleznă. Este un smârc negru, mirositor, ca de canal”.

Primele verificări realizate în teren de către un profesor de la Facultatea de Fizică confirmă teoria: „Deversare de canalizare cu apă cu detergent de la mașini de spălat”.

Vinovatul s-ar afla chiar pe malul lacului: dezvoltatorul singurului proiect imobiliar din zonă, cartierul Ideal Residence. Acesta este construit de Petro Grup SRL Iași, firmă care aparține omului de afaceri Petru Vicol.

Alerta

Locatarii ultimelor blocuri din oraș și-au făcut un obicei de a folosi la plimbări malul Lacului CUG 2. „Este foarte multă mizerie, dar în altă parte nu avem unde ne duce”, spun ei. În ultimele lor plimbări, au remarcat o mică mlaștină, chiar sub câteva blocuri aflate în construcție. „Am intrat în mâl până la glezne. Negru, puternic mirositor. Apa vine spre vale de sub șosea, dinspre blocuri”, spune unul dintre oameni. Acesta explică că exista acolo doar un izvor cu apă curată. Cea de-a doua sursă de apă nu era pe teren acum câteva luni.

La vizita REPORTER DE IAȘI în teren, au fost observate ambele fire de apă, ce pleacă din dreptul primului bloc din cartier, dintr-o vegetație foarte abundentă de pe marginea drumului. Prima sursă este curată, fără miros. La cea de-a doua sursă există miros și depuneri încă din primii metri de la scurgerea de sub șosea.

 

În zare, blocurile lui Vicol, unele în construcție. Cele terminate sunt „suspecte” de poluarea lacului

Depuneri specifice apelor menajere

Profesorul Silviu Gurlui de la Facultatea de Fizică a Universității „Al.I. Cuza” din Iași, cunoscut activist pentru protecția mediului, a mers pe teren în zona blocurilor de la Ideal Residence și a luat probe de apă și sol. „Rezultatele preliminare arată că deversarea conține poluanți cu miros specific de canalizare. Depunerile albicioase, vâscoase de pe sol, prin sedimentarea poluanților din apă, reclamă agenți potențial folosiți la curățire, spălare – apă menajeră cu detergenți”, ne-a spus Gurlui.

În baltă sunt reziduuri letale

Profesorul Gurlui ne-a trimis, la închiderea ediției, primele rezultate ale analizelor din scurgerea de la blocurile Petro Grup. Datele sale arată o situație foarte gravă, profesorul afirmând că substanțele provin 100% din canalizarea blocurilor:

„În zona CUG, de unde s-au prelevat eșantioane, s-au constatat concentrații foarte mari de acid cianhidric (HCN) și hidrogen sulfurat (H2S). 

Concentrația de H2S a fost de peste 100 ppm, depășind pragul de măsură al echipamentului. Conform studiilor de specialitate, această concentrație este de peste 10 ori mai mare decât limita maximă de la care apar efecte nocive sau letale, în funcție de timpul de expunere. 

Efectele expunerii la H2S la valori de peste 100 PPM sunt: tuse, iritație oculară, pierderea mirosului după 2-15 minute (oboseală olfactivă). Respirație îngreunată, somnolență după 15-30 de minute de expunere. Apare iritarea gâtului după 1 oră de expunere. Creșterea treptată a severității simptomelor apar în câteva ore de expunere. Moartea poate să apară după 48 de ore de expunere! 

Concentrația de HCN a fost de 10 ppm adică de peste 3 ori limita maximă admisibilă de la care apar afecțiuni sau probleme de sănătate. Conform cercetărilor, o expunere de 30 de minute la concentraţii de 10 ppm produc afectarea sistemului nervos central - dureri de cap, senzaţii de vomă sau chiar pierderea cunoştinţei, în timp ce o expunere de peste patru ore la valori de cel puţin 8.6 ppm pot aduce moartea”.

 

Așa arată pământul pe care curge apa spre lac

Riscuri pentru mediu

Ce înseamnă deversarea unor ape de canalizare direct în natură? „Este, în primul rând, disconfort pentru populație. Afectează vegetația și animalele subacvatice. Prin evaporare, poluează măcar local zona învecinată și contribuie la peisajul poluat din zonă. Este, de altfel, una dintre zonele cele mai poluate din Iași”, mai spune profesorul de la Fizică.

Acesta explică faptul că nu este nicăieri în Europa permisă deversarea apelor uzate pe malul apelor sau direct în râuri și lacuri. „Este un lucru grav, pentru că mizeriile deversate pot provoca daune majore amplificate de condițiile meteo sau de prezența în aer a altor compuși. Există o interacțiune, se produc continuu reacții chimice, iar produșii rezultați pot fi mult mai nocivi”, mai explică Silviu Gurlui.

Apavital: În zonă trebuie o stație de pompare

Angajați ai firmei de apă și canalizare a Consiliului Județean ne-au spus, neoficial, că în zona cartierului Ideal Residence, care are deja 9 blocuri complet locuite, există, în acte, racordare la canalizare doar pentru trei blocuri.

„Organizarea din interior nu avem cum s-o cunoaștem noi, însă. Cum sunt racordate blocurile pe proprietate este ceva ce nu cunoaștem”, spun angajații. Aceștia au mai explicat însă că, în vizitele de pe teren, au remarcat ape uzate provenite din canalizare despre care nu și-au putut explica unde ajung.

„Pentru ca apa aceea să ajungă în sistemul de canalizare al orașului trebuia să urce un deal. Era necesară acolo o stație de pompare care nu există, este în plan pentru viitor”, ne-au mai explicat angajații Apavital. Aceștia nu au făcut nici o sesizare în urma constatării, spunând că nu sunt instituție de control: „Nu avem drept de control, este doar o observație aceasta”.

Vicol: Am canalizare și stații de pompare

Dezvoltatorul proiectului imobiliar, Petru Vicol, susține că are la blocuri toate dotările de care este nevoie. „Pentru partea veche a cartierului, dată în folosință acum 3 ani, am canalizare și stație de pompare care duce apele spre Ciurea. Pentru partea nouă, de pe Valea Adâncă, am țeavă băgată în pământ și stație de pompare care duce apele uzate spre Tudor Neculai”, spune Petru Vicol. „Există contracte cu Apavital pentru tot ce avem aici, nicidecum pentru doar trei blocuri. Apa aceea vine de la izvoare pe care le-am captat și le-am scos spre lac”, mai spune Petru Vicol.

Există în dreptul primului bloc din cartier un izvor cu apă curată, care duce spre lac, dar, la câțiva metri de el, există cel de-al doilea fir de apă: murdar, cu miros puternic, care facem în partea de jos a malului, depuneri și mâl negru. „O fi de la ploile din ultima vreme, nu-mi explic ce-i acolo. Sigur nu-i de la cartierul nostru. Cine spune asta, vrea să ne facă rău. Or fi supărați că am pus barieră la intrare pe drum, dar este drumul nostru”, mai susține Vicol.

Nouă blocuri în proiectul nou

Ideal Residence, cartierul aflat pe malul Lacului CUG 2, are două zone: cea veche, autorizată pe comuna Miroslava, cu 8 blocuri construite și date în folosință în anii trecuți, și zona nouă, pe Valea Adâncă, autorizată pe Iași, cu 9 blocuri ce vor fi realizate în viitor. Dintre acestea, este finalizat până acum doar unul, cu locatarii mutați deja.

Unul dintre noii locatari, întrebat de REPORTER DE IAȘI, a explicat că nu are încă un contract individual cu Apavital și că plata canalizării o face direct la dezvoltator. Locatarul nu știe dacă în blocul în care locuiește există sau nu un sistem de canalizare. Declarația sa o contrazice pe cea a lui Petru Vicol, care ne-a spus că fiecare dintre locatarii cartierului are contract individual cu Apavital și că nu există contracte pe firmă cu furnizorul de servicii de apă și canalizare.

Provizorat extins în timp

Ca procedură, Apavital ne-a comunicat că un dezvoltator poate funcționa o perioadă pe branșamentul de apă realizat pentru organizarea de șantier. Din acest branșament ar putea fi alimentate blocurile în prima fază după construire. Acesta nu presupune neapărat existența și racordarea la un sistem de canalizare. Branșamentul final pentru blocuri nu poate fi realizat însă în absența canalizării. „Există încă blocuri în Iași care funcționează și acum pe branșament pe organizare de șantier, care are debit mai mic și nu asigură apă în regim normal pentru toți locatarii. Ei se plâng la noi, dar constatăm atunci că, de fapt, nici măcar nu au contracte cu noi”, ne-au mai spus angajații Apavital.

 

„Rezultatele preliminare arată că deversarea conține poluanți cu miros specific de canalizare. Depunerile albicioase, vâscoase de pe sol, prin sedimentarea poluanților din apă, reclamă agenți potențial folosiți la curățire, spălare – apă menajeră cu detergenți.”, Profesor Silviu Gurlui

Garda de Mediu: „Verificăm”

Reprezentanții Gărzii de Mediu Iași au spus că orice deversare din județ este verificată. „Trebuie să vedem de unde vine, ce conține, dacă acolo este sau nu sistem de canalizare. În cazul în care sunt abateri, vor fi aplicate sancțiuni și nu sunt ușoare. Abaterile în privința mediului sunt considerate foarte grave”, a explicat Gheorghe Bacușcă, șeful Gărzii din Iași. Acesta spune că, dacă apa are un miros specific de canalizare, sursa nu poate fi nicidecum un izvor de apă. „Dacă este pe malul lacului, vom sesiza și Apele Române, este jurisdicția lor”, mai explică Bacușcă.

Șeful Gărzii de Mediu a mai declarat că încă este un lucru obișnuit ca unele blocuri din jurul Iașului să fie autorizate și să funcționeze doar cu branșament de apă potabilă, fără canalizarea care presupune investiții mai mari. „Da, încă avem în jurul Iașului blocuri cu fosă septică. Vine vidanja periodic și curăță”, mai spune Bacușcă.

Amenzi pentru contravenienți

Potrivit legislației europene și românești, apele uzate trebuie obligatoriu să fie trecute prin stații de epurare și abia apoi să ajungă în natură. Amenzile pentru abateri sunt de 6.500-7.000 de lei pentru persoane fizice și de 25.000-30.000 de lei pentru persoane juridice.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31